Astaxanthine vermindert oxidatieve stress bij overgewicht

Garnalen, een bron van astaxanthine

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diverse aandoeningen gerelateerd aan het metabool syndroom, zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Overgewicht veroorzaakt oxidatieve stress – een overmaat aan vrije radicalen die schade aanrichten aan cellen en organen en die ontstekingen veroorzaken. Nu blijkt uit een eerste onderzoek dat extra astaxanthine – de belangrijkste antioxidant in zeevoedsel – deze oxidatieve stress drastisch kan verminderen.

Men gaf een groep van 23 jonge mensen met overgewicht, gedurende 3 weken, 5 mg of 20 mg astaxanthine per dag. Diverse indicatoren die de mate van oxidatieve stress aangeven werden voor en na afloop van het onderzoek gemeten. Het malondialdehyde- en het isoprostanegehalte – twee schadelijke reactieve afbraakstoffen in het lichaam – daalden met respectievelijk 35% en 65%. Het gehalte van het lichaamseigen antioxidantenzyme SOD (superoxide dismutase) steeg met ongeveer 193%. De berekende totale antioxidant capaciteit nam toe met ongeveer 125%. Er was nauwelijks verschil tussen de groep die de 5 mg astaxanthine gekregen had en de 20 mg astaxanthinegroep.
Extra astaxanthine kan daarom mogelijk een deel van de nadelige gevolgen van overgewicht verminderen.

Gerelateerd: Astaxanthine voor de hersenen.. Zeebanket. Het gevaar van ontstoken vetcellen

Phytother Res. 2011 Apr 8. doi: 10.1002/ptr.3494. [Epub ahead of print]
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2003;23:434.

One thought on “Astaxanthine vermindert oxidatieve stress bij overgewicht

  1. Pingback: Astaxanthine, wonderlijke voedingsstof uit de zee | vita-info.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.