Beschermt vitamine D tegen verkoudheid of toch niet?

Eerder hebben onderzoekers duidelijke verbanden aangetroffen tussen een laag vitamine D gehalte en een grotere kans op een verkoudheid of griep. De vitamine speelt een belangrijke rol in de aanmaak van bepaalde immuuncellen die beschermen tegen virussen. Recent zijn enkele dubbelblind onderzoeken uitgevoerd die tegenstrijdige resultaten laten zien. Toch kunnen hier voorlopige conclusies uit getrokken worden.

Het ene onderzoek betrof kinderen in Mongolië. Zij kregen tijdens de wintermaanden, wanneer het gehalte van deze vitamine bij hen erg laag is (gemiddeld <25 nmol/L calcidiol). In dit dubbelblind onderzoek kreeg de helft van de 247 kinderen melk verrijkt met 300 ie vitamine D3 dagelijks. De andere helft kreeg gewone melk. Na de winter bleek dat de kinderen die de vitamine D gekregen hadden 50% minder risico hadden gelopen op een verkoudheid.

Het tweede onderzoek liet heel andere resultaten zien. Dit werd uitgevoerd in Nieuw Zeeland onder 344 gezonde volwassenen en duurde anderhalf jaar. In de vitamine D groep kreeg men de eerste en de tweede maand eenmalig 200 000 ie vitamine D3 en daarna 100 000 ie per maand. Na afloop bleek dat er tijdens de 18 maanden 593 verkoudheden waren opgetreden in de vitamine D groep en 611 in de placebogroep. Dit verschil was niet van belang. Ook was er geen verschil in de ernst van de klachten.  Het gemiddelde gehalte calcidiol was voor aanvang echter 29 ng/ml (72 nmol/L). Dit steeg in de vitamine D groep naar 48 ng/ml (120 nmol/L). Er werden geen nadelige bijwerkingen gemeld.We concluderen hieruit dat een vitamine D tekort in  Nieuw Zeeland niet vaak voorkomt en in Mongolië wel; dat bij kinderen met een vitamine D tekort extra vitamine D bescherming biedt tegen verkoudheid maar dat bij een gehalte van >70 nmol/L dwz bij een goede vitamine D status, extra vitamine D geen extra bescherming biedt tegen virusinfecties zoals een verkoudheid.

The VIDARIS Randomized Controlled Trial The Journal of the American Medical Association DOI: 10.1001/jama.2012.12505
Pediatrics. 2012 Sep;130(3):e561-7. Epub 2012 Aug 20.

Gerelateerd: Vitamine D tekort, griep en verkoudheid

Vitamine D beschermt tegen griep en astma-aanvallen

Delen.

4 gedachten aan “Beschermt vitamine D tegen verkoudheid of toch niet?”

  1. Wat ook uit dit onderzoek geconcludeerd kan worden, is dat mensen in een zonnig land dus door de natuurlijke aanmaak van vit D in het lichaam via zonlicht beter beschermd zijn en een gezonde vit D spiegel in het lichaam hebben.
    Mij lijkt dat in een land als Nederland, waar de mens -zeker de laatste jaren- aan veel te weinig uren zonneschijn wordt blootgesteld, supplementering van vit D3 zeker nodig is.

  2. Eenmalig 200 000 ie is ook krankzinnig veel. Dat moet verspreid worden over de verschillende dagen. Geen wonder dat dat niet hielp.

  3. Aangezien het gehalte steeg en er geen nadelige bijwerkingen optraden door de hoge doses denk ik niet dat de wijze van doseren van veel invloed is geweest maar juist het relatief hoge gehalte in de onderzoeksgroepen (placebogroep had ook geen tekort). Het is echter niet uitgesloten dat dagelijkse doses een andere uitkomst zou hebben gehad zoals de onderzoekers ook zelf stellen in het artikel

    “Would the results of our study have been different if we had given participants vitamin D, 3300 IU/d, as opposed to 100 000 IU monthly? Opposite outcomes have been documented for trials of 4-monthly vs annual dosing regimens of vitamin D supplementation for risk of fractures.23 – 24 Several mechanisms have been proposed to explain how various dosing regimens may have different effects on immune function.25 However, it is purely speculative at this stage as to whether some conditions (eg, infections) require a smaller steady dose of vitamin D supplementation for benefit. “

    “verschillende doseringsregimes zouden verschillende effecten kunnen hebben op de immuunfuctie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.