Houdt u van grapefruit?

Bij interacties tussen voedsel en medicijnen, kunnen soms onaangename verrassingen ontstaan. Neem nou grapefruit. Een prachtige vrucht met gezonde eigenschappen. Bij royaal gebruik verbrandt het vet, verlaagt het cholesterol en doet het de kans op kanker afnemen. Mooi toch ? Maar de andere kant van het verhaal is dat grapefruit (pompelmoes) in staat is de werking van sommige medicijnen te  versterken, te verzwakken of zelfs helemaal teniet te doen. En dat is nou net niet de bedoeling. Daarom is het altijd verstandig de bijsluiters van geneesmiddelen goed te lezen. Want medicijnen en voedingsmiddelen kunnen soms twee gezichten hebben. Waar dat Dr. Jekyll en Mr. Hyde-effect bij grapefruit vandaan komt ? Dat heeft te maken met bitter smakende stofjes in de grapefruitzaden: naringenine en bergamottin.

Gezworen vijanden

Als u regelmatig grapefruit eet of sap drinkt of misschien gebruik maakt van supplementen met naringenine, dan dient u rekening te houden met het feit dat sommige medicijnen met dit mooie stukje fruit op de vuist kunnen gaan. Als u bijvoorbeeld een bioflavonoïdencomplex met hesperidine, rutine of quercetine gebruikt kan daar soms ook naringenine aan toegevoegd zijn. Zo’n combi-preparaat wordt in natuurgeneeskundige kring vaak voorgeschreven als werkzaam middel tegen candidiasis vanwege zijn sterke antischimmelwerking. Prima dus. Maar het is wel goed in gedachten te houden dat vanwege de naringenine zo’n product een negatieve wisselwerking kan hebben met een aantal reguliere medicaties. Volgens enkele onderzoekers is mogelijk ook ander fruit verdacht, zoals granaatappel en sinaasappel, maar dat staat nog helemaal niet vast. Voorlopig dus geen reden om daar zorgen over te hebben. Bij grapefruit is wel aangetoond dat die niet te combineren is met bepaalde medicijnen. En daarbij maakt het niet uit of u ‘s-morgens uw grapefruit eet en ‘s-avonds pas uw pilletje inneemt, zodat ze elkaar niet kunnen bijten. Het effect blijft namelijk hetzelfde. Waarom? Grapefruit verandert namelijk na consumptie gedurende de hele dag het afbraakproces van het medicijn in de lever. Het vermindert de activiteit van het ontgiftingsenzym CYP3A4 waardoor diverse medicijnen langer in het lichaam blijven. Daardoor kan een geneesmiddel zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Medicijnen die het meest met grapefruit op de vuist gaan zijn sildenafil, buspiron, sertraline, triazolam,diazepam, carbamazepine, cyclosporine, tacrolimus, felodipine, nifedipine, HIV medicaties, sommige statines, zoals simvastatine, atorvastatine en lovastatine, amiodaron, methadon, digoxine en losartan.

 Vermijden

Wat u dus in elk geval NIET samen met grapefruit moet gebruiken zijn:

a.Sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk, waaronder calciumantagonisten:

   Losartan, nifedipine, amlodipine, diltiazem en felodipine  kunnen in combinatie met grapefruit leiden tot duizeligheid, flauwvallen en een versnelde hartslag. Bij het gebruik van verapamil zijn deze problemen geringer.

b. Theofyline een middel dat gebruikt wordt bij astma, chronische bronchitis en longemfyseem: grapefruit kan de werkzaamheid verminderen

c. Hartmedicijnen zoals digoxine. Grapefruit kan zowel de absorptie verminderen als verhogen, afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand van de gebruiker  en hoeveel hij/zij per dag drinkt.

d. Medicijnen bij erectiestoornis zoals sildenafil [Viagra] en soortgelijke middelen. Hoofdpijn, opvliegers, maag en darmproblemen kunnen het gevolg zijn.

e.Oestrogenen, zoals orale anticonceptiva en  hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze kunnen in combinatie met grapefruit duizeligheid, pijn in de borsten, geïrriteerdheid, slapeloosheid, misselijkheid, braken en gewrichtspijn veroorzaken.

f.  Immuno-supressiva, zoals cyclosporine en tacrolimus kunnen samen met grapefruit voor beschadigingen aan lever en nieren zorgen.

g. Middelen tegen slapeloosheid, zoals triazolam moeten niet met grapefruit worden gecombineerd. Een sterk vertraagde ademhaling en hartslag kunnen het gevolg zijn.

h. Methadon, een pijnstiller die ook gebruikt wordt als hulp en vervangingsmiddel bij een ontwenningskuur van opioiden, geeft in combinatie met grapefruit de volgende problemen:  vertraagde ademhaling, beperkt denkvermogen, en een abnormaal vertraagde hartwerking met een polsslag van minder dan 60 slagen per minuut.

i. Cholesterolverlagende medicijnen, zoals atorvastatine, fluvastatine, lovastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine gecombineerd met grapefruit kunnen spierafbraak, hoofdpijn, lever en nierbeschadiging, krampen en neuropathie opleveren

j. Anti-arrythmica, zoals amiodoron en grapefruit kunnen hartritmeproblemen juist verergeren

k. Antibiotica en antimycotica, waaronder ciprofloxacin, levofloxacin, doxycycline, itraconazol en ketoconazol kunnen ook beter niet met grapefruit ingenomen worden, omdat de concentratie in het bloed er door wordt verhoogd.

l. Antistollingsmiddelen, zoals de bekende coumarinederivaten acenocumarol en  fenprocoumon doordat grapefruit de afbraak vertraagt leiden tot een excessieve bloedverdunning, met inwendige bloedingen tot gevolg. Die zijn niet altijd direct waarneembaar, maar soms zijn bloedneuzen of blauwe plekken op de huid indicaties.

m. Anti-epileptica zoals carbamazepine gaat ook niet samen met grapefruit, want de ademhaling kan er door vertraagd worden.

n. Antidepressiva en anxiolitica zijn sertraline, amitriptyline, busperon, clozapine, diazepam, haloperidol, midazolam en trazodon. De combinatie met grapefruit kan er voor zorgen dat de bijwerkingen van deze medicijnen worden versterkt, waardoor angst, duizeligheid, misselijkheid, trage hartslag, ademhalingsproblemen,braken en diarree kunnen optreden.

 Natuurlijk zal niet elke medicijngebruiker direct de hierboven genoemde gevolgen ondervinden, maar het is altijd verstandig voorzichtig te zijn. Andere medicijnen zoals donepezil, dat bij Alzheimer wordt gebruikt of het borstkankermedicijn tamoxifen, het prostaatmiddel tamsulozine, de populaire antihistaminica zoals loratadine en fexofenadine lijken ook onvriendelijk op grapefruit te reageren. Schrijft uw arts ze voor, gebruik ze dan of zoek samen met hem naar natuurlijke[r] alternatieven zodat u die vitaminebom niet van uw lijstje hoeft te schrappen. Moet u ze toch gebruiken, dan bent u niet perse van grapefruit afhankelijk. De natuur is onuitputtelijk en heeft nog zoveel heerlijks te bieden !  Maar bij twijfel altijd arts of apotheker raadplegen. Voorzichtigheid is en blijft ook in de combinatie van  genees en voedingsmiddelen de moeder van de porseleinkast.

Referentie: Drugmuggers, Which Medications Are Robbing Your Body of Essential Nutriënts, 2011, by Suzy Cohen, RPh, New York, U.S.A.

Gerelateerd: Ali Baba en de 40 Rovers

159 thoughts on “Houdt u van grapefruit?

 1. Bedankt voor het vlugge antwoordje Anthon
  Ik ga mijn huisarts eens spreken over eventuele hooggedoseerdemultivitamine preparaten zoals u zei … Wat de risico’s op termijn van omeprazole betreft daar heeft de dokter mij inderdaad al op gewezen , maar veel keuze is er in mijn geval niet , ik heb reeds geprobeerd om ermee te stoppen en me te behelpen met maalox enz .. met gevolg dat de reflux weer zo erg de kop opstak dat ik een longontsteking opgelopen had omdat het zuur s nachts in mijn luchtwegen terrecht gekomen was ondanks het feit dat mijn bed aan het hoofdeinde 12 cm omhoog gezet was op blokken … Dus in mijn geval is omeprazole een noodzakelijk kwaad … Ik zou niets liever willen dan een deel van mijn medicatie af te schaffen , maar ik heb blijkbaar alles nodig en zeker nadat ik vorig jaar nog een hartinfarct en longembolie gekregen heb bovenop mijn sinds jaren kapotte rug met chronische pijnen als gevolg waarvoor de matriffen … Voor alle duidelijkheid ik ben 66 jaar
  M.v groeten
  Denise

 2. is het ook erg als je grapefruitzaadextract neemt? rond de 300 mg?? k slik antidepressiva quetiapine(seroquel)300mg en venlafaxine 150mg

 3. Jane, van grapefruit (sap en zaden) is bekend dat het een aanzienlijke remming van de werking van quetiapine tot gevolg kan hebben. Om die reden is een gecombineerd gebruik niet verstandig. Voor venlafaxine geldt een dergelijke melding niet.
  gr. Anthon

 4. Hoe zit het met de anticonceptiepil en grapefruit? Gaat dat samen? (Heb geen zin om opeens zwanger te worden…)
  Groetjes C.

 5. Orale anticonceptiva bevatten – meestal in combinatie met andere ovulatieremmende substanties- estradiol. Hoewel er geen interactie in het Farmacotherapeutisch Kompas wordt beschreven zijn er aanwijzingen dat naringenine en bergamottine in grapefruit de plasmaconcentratie van “de pil” kan verlagen. Reden dus om op je hoede te zijn !
  gr. Anthon

 6. Ik gebruik plavix na dotteren en stents plaatsen en alupurinol tegen jicht ,zijn crapefruits nu verboden?

 7. Cornelis, voor een combinatie van grapefruit en allopurinol zie ik geen bezwaar, maar Plavix ( clopidogrel) en grapefruit kunnen mogelijk problematisch worden. Hoewel het Nederlandse standaardwerk “Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2015” geen melding doet lijkt het Engelstalige farmaveld over andere gegevens te beschikken. Als je de taal machtig bent kun je het nalezen in “Clin Pharmacol Ther 2014 Mar,95(3):307-13. doi:10. 1038/clpt.2013,192. Epub 2013 sep 25” Daar is te lezen dat de metabolische activiteit van Plavix kan worden belemmerd door grapefruit. Moeten we niet hebben; NIET doen dus !
  gr. Anthon

 8. Ik gebruik Sertraline. Is het ongezond om 1 blikje Radler 0.0% Grapefruit te drinken? En dan niet elke dag, maar eens in de paar dagen?

 9. Zap, ik ben niet bekend met de ingrediënten van Radlerbier, maar zit er grapefruitconcentraat in dan zou ik zeker voorzichtig zijn. In elk geval raden apothekers het gelijktijdig gebruik van sertraline en alcoholische dranken af. Die twee substanties zijn geen vrienden van elkaar en kunnen in je lichaam gemakkelijk een robbertje gaan vechten……
  gr. Anthon

 10. Beste Anthon,
  Ik gebruik Azitromizyne en plaquenil i.v.m. lyme. Kan ik wel grapefruit eten of raad je dat af?
  Groetjes, Diana

 11. Diana, in het standaardwerk voor arts & apotheker, het Farmacotherapeutisch Kompas editie 2015 wordt bij het gebruik van azitromycine en/of hydroxychroroquine ( Plaquenil) GEEN waarschuwing voor grapefruit of grapefruitsap gegeven.
  gr. Anthon

 12. Ik gebruik rosuvastatine en apixaban mag ik dan wel frisdrank waar iets van pompelmoes of limoen of citroen in zit drinken? Gr Patrick

 13. Patrick, zowel rosuvastatine (cholesterolverlager) als apixaban (bloedverdunner) laten zich slecht met de genoemde substanties (bergamottine en naringenine)in graperfruit combineren. Liever niet doen, maar kiezen voor andere dorstlessers.
  gr. Anthon

 14. Ik slik atorvastatine (20mg) na een licht hart infarct. Mijn Cholesterol LDL is momenteel 2,9 Mol. Kan ik de atorvastatine skippen en overgaan tot dagelijks gebruik van een grapefruit?

 15. Desiree, vragen over het nut van medicijngebruik dienen ALTIJD aan arts of apotheker gesteld te worden. Adriaan en ik houden ons uitsluitend bezig met voedingszaken.
  Of je met atorvastatine moet stoppen zul je met de cardioloog moeten bespreken.
  gr. Anthon

 16. Hallo Anton..Prachtige site van jullie :-)))
  Mijn vraag , ik slik van Solgar Skin..Nails and Hair formula…daar zitten de stoffen ( L-Licine-HC ) en L-Proline ) bij….
  Mag ik dan wel grapefruit en citroenen?
  Bedankt…en heel veel succes met alles :-))
  Warme groetjes

  Marianne

 17. Marianne, zolang het product dat je gebruikt geen bergamottine en/of naringenine bevat is er GEEN vuiltje aan de lucht !
  gr. Anthon

 18. Anthon, bedankt voor je duidelijke uiteenzetting. Ja ik houd van grapefruit, maar gebruik op voorschrift ook Enalaprilmaleaat 10mg tabletjes, een ACE remmer. In uw uitleg wordt deze groep niet expliciet genoemd. Misschien zag ik iets over het hoofd.
  De vraag ontstaat, gelden de bezwaren bij het gebruik van grapefruit ook voor de ACE remmers?
  Mvrgr. Clemens

 19. Clemens, ik heb het even voor je nagezien in het Farmacotherapeutisch Kompas editio 2015. Dan heb je de meest recente informatie. Ter geruststelling: in de lijst van interacties kom ik geen grapefruit tegen, zodat we er vanuit kunnen gaan dat de combinatie Enalapril en grapefruit geen problemen geeft. Houd bij het gebruik van deze ACE-remmer wel je lichaamsgehalte zink, magnesium, kalium en calcium in de gaten.
  Maar dat kan met een goede orthomoleculaire multivitamine in het algemeen prima worden ondersteund, en wat kalium betreft: bananen eten !
  gr. Anthon

 20. Anita, in het Farmacotherapeutisch Kompas ed.2015 wordt geen waarschuwing voor een eventuele negatieve “kruisbestuiving” afgegeven, maar zoals apotheker Suzy Cohen in haar boek schrijft kan grapefruit MOGELIJK onvriendelijk op tamoxifen reageren. Voorzichtigheid is dus geboden !
  gr. Anthon

 21. Ik gebruik sertraline en ik eet heel graag een pomelo. Ik ondervind hiervan niet direct nadelige gevolgen, integendeel, ik ben zelfs 3 kilo afgevallen bij de start van de medicatie, terwijl bijkomen meer voorkomt. In de beginperiode heb ik ook bijna dagelijks een pomelo gegeten. Ik voel me er ook wel goed bij. Kan dit nu kwaad?

 22. Dominique, het Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2015 zegt het zo: “Gelijktijdig gebruik met grapefruitsap vermijden, omdat inname van 3 glazen per dag de plasmaconcentratie sertraline met 100 % verhoogt”. Nu valt het moeilijk uit te maken hoeveel naringenine/bergamottine een pomelo precies bevat, maar het is natuurlijk wel een goede reden om voorzichtig te zijn. Wanneer de plasmaconcentratie sertraline toeneemt kan het risico op bijwerkingen uiteraard ook groter worden.
  gr. Anthon

 23. Beste anton
  Ik slik methyldopa voor mijn bloeddruk,
  Kan het kwaad als ik af en toen een grapefruit eet?

 24. Lieke, het Farmacotherapeutisch Kompas geeft GEEN waarschuwing voor een eventuele interactie met grapefruit.
  gr. Anthon

 25. Vraag
  Zijn rode bloedsinaasappelen vergelijkbaar met grapefruit, voor wat betreft de bijwerking aan de medicijnen zoals door u beschreven.

  Mvg Thijs

 26. Thijs, dat schijnt niet zo te zijn. Op dit moment wordt er in de farmacologische hoek wel onderzoek naar verricht, maar ik ga er vanuit dat als de bekende – en meest recente – farmaceutische naslagwerken geen stringente waarschuwing bij rode sinaasappels afgeven er geen reden is om ze te laten staan.
  gr. Anthon

 27. Hallo,

  Valt de Citroen ook onder grapefruit?
  Ik gebruik Depakine en Olanzapine (Zyprexa).
  Kan ik elke ochtend een Citroen blijven eten?

 28. De Diazepam was ik even vergeten te benoemen.
  Met vriendelijke groeten

 29. DV, volgens het Farmacotherapeutisch Kompas vormen de voedingsbestanddelen van de citroen GEEN bedreiging voor de werkzaamheid van diazepam, depakine (valproïnezuur) of zyprexa( olanzapine).
  gr. Anthon

 30. Monique, paracetamol levert in combinatie met grapefruit geen problemen op maar met oxazepam moet je voorzichtig zijn. Hoewel het Farmacotherapeutisch Kompas geen specifieke interactie voor oxazepam met grapefruit aangeeft, is dit middel een zusje van diazepam. Beide dames stammen uit de familie der benzodiazepinen die er om bekend staan in hun werkzaamheid door grapefruit te worden versterkt. Het gevolg kan zijn dat sufheid en slaperigheid niet alleen toenemen maar ook langer aanhouden. Liever niet doen dus.
  gr. Anthon

 31. Thea

  Hallo, ik gebruik Simvastatine voor de verlaging van mijn cholesterol.
  Maar nu lees ik dat grapefruit juist goed is voor het verlagen van het cholesterol.
  Kan ik nu niet veel beter grapefruit gaan eten en de Simvastatine laten staan?.

 32. Thea, het is niet aan ons te bepalen welke medicijnen iemand dient te gebruiken. Dit zal de patiënt in overleg met de voorschrijver (huisarts / medisch specialist) zelf moeten beslissen. Voor een evenwichtige beoordeling van het cholesterolvraagstuk kan mijn artikel getiteld “About Good and Bad Guys”(op deze site) misschien helpen !
  gr. Anthon

 33. Hallo.

  Vraagje ik gebruik Enalaprilmaleaat,en Metoprolosuccinaat.
  En drink 3 maanden uitgeperste Grapfruits,had bij de laatse controle een stijging van de bloeddruk,Heb nu andere medicatie.zijn er nog meer soorten die je beter niet kan nemen ik eet N.L best veel fruit.H Gr A.M Bijl

 34. Mijnheer/mevrouw Bijl, de kleine boosdoenertjes in grapefruit zijn bergamottine en naringenine. En het zou zomaar kunnen dat uw gestegen bloeddruk aan andere, dan de grapefruitoorzaak te wijten zijn. Blijft u in elk geval gewoon uw fruit nemen en houdt u aan de adviezen van uw arts. Ik adviseer u bij gebruik van andere medicijnen dan die welke u nu gebruikt, nauwkeurig de bijsluiters te lezen. Dan vaart u in elk geval op veilig.
  gr. Anthon

 35. Ik gebruik sertraline , seroquel (quetiapine) en atorvastatine ! Kan het kwaad als ik Schweppes Agrum drink. In deze limonade zit pompelmoesaroma’s! Kan dit kwaad ?

 36. Nico, op je vraag zou ik een duidelijk JA willen laten horen. Alle drie door jou genoemde medicijnen hebben een oorlogsverklaring met de ingrediënten van grapefruit afgelegd, en daarom is het niet verstandig om het sap of de hele vrucht gelijktijdig te gebruiken !
  gr. Anthon

 37. Hallo,
  Ik slik Metoprololsuccinaat Sandoz en Chloortalidon Accord
  kan ik daar pompelmoes en citroen bij eten?
  Tiny

 38. Tiny, het Farmacotherapeutisch Kompas – standaarduitgave voor apothekers en artsen in Nederland – geeft GEEN waarschuwing voor citrusvruchten(sap) bij gelijktijdig gebruik van metoprololsuccinaat of chloortalidon.
  gr. Anthon

 39. Beste Anthon,
  Ik gebruik al jaren carbamazepine en weet dat ik geen grapefruit mag nemen. Hoe zit het met het drinken van verse Limoensap?

 40. Jeanette, limoenen bevatten – evenals grapefruit – een chemische verbinding die furanocumarine wordt genoemd. Dat stofje heeft als eigenschap dat de tijd die een geneesmiddel nodig heeft om door het lichaam te worden afgebroken er door wordt vertraagd. Dat kan er vervolgens toe leiden dat er meer actieve stof van het medicijn in het lichaam aanwezig is dan wordt verwacht, waardoor (ernstige) bijwerkingen kunnen optreden. Dat geldt overigens niet voor sinaasappels(sap) en mandarijnen(sap). Ik heb op de interactielijst met carbamazepine echter geen expliciete vermelding van limoenen gevonden, maar raad je aan toch voorzichtig te zijn.
  gr. Anthon

 41. Goedemiddag, ik gebruik Hydrochloortyazide euthyrox en omeprazol is er een probleem om pompelmoes of grapefruit te gebruiken?

 42. Elsbeth, ter geruststelling: voor alle door jou genoemde medicijnen geeft het Farmacotherpeutisch Kompas ed. 2016 geen waarschuwing tegen het gelijktijdig gebruik van grapefruit. Wellicht vind je het ook interessant om de artikelen te lezen die Adriaan en ik over “maagzuurremmers” hebben geschreven. In de zoekruimte (loupje rechtsboven) intypen.
  gr. Anthon

 43. Grapefruit, ik eet iedere ochtend een halve (schep het vruchtvlees eruit en smul daarvan en pers de sap van dezelfde halve grapefruit uit en drink dat op). Ik slik Enalaprilmaleaat en metroprololsuccinat, is die combinatie met grapefruit wel of niet goed ?

 44. Inge, zowel voor metoprolol als enalapril geeft het Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2016 GEEN waarschuwing voor het gelijktijdig gebruik van grapefruit.
  gr. Anthon

 45. Dank voor je snelle antwoord. Dat is mooi nieuws ! Kan ik gelukkig gewoon grapefruit blijven eten

 46. Goedemorgen , ik moet da gelijkspel Aromasin innemen antihormonentherapy omwille van borstkanker ..Nu zou ik nog een callogeenbooster willen nemen dagelijks ,maar als ik de ingrediënten lees staat hier met natuurlijke aroma’s van pompelmoes ,dus eigenlijk met pompelmoes smaak . Kan dit kwaad is dit hetzelfde als pompelmoessap ?

 47. Kathleen, dat is moeilijk te zeggen en kan eigenlijk het best aan de verstrekkende apotheker worden gevraagd. Hoewel het Farmacotherapeutisch Kompas geen waarschuwing voor het gelijktijdig gebruik van Aromasin en grapefruit geeft, dient er rekening mee te worden gehouden dat grapefruit de activiteit van het ontgiftingsenzym CYP3A4 vermindert. Omdat Aromasin via dit zelfde mechanisme wordt gemetaboliseerd zou er mogelijk een probleem kunnen ontstaan. Voorzichtigheid dus zeker geboden !
  gr. Anthon

 48. Is er verschil tissen rode grapefruit(sap) en gele grapefruit(sap)? maw is de remmende werking van de rode en gele variant op CYP3A4 verschillend?

  Mvrgr

 49. Geert, er is geen verschil, dus het is verstandig combinaties met bepaalde medicijnen te vermijden. In het algemeen wordt dat in de bijsluiters van de betreffende geneesmiddelen dan ook duidelijk aangegeven, en bij twijfel….nooit inhalen en eerst je plaatselijke apotheker raadplegen !
  gr. Anthon

 50. Hallo Anton,
  Ik drink elke morgen op nuchtere maag een glas lauw water met daarin een half uitgeperste citroen.
  Ik gebruik medicijnen voor mijn hart na het dotteren zoals: plaveisel, nebivolol, principaal, atorvasttine, pantaprazol, cabasolaat calcium.
  Is dit verstandig of beter niet doen, ik voel mij er trouwens wel goed bij

  Mvg Willy

 51. Willy, citroensap heeft geen interactie met de meeste door jou genoemde medicijnen.
  Het middel “PLAVEISEL” ken ik niet of je moet de grond bedoelen waarop je je buiten verplaatst en waarop je niet hardhandig terecht moet komen; “PRINCIPAAL” is bij mijn weten geen geneesmiddel maar een oud-Vlaamse uitdrukking voor “directeur” ; of je moet er een bepaald kerkorgelregister mee bedoelen…..
  gr. Anthon

 52. Soms komt de remmende werking op CYP3A4 goed van pas. Bij dormicum bijvoorbeeld, een ultra kortwerkend slaapmiddel werkt na inname grapefruit wat langer, een bijkomstig voordeel.

 53. Geert dat klopt, maar dat geldt niet alleen voor Dormicum ( midazolam) maar voor een heleboel andere medicijnen. Zie de opsomming in mijn artikel. Zeer onverstandig zou zijn om op dat gebied – zonder kennis van (farma)zaken- te gaan experimenteren !
  gr. Anthon

 54. Anthon, kan het kwaad elke ochtend een grapefruit te eten bij het gebruik van Perindopril tert-butylamine 2 Mg?
  Mvg, Wim

 55. Wim, het Farmacotherapeutisch Kompas editio 2016 geeft GEEN waarschuwing af voor het gecombineerde gebruik van grapefruit en Perindopril.
  gr. Anthon

 56. ik gebruik de bloedverdunner asaflow, kan dat problemen geven samen met pompelmoes?

 57. Jacques, het middel Asaflow ( = acetylsalicylzuur ook wel aspirine genaamd) vormt GEEN probleem bij gelijktijdig gebruik van pompelmoes(sap).
  gr. Anthon

 58. Ik gebruik Crestor 25mg, mag ik elke ochtend en uitgeperste citroen in een glas lauw water drinken?

 59. Franka, het Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2017 geeft GEEN waarschuwing voor het gecombineerde gebruik van Crestor ( rosuvastatine) en citroensap. Bij gebruik van statines is het overigens wel verstandig extra Q10 te slikken.- Zie de artikelen daarover op deze site.
  gr. Anthon

 60. Goedemorgen,
  Ik gebruik sertraline. Nou eet ik momenteel veel mineola’s en gebruik ook wel is limoen door het eten.
  Kan het zijn dat mijn medicijn versterkt wordt?

  Gr max

 61. Max, op dit moment zijn er onderzoeken gaande om te zien of het gelijktijdig gebruik van andere citrusvruchten dan GRAPEFRUIT van invloed is op de metabolisering van een aantal medicijnen. Tot nu toe zijn mineola`s en limoenen (nog) niet als riskant aangemerkt. Anders zou het zeker in de bijsluiter van sertraline zijn vermeld. Het gelijktijdig gebruik van dit medicijn met GRAPEFRUIT ( 3 glazen per dag) verhoogt in elk geval wel de plasmaconcentratie sertraline met 100 %. In elk geval geen GRAPEFRUIT dus !
  gr. Anthon

 62. Ok bedankt voor het antwoord, ik vroeg het mij af omdat mineola een kruising is van een mandarijn met grapefruit.

 63. Max nog even ter verduidelijking: hoewel – zoals ik al opmerkte – mineola`s NOG NIET in bijsluiters van medicijnen voorkomen is het gezien de kruising met GRAPEFRUIT natuurlijk wel zaak voorzichtig te zijn bij het gelijktijdig gebruik van sommige antidepressiva en antipsychotica. Wil je helemaal op safe gaan dan liever naar andere vruchten op zoek !
  gr. Anthon

 64. Goedemorgen,

  Ik drink in de ochtend bij het ontbijt klein glaasje grapefruitsap van de jumbo.
  Ik slik omeprazol crestor 20mg meteoprolol 50 mg ,acetylsalicylzuur 80 mg en een multi vitaminen.
  Op deze medicijnen staat geen waarschuwing op de verpakking wat betreft grapefruit.

 65. Sonja, Crestor is de handelsnaam van rosuvastatine. En hoewel het Farmacotherapeutisch Kompas geen expliciete waarschuwing voor een gecombineerd gebruik van Crestor met grapefruit afgeeft gaat het wel om een statine, reden waarom ik je toch wil adviseren voorzichtig te zijn. Zie alinea i in mijn verhaal. De andere door jou genoemde medicijnen zijn geen vijanden van grapefruit.
  gr. Anthon

 66. Kan grapefruit ook kwaad met rodegistrijst tabletten? Dank en groet, Peter

 67. Peter, grapefruit(sap) kan de bloedspiegel van monacoline K (de cholesterolverlagende component in rodegistrijst) verhogen en de werking van monacoline K versterken. Het lijkt dus verstandig om gelijktijdig gebruik van grapefruit(sap) en rodegistrijst te ontraden.
  gr. Anthon

 68. Hallo Anthon, met Zanidip, een calciumkanaalblokker mag ik geen pompelmoes combineren ttz. geen furanocumarine. Limoen en bergamot is niet vermeld in bijsluiter. Hierin zit ook furanocuramine. Dan zou ik ook geen Earl Grey thee mogen drinken ,want die is op smaak gebracht met Bergamotolie?

 69. Elfriede, in verband met de in grapefruit (pompelmoes) aanwezige furocoumarine wordt het gecombineerde gebruik van medicijnen als Zanidip ( lercanidipine hydrochloride) inderdaad afgeraden. Het is daarom verstandig om ALLE voedingsmiddelen die furocoumarine bevatten te mijden. Of het drinken van Earl Grey thee ook een probleem oplevert is moeilijk te zeggen, maar voorzichtigheid is de moeder van de porseleine (medicijn)kast. Beter is het daarom voor andere theesoorten te kiezen, die zelfs meer gezondheidsvoordeel opleveren – zie bijvoorbeeld het artikel over “Groene Thee”.
  gr. Anthon

 70. He heb grapefruitsap gedronken gebruik paroxetine is do gevaarlijk Gr anonim

 71. Beste “Anoniem”,
  Het Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2017 geeft GEEN waarschuwing voor het gelijktijdig gebruik van paroxetine en grapfruit(sap).
  gr. Anthon

 72. Hallo Anton,ik gebruik Alfuzosine,kan ik dat ook met grapefruit combineren?
  Mijn cholesterol is namelijk te hoog ,en wil het zonder pillen naar beneden zien tekrijgen ,ik kreeg van de arts statiene’s voor geschreven ,maar ben er mee gestopt.
  En wil het met grapefruit (sap) naar beneden zien tekrijgen.
  Zie graag je reactie tegemoet.
  Mvg. Piet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.