Co-enzym Q10 halveert sterfte bij hartfalen

Een hoge dosering van de voedingsstof co-enzym Q10 kan bij ernstig hartfalen de kwaliteit van leven verbeteren en het leven aanmerkelijk verlengen, zo blijkt uit de resultaten van een groot Deens onderzoek dat enkele dagen geleden is gepresenteerd op een wetenschappelijk congres in Lissabon.

Al tientallen jaren verschijnen sporadisch kleine onderzoeken die  verbeteringen laten zien bij patiënten met hartfalen door extra Q10. Dit onderzoek was echter dermate groot en professioneel opgezet en de resultaten zijn zo duidelijk dat gehoopt wordt dat co-enzym Q10 tot de standaardmedicatie gaat behoren bij hartfalen.

Aan het onderzoek deden 420 patiënten met ernstig hartfalen (New York Heart Association klasse 3 en 4) mee uit negen landen. Zij kregen gedurende twee jaar drie maal daags 100 mg co-enzym Q10 of een placebo. Op twee criteria werden de twee groepen beoordeeld. Op sterfte en op een “belangrijke nadelige cardiovasculaire gebeurtenis’ . Dit laatste was gedefinieerd als ongeplande ziekenhuisopname vanwege verslechtering van het hart, plotseling noodzakelijke harttransplantatie en sterfte door een hartinfarct. Na twee jaar bleek dat de sterfte 9% was in de groep die de CoQ10 had gekregen en 17% in de placebogroep. Het percentage patiënten dat een belangrijke nadelige cardiovasculaire gebeurtenis had ervaren was 14% in de coQ10 groep en 25% in de placebogroep. Het aantal gerapporteerde nadelige bijwerkingen was groter in de placebogroep.

Leider van de onderzoeksgroep professor Mortensen : “CoQ10 is de eerste medicatie sinds de introductie van ACE remmers en beta blokkers  die de levensduur van patiënten met chronisch hartfalen verlengt en zou toegevoegd moeten worden aan de standaardtherapie.  Andere medicatie bij hartfalen  blokkeert bepaalde cellulaire processen en kunnen nadelige bijwerkingen veroorzaken. Suppletie met  co-enzym Q10, een natuurlijke en veilige stof, corrigeert een tekort in het lichaam en blokkeert een vicieuze metabole cirkel van te weinig energie bij chronisch hartfalen.”

 

European Society of Cardiology (ESC) (2013, May 25). First drug to significantly improve heart failure mortality in over a decade. ScienceDaily

Gegerelateerd: Co-enzym Q10+ selenium; halvering cardiovasculaire sterfte

 

Delen.

14 gedachten aan “Co-enzym Q10 halveert sterfte bij hartfalen”

 1. ik ben een man van 76 jaar jong. Al een jaar of 5 hebben artsen tegen mij gezegd dat mijn hart maar voor 80 % werkt,,ik word wel snel moe , maar sinds ik Q 10 inneem , voel ik mij veel beter.zo vermoedelijk werkt het wel goed bij mij .

 2. Mijnheer Hennip, dat verbaast ons niets. Cellen, en vooral hartcellen zijn voor hun functie afhankelijk van een adequate toevoer Q10. Een toenemend aantal Amerikaanse cardiologen maakt gebruik van Q10 ter bestrijding van hartfalen. Leest u in dat verband ook eens mijn artikel “A Star is Born”, waarin beschreven wordt dat voor de amino-suiker D-Ribose ook een mooie ondersteunende rol is weggelegd voor patiënten met een verzwakt hart.
  gr. Anthon

 3. Ben, na het antwoord van Anthon i.v.m. kramp, langs geweest bij de huisarts om te vragen of er een relatie bestaat tussen het gebruik van Simvastatine en dagelijkse kramp in kuiten, tenen, voeten. Eerlijk tegen de arts gezegd dat ik via vita-info heb ontvangen dat het gebruik van Co-enzym Q10 van invloed kan zijn op de dagelijkse kramp.
  De vraag aan mijn huisarts is ” wat zijn visie en advies is inzake de invloed van Co-enzym Q10 bij inname van simvastatine. Indien dit inderdaad zo is of ik een recept kan krijgen voor Co-enzym Q10.
  Het antwoord van de huisarts is : ” het verhaal doet de ronde maar er is nooit hard gemaakt dat dit inderdaad zo is. Ik kan geen Co-enzym Q10 voorschrijven mede omdat dit zo duur.” Ik zal dit zelf moeten kopen want het wordt ook niet vergoed door de ziekenkosten verzekeraar.”
  Ik heb toen aangegeven dat ik het toch wilde kopen en daar was niets op tegen.

  Sedert het gebruik, 2x per dag, heb ik geen last meer van kramp. Ook niet gedurende 45 minuten joggen / rennen.
  Anthon, hartelijk dank voor het advies

 4. Bij cardiomyopathie is een behandeling niet alleen met Q10 geïndiceerd, voor een bevredigende resultaat is het zeker in combinatie met 6 tot 10 gram vitamine C p/d aan te bevelen ! Dit lijkt in strijdt met de conventionele geneeskunde, want die bekritiseren op basis van hun opleiding en conservatieve houding de behaalde resultaten met Q10 altijd ten onrechte. Het enige nadeel is de nogal hoge kosten die ermee gemoeid gaan !
  Meestal zal men bij de reguliere geneesheren op weinig steun en sympathie kunnen rekenen als het gebruik van dergelijke supplementen bij hun bekend is !

  Jakob Bolk

 5. Jakob, om die reden raden Adriaan en ik naast een reguliere behandeling vaak een consult bij een orthomoleculair arts aan (www.mbog.nl) Het is regulier werkende artsen niet altijd kwalijk te nemen dat zij over onvoldoende kennis beschikken met betrekking tot voeding en voedingssupplementen. Zij worden bestookt met materiaal uit de farmaceutische industrie, staan artsenbezoekers te woord, moeten daarnaast bijscholing doen en hebben dan ook nog hun gezin. Er blijft nauwelijks tijd over om zich ook nog eens ergens anders in te verdiepen.Het zijn meestal de heel dapperen die deze cirkel durven te doorbreken. Daarom adviseren wij dat patienten ZELF mondiger worden en op basis van goede (orthomoleculaire) informatie hun beslissingen nemen. Overigens is naast vitamine C bij cardiomyopathie (zie mijn artikel ”Neerlandsch Bloed”) veel goeds te verwachten van het kwartet: Q10, l-carnitine, magnesium en d-ribose. Voor verdere informatie kun je uiteraard op deze site terecht.
  gr. Anthon

 6. Wil graag een goede vriend (met hartklachten) helpen met wat ik heb gelezen over q10 en Simvastatine. Zijn verzet teren q10 is GROOT al kom ik met nog zo veel argumenten. Zijn grootste bezwaar is dat het duur is. Hij vindt dit bedrog. Als ik hem nou een argument kan geven waarom het duur is dan staat hij misschien open. Weet u wat de reden is voor de hoge kosten?

 7. Co-enzym Q10 is goedkoper dan vroeger. Die wij gebruiken kost €32,90 voor 120 capsules van 100 mg. Bijzonder goede kwaliteit. Bij een dagdosering van 3 capsules per dag bij ernstige hartklachten vind ik het niet zo duur hoor.

 8. Ik wil er op wijzen dat er verschillende soorten q10 bestaan. Belangrijk is om er een te gebruiken die als werkzaam bestanddeel ubiqinol bevat. Goedkopere q10 bevat bijna altijd ubiqinoN. Ik ben zelf ICD drager wegens chronisch hartfalen en gebruik al ruim 8 maanden 10 met goed resultaat. In diverse andere landen behoort q10 tot de standaard behandeling bij patiënten met cardiomyopathie, helaas loopt Nederland hierin achter.

 9. In dit onderzoek, waarbij dus halvering van de sterfte werd gerealiseerd en ook het andere belangrijke onderzoek dat een halvering van de sterfte liet zien (samen met selenium) werd ubiquinon gebruikt. In feite is in alle onderzoeken die op deze site zijn besproken ubiquinon gebruikt. Vooralsnog is er geen goede reden om ubiquinol te adviseren. Er is bijna nog geen onderzoek mee gedaan. Er is ook maar één producent van en die beweert dat het beter is maar het bewijs daarvoor is bijzonder summier. Belangrijker is dat de opname van Q10 goed is.

 10. gaarne opgaaf waar/bij wie de 120x 100mg (ubiquinon)a 32,90 is te verkrijgen
  worstel met het volgende:
  krijg onder geen voorwaarde vis of iets dergelijks naar binnen. vet uit vis is dus geen onderdeel van mijn dieet. vet zou slecht zijn en daarom gebruik ik statines. moet ik nou oliecaps gaan gebruiken omdat dat goed voor een mens is. in mijn geval dus “extra” vet.

 11. Mijnheer/mevrouw v.d. Schee, wat uw vraag over ubiquinon betreft kunt u terecht op internet, bij uw plaatselijke apotheek/drogist of een vitamine speciaalzaak. Uw probleem met vis komt vaker voor en wordt inderdaad het beste ondervangen door visoliecapsules die dagelijks bij de maaltijd genomen kunnen worden. Daarin bevinden zich dan de belangrijke vetten EPA en DHA die een gunstige werking hebben op het hart. U kunt daarover op deze site veel informatie vinden. Er zijn in de handel visoliepreparaten die uit algen worden gemaakt en dus helemaal niet naar vis smaken. Wanneer u kiest voor een gewoon hoog gedoseerd visoliepreparaat dan kunt u dit eventueel met wat appelmoes of yoghurt innemen waardoor- als de capsule in de maag uiteenvalt- de “visboer”(zoals mijn vrouw die noemt) uitblijft. Laat u zich hierover ook door apotheek/drogist of speciaalzaak adviseren.
  gr. Anthon

 12. Vet is niet slecht. De voedingsmiddelenindustrie wil ons doen geloven dat we meer Becel op ons brood moeten smeren om daarmee hart en vaatziekten te bestrijden. De grootste leugen die er bestaat, dierlijk vet is bij uitstek dé brandstofleverancier voor de mens. Een te hoog cholesterol wordt NIET veroorzaakt door dierlijk vet, het zijn met name de suikers en andere slechte leefgewoonten die de aderen doen dicht slibben.

  Q10 is goed voor het hart, dat staat vast, maar toch zal het beste resultaat bereikt worden in combinatie met vitamine C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.