Houdt u van grapefruit?

Bij interacties tussen voedsel en medicijnen, kunnen soms onaangename verrassingen ontstaan. Neem nou grapefruit. Een prachtige vrucht met gezonde eigenschappen. Bij royaal gebruik verbrandt het vet, verlaagt het cholesterol en doet het de kans op kanker afnemen. Mooi toch ? Maar de andere kant van het verhaal is dat grapefruit (pompelmoes) in staat is de werking van sommige medicijnen te  versterken, te verzwakken of zelfs helemaal teniet te doen. En dat is nou net niet de bedoeling. Daarom is het altijd verstandig de bijsluiters van geneesmiddelen goed te lezen. Want medicijnen en voedingsmiddelen kunnen soms twee gezichten hebben. Waar dat Dr. Jekyll en Mr. Hyde-effect bij grapefruit vandaan komt ? Dat heeft te maken met bitter smakende stofjes in de grapefruitzaden: naringenine en bergamottin.

Gezworen vijanden

Als u regelmatig grapefruit eet of sap drinkt of misschien gebruik maakt van supplementen met naringenine, dan dient u rekening te houden met het feit dat sommige medicijnen met dit mooie stukje fruit op de vuist kunnen gaan. Als u bijvoorbeeld een bioflavonoïdencomplex met hesperidine, rutine of quercetine gebruikt kan daar soms ook naringenine aan toegevoegd zijn. Zo’n combi-preparaat wordt in natuurgeneeskundige kring vaak voorgeschreven als werkzaam middel tegen candidiasis vanwege zijn sterke antischimmelwerking. Prima dus. Maar het is wel goed in gedachten te houden dat vanwege de naringenine zo’n product een negatieve wisselwerking kan hebben met een aantal reguliere medicaties. Volgens enkele onderzoekers is mogelijk ook ander fruit verdacht, zoals granaatappel en sinaasappel, maar dat staat nog helemaal niet vast. Voorlopig dus geen reden om daar zorgen over te hebben. Bij grapefruit is wel aangetoond dat die niet te combineren is met bepaalde medicijnen. En daarbij maakt het niet uit of u ‘s-morgens uw grapefruit eet en ‘s-avonds pas uw pilletje inneemt, zodat ze elkaar niet kunnen bijten. Het effect blijft namelijk hetzelfde. Waarom? Grapefruit verandert namelijk na consumptie gedurende de hele dag het afbraakproces van het medicijn in de lever. Het vermindert de activiteit van het ontgiftingsenzym CYP3A4 waardoor diverse medicijnen langer in het lichaam blijven. Daardoor kan een geneesmiddel zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Medicijnen die het meest met grapefruit op de vuist gaan zijn sildenafil, buspiron, sertraline, triazolam,diazepam, carbamazepine, cyclosporine, tacrolimus, felodipine, nifedipine, HIV medicaties, sommige statines, zoals simvastatine, atorvastatine en lovastatine, amiodaron, methadon, digoxine en losartan.

 Vermijden

Wat u dus in elk geval NIET samen met grapefruit moet gebruiken zijn:

a.Sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk, waaronder calciumantagonisten:

   Losartan, nifedipine, amlodipine, diltiazem en felodipine  kunnen in combinatie met grapefruit leiden tot duizeligheid, flauwvallen en een versnelde hartslag. Bij het gebruik van verapamil zijn deze problemen geringer.

b. Theofyline een middel dat gebruikt wordt bij astma, chronische bronchitis en longemfyseem: grapefruit kan de werkzaamheid verminderen

c. Hartmedicijnen zoals digoxine. Grapefruit kan zowel de absorptie verminderen als verhogen, afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand van de gebruiker  en hoeveel hij/zij per dag drinkt.

d. Medicijnen bij erectiestoornis zoals sildenafil [Viagra] en soortgelijke middelen. Hoofdpijn, opvliegers, maag en darmproblemen kunnen het gevolg zijn.

e.Oestrogenen, zoals orale anticonceptiva en  hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze kunnen in combinatie met grapefruit duizeligheid, pijn in de borsten, geïrriteerdheid, slapeloosheid, misselijkheid, braken en gewrichtspijn veroorzaken.

f.  Immuno-supressiva, zoals cyclosporine en tacrolimus kunnen samen met grapefruit voor beschadigingen aan lever en nieren zorgen.

g. Middelen tegen slapeloosheid, zoals triazolam moeten niet met grapefruit worden gecombineerd. Een sterk vertraagde ademhaling en hartslag kunnen het gevolg zijn.

h. Methadon, een pijnstiller die ook gebruikt wordt als hulp en vervangingsmiddel bij een ontwenningskuur van opioiden, geeft in combinatie met grapefruit de volgende problemen:  vertraagde ademhaling, beperkt denkvermogen, en een abnormaal vertraagde hartwerking met een polsslag van minder dan 60 slagen per minuut.

i. Cholesterolverlagende medicijnen, zoals atorvastatine, fluvastatine, lovastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine gecombineerd met grapefruit kunnen spierafbraak, hoofdpijn, lever en nierbeschadiging, krampen en neuropathie opleveren

j. Anti-arrythmica, zoals amiodoron en grapefruit kunnen hartritmeproblemen juist verergeren

k. Antibiotica en antimycotica, waaronder ciprofloxacin, levofloxacin, doxycycline, itraconazol en ketoconazol kunnen ook beter niet met grapefruit ingenomen worden, omdat de concentratie in het bloed er door wordt verhoogd.

l. Antistollingsmiddelen, zoals de bekende coumarinederivaten acenocumarol en  fenprocoumon doordat grapefruit de afbraak vertraagt leiden tot een excessieve bloedverdunning, met inwendige bloedingen tot gevolg. Die zijn niet altijd direct waarneembaar, maar soms zijn bloedneuzen of blauwe plekken op de huid indicaties.

m. Anti-epileptica zoals carbamazepine gaat ook niet samen met grapefruit, want de ademhaling kan er door vertraagd worden.

n. Antidepressiva en anxiolitica zijn sertraline, amitriptyline, busperon, clozapine, diazepam, haloperidol, midazolam en trazodon. De combinatie met grapefruit kan er voor zorgen dat de bijwerkingen van deze medicijnen worden versterkt, waardoor angst, duizeligheid, misselijkheid, trage hartslag, ademhalingsproblemen,braken en diarree kunnen optreden.

 Natuurlijk zal niet elke medicijngebruiker direct de hierboven genoemde gevolgen ondervinden, maar het is altijd verstandig voorzichtig te zijn. Andere medicijnen zoals donepezil, dat bij Alzheimer wordt gebruikt of het borstkankermedicijn tamoxifen, het prostaatmiddel tamsulozine, de populaire antihistaminica zoals loratadine en fexofenadine lijken ook onvriendelijk op grapefruit te reageren. Schrijft uw arts ze voor, gebruik ze dan of zoek samen met hem naar natuurlijke[r] alternatieven zodat u die vitaminebom niet van uw lijstje hoeft te schrappen. Moet u ze toch gebruiken, dan bent u niet perse van grapefruit afhankelijk. De natuur is onuitputtelijk en heeft nog zoveel heerlijks te bieden !  Maar bij twijfel altijd arts of apotheker raadplegen. Voorzichtigheid is en blijft ook in de combinatie van  genees en voedingsmiddelen de moeder van de porseleinkast.

Referentie: Drugmuggers, Which Medications Are Robbing Your Body of Essential Nutriënts, 2011, by Suzy Cohen, RPh, New York, U.S.A.

Gerelateerd: Ali Baba en de 40 Rovers

159 thoughts on “Houdt u van grapefruit?

 1. Beste Anthon,
  Ik heb met interesse het artikel over medicijnen in combinatie met grapefruit gelezen.
  Zelf gebruik ik iedere dag de bloedverdunner carbasalaat 100 mg. en meerdere keren per week grapefruit. Op de bijsluiter wordt geen melding gemaakt van grapefruit. Is het raadzaam om deze vrucht niet meer te nemen?
  Ik heb vaak blauwe plekken wat ik zonder meer toeschrijf aan het gebruik van carbasalaat.
  Kun je me raad geven?
  Met vriendelijke groet,

  José Vossen

 2. Jose, er is geen interactie tussen carbasalaatcalcium en grapefruit[sap]. Je kunt dus gewoon blijven genieten van de voordelen van deze prachtige vrucht. Als je vaak blauwe plekken hebt, zou je met de behandelend arts kunnen praten over een lagere dosis carbasalaatcalcium. Hij/zij zal daar zeker oren naar hebben, want als het bloed “te dun”wordt neemt de kans op eventuele hersenbloedingen ook toe, en daar zitten we nou niet bepaald op te wachten. Overigens beschrijft orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker in zijn boek “Het Gouden Boekje voor het Hart” alternatieve methoden om het bloed dun te houden. Kijk even op http://www.ortho.nl
  gr. Anthon

 3. Beste Anthon,
  Ik heb met interesse het artikel over medicijnen in combinatie met grapefruit gelezen.
  Ik stel deze vragen niet om mezelf, maar het gaat om mijn nichtje. Op het ogenblik ligt ze in het ziekenhuis. De specialisten hebben een breedspectrum aan antibiotica ingezet om de kwaaddoende bacterie te vinden. Meerdere specialisten doen onderzoek: cardioloog, longspecialist, genealoog, oncoloog etc. Ondanks het verschillende antibioticum schijnt haar lichaamstemperatuur op en neer te gaan. Het stijgt op tot 40 graden, en weer zakken tot 37 graden. De Urine, bloed, visus, bloeddruk en de temperatuur worden in de gaten gehouden. De specialisten werken om de klok om er achter te komen om welke bacterie gaat het en waar zit het.
  Ik ging zoeken op Internet voor een antwoord op mijn vraag. Zo ben ik op uw site terecht gekomen. Ik zag dat haar moeder haar mandarijnen gaf. Toen vroeg ik haar, “geef je haar ook grapefruit? Ja, zei ze.” Hierom maak ik me zorgen. Vooral omdat de specialisten tot vandaag niets hebben kunnen vinden. Hoewel ze een breedspectrum aan antibiotica hebben toegediend. En het temperatuur klimt op tot 40 graden en dan zakt het weer tot 37 graden.
  Misschien doet één van de vele antibiotica wel het werk, maar de antibiotica wordt beïnvloed door het eten van grapefruit en mandarijnen. Volgens mij wordt niet echt op een dergelijk manier gekeken naar haar voedsel. Als de grapefruit en de mandarijnen het antibioticum beïnvloeden, dan kan dit wel de oorzaak zijn voor de verhoogde koorts wederkeer.
  Omdat ik 17 jaar geleden in dezelfde positie zat, komen deze vragen bij mij op. De specialisten hebben voor mij om de klok gezocht, maar ze konden het niets vinden. Door de bacterie kwam de gift in mijn bloed, en dit resulteerde in een septic-shock. Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit kwam door het eten van grapefruit en mijn toegediende medicijnen.
  Ik heb geprobeerd een omschrijving te geven van de situatie van mijn nichtje op mijn gebrekkige manier.
  Kun je met ons je mening hierover delen?
  Met vriendelijke groet,

  Mario Richardson

  P/s Sorry voor de fouten, ik was nog niet helemaal wakker. Ik heb het opnieuw geschreven.

 4. Mario, het is voor mij op afstand moeilijk de medische situatie van je nichtje te overzien en omdat ik geen medicus practicus ben is dat in feite onmogelijk. Of de combinatie antibiotica in combinatie met grapefruit zo heftig uitwerkt dat dit de door jou genoemde ernstige problemen oplevert, kan ik mij eerlijk gezegd niet voorstellen, maar uitsluiten ook niet. Als je nichtje het ziekenhuis verlaat zou zij er verstandig aan doen om een gekwalificeerde orthomoleculair werkend arts te consulteren, die haar gezondheidssituatie eens helemaal tegen het licht houdt.
  Je zou daarvoor even op http://www.mbog.nl kunnen kijken. Meer kan ik helaas niet voor je doen. Veel sterkte met je nichtje !
  gr. Anthon

 5. Reactie van grapefruit; Beste Anthon
  Ik ben een vrouw van 61jaar en ik slik cozaar 50 m.g. 1 tablet per dag,voor een te hoge bloeddruk. Het laatste halfjaar is mijn bloeddruk 112/85 of 112/ 78 nu is mijn vraag moet ik er mee door gaan of een lagere dosis van in nemen.
  Ik moet u er wel bij vertellen dat mijn nier waarden maar voor 48% werkt en
  dat ik ook geen zout toevoegingen op mijn eten mag doen, daar bij is mijn cholesterol aan de hoge kant,al bij al weet ik het haast niet meer.
  Onze schoonzoon zei tegen mij, dat ik grapefruit moest eten op mijn nuchteremaag
  dat zou helpen voor mijn hogen cholesterol.
  Nu vraag ik u kan dat geen kwaad bij mijn medicijnen?
  Van de nefoloog in het zieken huis waar ik bij loop heb ik ook vitamine d gekregen.
  Kunt u mijn a.u.b. helpen?
  Bijvoorbaad dank
  Annelies van Baardewijk

 6. Annelies, zoals je in mijn uiteenzetting hier boven hebt kunnen lezen kan grapefruit[sap] enkele bijwerkingen van Cozaar [Losartan] versterken, zoals een verhoogde hartslag. Hoe lief bedoeld ook van schoonzoon-lief, maar het eten van grapefruit lijkt mij in jouw geval dus niet verstandig. Zoals je begrijpt kan ik als orthomoleculair voedingskundige geen advies geven over een wijziging in de dosering van medicijnen. Dit zul je echt met de behandelend arts moeten bespreken. Overigens behoeven dames van jouw leeftijd niet direct bezorgd te zijn over een verhoging van het cholesterol. Dat werkt eerder als bescherming dan dat het een echt gevaar oplevert. Zie daarover mijn artikel “About Good and Bad Guys”op deze site.
  Wellicht dat je eens contact kunt opnemen met dr. Lydia Boeken van de Amsterdam Kliniek in Abcoude [www.amsterdamkliniek.nl] Zij is gespecialiseerd in orthomoleculaire cardiologie en in staat zeer deskundig advies te geven aan mensen die problemen hebben met de bloeddruk en/of het cholesterol.
  Met vriendelijke groet:
  Anthon

 7. De interactie tussen grapefruit en medicatie kan ook positief worden aangewend. Zoals in het artikel staat vermeld mag men in beginsel geen immuno-suppressiva (immuniteitonderdrukkende middelen die o.a. na een orgaantransplantatie worden gebruikt) combineren met grapefruit. De werking wordt dan versterkt. In een experimentele studie werd dit gegeven onderzocht met de medicatie sirolimus, de standaardmedicatie bij levertransplantaties. Experimenteel wordt dit middel toegepast bij terminale kankerpatiënten. Uit dit (fase 1) onderzoek onder 138 kankerpatiënten bleek dat als men dagelijks een glas grapefruitsap dronk men maar een derde van de dosis sirolimus nodig had om het benodigde gehalte te krijgen om de kanker te kunnen terugdringen. Dit heeft een kostenbesparend en hoogstwaarschijnlijk ook een positief effect op de ernst van de bijwerkingen, al dient dit nog nader te worden onderzocht.
  Clinical cancer Research; August 1, 2012, 18 (15)

 8. Beste Mensen,
  Ik zou graag willen weten of de combinatie het gebruik van Crape Fruits dus niet uit een pak nadelig kan werken op mijn pijnstillers.
  Ik gebruik Tramadol/Lyrica/Oxycontin ja het is nogal wat zoveel pijn heb ik altijd.
  Maar omdat ik graag Crape Fruits eet kreeg ik van iemand te horen dat dit de werking van mijn pijnstillers tegen werkt, maar of dit werkelijk zo is wil ik bij deze aan u vragen.
  In de bijsluiters komt dit niet in voor.
  Groeten Jan

 9. Dag Jan, inderdaad bestaat er een negatieve interactie met de pijnstiller methadon, maar NIET met tramadol, lyrica/pregabaline en of oxycontin.
  Je kunt dus gerust zijn en grapefruit[sap] aan je dagelijks voeding toevoegen
  Overigens gebruik je pijnstillers die uit de opiatenhoek komen. Dat betekent inderdaad een dagelijks gevecht met pijn. Ik wens je daarbij dan ook alle sterkte !
  gr. Anthon

 10. Beste Anton zeer hartelijk dank voor je uitleg, maar ik heb nog een vraag?
  Ik ben eigelijk wat te zwaar en ik las wat over Chroom Picolinaat om af te vallen maar daar heb je het alweer hoe zit dit weer tegenover met mijn medicatie wat ik je al heeft geschreven.
  Ik doe er veel aan on wat af te vallen maar het lukt me niet zo, ook zit daarbij mijn rugklachten me dan in de weg en ik bezit ook een neurostimulator die bij mij is ingebracht dus Anton veel bewegen leid bij mij tot veel pijn.
  Graag hoor ik dit van je.
  Hartelijke Groeten
  Jan

 11. Beste Jan, voor een goed overzicht van je situatie, zoals gebruik van medicijnen, leef en eetgewoonten en een eventuele familiaire ziektegeschiedenis die in erfelijke zin van invloed zou kunnen zijn op jouw gezondheidstoestand, zou een consult bij een orthomoleculair arts de verstandigste keuze zijn. Ik kan dat per mail niet bekijken en bovendien ben ik geen arts. Je kunt igekwalificeerde artsen vinden op de site van de Maatschappij ter Bevordering der Orthomoleculaire Geneeskunde [ http://www.mbog.nl]
  Overigens is het artikel dat mijn collega Adriaan schreef over het boek van orthomoleculair afslanktherapeute, Cora de Fluiter, zeker interessant om te lezen.
  Je krijgt dan tevens een goed inzicht hoe gecompliceerd medisch gezien het probleem van overgewicht is. Het is een bespreking van het boek “Slim op uw juiste gewicht “en je kunt het vinden op deze site.
  Met vriendelijke groet:
  Anthon

 12. Beste Anthon,

  uit alle publicaties, o.a. deze website en onlangs nog in de NRC (27-11-2012) is het mij duidelijk geworden dat je bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen op moet passen voor grapefruit en mogelijk ook andere citrusvruchten. Nadere bestudering leert dat vnl. de stof bergamot(tine) de kwade pier is.
  Nu drink ik graag Earl Grey thee en daar zit dit stofje ook in. Zal ik dit dan ook maar laten staan i.v.m. mijn dagelijkse amlodipine en soms sildenafil gebruik?
  Graag je mening. Vriendelijke groet, Max

 13. Beste Anton,

  Ik slik nu een jaar carbamasepine ( anti epileptica)
  Eet en drink geen grape fruit!

  Nu heb ik van de week een fles fanta gekocht pomelo snaak.
  Maar dit blijkt ren kruising te zij tussen citrusvruchten en grapefruit.
  Zou dit kwaad kunnen?

  Vriendelijkheid gr Moniek Bouman

 14. Beste Max, dat hangt er vanaf hoe groot het risico is dat je wilt nemen. Als ik je mag adviseren zou ik voor GROENE thee gaan, die niet alleen veel grotere gezondheidswinst oplevert- zie het artikel dat Adriaan heeft geschreven- maar is ook verkrijgbaar in de biologische vorm van citroen en gembersmaak van het merk Pyramide of Simon Levelt.
  gr. Anthon

 15. Moniek, als voedingskundige adviseer ik iedereen sowieso van de frisdrank af te blijven omdat je lichaamscellen er niets mee kunnen.Het is een reageerbuisdrankje dat nergens in die vorm in de natuur voorkomt en door je genen niet als voedingsstof wordt herkent: [zeer] ongezond dus ! Drink uitsluitend natuurlijke dranken, zoals groene thee, koffie, uitgeperste vruchten en of groentesap. Dan loop je ook geen risico op eventuele onverenigbaarheid met medicijnen- met uitzondering van grapefruit[sap] dan !
  gr. Anthon

 16. Beste Anton ,

  Dank je wel voor je reactie, ik drink bijna geen frisdrank, heb een sapcentrifuge en drink veel kruiden thee!
  Ineens een uitschieter en schrok ervan dat er grapefruit in zat.

  Vriendelijk gr Moniek

 17. Pingback: Cranberries, niet alleen tegen blaasontsteking | vita-info.nl

 18. Ik heb epilepsie en gebruik carbamazepine. Inderdaad, nadat ik gisteren een zak heerlijke rode grapefruits had gekocht en ik mijzelf tegoed had gedaan aan twee heerlijke vruchten met suiker had ik vandaag al een soort voorgevoel van epilepsie. Dat leidt meestal niet tot een aanval maar het is een voorbode, een waarschuwing. Ik heb de lijst gechecked en na het lezen van dit stuk heb ik dan ook besloten de resterende vruchten aan mijn beagle te voeren want die vindt ze ook heerlijk en gebruikt (naar ik weet) geen medicatie.

 19. Ik gebruik dagelijks als bloeddrukverlagende middelen enalaprilmaleaat 25 en atenolol 20 en drink, daaraan voorafgaand, vers sinaasappelsap. Ik zou dat graag combineren met vers grapefruitsap.
  Is dat aan- c.q. af te raden?

 20. Gerard, noch het Farmacotherapeutisch Kompas editie 2012 noch het zeer uitgebreide Repertorium van het College ter beoordeling van geneesmiddelen editie 07/08 geven een eventuele interactie tussen enalaprilmaleaat en atenolol aan. “Juridisch”gesproken is er dus geen probleem. Mijn advies is echter toch altijd de voorzichtige koers te varen, omdat sommige interacties achteraf toch blijken te bestaan terwijl ze in de farmacie nog niet geregistreerd zijn. Zie dus even voor je zelf wat het beste is.
  gr. Anthon

 21. Hallo Anthon,

  ik begrijp dat de combinatie grapefruit en diazepam niet goed overeen komen, maar wat zijn dan de gevolgen? Ik gebruik 5 mg diazepam per dag en vindt grapefruit heerlijk, net als Pomelo en Mineola’s, wat kan ik wel eten. Maar ben vooral benieuwd naar de werking van die vruchten met Diazepam. Heb de combi al vaker gebruikt en nergens last van gehad.

 22. Dag Els, kijk nog eens even naar het onder n. genoemde punt. Je komt er 1 x het woordje “kan” en “kunnen” tegen, gevolgd door de opmerking “natuurlijk zal NIET ELKE medicijngebruiker direct de hierboven genoemde gevolgen ondervinden, maar het is altijd verstandig voorzichtig te zijn” Daarmee is eigenlijk je vraag beantwoord. Want waar de een last van heeft, behoeft bij een ander geen enkel probleem te veroorzaken. Bij jou kennelijk ook niet. Alleen maar plezierig dus !
  gr. Anthon

 23. L.S.,
  Hartelijk dank voor Uw artikel over grapefruit en losartan. At dagelijks een uitgeperste grapefruit vanwege de vitamine C. Voelde me de laatste tijd zonder energie.Dit artikel was erg verhelderend voor me.Ben diabete en gebruik metformine en gebruik ook Losartan.Meteen gestopt met het grapefruitsap en de energie kwam weer terug!Hoop dat het zo blijft. Heb veel fidusie in orthomoleculaire geneeskunde.
  Vriendelijke groet!

 24. Hallo Anthon,
  Ik heb zojuist 150 ml verse bergamottesap tegelijk met een ijzertablet (ferrofumaraat) ingenomen. Daarnaast moet ik straks nog macrogol/elektrolyten (movicolon) innemen en plaatselijk isosorbidedinitraatzalf smeren.
  Kan dit allemaal tesamen of is er straks een probleem? Ik hoop het niet…
  B.v.d. Therese

 25. Therese, ik kan je geruststellen. Ferrofumaraat , Movicolon en Isosorbidedinitraat leven farmacologisch gesproken niet in onmin met bergamotte of grapefruitsap.
  gr. Anthon

 26. Hallo Anthon,
  Dit artikel beschrijft expliciet de uitwerking van grapefruit sap op bepaalde genees-
  middelen. Is hiermee ook alle citrusvruchten inbegrepen???

  Ik gebruik nl al enkele jaren Nifedipine ‘savonds en atenolol smorgens.
  De laatste maanden ben ik nl begonnen met heel vroeg in de morgen een glas water
  met een halve citroensap te drinken en na 2uren(onbewust) mijn atenolol.

  Waarom alleen grapefruit genoemd als het geld voor alle citrusvruchten???
  B.v.d. voor je advies, Sodirijo.

 27. Dsodirijo, voor zover nu bekend en onderzocht gaat het alleen om citrusvruchten die naringenine en bergamottine bevatten- dat schijnen de boosdoenertjes te zijn. Daarbij dient gezegd dat de andere leden van de citrusfamilie hier en daar in combinatie met bepaalde geneesmiddelen wel eens wat problemen kunnen geven, maar niet van dezelfde aard als bijv. grapefruit. Er bestaat op dit moment dus geen enkele aanleiding om citroensap te laten staan.
  gr. Anthon

 28. Hartelijk dank voor het snelle antwoord!
  Het is voor mij erg belangrijk om het te weten. Ik houd me strikt aan de richtlijnen
  van de dokter, overigens voor mijn eigen belang.

  Ik dacht dat je op dit moment ergens anders Koningsdag aan het vieren bent….
  Gefeliciteerd met de gloednieuwe koning na meer dan een eeuw!
  In mijn kinderjaren (1956) had ik ook het “Wilhelmus van Nassau gezongen”…hahaha
  Ik ben nl Surinamer. nogmaals mijn hartgrondige dank.
  Groeten dus uit Suriname, DSodirijo

 29. Ik gebuik fexofedine, momenteel verga ik van de jeuk, is er een verband met dit geneesmiddel en de klachten die ik heb.
  Graag uw reactie Piet

 30. Fexofenadine wordt juist voorgeschreven om jeuk te verminderen. Het is een antihistaminicum d.w.z. het vermindert allergische reacties. Het lijkt me verstandig te arts te raadplegen die het middel heeft voorgeschreven

 31. L.S.
  Ben vrouw van 78 jaar.Heb hoge bloeddruk en diabetes 2,slik hiervoor Losartan kalium en2xdaags Metformine 850 mg.
  Heb sinds kort weer blaasontsteking kreeg daarvoor Furabid, mee gestopt want werd daar erg beroerd van, daarna Amoxyline/clavulaanzuur, hiervan kreeg ik geweldige diarree. Ben ook hiermede gestopt en gebruik nu D-Mannose capsules van 500 mg. (Zelfs huisarts stemde toe).Het lijkt me nogal link als diabete dat je voedsel met zo’n enorme vaart door je lijf gaat i.v.m. een hypo, waar ik erg gevoelig voor ben, helaas.
  Nu heb ik geen idee hoeveel ik van D-Mannose zou moeten innemen, dagelijks. Er staat wel op de verpakking 1-3 maal daags 3 capsules, maar ik vraag mij af wat een dagelijkse dosis zou zijn voor mij en als die ontsteking verdwenen is hoeveel ik dagelijks zou moeten gebruiken als tegenweer voor een evt. volgendeuitbraak.Momenteel neem ik 3 maal per dag 1 capsule.
  Misschien kunt U mij hierin raad geven?
  Bij voorbaat dank voor Uw reactie.
  Vriendelijke groet,
  J.Boot.

 32. Beste mevrouw Boot,

  Zodra de eerste verschijnselen van een blaasontsteking zich aandienen is het aan te raden twee maal daags twee capsules in te nemen. Na het verdwijnen van de klachten stopt men gewoonlijk het gebruik ervan. D- mannose kan geen kwaad en beschermt mogelijk tegen Parkinson maar of het nut heeft om deze als profylaxe in te nemen is onduidelijk. Hier zijn mij geen gegevens van bekend.
  Mvg
  Adriaan

 33. goede dag,

  kan ik tonic en bitter lemon wél met simvastatine combineren?
  m.vr. gr. Henk

 34. Henk, dat hangt van de hoeveelheid bergamottine en naringenine in de door jou genoemde dranken af. Ik denk overigens dat het zo,n vaart niet zal lopen, maar als je echt zeker van je zaak wilt zijn kun je altijd de fabrikant vragen of genoemde stoffen in die dranken zitten en zo ja hoeveel. Mag ik nog even uit mijn hart spreken ? Ik raad mensen altijd aan WATER te drinken en dergelijke onnatuurlijke laboratoriumdrankjes te laten staan. Veel beter voor je gezondheid !
  gr. Anthon

 35. Hallo Anthon,

  Kan ik mijn medicijn Alendroninezuur (kuur voor 5 jaar) combineren met elke dag eten van grapefruits? Ik moet bij dit medicijn ook elke dag een sachet innemen: CaD 500/440 (calcium 500 mg en vit.D3)
  Bij voorbaat dank voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Marijke

 36. Marijke, mij zijn geen negatieve interacties tussen alendroninezuur en grapefruit[sap] bekend. Ook het Farmacotherapeutisch Kompas geeft bijzonderheden over een eventuele vijandschap tussen die twee aan. Geen bezwaar dus.
  gr. Anthon

 37. Ik bebruik zelf clozapine, venlafaxine, dormicum, depakine en truxal en pravastatine.
  Van clozapine dormicum en pravastatine las ik dat ze dus wisselwerking hebben met grapefruit. Is het geen idee om geneesmiddelen die door grapefruit voor hogere therapeutische bloedwaarden zorgen de dosering gewoon te verlagen. Scheelt kosten voor vaak dure geneesmiddelen en minder bijwerkignen.

  Met vriendelijke groet,
  Albert

 38. Albert, het verlagen van de dosering van een medicijn lijkt inderdaad een logische maatregel, maar daarmee is niet in alle gevallen het probleem opgelost. Vergeet niet dat de biochemische reacties bij elk mens individueel bepaald zijn. D.w.z. dat voor de therapeutische werkzaamheid van een geneesmiddel bij de één een veel lagere dosis voldoende is maar de ander een dubbele dosis nodig heeft voor hetzelfde effect.
  Dergelijke zaken moeten dan ook per persoon nauwkeurig worden bekeken en daar is een goede samenwerking tussen apotheker/arts en patiënt voor nodig.
  gr. Anthon

 39. Hallo ik gebruik Hydrochloorthiazide Mylan 12,5 mg voor mij hoge bloeddruk.Eerst een ander middel gehad maar dit bevalt wel. En ik eet elke avond een grapefruit. Kan ik dat blijven doen.

 40. Dian, hydrochloorthiazide is een diureticum [plasmiddel] dat geen negatieve interactie heeft met grapefruit. Kaliumgebrek kan een vervelend gevolg zijn van het gebruik van deze medicijnen die vaak worden voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Een tekort aan kalium kan worden tegengegaan door dagelijks wat sinaasappels te eten. Geen probleem dus met grapefruit, integendeel !
  gr. Anthon

 41. Beste Anton, na een tia moet ik cholesterolverlagers slikken. Eerst simvastatine 40 mg geprobeerd, nu pravastatine 40 mg. Van beide erg veel last van bijwerkingen. Grapefruit eet of drink ik niet. Wel drink ik iedere avond 2 koppen kruidenthee, Sleepy Times van Celestional Seasons. Gisteren was deze thee op en heb ik een Ndere thee gedronken. Sinds weken heb ik weer eens geslapen. Weet jij of er enig verband is tussen statines en (deze) kruidenthee?

 42. Margreet, voor zover ik uit je verhaal begrijp zijn er bij het gelijktijdig gebruik van kruidenthee en statines geen nare bijwerkingen opgetreden. Omdat ik niet weet welke kruiden er in de door jou gebruikte theesoort is verwerkt is het voor mij moeilijk om daar een uitspraak over te doen. Voor het terugdringen van de bijwerkingen van statines op zich zijn het gecombineerde gebruik van vitamine D3 en coëzym Q10 zeer aan te bevelen. Zie voor verdere informatie daarover de blogs op deze site. Ook lezenwaard is mijn uiteenzetting over cholesterol in “About Good and Bad Guys”.
  gr. Anthon

 43. beste mensen
  kan iemand mij vertellen of grapefruit schadelijk is met paraxotine ik slik al jaren deze midel ik heb vorig week simvastatine 40 mg ik ben ermee na drie dagen ermee gestopt heel veel spier pijn

  gr mo

 44. Mo, zoals je in mijn uiteenzetting hebt kunnen lezen is het beter sommige antidepressiva niet gecombineerd te gebruiken met grapefruit[sap]. En hoewel het Farmacotherapeutisch Kompas- editie 2013 geen negatieve wisselwerking tussen paroxetine en grapefruit beschrijft raad ik je aan toch voorzichtig te zijn. Wellicht is de keuze van andere vruchtensappen in dit geval verstandiger. Of de door jou genoemde spierpijn een eventueel gevolg is van die combinatie valt moeilijk te zeggen. Simvastatine staat wel bekend om zijn negatieve werking op het spierweefsel, maar gelijktijdig gebruik van dit middel met coënzym Q10 en voldoende vitamine D3 kan vaak helpen. Het lijkt mij verstandig dat je dit even bespreekt met je arts.
  gr. Anthon

 45. Beste Anthon
  Ik slik elke dag lisinopril voor mn hogebloedruk
  kan ik grapefruit dan ook gebruiken
  en iemand zei dat ik ook met sinaasappel moet oppassen is dat wel zo

  gr Nisha

 46. Nisha op dit moment lopen er in de wereld der farmacologie diverse wetenschappelijke
  onderzoeken om te zien welke citrusvruchten een mogelijke negatieve interactie hebben met bepaalde medicijnen. Voor zover nu bekend is grapefruit[sap] de grote boosdoener bij gecombineerd gebruik van veel geneesmiddelen. Sinaasappel[sap] staat onder een lichte verdenking, maar harde bewijzen zijn er nog niet. Voorlopig plaatst het in Nederland meest gebruikte naslagwerk voor apothekers, artsen en medisch specialisten- het Farmacotherapeutisch Kompas- geen gevarendriehoek bij lisinopril en grapefruit of sinaasappels. Op dit moment zijn er dus geen gegronde redenen om bezorgd te zijn over een eventueel gelijktijdig gebruik van je bloeddrukverlager en deze citrusvruchten.
  gr. Anthon

 47. Hoi Anthon, ik slik vanwege NA oxycontin en nortriptyline, in combinatie met domperidon tegen de bijwerkingen. Ik ben stapelgek op pomelo, en gelukkig begint het seizoen weer. Kan dat kwaad met pomelo, ik kan nergens terugvinden in hoeverre pomelo de ‘schadelijke’ ingredienten van de grapefruit heeft, bij de apotheek zeiden ze dat het geen kwaad kon maar ik ben er niet gerust op.
  Vriendleike groet, Tanja

 48. Tanja, de vrucht pomelo is een kruising tussen pompelmoes en grapefruit. Je kunt er dus vanuit gaan dat de “gewraakte” substanties begamottine en naringenine in de vrucht aanwezig zijn. Echter, het Farmacotherapeutisch Kompas 2013 geeft geen interactie tussen nortriptyline, oxycontin en grapefruit aan. In theorie is dat gedeelte van je verhaal dus veilig, maar dat geldt NIET voor domperidon. Grapefruit is in staat de bloedwaarde van dit medicijn stevig te verhogen, reden waarom ik je het gebruik van de pomelo afraad.
  gr. Anthon

 49. kan kramp veroorzaakt worden door gebruikt van rode crapefruit gr jenny

 50. Jenny, dat is mij niet bekend, maar in principe kan ELK mens gevoelig zijn voor ELKE [voedings]substantie. Dat heeft alles te maken met de individuele biochemie. Als blijkt dat rode grapefruit bij jou een dergelijke reactie oproept en je zeker weet dat die krampen niet door iets anders worden veroorzaakt is het verstandig af te zien van grapefruitconsumptie.
  gr. Anthon

 51. Pingback: Medicijnen en voeding; wisselwerking met voedsel en voedingssupplementen | vita-info.nl

 52. Beste, ik slik al 5 jaar oa simvastatine en heb helaas daarbij elke ochtend grapefruit gebruikt. Sinds 1,5 jaar heb ik onverklaarbare pijn in handen, voeten en heupen, kramp in benen alsof er 220 Volt op staat. Ook een zeurende pijn links in de buik. Op echo niets te zien. Nu over de werking gelezen van de combinatie grapefruit/ simvastatine. Ben meteen gestopt met grapefruit in de hoop dat mijn lijf zich kan herstellen. Ik hoop alleen dat er geen onherstelbare schade is ontstaan. Zou mijn lijf kunnen herstellen van de klachten?

 53. Meneer/mevrouw Cohen, zodra gestopt wordt met grapefruit nemen uiteraard problemen af en herstelt het lichaam zich weer als vanouds. Wanneer u echter nauwkeurig de bijsluiter van simvastatine leest, zult u ongetwijfeld veel van de door u genoemde klachten tegenkomen. Die kunnen dus ook ontstaan als u statines zonder grapefruitsap slikt. En dat zijn bijwerkingen van dit medicijn, waar maar moeilijk aan te ontkomen is. Wat ik u in elk geval kan aanraden is om e.e.a. met uw arts te bespreken en daarnaast vitamine D3 en coënzym Q10 te slikken- voor verdere informatie daarover kunt op deze site terecht door in de zoekruimte “statines”in te typen. All the best !
  gr. Anthon

 54. Ik gebruik al tientallen jaren, smorgens een grapefruit op nuchtere maag
  gevruik smorgens ook atenolol 25mg, pantoprazol 40mg,furosimide 40mg,
  spinolacton 25mg en savonds als bloedverdunner fernproucon 3mg ( 2x per week een heel tablet, rest van de week een half Heeft grapefruit hier een nadelige invloed, ben bijna 93 jaar. Bij voorbaat bedankt

 55. Mijnheer/mevrouw Jeurgens, zoals u in de opsomming in het artikel hebt kunnen lezen komen de door u genoemde medicijnen in het rijtje niet voor. Er lijkt dus op zich geen reden tot bezorgdheid te bestaan. Toch raad ik u aan voorzichtig te zijn, omdat niet alle interacties tot nu toe geregistreerd zijn. Als ik u mag adviseren: praat u eens met uw arts of al die medicijnen op uw leeftijd wel echt nodig zijn ! Vooral maagzuurremmers als pantoprazol zijn bij langdurig gebruik niet onschuldig en veroorzaken een vitamine B12 en magnesium tekort. En dat kan weer leiden tot hoge bloeddruk en mentale problemen.
  gr. Anthon

 56. anton,
  bedankt voor de snelle reactie, ik zal ht met de huisarts bespreken. groeten

 57. Beste,

  Op menig website lees je over het NIET nuttigen van pompelmoes (grapefruit) als men medicijnen neemt. Nergens lees ik of pompelmoes gezond is als men GEEN medicijnen neemt.

  Waarom deze vraag ?

  Wel, als bepaalde stoffen (furocoumarine en naringine) in pompelmoes leiden tot de inhibitie van het enzym CYP3A4, dat oa onderdeel is van de afbraak van bepaalde stoffen (zoals in bepaalde medicijnen) door de lever, hoe gezond is pompelmoes dan eigenlijk ?

  Zorgt het eten van pompelmoes er dan niet voor dat het algemene ontgiftingsproces van de lever verstoord wordt of zie ik dat verkeerd ?

  Indien ik dat verkeerd zie, waarom ?

  Dank bij voorbaat
  Peter Dethremer

 58. Peter, er is ALLE reden om grapefruit te eten of het sap te drinken, indien men geen medicijnen gebruikt die er een negatieve interactie mee hebben. Grapefruit is bijvoorbeeld rijk aan lycopeen- een voedingssubstantie die bijzondere eigenschappen heeft bij de behandeling en preventie van [prostaat]kanker -zie voor meer informatie het betreffende artikel op deze site. Verder zijn de naringine en naringenine die vooral in grapefruit voorkomen belangrijke kankerremmende polyfenolen. Zo is bijvoorbeeld in dieronderzoek vastgesteld dat naringine bij ratten het ontstaan van borstkanker tegengaat. Bij muizen met longmetastasen ten gevolge van een melanoom blijken naringine en naringenine die uitzaaïngen te kunnen remmen. Afgezien van deze specifieke indicaties is grapefruit rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, betacaroteen en het mineraal kalium – goed tegen hoge bloeddruk !- en bevat het relatief weinig fructose, zodat deze prachtige citrusvrucht in elk geval een brede positieve werking op de gezondheid heeft. Kortom, alle reden om er een goed gebruik van te maken !
  gr. Anthon

 59. Beste Anthon, dank voor je reactie, ga er terug van genieten.

 60. Beste Anthon!

  Ik kamp met de Ziekte van Lyme met Co-infecties en CVS, Fibromyalgie, BPS met angsten, parasieten, chronische darmklachten met o.a. Candida Albicans zijn hierbij vastgesteld en zijn een probleem voor mijn gezondheid waardoor ik erg ziek ben! Ik gebruik Tranxène (Clorezepaat) 10mg tegen de angst (slikangst) en ik krijg nu naast een natuurlijke manier van behandelen voor de overige aandoeningen voor de Candida Albicans (darmen, ontlastingtest) een middel voorgeschreven om dit te proberen te bestrijden met Viridian Grapefruit Seed Extract 400mg link : https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/20836/Grapefruit-Seed-Extract-400mg-Viridian-30-vegacaps?gclid=COq-25rK0b4CFQIGwwod8FYAkw aangezien ik wel eens gelezen had over grapefruit en geneesmiddelen, was ik gaan Googlen en vond ik dit 🙂 (Y) … u begrijpt waarschijnlijk mijn vraag al …. kan ik dit bestellen naast mijn Tranxène ? Bij voorbaat hartelijk dank voor de te nemen moeite! Groet van Ilse Jurriens.

 61. Dag Ilse, ik leef een beetje met je mee. Lyme is geen kinderachtige ziekte en verdient inderdaad een zeer serieuze aanpak. De eerste gedachte die bij mij op kwam is de naam van dr.Titi Koolsbergen van de Sint Janskliniek in Den Bosch. Zij is orthomoleculair arts en gespecialiseerd in de Ziekte van Lyme. Maar misschien heb je de juiste behandelaar al gevonden en verloopt de therapie naar tevredenheid.
  Wat Tranxene (het K-zout van Clorazepinezuur) betreft: in de mij ter beschikking staande uitgebreide farmacologische literatuur komt geen opmerking voor over een eventuele onverenigbaarheid tussen grapefruit en Tranxene. Hoewel dit medicijn een lid is van de familie der benzodiazepinen en van invloed op de leverenzymen, lijkt er dus geen probleem te zijn voor gelijktijdig gebruik met grapefruit.
  All the best met je gezondheid !
  gr. Anthon

 62. Beste Anthon :-)!

  Ontzettend bedankt voor u bericht en zo snel! Super aardig zeg! Nee inderdaad. Ik loop er al sinds de jaren 90 mee en toen wist ik niet wat het was, maar ná een herbesmetting in 2012 met een Erythema Migrans vallen alle puzzelstukjes langszaam tezamen en begrijp ik steeds meer wat ik nooit begreep ……
  Heel erg lief van de aangeboden artsen, maar gelukkig heb ik een zeer goede gespecialiseerde arts in de Ziekte van Lyme, maar ik wilde de vraag hierover graag hier plaatsen en ik ben blij met het antwoord 🙂 … ik hou persoonlijk ook erg van grapefruit zelf en nu weet ik dat ik dit supplement kan gaan bestellen!
  Hartelijk dank voor de snelle en zeer attente reactie/antwoord!
  En ook all the best met uw gezondheid !

  Hartelijke groeten van Ilse

 63. tamosxifen met grapfruit heb ik dagelijks gedronken met mijn gemo kuur het is mij ook niet vertelt dat dit slecht is voor je heerstel ik voelde mij er prima bij kan ik nu door gaan met grapfruit en tamoxifen

 64. Gree, het Farmacotherapeutisch Kompas editio 2014 -handboek voor arts & apotheker- geeft geen negatieve wisselwerking tussen tamoxifen en grapefruit aan. Op grond daarvan zie ik geen bezwaar in een gelijktijdig gebruik. Het beste met je gezondheid !
  gr. Anthon

 65. Beste Anthon,
  Even surfen voor nieuwe tip over gebruik grapefruit en schrik. Dacht dat grapefruit alleen maar gezond was. Ik ben een vrouw van 57 jaar en na een val van de trap waarbij ik mijn bovenarm brak heb ik CRPS (posttraumatische dystrofie) en slik sinds begin maart een behoorlijke cocktail vnl. tegen de pijnklachten. Gabapentine, Baclofen, Tramadol, paracetamol met codeïne, Cetririzine en Pantoprazol. Daarbij nog Ibuprofen, calcium D, movicolon en vitamine C.
  Heel wat maar het zorgt ervoor dat de pijn dragelijk is.
  Mijn vraag is of ik gewoon grapefruit mag eten. Want dat doe ik graag. Ik wend me tot jou omdat het een cocktail betreft en ik niet weet welke stoffen er in de verschillende medicijnen zitten.
  Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

 66. Beste Adje, hoewel over de door jou genoemde medicijnen geen negatieve wisselwerking met grapefruit in recente farma-literatuur bekend is, krijg ik toch lichtelijk pijn in mijn buik als ik je pillenlijstje zo eens bekijk. Drie ( ! ) verschillende pijnstillers, waaronder een opiaat (Tramadol), plus een maagzuurremmer, plus…..
  Weet je wel zeker dat dit allemaal ECHT nodig is ? De combinatie van deze medicijnen vormen bij langdurig gebruik een dermate grote belasting van maag, darmen, lever en nieren dat het risico op nog ernstiger kwalen niet uitgesloten is.Bovendien roven deze medicijnen zoveel vitaminen en andere voedingsnutrienten uit je lijf dat het gevaar groot dat je lichaam straks volledig zonder brandstof komt te staan, waardoor je motortje er mee stopt. – zie mijn artikel ”Ali Baba en de 40 Rovers” Mag ik je daarom het advies geven eens met je arts(en) hierover te spreken ? En mocht je er bij hen niet uitkomen eens een orthomoleculair arts te raadplegen ? zie http://www.mbog.nl Ik ben ervan overtuigd dat posttraumatische spierdystrofie ook op andere wijze bestreden kan worden…
  gr. Anthon

 67. Hallo Anthon,
  Dank voor snelle antwoord en ja ben helemaal met je eens dat het teveel zal zijn. Alhoewel het wel mijn klachten dragelijk maakt nu. Heb een nieuwe huisarts (vanwege verhuizing) en heb met haar gisteren, bij ons eerste contact, afgesproken om eens goed naar die lijst te kijken; zij had al wat suggesties.
  Dat wacht ik even af heb volgende week hierover een afspraak maar ben zeker geïnteresseerd om ook op andere manier naar genezing te kijken zal jij jouw aanbevelingen zeker lezen.
  Groet Adje

 68. Hallo Anton,

  Vanwege het gebruik van carbamazepine voor M.S. klachten gebruik ik al jaren geen grapefruit meer. Nu heb ik een nieuwe make-up gekocht en een van de bestanddelen is citrus paradisi grapefruit extract . Mag ik dit niet gebruiken?
  Waarschijnlijk is de hoeveelheid die door de huid wordt opgenomen klein, maar toch.
  Ik ben benieuwd naar je antwoord.
  Met vriendelijke groet,

  Marja

 69. Hallo Marja, op je vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Want zoals ik in mijn artikel schreef hangt veel af van iemands individuele biochemie. Er zijn mensen die absoluut geen problemen ervaren bij de combinatie grapefruit- medicijnen, anderen weer wel. Ik ga er in jouw situatie echter van uit dat de hoeveelheid grapefuit in je make-up zo minimaal is, dat er nauwelijks problemen te verwachten zijn. Proberen dus, maar blijf op je hoede !
  gr. Anthon

 70. Hallo Anthon,

  Bedankt voor je snelle antwoord. Ik ervaar geen problemen met andere citrusvruchten, dus ik waag het erop. Een stralende jonge huid is tenslotte ook wat waard.

  Groet,

  Marja

 71. Hallo,
  geldt dit ook voor citroenen?ik slik namelijk tamoxifen maar drink de laatste tijd vrij veel water met citroenen erin.

  Groetjes

 72. Nee, dat geldt niet voor citroenen en zelfs niet voor grapefruit. Zie mijn antwoord- hierboven aan Gree op 6 juni j.l.
  gr. Anthon

 73. Beste Anton

  Graag wou ik van jou weten of ik pompelmoessap ( ik ben Belgische wij gebruiken dit woord ipv grapefruitsap ) mag drinken dit lest voor mij het beste de dorst
  Ik neem volgende medicatie :
  sinds jaren omeprazole 40 wegens zware reflux
  2x dag metformine
  Cymbalta
  Simvastatine
  frusamil halfje per dag
  Morfine plakker matrifen
  Paracetamol teva 1000mg
  Bloedverdunner marcoumar wisselende dosis naargelang de INR waarde

  Alvast bedankt bij voorbaat

 74. Denise, ik vind het gebruik van grapefruit (pompelmoes in het Vlaams) in jouw situatie niet verstandig. Zeker wanneer simvastatine en marcoumar op je lijstje staan. Wijs is om naar een andere dorstlesser uit te zien. Bij gebruik van zoveel medicijnen, die geduchte rovers van voedingsstoffen zijn ! – zie mijn artikel op deze site ”Ali Baba en de Veertig Rovers”- is het zeker verstandig een hooggedoseerd multivitaminepreparaat te gebruiken. Vooral bij langdurig gebruik van omeprazol ontstaan ernstige tekorten aan magnesium en vitamine B12. Bespreek dit eens met de dokter. Voor meer informatie over de risico’s van omeprazol kan hij terecht in het Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2014- handboek voor de Nederlandse arts en apotheker.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.