Garnalen, een bron van astaxanthine

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diverse aandoeningen gerelateerd aan het metabool syndroom, zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Overgewicht veroorzaakt oxidatieve stress – een overmaat aan vrije radicalen die schade aanrichten aan cellen en organen en die ontstekingen veroorzaken. Nu blijkt uit een eerste onderzoek dat extra astaxanthine – de belangrijkste antioxidant in zeevoedsel – deze oxidatieve stress drastisch kan verminderen.

Men gaf een groep van 23 jonge mensen met overgewicht, gedurende 3 weken, 5 mg of 20 mg astaxanthine per dag. Diverse indicatoren die de mate van oxidatieve stress aangeven werden voor en na afloop van het onderzoek gemeten. Het malondialdehyde- en het isoprostanegehalte – twee schadelijke reactieve afbraakstoffen in het lichaam – daalden met respectievelijk 35% en 65%. Het gehalte van het lichaamseigen antioxidantenzyme SOD (superoxide dismutase) steeg met ongeveer 193%. De berekende totale antioxidant capaciteit nam toe met ongeveer 125%. Er was nauwelijks verschil tussen de groep die de 5 mg astaxanthine gekregen had en de 20 mg astaxanthinegroep.
Extra astaxanthine kan daarom mogelijk een deel van de nadelige gevolgen van overgewicht verminderen.

Gerelateerd: Astaxanthine voor de hersenen.. Zeebanket. Het gevaar van ontstoken vetcellen

Phytother Res. 2011 Apr 8. doi: 10.1002/ptr.3494. [Epub ahead of print]
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2003;23:434.

Delen.