Laat er licht zijn !

Zolang er mensen bestaan heeft men de zon beschouwd als bron van gezondheid en vitaliteit. Sommige eeuwenoude culturen waren zo enthousiast over het Grote Licht dat zij haar aanbaden als god. Maar de laatste 50 jaar schijnen we het contact met dit levengevende hemellichaam en haar helende krachten kwijt te zijn. Ja, door allerlei berichten uit de farma-cosmetische hoek, vaak van discutabel karakter, zijn we bang voor haar geworden. En toch neemt de zon een centrale plaats in bij ons dagelijks welbevinden. Wist u dat zonlicht ons helpt bij de bestrijding van ziektes als psoriasis, kanker, diabetes, hart en vaatziekten, multiple sclerose, botontkalking, depressiviteit en reumatoïde artritis ? En wist u dat een groot aantal mensen hun gezondheid in de waagschaal stelt door de zon op alle mogelijke manieren te mijden ? Weet u ook dat een evenwichtig gebruik van zonlicht gunstiger is voor onze vitaliteit dan tot nu toe werd aangenomen ? Maar de andere kant van het verhaal is dat voor degene die verkeerd eet, de zon zich tot vijand van de huid ontpopt.

“Ik kan het niet genoeg benadrukken: voor degene die het standaard Amerikaanse dieet volgt en geen verse groente en fruit of ongeraffineerde granen op het menu zet kan de zon bijzonder onvriendelijk worden. Wie uitsluitend “de vette hap” consumeert moet uit de zon blijven en zich tegen dit hemellichaam beschermen. ”

Aldus dr. Zane Kime, in zijn boek “Sunlight Could Save Your Life ”.

 

Dr Kime schreef dit in 1980, en in de tussenliggende periode heeft de wetenschap zijn visie op het negatieve effect van verkeerde voedingsgewoonten bij zonnebaden een stevig zetje in de rug gegeven. Reeds in 1939 was al bij experimenten aangetoond dat kwaadaardige tumoren sneller optraden bij dieren die een vetrijk dieet volgen in combinatie met een overmaat aan UV-straling. Bij de proefdieren die weinig vet aten was dat veel minder het geval. In 1995 publiceerde The International Journal of Cancer een artikel met de boodschap dat matige vetconsumptie een belangrijke maatregel is in de preventie van non-melanoma huidkankers bij mensen. Tijdens een twee jaar durende studie kreeg een groep huidkankerpatiënten een dieet met minder vet, om te zien of dit op een of andere manier van invloed was op hun conditie.

Het voorschrift daarbij luidde: zorg dat maximaal 20% van de calorieën uit vet komt. Een andere onderzoeksgroep werd een vetinname van 38% toegestaan. Aan het eind van het onderzoek bleken de 20% -ters minder tumoren te hebben ontwikkeld dan de “vetgroep”. Research laat ook zien dat matig vetgebruik leidt tot een reductie van actinische keratose, een abnormale precancereuze verhoorning van de huid die optreedt na [jarenlange] blootstelling aan de zon. Inmiddels is uit verder onderzoek gebleken dat een vetreductie van 40% naar 20% het ontstaan van basaalcel en plaveiselcelcarcinoom  doet afnemen. De waarschuwingen van dr. Kime voor zonnebaders die veel [verkeerd] vet en voedsel met weinig voedingswaarde consumeren worden hiermee gerechtvaardigd.

Als het kwaad geschied is

Beata Bishop beschrijft in haar boek A Time to Heal hoe zij door het volgen van stricte voedingsmaatregelen is genezen van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Een moedervlek op haar been ontwikkelde zich tot een kwaadaardig gezwel waarop een operatie volgde. De tumor werd verwijderd en ze was er van overtuigd dat het probleem verholpen was. Maar binnen het jaar bleek de kanker zich te hebben verspreid naar het lymfesysteem. Ze stond voor de keuze: verdere chirurgische ingrepen ondergaan met onzekere uitkomst of binnen een paar maanden sterven. Mevrouw Bishop koos voor de alternatieve therapie die door de Duitse arts Max Gerson is ontwikkeld. Zijn behandelmethodes zijn o.a. beschreven in het boek A Cancer Therapy – Results of Fifty Cases.  Daarin staat dat dr. Gerson gebruik maakt van veel verse sappen van biologisch geteelde groente en fruit, het vlees eten verbiedt en regelmatige ontgifting van het lichaam aanbeveelt. Door optimale voeding wordt het aangetaste immuunsysteem op die manier “gerepareerd” en kan het lichaam de ziekte de baas worden waardoor kwaadaardige celvorming stopt. Het moge duidelijk zijn dat in het Gersondieet geen ingrediënten voorkomen die deel uit maken van het typisch Westerse dieet met zijn geraffineerde producten en overdadige vlees en vet consumptie !  Hoewel een zonnebad geen deel uitmaakt van de Gersontherapie moedigt hij naast zijn voedingsregels wel een evenwichtig gebruik van de zon aan.
Want er komen steeds meer bewijzen dat gebrek aan zonlicht juist een factor is voor het ontstaan van melanoom. Toen de dermatoloog Beata Bishops vertelde dat haar huidkanker mogelijk door zonlicht was ontstaan, zei ze dat dit zeer onwaarschijnlijk was, want ze had de zon altijd gemeden omdat ze helemaal niet van zonnebaden hield …..

Meervoudig onverzadigd vet

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn essentiële voedingsbestanddelen, want zij produceren de z.g. prostaglandinen die een belangrijke rol spelen bij zenuwprikkels en spierbewegingen. Maar in hun geraffineerde vorm zijn ze een bron van vrije radicalen. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn evenwel in staat om de vorming van vrije radicalen te voorkomen, dan wel het lichaam te beschermen tegen de door hen aangerichte schade door ze weg te vangen. Biologisch verbouwd voedsel bevat een ruime mate van deze belangrijke nutriënten, geraffineerd verschraald voedsel weinig tot niets. De consumptie van geraffineerd meervoudig onverzadigd vet is mogelijk mede een oorzaak geweest van de toename van huidkankers de afgelopen decennia. Hoe het ook zij, een dieet met weinig vet laat een duidelijke afname zien van basaalcelcarcinoom, terwijl een voedingsregime met veel groente en fruit daar nog eens een positief schepje bovenop doet.

 

Zonnebaden: welk dieet ?

Een goede vraag. Sommige voedingswetenschappers beweren dat de mens, fysiologisch gesproken, nog altijd tot het Stenen Tijdperk behoort. Als dit zo is dan zouden we om gezond te blijven moeten eten als de jagers uit het verre verleden. Een dergelijk dieet is vetarm en eiwitrijk. In het wild gevangen vis, gevogelte en vlees, fruit, groente, noten, bessen en knollen staan dan op de menukaart. De prehistorische jagers aten weinig of geen graanproducten en zuivel, terwijl suiker, zout en vet moeilijk te krijgen waren. Van die laatste consumeren wij overvloedige hoeveelheden,wat verklaart waarom het huidige Westerse dieet een groot gevaar voor de gezondheid vormt. In elk geval is het Oer-dieet een aardig uitgangspunt. Daarbij dient iedereen die het Grote Licht wil aanwenden om zijn of haar gezondheid te verbeteren, er op toe te zien wat hij eet. Ongeraffineerde voeding was een belangrijk uitgangspunt van dr. Rollier, één van de grondleggers van de heliotherapie. Zijn patiënten kregen een mix van verse biologisch verbouwde groente en granen, aangevuld met een kleine hoeveelheid zuivel, weinig vlees en geen alcohol. Dr Zane Kime adviseert in zijn boek over zonlicht en gezondheid ongeveer hetzelfde dieet, met weinig vet, vezelrijke voeding, veel fruit en groente, hele granen, mager biologisch vlees, vette vis en magere zuivelproducten. Voedingsinstanties in Nederland en daarbuiten bevelen vijf porties fruit en groente als dagelijks regime aan. Biologische landbouwproducten verdienen verreweg de voorkeur boven de gewone producten. Ze bevatten veel minder of geen pesticiden. En dat komt de gezondheid alleen maar ten goede. Ik wens u een mooie en vooral zonnige zomer toe !  

Gerelateerd: Zeebanket                Erythema Solare

Literatuur:

The Healing Sun, Sunlight and Health in the 21ste Century by. Dr. Richard Hobday, 2000, Scotland

The U.V. Advantage, by Prof.Dr. Michael Holick, 2004, U.S.A.

Zonnen mag- Een nieuwe kijk op zon en gezondheid, Dr. Han van der Rhee, 2010, Den Haag
Zie ook Zon Wijzer, meer licht op zon en licht, Dr. Han van der Rhee- uitgave Prometheus, 2014

Delen.

2 gedachten aan “Laat er licht zijn !”

 1. Bijzonder interessant artikel. Het is de eerste keer dat ik verneem dat iemand van mening is dat niet alleen de zon, of als ik het goed lees, misschien wel helemaal niet de zon, de oorzaak is van melanoom.

  Bij mij is in 2007 ook een flinke melanoom geconstateerd (breslowdikte 2,2 mm) en ik sta nog steeds onder controle. Tot nu toe heb ik altijd alleen nog maar gehoord dat nog niet duidelijk is wat een melanoom veroorzaakt, behalve de zon! Dat is wat dermatologen en de stichting melanoom zeggen te weten.

  Het is ook de eerste keer dat ik hoor dat iemand via een alternatief traject invloed heeft kunnen uitoefenen op het verloop van (uitzaaïngen) van het melanoom.

  Gevoelsmatig heb ik ook altijd gedacht dat er vast meerdere aspecten meespelen, zoals milieu, voeding en stress, maar aantonen kan ik dat natuurlijk niet.

  Vooral positief aan dit bericht is dat je zèlf dan meer kan doen aan het voorkomen van het terugkeren van het melanoom, dan alleen maar uit de zon blijven. Ik ben benieuwd of ooit nog (meer) bewijs geleverd kan worden van oorzaken van melanoom en van voorkomen van het ontstaan van een melanoom of dat wat invloed heeft.

  Maar ben ook benieuwd naar andere aspecten van het effect van de zon. Hoe zit het bijvoorbeeld met zonne-allergie? Dat wat geldt ter voorkoming van huidkanker, geldt dat ook ter voorkoming van zonne-allergie? Kunnen daarvoor dezelfde voedingsadviezen gegeven worden en hebben dezelfde supplementen een positief effect daarop?

  Bedankt voor het interessante artikel!

 2. Gera, om een lang verhaal kort te maken: melanoom en kanker in bredere zin wordt in de reguliere geneeskunde nog altijd bezien als een plaatselijk probleem, dat moet worden weggesneden,weggebrand of door gif worden verwijderd. En in veel gevallen is dit zeker van toepassing. Maar het wordt in wetenschappelijke kringen steeds duidelijker dat die zienswijze te beperkt is, want uit vele onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat kanker een systeemziekte is. Dat wil zeggen dat niet de tumor de oorzaak is, maar het gevolg van een haperend immuunsysteem. Je kunt daarover lezen in mijn artikel “Van Pillen, Poeders en Pioniers – van Moerman tot Nutritionele Oncologie” op deze site. Volgens die zienswijze kan de patiënt zelf inderdaad veel meer doen dan alleen door bestraling operatie of chemotherapie. Dr. Hans Moolenburgh sr. schreef er onlangs een mooi boek over getiteld “U kunt meer dan u denkt – aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en genezen” -uitgave 2011 bij Lemniscaat. Zie ook de andere artikelen over kanker op deze site. De zon is een schitterende bron van ge”zon”dheid, maar m.b.t. tot huidkanker heeft dit hemellichaam wel twee gezichten. Een overdosis kan op zeer nare wijze worden afgestraft ! Mijn grootmoeder zei altijd: “overal waar TE voor staat…”
  Zonneallergie kan ontstaan als gevolg van U.V.licht gecombineerd met het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook een genetische aanleg kan een rol spelen. Dr. Han van der Rhee, dermatoloog in mijn woonplaats heeft een aardig boek het “licht”doen zien getiteld “Zonnen mag- Een nieuwe visie op zon en gezondheid”, 2010 Amsterdam Uitgevers. Hij geeft daarin wat praktische adviezen hoe met zonneallergie om te gaan, maar ook hoe je verstandig met de zon kunt omspringen. In de orthomoleculaire geneeskunde staan overigens bij zonneallergie het gebruik van betacaroteen, lycopeen, vitamine B3, foliumzuur , astaxanthine en omega-3-vetzuren op het behandelprogramma. Ook het gebruik van een goede zonnebrandcreme blijft in die situatie sterk aanbevolen.Maar het blijft een lastig probleem. Lees ook mijn artikel “Erythema Solare”
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.