Overleven van kanker door vitamine D?

Noorse wetenschappers ontdekten dat  mensen bij wie kanker is geconstateerd een veel grotere kans maken deze ziekte te overleven bij een hoge vitamine D spiegel.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat vitamine D vermoedelijk van belang is in de bescherming tegen diverse vormen van kanker. Dit is het eerste ons bekende onderzoek  waaruit blijkt dat vitamine D ook de genezing van kanker mogelijk bevordert.

In Noorwegen bestaat kennelijk een grote databank met het opgeslagen bloed van veel mensen. Uit het opgeslagen bloed van 658 mensen bij wie vanaf  1984 darm- long-,  lymfklier-  of borstkanker was geconstateerd werd het vitamine D gehalte (calcitriol) vastgesteld. Gerelateerd aan de hoogte van dit gehalte werd men bij één van vier groepen – kwartielen- ingedeeld. Het eerste kwartiel was  tot 46 nmol/L , kwartiel 2 was van 46 tot 61 nmol/L, kwartiel 3 van 62 tot 81 nmol/L en de mensen in  kwartiel 4 hadden een hoger gehalte dan 81 nmol/L.

Vitamine d kanker grafieken

 

Uit de gegevens bleek dat bij een hogere vitamine D spiegel ten tijde van de diagnose de kans de ziekte te overleven aanmerkelijk groter was. In de groep met een bloedspiegel > 81 nmol/L was de kans hierop 64% groter dan in de groep met een gehalte lager dan 46 nmol/L. Bij alle vier de vormen van kanker gold een vergelijkbare correlatie.

Dit onderzoek bewijst niet persé dat een lage vitamine D inname een oorzaak is van de grotere sterfte. Een lage vitamine D spiegel zou ook een gevolg kunnen zijn van de ziekte waardoor mensen met een ernstiger vorm van kanker een lage vitamine D spiegel zouden hebben. Dit achten de onderzoekers onwaarschijnlijk. Ze voerden namelijk een aparte analyse uit met uitsluiting van degenen die binnen drie maanden overleden. Dit had geen belangrijke gevolgen voor de resultaten.

Wel kunnen andere factoren –confounders– die gerelateerd zijn aan een hoge vitamine D spiegel invloed hebben gehad op de overlevingskansen. Wij kunnen enkele mogelijke confounders bedenken waarvoor niet gecorrigeerd kon worden. In Noorwegen zal hoogstwaarschijnlijk de visconsumptie en de inname van vitaminetabletten en andere voedingssupplementen sterk gerelateerd zijn aan de vitamine D spiegel. Vis bevat ook andere voedingsstoffen, zoals de omega-3 vetzuren, die een gunstige invloed kunnen hebben bij kanker. Hetzelfde geldt voor andere voedingsstoffen in de supplementen die de Noren gebruikten. Een flink deel van het gemeten gunstige effect zal toch aan vitamine D kunnen worden toegeschreven.

Cancer Causes Control. 2012 February; 23(2): 363–370.

 

Delen.

2 gedachten aan “Overleven van kanker door vitamine D?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.