B-vitamines beschermen tegen Alzheimer

High-dose-B-vitamins-help-prevent-Alzheimer-s-says-researchers_strict_xxl

Hoge doses vitamine B6, B12 en foliumzuur verminderen de achteruitgang van het denkvermogen bij ouderen met hoge homocysteïnegehaltes. Dit toonden Engelse wetenschappers enkele jaren geleden aan. Uit een vervolgonderzoek blijkt nu dat deze vitamines vooral de grijze materie in de hersenregionen, zoals de temporale kwab, beschermen die in het geding zijn bij de ziekte van Alzheimer.

Aan het dubbelblind onderzoek deden 156 ouderen mee die leden aan MCI (mild cognitive impairement oftewel milde achteruitgang van het denkvermogen) een mogelijk voorstadium van Alzheimer. Men kreeg dagelijks 500 mcg vitamine B12 (cyanocobalamine), 20 mg vitamine B6 (pyridoxine hcl) en 800 mcg foliumzuur of een placebo gedurende twee jaar. Bij mensen met relatief hoge homocysteïnegehaltes (11 µmol/L of hoger) was de achteruitgang van de grijze materie in de gebieden die aangetast zijn bij Alzheimer 7 keer groter in de placebogroep dan in de groep die de B-vitamines gekregen had. Het (totaal) homocysteïnegehalte daalde door de vitamines met gemiddeld 29 % . Een gehalte van 11 µmol/L is overigens geen extreem hoog homocysteïnegehalte . Vermoedelijk heeft slechts de helft van alle 65-plussers in westerse landen een lager gehalte.

Preventing Alzheimer’s disease-related gray matter atrophy by B-vitamin treatment
Gwenaëlle Douaud, c.s.PNAS May 20, 2013

Gerelateerd: B-vitamines beschermen hersenen tegen dementie

Delen.

4 gedachten aan “B-vitamines beschermen tegen Alzheimer”

 1. Even een vraag: hoe zit dat met die hoge doses vitamine B? B6, B12…Maar: B6 is toch
  een ontstekingsbevorderend vitamine? Op de site “neuropathie.nu ”
  van prof.dr.Keppel Heselink wordt met nadruk gezegd dat een teveel aan B6, en een tekort aan B12 bijdragen aan…neuropathie. Vandaar dat ik ook GEEN BECEL wil gebruiken, waar inderdaad ook veel (teveel) B6 inzit, maar ALPRO. En de omega 3en omega 9 los daarvan inneem. Kris Verburgth zegt hetzelfde in zijn boek “De Voedselzandloper”….wie het weet mag het zeggen…… vriendelijke groet, Liesbeth

 2. Liesbeth, mijn wijze grootmoeder zei altijd: “Overal waar TE voor staat is teveel, behalve TEvreden.” En dat geldt eigenlijk voor elke substantie in de natuur. Nu zijn er mensen die op de een of andere manier een defect in hun stofwisseling hebben, en daardoor niet of onvoldoende in staat zijn B-vitamines in hun lichaam aan te maken. Prof.dr. Abram Hoffer (1917-2009), psychiater en een van de grondleggers van de orthomoleculaire geneeskunde, ontdekte bijv. dat schizofreniepatiënten zeer hoge doses B3 nodig hebben om hun ziekte de baas te blijven. Dr. Harold Foster heeft daarover uitgebreid verslag gedaan in zijn boek “De echte oorzaken van schizofrenie” (www.ortho.nl). Wat wij op deze site duidelijk trachten te maken is dat B-vitamines uitermate belangrijke rollen vervullen in de hersenstofwisseling. De behoefte daaraan kan bij iedereen (zeer) verschillend zijn en kunnen naar onze inzichten het beste worden bepaald door een orthomoleculair arts of therapeut. Want wat voor de één (veel) te hoog is, is voor een ander (veel) te weinig. Wij zijn daarom bepaald geen voorstanders van het idee dat iedereen nu maar eens flink aan de hoge doses B-vitamines moet. Overigens zijn de doseringen die in bovenstaand onderzoek zijn beschreven niet extreem hoog. En als het om het gebruik van margarine gaat: wissel die vandaag nog in voor biologische roomboter !
  gr. Anthon

 3. Inderdaad, bij vitamine B6 is de individuele behoefte erg verschillend. Van een overdosis kun je neuropathische klachten krijgen maar dit komt zelden voor en bij mijn weten alleen bij vitaminetabletten met minstens 25 mg vitamine B6. De meeste mensen krijgen deze klachten niet, zelfs niet bij 100 mg vitamine B6 per dag. Je moet wel bedacht zijn op de tintelingen in de vingertoppen en gevoelloosheid. Ook kan een tekort neuropathische klachten geven. Volgens één van de favoriete naslagwerken van zowel Anthon als ik, “The Encyclopedia of Natural Medicine” van Murray en Pizzorno biedt vitamine B6 aanzienlijke bescherming tegen diabetische neuropathie en zijn de symptomen van een tekort identiek aan diabetische neuropathie. Bij anderen kunnen dergelijke klachten dus ook door B6 veroorzaakt worden. Dan verdwijnen ze overigens weer snel na stoppen van de vitamine B6 tabletten.
  Bij B12 is er nog meer variatie in de individuele behoefte doordat veel mensen deze zeer slecht opnemen vanwege een tekort aan maagzuur of intrinsieke factor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.