Gember tegen misselijkheid chemotherapie

Gember (Zingiber officinale) heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt van oudsher gebruikt om gewrichts- en spierpijn te verminderen, bij diarree, bij een verminderde libido en als middel tegen misselijkheid en overgeven. Een goed onderzochte toepassing is als middel om misselijkheid als bijwerking van chemotherapie te verminderen. We zullen de twee belangrijkste klinische studies hierover belichten.

In het meest grootschalige onderzoek deden 644 kankerpatiënten mee die al eerder veel last van misselijkheid hadden gehad en opnieuw minstens drie chemokuren moesten ondergaan. Alle patiënten kregen het medicijn Zofran (ondansetron) of Kytril (granisetron) tegen de misselijkheid. Daarnaast kreeg men vanaf drie dagen voor de chemokuur een placebo, een capsule met 0,5 gram gemberpoeder, 1 gram gemberpoeder of 1,5 gram gemberpoeder. Degenen die de gember gekregen hadden bleken veel minder last van misselijkheid en overgeven te hebben dan degenen in de placebogroep. De twee lagere doseringen lijken beter te helpen dan de hoogste dosering. Volgens onderzoeksleidster Julie Ryan PhD, is een kwart tot een halve theelepel verse gember vergelijkbaar met de effectieve gebruikte doseringen in hun onderzoek.

Een ander onderzoek richtte zich op kinderen en jong volwassenen die een zware chemokuur moesten ondergaan voor botkanker. Ook zij kregen allen medicatie tegen misselijkheid. In dit geval Zofran en/of dexamethasone. De groep die daarnaast de extra gember had gekregen bleek veel minder last te hebben gehad van matige tot ernstige mate van misselijkheid (56% acute misselijkheid en 23% na afloop) dan in de placebogroep (93% acute en 73% na afloop). Overgeven na de chemokuur kwam in de gembergroep in 15% van de gevallen voor en bij 47% van de patiënten in de placebogroep.

J Clin Oncol 27:15s, 2009 (suppl; abstr 9511)
Pediatr Blood Cancer. 2011 Feb;56(2):234-8. doi: 10.1002/pbc.22778.
http://www.webmd.com/cancer/news/20090514/ginger-may-root-out-nausea

Delen.

2 gedachten aan “Gember tegen misselijkheid chemotherapie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.