Uit Australisch onderzoek blijkt dat koolgroentes en appels het risico op darmkanker verkleinen.
In het verleden is er al vaker onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het risico van darmkanker. Veel onderzoek laat zien dat rood vlees en vooral bewerkt vlees, zoals vleeswaren en worst, het risico vergroten. Wat betreft plantaardige voedingsmiddelen zijn de resultaten van onderzoek vaak niet zo eenduidig. Om hier meer duidelijkheid in te krijgen deed men in Australië onderzoek waarbij men de gegevens verzamelden van de consumptie van twaalf categoriën groente en fruit. Ook werd onderscheid gemaakt tussen drie vormen van darmkanker. Men onderscheidde twee vormen van colonkanker, proximale en distale darmkanker die in respectievelijk het eerste en het tweede deel van de dikke darm ontstaan. De derde vorm was rectaalkanker (endeldarmkanker).
Men vergeleek het voedingspatroon wat betreft deze twaalf groepen groente en fruit van circa 800 darmkankerpatiënten met die van 1000 vergelijkbare mensen zonder de ziekte. De belangrijkste conclusies waren als volgt:
- Alle groente en fruit tesamen verlaagde het risico op distale darmkanker maar niet op proximale en rectaalkanker.
- Koolgroentes zoals spruitjes en broccoli verlaagden het risico op proximale en, in mindere mate, distale darmkanker.
- Appels en caroteenrijke geel-oranje groentes zoals wortelen verlaagden het risico op distale darmkanker.
- Bij rectaalkanker was er geen enkele groep groente of fruit die duidelijk bescherming lijkt te bieden terwijl het veel drinken van vruchtensap een risicoverhogend effect liet zien.
http://adajournal.org/webfiles/images/journals/yjada/yjada_pc_111_10.pdf
Gerelateerd:
Delen.
Geef een reactie