Voeding en Gezondheid

Over witte gezichten en gezonde harten

Kunt u zich de foto’s van uw overgrootouders nog herinneren? In warm uitgevoerde sepiakleuren staan opa en oma in een bordkartonnen landschap met verschrikte witte gezichten en grote ogen in de camera te staren. Alsof ze door een terrorist met zware vuurwapens onder schot worden genomen of de sneltrein Haarlem- Amsterdam op zich af zien stormen.

Dat mensen soms zo verstrakt op de gevoelige plaat zijn vastgelegd heeft te maken met de belichtingstechniek uit die tijd. Men gebruikte toen magnesiumlint dat bij plotselinge verbranding een oogverblindend effect – en een enorme witte wolk – gaf. Dat genereerde bij degene die poseerde een geweldig schrikeffect. Het is een wonder dat niet meer foto’s bewaard zijn gebleven van omvallende mensen met een hartstilstand .

In historisch en medisch opzicht lijken magnesium en de chemische stof nitroglycerine wel een beetje op elkaar. De laatste aanvankelijk bedoeld als springstof [verwerkt in een poreuze stof tot dynamiet] – met veel rookontwikkeling – later toegepast als medicijn tegen angina pectoris, een hartkwaal. Bij magnesium eerst witte gezichten, daarna na gedegen wetenschappelijk onderzoek, blijkt het een duidelijke zegen voor onze levenspomp te zijn. Want magnesium maakt de kans op een hartkwaal kleiner.

Magnesiumdeficiëntie

Heel veel mensen lijden aan magnesiumdeficiëntie. Vooral hartpatiënten met acute problemen hebben vaak een tekort aan dit uiterst belangrijke mineraal. Diabetici en postmenopauzale vrouwen hebben de laagste percentages. Magnesium vervult een belangrijke taak bij wel 300 enzymatische reacties in ons lichaam. Cellulaire energie is er van afhankelijk evenals een gezonde spierfunctie, de opbouw van lichaamsvet, eiwitten en nucleïnezuren en het behoud van een sterk botstelsel.
Een tekort aan magnesium uit zich in diverse klachten, zoals nervositeit, tremor, vaatvernauwing, depressiviteit, overgevoeligheid van het spierweefsel, onregelmatige hartslag en plotselinge hartdood.

Goed voor hart en bloedvaten


Voor welingelichte cardiologen is het moeilijk om niet enthousiast te raken over de werking van magnesium.
Het is namelijk een krachtige ondersteuning bij de behandeling van vaatziekten, beroertes, angina pectoris, hartaanvallen, aritmieën, cardiomyopathie en hartfalen, hoge bloeddruk en zelfs sommige hartklepafwijkingen. Magnesium is ook bijzonder vriendelijk voor endotheelcellen. Personen met beginnende of voortgeschreden atherosclerose doen er verstandig aan om het te gebruiken. Het stabiliseert namelijk de plaque. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of magnesium ook in staat is plaque in de vaatwanden af te breken. Want dat zou nog mooier zijn. Magnesium zorgt verder voor stimulering van de stofwisseling in de hartspiercellen. Daardoor kan het de symptomen van angina verminderen, zoals benauwdheid op de borst ten gevolge van zuurstofgebrek [ischemie]. Vooral bij ischemische hartkrampen is magnesium bijzonder waardevol omdat het ontspannend werkt op de bloedvatwanden. Het geeft extra voeding in de acute fase van een hartaanval, verlaagt hoge bloeddruk, waardoor het risico op een beroerte wordt verkleind en het kalmeert een op hol geslagen hart.

Oorzaken van een tekort

Waarom is magnesiumdeficiëntie zo algemeen verbreid ?

1. Allereerst is ten gevolge van moderne landbouwmethoden de bodem arm aan magnesium en andere belangrijke mineralen. Dat heeft tot gevolg dat groenten, noten en granen nauwelijks nog magnesium bevatten. Bovendien is de consumptie van deze voedingsmiddelen in het algemeen bijzonder laag. Daar komt nog bij dat ons voedsel verschraald is door allerlei processen voordat het op ons bord ligt. Hele granen bijvoorbeeld verliezen door raffinage zo’n 82% van hun magnesium.
2. Doordat we veel te veel [verkeerde] vetten eten ontstaat een soort zeepachtige massa in de ingewanden die er voor zorgt dat het meeste magnesium wordt uitgescheiden en met de ontlasting in het riool verdwijnt.
3. Wij krijgen meer calcium dan magnesium binnen waardoor een disbalans ontstaat. Finland bijv. heeft de hoogste calciuminname t.o.v. magnesium, een ratio van 4 – 1 en de Verenigde Staten volgt daar direct op. Finland heeft het hoogste aantal gevallen van plotselinge hartdood en beroertes bij mannen van 35 -65 jaar. Medische onderzoekers geloven dat dit te maken heeft met een te lage inname van magnesium.
4. Overmatig gebruik van alcohol vermindert het lichaamsgehalte aan magnesium. Alcoholici hebben sowieso een ernstig tekort.
5. Coladranken en andere softdrinks die veel fosfaten bevatten inactiveren magnesium.
6. Stress is een magnesiumverslinder. Werkstress, emotionele en mentale stress, stress ten gevolge van traumatische ervaringen, maar ook overmatige sportbeoefening [ opgepast atleten !] zijn risico’s voor een magnesiumtekort.

Magnesiumtekort en vitamine D
Volgens een nieuw onderzoek, door Dr. Carolyn Dean, medisch directeur van de Nutritional Magnesium Association [ www.nutritionalmagnesium.org ] worden de werking en voordelen van vitamine D verminderd door gebrek aan magnesium. Vitamine D en magnesium werken namelijk samen en toch krijgen de meeste Amerikanen via hun voeding niet de dagelijkse hoeveelheid van dit uiterst belangrijke mineraal binnen. Nederlanders maken daar geen uitzondering op.

Het uitgebreide onderzoek toonde aan dat vitamine D tekorten een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van een hele serie ziekten, zoals borstkanker, prostaatkanker, darmkanker,diabetes, hart en vaatziekten, reumatoide artritis, osteoporose, psoriasis en mentale ziekten. [zie voor een verdere uiteenzetting en de gezondheidsconsequenties van een vitamine D gebrek de betreffende artikelen op deze site]

“Terwijl veel mensen beginnen te begrijpen hoe belangrijk vitamine D is om ziekten te voorkomen, profiteren zij er te weinig van door een lichaamstekort van magnesium. Vitamine D en magnesium zijn synergisten [versterken elkaars werking]. Adequate hoeveelheden van magnesium zijn essentieel voor de absorptie en omzetting van Vitamine D en calcium. Magnesium zet vitamine D om in zijn actieve vorm zodat het de calciumopname bevordert. Magnesium stimuleert een bepaald hormoon, calcitonine, dat in staat is calcium uit het bloed en de zachte weefsels te halen en vervolgens naar de botten te transporteren. Daardoor wordt niet alleen de kans op osteoporose terug gedrongen, maar ook het risico op nierstenen en artritis vermindert”,

zegt Dr. Dean.

Dr. John Cannell, directeur van The Vitamin D Councel, is het volledig met dr. Dean eens. Ook hij beschouwt magnesium als een uiterst belangrijk mineraal om de juiste werking van vitamine D te stimuleren en ondersteunen. Dit wordt door diverse aanvullende studies bevestigd. Het wetenschappelijk tijdschrift Magnesium Research voegt daar nog eens extra aan toe:

1. Magnesium activeert de cellulaire enzymactiviteit in die mate dat vitamine D beter zijn werk kan doen.
2. Alle enzymen die vitamine D metaboliseren vereisen een voldoende hoeveelheid magnesium.
3. Magnesium stimuleert het effect van vitamine D op het immuunsysteem.

Een ander onderzoek, gepubliceerd door The European Journal of Pediatrics, geeft kortweg aan: een te lage magnesiumstatus betekent onherroepelijk ook een te laag vitamine D gehalte.

Als het gaat om een sterk en gezond botstelsel benadrukken The Journal of Physiological Biochemistry en The Clinical Nutrition Journal dat zowel voldoende magnesium als vitamine D van cruciaal belang zijn. Pathologen ontdekten ook dat er een relatie bestond tussen calciumophopingen en hartziekten. Vitamine D remt calciumophopingen in de slagaders nadat magnesium vitamine D heeft omgezet in zijn actieve vorm.

Dr. Carolyn Dean besluit:

“De vele studies die zijn verricht over het belang van deze twee nutriënten tonen de waarde aan voor zowel preventie als behandeling van hartkwalen en osteoporose. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk de combinatie magnesium/vitamine D is als het gaat om de verbetering van de gezondheid en het algemeen welzijn van elke persoon. Het zorg dragen voor juiste en adequate lichaamshoeveelheden kan dan ook niet voldoende nabedrukt worden”.

Ik heb er niets aan toe te voegen.

Delen.

Vorige

Een gewaarschuwd mens….

Volgende

Vitamine D bij COPD

22 reacties

  1. Delano Woei

    Bijzonder dank voor dit artikel. Is er een bepaald soort magnesium die je aanbeveelt? Ik gebruik aspartaat.

  2. Delano, magnesiumaspartaat is een goed absorbeerbaar product. Anderen kiezen voor magnesiumcitraat of glycinaat. Zolang het maar geen magnesiumoxide is, een verbinding die nauwelijks door de dunne darmwand gaat en in het bloed slecht wordt opgenomen. Toch kom je het vaak in minder goede multivitaminepreparaten tegen.
    gr. Anthon

  3. Ed

    Na de twee jaar dat dit artikel op het web staat wil ik mijn grote dank uitspreken voor dit artikel, én voor het antwoord van Anthon. Ik ben blij dit gevonden te hebben!!

    Huisartsen spreken hier niet of veel te weinig over, en laten alleen de D3-waardes bepalen, en schrijven dan alleen maar vitamine D3 voor.

  4. kees

    Een vraagje, ik ben begonnenet 1600iu per dag aan vitamina D. Ik had namelijk een zwaar te kort. Dit combineer ik met 1000 mg Calcium en 400 magnesium citraat. Zijn dit de goede verhoudingen?

    Gr Kees

  5. Kees, de vitamine D3 mag bij tekorten zeker naar een dosering van 2 x daags 1000 i.e. ,dus een totaal van 2000 i.e. per dag. De magnesiumcitraat kan op 400 mg blijven en voor het innemen van 1000 mg calcium zie ik ALLEEN een reden als je helemaal geen zuivelproducten en helemaal geen groene groenten en noten op je dagmenulijstje hebt staan. Doe je dat wel dan is extra suppletie van calcium niet nodig. Bij deze adviezen ga ik er wel vanuit dat je GEEN medicijnen gebruikt die de opname van deze belangrijke voedingsstoffen mogelijk belemmeren. Zie mijn artikel “Ali Baba”op deze site. Tevens is het verstandig je af te vragen hoe je aan dat vitamine D tekort komt en vervolgens iets aan de oorzaak te doen…..
    gr. Anthon

  6. kees

    Bedankt voor het antwoorden Anthon.

    Ik heb heb vitamine D pillen van 800 iu is het dan ook goed als ik het dan verhoogt naar 3 pillen per dag zodat ik op 2400iu uitkomt? En die Calcium kreeg ik erbij van de dokter.
    Maar mijn gevoel is dat hij niet heel veel afweet van vitamine verhoudingen.
    Ik moet wel zeggen dat ik hoogstens 1 of 2 keer per week melk dronk en ook niet elke dag groene groenten nam voordat de uitslag bekend werd. Calcium waarde in mijn bloed was dan ook te laag. Ben ook begonnen met meer groente en melk tot me te nemen. Mijn vitamine D waarde was slechts 17… Maar kan het kwaad als je te veel Calcium tot je neemt?

    Magnesiumn Citraat ben ik zelf mee begonnen nadat ik veel op internet las dat het ‘juist’ gecombineerd moet worden met Vitamine D voor de goede opname van beiden in je lichaam.

    Ik kan geen antwoord geven waarom ik te lage waarde’s heb. Dat weet ik echt niet. Ik heb de laatste 2 a 3 jaar wel veel stress gehad, bewust en ook onbewust.

    Het gekke is dat ik op dezelfde dag bloed afnam als mijn vader die ook te horen kreeg dat zijn vitamine D waarde veels te laag was. Die had namelijk een waarde van 10. Ook mijn vader heeft veel stress achter de rug en heeft ook nog eens diabetes waardoor hij insuline spuit. Ook slikt hij een bloeddruk verlager en een pil om zijn chlorestrol waarde goed te houden. En wat ik weet slikt hij ook 6 maal daags oxzazepam.

    Ook mjjn vader is begonnen aan 1600iu vitamine D, 1000mg calcium en 400 mg magnesium citraat.

    Ik hoop eerlijk gezegt dat wij er goed aan doen dit te nemen Anthon. We zijn pas 2 a 3 dagen bezig met het slikken van deze vitamines.

    Gr Kees

  7. Kees, dan zou je in samenwerking met je arts of medisch specialist (internist) toch eens moeten kijken naar de oorzaak van het vitamine D3 tekort. Als voorzetje voor een mogelijke verklaring geef ik even aan dat bijv. a. mensen een donkere huid of b. die weinig in de zon komen of c. nierproblemen hebben potentiële kandidaten zijn voor D3 tekorten. Lichaamsgehaltes D3 dienen rond de 80-100 te zijn. Een dosering van 3 x 800 i.e. kan zonder bezwaar worden genomen. Als je geen of weinig zuivel en groene groeten eet is een supplement met calcium op zijn plaats. Hoger dan 1000 mg zou ik zeker niet gaan. Ons lichaam heeft aan 1000 of minder voldoende, tenzij er sprake is van extreem ernstige tekorten. Maar ook dat dient weer door een arts gecontroleerd te worden. Als je vader bloeddruk en cholesterolverlagende medicijnen en oxazepam gebruikt zit hij inderdaad in de gevarenhoek voor een D3 tekort. Je vader doet er goed aan zich te realiseren dat die medicijnen geduchte vitaminenrovers zijn. Het gebruik van voedingssupplementen levert na 3 weken geen zichtbare resultaten op. Het duurt soms weken en zelfs maanden voordat die tekorten tot aanvaardbare concentraties zijn aangevuld. Geduld dus….
    gr. Anthon

  8. kees

    Oke veel duidelijkheid Anthon. Mijn grote dank daarvoor. Ik zal de calcium tabletten laten staan en dus wat meer calcium op natuurlijke wijze tot me nemen. Ik wil namelijk niet meer dan 1000mg calcium per dag binnen krijgen.
    Ik ben vandaag naar 2400 i.e gegaan wat betreft de vitamine D. Magnesium blijft dus op 400mg. Ik hoop hiermee dat ik en die ouwe van me flink vooruitgaan wat betreft de waardes. Aan die medicijnen kan me vader niet onderuit komen heeft hij gezegt. Dus we wachten af bij de volgende meeting over 3 maanden. Ik laat het je weten.

    Bedankt nogmaals.

    Gr Kees.

  9. kees

    Toch nog 1 vraagje Anthon, kan je de vitamine D die ik heb gekregen van de doktor alle drie tegelijk innemen? Elke pilletje is 800 i.e. Kan het kwaad als ik die dus elke ochtend alle 3 tegelijk inneemt?

    Alvast bedankt

    Gr Kees.

  10. Kees, dat kan geen kwaad, maar het is altijd beter om zoiets in 3 doses te verdelen. Dus bij het ontbijt, de lunch en het avondeten 800 i.e. D3. Denk er nog wel even aan dat deze vitamine een vetoplosbare is, zodat de beste absorptie wordt verkregen door tijdens de maaltijden ook wat vet te eten. En als ik spreek van vet, dan denk ik aan roomboter, olijfolie of kokosolie als beste vetbronnen, geen (dieet)margarine of andere laboratoriumbotertjes…..
    gr. Anthon

  11. kees

    Oke dan neem ik ze vanaf morgen in doses is dus bij de maaltijden en met de goede vetbronnen. Nogmaals bedankt Atnhon.

    Gr Kees

  12. kees

    Hallo Anthon daar ben ik weer:)

    Een vraagje, je weet dat ik 400mg magnesium citraat en 2400 i.e vitamine D per dag neemt. Kan ik daar ook k2, vitamine C en Pyridoxaal-5-fosfaat 50 mg (p5p) suplementen bij innemen elke dag?

    Alvast bedankt.

    Gr Kees.

  13. Kees, dat kan.
    gr. Anthon

  14. Astrid

    Beste heer Anton,
    Ik gebruik magnesiumtabletten van het merk pharma Nord,bioactive magnesium.
    Ingrediënten zijn o.a. magnesiumcarbonaat,magnesiumhydroxide en magnesiumacetaat.
    Is dit een goed preparaat?

    Alvast bedankt,

    Groeten,
    Astrid

  15. Astrid, vanwege de betere opname kies ik persoonlijk liever voor magnesiumcitraat. De acetaatvorm is ook goed, maar de carbonaat en hydroxydeverbindingen ondervinden toch een moeizamere absorptie, waardoor een gedeelte met de ontlasting verdwijnt. En dat is zonde en niet de bedoeling.
    gr. Anthon

  16. Dina van der Veek

    Beste Anthon,

    Sinds 2 weken ben ik begonnen met magnesium therapie. Ik neem 2x per week een voetenbad met magnesium vlokken en 3x per week magnesiumolie en dat spray ik op mijn buik, 20 druppels. Daarnaast neem ik vit. D en pure vit. C. Tevens ben ik ook bezig met detoxen voor de maand sept. Gehele maand sept geen drank en ik let op wat ik eet, waar ik al een tijd mee bezig ben. Overigens ben ik 7 maanden gestopt met roken. De afgelopen 2 weken voel ik mij zo moe en mijn gezicht is onrustig. Puistjes en vooral bij mijn kin. Mijn homeopaat vertelde mij ooit dat dat duidt op lage weerstand. Maar dat snap ik niet helemaal omdat ik op tijd naar bed ga (voor 23.00), op mijn voeding let en ook nog yakult drink. Ik hoop dat u mij kunt vertellen waar het aan ligt dat ik zo moe ben en dat mijn huid onrustig is.

    Alvast bedankt voor uw reactie!

    Mvg,
    Dina

  17. Dina, van achter mijn laptop kan ik natuurlijk onmogelijk zeggen waar de oorzaak van je probleem ligt. Daar is een orthomoleculair arts of therapeut voor nodig die bloed, haar (en ook nagel)analyses verricht om “stoorzenders” in je lichaam op te sporen, zoals eventuele tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Op http://www.mbog.nl vind je zo iemand. Ik vraag mij overigens wel af of de homeopaat je niet verteld heeft dat detoxificatie (ontgifting) vrijwel altijd gepaard gaat met verschijnselen als vermoeidheid en een onzuivere huid. Ten tweede ben ik benieuwd naar de magnesiumvorm in de door jou gebruikte preparaten, waarbij ik direct al aangeef dat anorganische magnesiumzouten zoals choride, hydroxide en sulfaat moeilijk door het lichaam worden opgenomen, en de oxidevorm de meeste problemen ondervindt.
    Beter is het chelaten of organische magnesiumzouten te gebruiken zoals, bijv. magnesiumcitraat of bisglycinaat. Mooi dat je vitamine D en C gebruikt, maar die doen hun werk beter als ze gesteund worden door een goede orthomoleculaire multi, waarin ook hooggedoseerde B-vitaminen zijn opgenomen die een belangrijke functie vervullen. Mijn advies is: kijk de zaak nog even aan en als die vermoeidheid en onzuivere huid niet verdwijnen, raadpleeg dat een goede orthomoleculaire behandelaar. En daarnaast: drink dagelijks een ruime hoeveelheid water, en volg zoveel mogelijk een Mediterraan voedingspatroon. Daarover is alle informatie te vinden op deze site. Type daarvoor “mediterraan” in de zoekruimte. All the best !
    gr. Anthon

  18. Dina van der Veek

    Beste Anthon,

    Ik dank u zeer voor de snelle reactie.

    Ik gebruik magnesiumchloride, dat staat op het etiket. Ik was in de veronderstelling dat magnesiumolie puur was. Bij de magnesiumvlokken zit ook chloride in. Of bestaat uit. Ik weet niet zo goed hoe en wat de samenstelling is. Wat bedoelt u met magnesiumcitraat en bisglycinaat? Is dat in een pil of capsule vorm?
    Ik ben wel van op de hoogte dat detoxen gepaard gaat met vermoeidheid en onzuiverheden, maar niet hoe lang het duurt. Het zal natuurlijk per persoon verschillen. Het is net als met een homeopaatbehandeling. Je wordt eerst ‘ziek’ voordat de korrels zijn werk gaan doen.
    Orthomoleculaire is voor mij nieuw. Ik heb namelijk een ander ‘weerstand probleem’. En de manier op hoe zij te werk gaan, wat u hierboven aan geeft, analyses verrichten om “stoorzenders” in je lichaam op te sporen etc, vind ik heel passend bij mijn ‘weerstand probleem’.
    Ik zal een afspraak maken met orthomoleculaire behandelaar.

    Nogmaal bedankt voor uw tijd en adviezen!

    Gr.
    Dina

  19. Dina, magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat zijn preparaten die moeten worden ingenomen. Ze worden beiden goed tot zeer goed door het lichaam opgenomen. Huiduitslag en vermoeidheid ten gevolge van detoxen dienen op termijn ook weer te verdwijnen. Het aanvragen van een consult bij een orthomoleculaire behandelaar is zeker aan te bevelen omdat de meeste mensen tekorten hebben aan belangrijke voedingsstoffen. Veel succes bij je speurtocht naar een betere gezondheid !
    gr. Anthon

  20. Renske

    Ik had al gedurende langere tijd rare klachten.Er kwamen er steeds meer bij..Tot ik op een gegeven moment amper kon ademhalen, dit werd dagelijks..Op een gegeven moment heb ik van de huisarts geeist dat hij mn bloedwaarden op vitamine d ging testen, nadat de ambulance hier een paar keer geweest is. Bloedwaarde vitamine d 28.
    Kreeg niks van de huisarts..(moeder overleden, nog wat dingetjes; “stress mevrouwtje..”.Ben nu bij een orthomoleculair arts, en sinds een paar weken begin ik me beter te voelen.Die huisarts hoef ik nooit weer zien….

  21. Barbara

    Hoi Anthon,

    Ik ben onlangs begonnen met het gebruik van vitamine d in combinatie met magnesium

    Vitamine d = 10ug
    Magnesium = 400 tryptofaan

    Is de dosering hiervan voldoende en kan ik dit samen innemen met omega 3 visolie 1000mg capsules en/of multi vitamine of wordt het gebruik van 3 a 4 supplementen teveel ?

  22. Anthon

    Barbara hier is geen bewaar tegen. Je opmerking Magnesium=400 tryptofaan is mij overigens niet geheel duidelijk. Bij gebruik van tryptofaan dien je wel rekening te houden met de onverenigbaarheid van bepaalde medicijnen. Zie bijvoorbeeld mijn artikel “Schapen tellen”. Het is overigens altijd verstandig om gecombineerd gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen nauwkeurig na te gaan, omdat gelijktijdige inname niet altijd tot optimale resultaten leidt of zelfs tegengesteld kan werken.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright Adriaan Pruyssers