Meer spierkracht door visolie

Eerder maakten we melding van onderzoeken waaruit bleek dat visolie de verbetering van het duurvermogen door aërobe training versterkt. Dit bleek o.a. uit de verlaging van de hartslag en de geringere zuurstofbehoefte door het gebruik van visolie. Nu blijkt uit twee onderzoeken dat mensen die niet meer zo jong zijn en hun spierkracht willen vergroten baat kunnen hebben bij visolie.

Aan het meest recente onderzoek deden alleen vrouwen mee van rond de 64 jaar. Van de 45 deelneemsters kregen 30 vrouwen dagelijks 2 visoliecapsules (600 mg EPA+DHA). De overige 15 kregen placebocapsules met maisolie. Men nam deel aan een trainingssprogramma waarbij drie maal per week, gedurende twaalf weken, alle belangrijke spiergroepen werden getraind. In de groep die de visolie gekregen had was de werking van de spieren sterker verbeterd dan in de placebogroep. Dit bleek uit de gemeten toename van de maximale kracht, het verbeterde reactievermogen van de spieren en uit een test die het spiergebruik bij het dagelijks functioneren nabootste.

De gebruikte doses visolie had zonder training geen spierversterkende werking. Een deel van de vrouwen was al 2 maanden voordat het trainingsprogramma begon gestart met de visolie. In die periode was hun spierkracht niet of nauwelijks toegenomen.

Aan het tweede onderzoek deden 16 gezonde mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar mee. Zij namen niet deel aan een trainingsprogramma. In hun situatie werd gekeken naar het verschil in de anabole (spieropbouwende) werking van een maaltijd met en zonder inname van hoge doses visolie. In dit dubbelblind onderzoek kreeg de visoliegroep, gedurende acht weken, circa 3 gram EPA+DHA per dag. Op verschillende tijdstippen – nuchter en na een maaltijd – werd een kleine hoeveelheid spierweefsel weggenomen. Het bleek dat na de maaltijd er meer spieropbouwende eiwitten in het spierweefsel aanwezig waren bij de mensen die de visolie gekregen had. Men concludeerde dat de visvetzuren de activiteit van de anabole signaalmoleculen mTOR en p70s6k verhoogden en dat aldus visolie van nut kan zijn om sarcopenie (verlies van spiermassa) bij ouderen te helpen tegengaan.

Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):428-36. Epub 2012 Jan 4.
Am J Clin Nutr February 2011 vol. 93 no. 2 402-412

Delen.

4 gedachten aan “Meer spierkracht door visolie”

  1. het is moeilijk uit te legen maar misschien kan je mij antwoorden. ik stel de vraag hier want verder weet ik het niet.oke ik had heel veel last van mijn rug met dingen optillen na een onderzoek stelde de men vast dat ik slijtage heb van de gewrichten dus artrose ik heb all vershilende producten gebruikt.om dat ik veel producten neem op natuurlijke wijzen.of een homeopathie middel. en als je alles bij elkaar brengt slik ik veel vershilende pillen.soms ook nog pillen van de dokter voor mijn ontsteking daar bij nog pillen voor mijn lage bloeddruk vitamines b omdat ik mij soms erg moe voel.een tijd geleden ben ik begonnen met om 11uur te gaan slapen dat ik dacht dat het zou helpen maar neen de vermoeidheid bleef maar.daarom zou ik ook die b vitamines moeten nemen maar is dat wel goed all die vershilende pillen oke ze zijn allemaal natuurlijk behalve die homeopathie.die ik gebruik voor mijn gewrichten.dank vriendelijke groeten de heer claeys

  2. Daniel, aangezien er sprake is van een veelvoud aan gezondheidsklachten is het verstandig om eens een orthomoleculair arts te raadplegen. Die is in staat een levend-bloedanalyse te verrichten waardoor een goed overzicht wordt verkregen van je gehele lichamelijke gesteldheid en eventuele voedingstekorten. Hij/zij kan ook je eetgewoonten, familiaire ziektegeschiedenis en het medicijngebruik onder de loupe nemen. In het laatste geval kunnen dan eventuele bijwerkingen door niet goed combineerbare middelen worden vermeden. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.