Magnesium en testosteron

Het lichaamsgehalte van het geslachtshormoon testosteron neemt vaak na het 40ste levensjaar langzaam af met als nadelige gevolgen verlies van spiermassa, een verminderde geslachtsdrift en verlies van botdichtheid. Ook worden lage gehaltes van testosteron en van een ander anabool hormoon, IGF-1, in verband gebracht met het metabool syndroom. Tekorten van verschillende voedingsstoffen werken een lage testosteronspiegel in de hand. We maakten al eerder melding van het belang van vitamine D en zink voor een hogere testosteronspiegel. Ook het mineraal magnesium kan het testosterongehalte verhogen.

Dit blijkt o.a.  uit een Italiaans onderzoek onder 65 plussers. Het testosteron- en IGF-1 gehalte van de 400 onderzochte mannen bleek sterk gerelateerd aan de magnesiumspiegel. Ook na correctie voor een aantal factoren die mogelijk het testosterongehalte beïnvloeden zoals de BMI index, bepaalde ziektes en het DHEAS gehalte bleef het verband statistisch significant. De onderzoekers vermoeden dat een hoog magnesiumgehalte bepaalde onstekingsreacties en vrije radicaalschade afremmen die een nadelige invloed hebben op de testosteronaanmaak.
Uit eerdere experimenten van Franse wetenschappers blijkt dat er ook een ander mechanisme in werking treedt. Bij hogere concentraties magnesium wordt minder magnesium gebonden aan SHBG waardoor er meer vrij testosteron overblijft. Vrij testosteron heeft de sterkste anabole werking terwijl de negatieve effecten die worden toegeschreven aan testosteron, zoals prostaatvergroting, veroorzaakt worden door testosteron gebonden aan SHBG. Bij het ouder worden gebeurt dit vaak in toenemende mate.

Ook is er een klinisch onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat extra magnesium het vrije testosterongehalte verhoogt. Het betrof een onderzoek onder jonge mannen van wie een deel actieve sporters (taekwondo) waren en een deel niet aan sport deden. De niet-sporters en de helft van de sporters kregen 10 mg magnesium per kg lichaamsgewicht per dag (ongeveer 750 mg). Na vier weken waarin de sporters intensief getraind hadden bleek zowel het totale testosteron als het vrije testosteron door de magnesium te zijn gestegen. Zo was het vrije testosterongehalte in rust 24% hoger na de suppletieperiode bij de sporters. Uit het onderzoek bleek ook dat het effect van de magnesium bij de sporters veel groter was dan bij de anderen.

International journal of andrology. 2011 Dec.
Biol Trace Elem Res. 2011 Apr;140(1):18-23. Epub 2010 Mar 30.

Gerelateerd: Zink en testosteron;  Vitamine D en Testosteron

Delen.

2 gedachten aan “Magnesium en testosteron”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.