Voeding en Gezondheid

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Diverse onderzoeken wijzen uit dat maagzuurremmers een ernstig magnesiumtekort kunnen veroorzaken. Om die reden heeft de Amerikaanse overheidsorganisatie FDA de waarschuwing doen uitgaan dat een magnesiumtekort het gevolg kan zijn van het gebruik van deze medicijnen. Het betreft de zogenaamde protonpompremmers die zowel met als zonder recept verkrijgbaar zijn zoals omeprazol (merknamen Buscosol, Losec), lansoprazol (Prezal), esomeprazol (Nexium), pantoprazol en rabeprazol. In circa 75% van de gevallen waarbij dit was geconstateerd kon men met extra magnesium het tekort opheffen. Bij de overige 25% was dit niet voldoende en werd het magnesiumgehalte pas genormaliseerd nadat met de medicatie was gestopt. Vermoedelijk wordt het tekort aan magnesium (en mogelijk andere mineralen) veroorzaakt doordat bij deze medicijnen de absorptie vanuit de darmen is verminderd. Een ernstig magnesiumtekort kan vele klachten veroorzaken zoals spierkrampen, gespannen zenuwen, trillingen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, vermoeidheid en slaapstoornissen.
Overigens zijn deze maagzuurremmers vaak niet de ideale medicijnen voor de klachten die ze bestrijden. De maagklachten kunnen worden veroorzaakt door een helicobacter pylori infectie die dient te worden behandeld met antibiotica.

Zie ook “Arme Drusus Caesar

Clinical Endocrinology
Volume 69, Issue 2, pages 338–341, August 2008
Ned. Tijds. Geneeskunde
http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm245011.htm

Delen.

Vorige

Visolie samen met chemotherapie bij kanker

Volgende

Carnitine bij diabetes

37 reacties

  1. WALRAVEN

    IK HEB ZEER LUIE DARMEN EN IK SLIK AL ZEKER 25 JAAR MAAG TABLETTEN OMEPRAZOL KAN IK EEN TE KORT HEBBEN AAN MAGNESIUM

  2. Mijnheer/mevrouw Walraven, in uw plaats zou ik zeker eens met uw behandelend arts gaan praten om de omeprazol zo mogelijk af te bouwen, want vermoedelijk heeft u niet alleen een ernstig tekort aan het mineraal magnesium, maar ook aan de meeste vitaminen en mineralen. Bij langdurig gebruik van dit soort medicijnen ontstaat bijvoorbeeld al snel een ernstig gebrek aan vitamine B12, dat kan resulteren in bloedarmoede [en dus chronische vermoeidheid]. Gaat u anders eens langs bij een orthomoleculair werkend arts die door middel van een levend-bloed-analyse de juiste stand van uw vitamine en mineralen huishouding kan meten. U vindt er een op http://www.soe.nl.
    All the best !
    Anthon

  3. cilie

    ik had reeds 2 maal een hypo magnesium , hypo calcium en hypo kalium.Gevolg , 2 maal 5 dagen hospitalisatie met toevoeging van de vereiste mineralen via baxter.
    Volgens de dokters hypo calium en kalcium door hypo mg.
    Ik gebruikte reeds jaren omeprazole 40 mg en nu het laatste jaar nexian 20 mg.
    calcium EN KALIUM NU REEDS EEN JAAR OK MAAR NOG STEEDS TEKORT AAN MG ONDANKS HET DAGELIJKS GEBRUIK VAN 450 MG.
    Kan dit dan toch door nexiam komen ( dat ik gebruik na alvleesklierontsteking)
    dank voor antwoord

  4. Cilie, ik neem aan dat je met “Nexian”, het middel Nexium [ esomeprazol] bedoelt.
    Inderdaad is bij het gebruik van deze protonpompremmer soms een ernstig calciumtekort en magnesiumtekort gemeld. Dat laatste kan dan vermoeidheid, duizeligheid, spierkrampen, maar ook stuipen en een onregelmatige hartslag tot gevolg hebben. Het lijkt mij derhalve verstandig dit met de behandelend arts te bespreken en te zien of dergelijke medicatie wel echt nodig is !
    Soms worden dergelijke medicijnen veel te lang gebruikt met diverse heel vervelende en soms ernstige gezondheidsproblemen als resultaat. Zie de artikelen “Eerst het zuur en dan het zoet”, “Is het misschien B12 tekort” en “Ik ben toch niet gek “.
    gr. Anthon

  5. marleen

    Is de kans op een vitamine b12, calcium en magnesiumtekort bij het gebruik van pantoprazol net zo groot als bij het gebruik van omeprazol?

  6. Inderdaad Marleen, want beide middelen zijn zogenoemde protonpompremmers die volgens hetzelfde farmacologische principe werkzaam zijn.
    gr. Anthon

  7. salina

    ik slik al iets meer als een jaar omeprazol 40 mg en savonds vanwege dat ik diclofenac slik,maar nu ben ik erachter dat ik magnesium tekort heb.
    wat moet ik doen?ik kan niet zonder vanwege de diclofenac.

    Vriendelijke groeten
    Salina

  8. Salina, het antwoord op je vraag is zowel simpel als kort: magnesium slikken. En dan bij voorkeur in een vorm die door het lichaam goed wordt geabsorbeerd zoals magnesiumcitraat, magnesium(bis)glycinaat of magnesiumpidolaat. Neem een magnesiumsupplement bij voorkeur minimaal 2 uur voor of na medicijnen in. Bespreek e.e.a. met je arts en/of apotheker.
    gr. Anthon

  9. Ankie

    Goedenavond Anthon,

    Een beetje verschrokken ben ik wel van al wat ik lees over een magnesium tekort en het gebruik van o.a. omeprazol….

    Ik gebruik dit al jaren 40 mg en zo nodig 80 mg per dag.! dit door een bijna maagbloeding na het gebruik van brufen
    Daarnaast gebruik ik al jaren antidepressiva i.v.m. een oude PTSS
    Ik herken mij in heel veel verhalen en symptomen van magnesium tekort en gebruik standaard al elk dag vit B complex forte.
    Mijn huisarts zie ik nog niet gelijk aan een onderzoek meewerken om dit tekort op te sporen. Wat te doen?

    Alvast hartelijk dank voor uw reactie Ankie

  10. Ankie, het tijdelijk gebruik van maagzuurremmende medicijnen (protonpompremmers) is verdedigbaar, maar een JARENLANG gebruik, zeker als die worden voorgeschreven n.a.v. een incidentele bijna-bloeding ten gevolge van brufen – die je ongetwijfeld allang niet meer gebruikt-, is beslist onverstandig en nauwelijks te rechtvaardigen. Langdurig gebruik komt in het algemeen alleen voor bij chronische reflux-klachten en dan kun je je nog afvragen of dat wel verstandig is en dieetmaatregelen niet even goed of beter werken. Zie mijn artikel “Eerst het zuur en dan het zoet”. Ik zou je willen adviseren eens met je dokter te gaan praten om het gebruik van omeprazol te miniseren, dan wel geleidelijk af te bouwen. Suppletie van een hooggedoseerd vitamine B-complexpreparaat is in combinatie met antidepressiva zeker verstandig. Zie mijn artikel “Ali Baba en de Veertig Rovers”.Daarnaast hoef je niet te wachten met het slikken van extra magnesium(citraat). Daar zou ik zeker vandaag nog mee beginnen, zodat de tekorten op termijn worden aangevuld.
    gr. Anthon

  11. Marielle

    Mijn dochter heeft reflux en gebruikte tot dr 2 de motillium en zantac sinds dien opbouwend 30 mg pd ze is nu 5. Nog nooit b12 of magnesium tekort getest. Hoe groot is de kans op tekort na 5 jaar? Ze kan echt niet zonder medicatie, zelfs afbouwen geeft problemen.

  12. Mariëlle, het gebruik van Motillium ( domperidon) en Zantac ( ranitidine) is niet zonder risico. Het risico op een tekort aan magnesium en B12 (ook kalium !) neemt toe naarmate deze medicijnen langer worden gebruikt. Dat geldt nog meer voor jonge kinderen. Hoe groot die tekorten inmiddels zijn kan alleen via een bloedtest worden gecontroleerd. Gezien de leeftijd van je dochter raad ik je aan eens bij een orthomoleculair arts te rade te gaan. Zie http://www.mbog.nl Die is in staat nauwkeurige metingen te verrichten en het refluxprobleem op een minder risicovolle wijze aan te pakken. Want het lijkt mij een heel slecht idee om je kind voor de rest van haar leven op een dergelijke medicatie te zetten; neurologische en andere ernstige problemen liggen op termijn dan zeker op de loer!
    gr. Anthon

  13. NK

    Ik ben 22 jaar en Ik slik zelf ook al 2 jaar Pantoprazol vanwege een middenrifbreukje. Maar de laatste maanden heb ik erg last van stress dus het helpt toch nauwelijks. Nu ik op meerdere plekken heb gelezen wat het met je Vitamine en Magnesiun kan doen wil ik er ook mee stoppen (het staat zelfs notabene in de bijsluiter). Ik heb geprobeerd om in een keer te stoppen maar dat gaat niet. De avond erna meteen al last van zuurbranden… zo ie zo vraag ik me af of ik er wel mee kan stoppen met het middenrifbreukje. Ik heb niet zo’n zin in een verbrandde slokdarm. Iemand enig idee wat ik kan doen?

    De huisarts wil me in ieder geval wel testen op Vitamin B12 Foliumzuur en Magnesiumm

  14. Anthon

    Het zomaar stoppen met Pantoprazol is niet verstandig en dient zeker in overleg met je huisarts te geschieden. Een verbrande slokdarm is inderdaad geen optie, temeer daar dit op langere termijn voor nog ernstiger problemen kan zorgen. Kijk even naar mijn artikel – op deze site – getiteld “Eerst het zuur en dan het zoet” .De daar gegeven adviezen kunnen wellicht enige soelaas bieden. Verder is een test op B12, foliumzuur en magnesium DRINGEND bevolen. Die voedingssubstanties kun je in overleg met de dokter als voedingssupplement gebruiken. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt bij hernia hiatus oesophagei (zo heet je probleem met een duur woord) gebruik gemaakt van gedeglycyrrhinizeerd zoethout-extract ( 1 x daags 760 mg- 1520 mg) dat de maagwand en de slokdarm beschermt en een maagzweer voorkomt. Betacaroteen (1 x daags 25 mg) vermindert de symptomen en herstelt het aangetaste weefsel. Het is inderdaad verstandig om alcohol, koffie, sinaasappelsap, frisdrank met koolzuur en sterk gekruid en vet eten van je dieetlijstje te schrappen. Eet 2 uur voor het slapen gaan geen voedsel meer. Mocht je er bij je huisarts toch niet helemaal uitkomen dan kun je eventueel een consult bij een ortho-arts aanvragen (www.mbog.nl)
    gr. Anthon

  15. Annette Quist

    Na een Whipple-operatie slik ik 40mg Pantoprazol dagelijks teneinde maagzuur onder controle te houden!
    Ik ben blij dat ik nog leef, maar hoelang moet ik hier mee doorgaan?
    Binnenkort een MRI-scan van mijn hersenen i.v.m. Pylocitair Astrocytoom.
    Laaggradig.

  16. Anthon

    Anette, er is er maar één die dat beslist en dat ben jij. Wat je eventueel kunt doen is advies vragen aan een orthomoleculair arts. (www.mbog.nl) Wellicht weet hij/zij aanvullende maatregelen om je maagzuur onder controle te houden. En mocht je toch aangewezen blijven op pantoprazol dan is aanvulling van een goed magnesium en B12 preparaat zeker aan te bevelen ! All the best !
    Anthon

  17. Gerrit

    Ben na een Brufenkuur van een week of 2 en daarna antibiotica afgestevend op een maagzweer en een ontstoken slokdarm,volgens de specialist graad A maar ik vond het al meer dan pijnlijk genoeg.’s nachts minstens 1 keer wakker van de zuurpiek en dan niet mee rin slaap te raken zonder inslaper.En zo wordt je nog dieper weggeduwd in vermoeidheid…

    Bed 15-20 cm omhoog gezet tegen reflux.

    Veel artsen lachen je klachten weg en laten gewoon maar maanden of jaren Pantoprazol slikken 40 mg .
    Heb ook als eens proberen afbouwen naar 20 Mg en dan om de andere da gmaar ook terug brandend zuur gekregen.
    Ook een 8 kg afgevallen.

    Heb opnieuw na 4 maand een bloedonderzoek gevraagd want ben enorm vermoeid.Arts gelooft niet dat het van Pantoprazol komt maar ik heb toch aangedrongen op een uitgebreid bloedonderzoek.Ben benieuwd maa rik weet zeker dat ik een tekort heb aan magnesium of B 12… eind van de week weet ik het,heb het na 2 maand nog al eens voorgehad en ook vitaminen bijgeslikt.

    Nuttige info op deze blog !

  18. Anthon

    Gerrit, mocht je het gevoel hebben na alle onderzoeken en behandelingen toch niet naar tevredenheid uit de probleem(en) te zijn gekomen, raadpleeg dan eens een orthomoleculair werkend arts. Die kijkt wat verder dan de gebaande wegen. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl All the best !
    gr. Anthon

  19. Gerrit

    Bestaat dat in België ook ?

    Ik las ook dat je ook reflux kan krijgen door op de duur te weinig maagzuur te produceren…

    Maar afbouwen is niet zo simpel

  20. Anthon

    Gerrit in België bestaat eveneens een maatschap orthomoleculair artsen -www.efiow.be
    En het afbouwen van maagzuurremmers is inderdaad niet altijd eenvoudig. Des te meer reden om eens bij een ortho-arts langs te gaan.
    gr. Anthonb

  21. Annette Quist

    Blij met uw reactie! Had zelf al magnesium ‘snachts geslikt, moet wegens claudicatio intermittens (etalagebeen)3 maal daags lopen 15 minuten. Had ook daarom magnesium in mijn pillendoos gestopt.

  22. Thea

    Hallo

    Ik gebruik inmiddels al jaren lansoprezal, ik heb al jaren vage klachten middenrif breuk. Last van maagzuur en pijn achter het borstbeen. Daarbij komen ook nog eens hartritme stoornissen. Kan dit alles veroorzaakt worden doir de masgzuurremmers?

  23. Anthon

    Thea, vooral bij jarenlang gebruik van lansoprazol ( en andere maagzuurremmende medicijnen van het type “protonpompremmer”) kan niet alleen een ernstige vorm van hypomagnesiëmie (duur woord voor gebrek aan magnesium)ontstaan, maar ook een tekort aan vitamine B12. Beide voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een gezonde hartfunctie. Je klachten zouden dus heel goed aan die tekorten te wijten kunnen zijn. Om dit definitief vast te stellen is een bezoekje aan je huisarts dringend aan te raden. Vooral een chronisch gebrek aan B12 kan leiden tot onherstelbare neurologische problemen. Zie mijn artikel “Is het misschien een B12 tekort ?” Komt je huisarts er op de een of andere wijze niet uit dan is een consult bij een orthomoleculair arts beslist een aanrader ! (www.mbog.nl)
    gr. Anthon

  24. Chantal

    Hallo,

    Ik slik al een jaar of 4 pantoprazol vanwege een middenrif breukje. Ook eet ik vanaf dat moment glutenvrij omdat ik ontstekingen in de darm had, nadat ze uitgebreid onderzoek hebben gedaan. Maar het laatste jaar ongeveer heb ik toch weer met regelmaat diarree. Kan dat komen omdat ik die pantoprazol slik? Tevens is mijn galblaas er voor 13 jaar geleden uitgehaald. En ik heb een tijdje terug geprobeerd om compleet lactosevrij te eten. Ook op advies van mijn huisarts de pantoprazol laten staan aangezien daar ook lactose inzit. Klachten kwamen in alle hevigheid terug van de maag. Plus….ook hield ik diarree.

    Ik weet het niet meer maar vind het echt vervelend! En ben bang om ongelukjes te krijgen als ik naar de wc moet en ik geen wc in de buurt heb.

  25. Anthon

    Chantal, gezien de veelheid van je klachten lijkt het mij verstandig om een orthomoleculair arts/therapeut te raadplegen. Die kan je problemen eens grondig tegen het licht houden en daarop een verstandig behandelplan voor je opstellen. Kijk eens even op de site van de Maatschappij ter Bevordering der Orthomoleculaire Geneeskunde. (www.mbog.nl) Onder “artsen/therapeuten” kun je een keuze maken voor iemand bij jou in de buurt. All the best !
    gr. Anthon

  26. jessica

    ik moet van mijn dokter omeprazol 40 mg slikken vanwege veel brandend maagzuur waardoor mijn slokdarm ook ontstoken is geraakt. ik slik het nu een week maar na hoe lang is het schadelijk voor je magnesium levels?

  27. Anthon

    Jessica, vooral bij langdurig gebruik kan een ernstig tekort aan magnesium optreden, waardoor de kans op (bot)fracturen toeneemt. Bovendien kan omeprazol de orale absorptie van vitamine B12 reduceren. Het is dus verstandig naast het gebruik van omeprazol direct te beginnen met suppletie van beide voedingsstoffen. Het is natuurlijk altijd goed om- in samenspraak met je arts – het gebruik van omeprazol zoveel mogelijk te beperken en om te zien naar meer natuurlijker maatregelen om je zuur-probleem te bestrijden.
    gr. Anthon

  28. Tamara

    Mocht je deze medicijnen gebruiken zou je dan vitamine supplementen kunnen gebruiken? en zo ja welke? Ik heb mijn dieet aangepast en gebruik omeprazol wegens slokdarmspasme. De symptomen van de spasmes komen overeen met die van een hartaanval en zijn verschrikkelijk pijnlijk en eng. Door de omeprazol blijven deze symptomen onderdrukt, ik moet ze nu tijdelijk gebruiken maar zou dan graag vitaminesupplementen slikken om eventuele bijwerkingen tegen te gaan.

  29. Anthon

    Tamara, het gebruik van protonpompremmers zoals omeprazol etc. (“de azolletjes”) heeft de meeste impact op het lichaamsgehalte magnesium en vitamine B12. Deze twee voedingsstoffen als aanvulling op de medicatie met zuurremmers zijn in elk geval noodzakelijk. Verdere informatie vind je in mijn artikel “Ali Baba en de 40 rovers” (op deze site). Om de juiste afstelling tussen medicijnen en voedingssupplementen te verkrijgen is een gesprekje met je apotheker zeker aan te bevelen.
    gr. Anthon

  30. R. K

    Schrik toch wel van al deze reacties..

    Zelf gebruik de omeprazol al jaren voor middenrifbreukje. De laatste tijden wordt ik echtef heel erg geplaagd door verschrikkelijke spierpijnem en moeheid. Mijn broer wees met op het magnesium tekort. Ik kan er ook nie zonder maar deze klachten zijn ook bijna niet te doen. Wat zijn de beste supplementen om er san naast te gebruiken? Een magnesium van de kruidvat ofzo of echt iets van de apotheek. Ik heb getest of het beter wers zonder omperazol en idd maar krijg dam veel last van de slokdarm. Wat is wijsheid? Mijn huusarts heeft me nu die ranitidine gegeven maar die werk bij mij nie zo goed. Het liefst gooi ik die troep aan de kant! De spierpijn is af en toe nie te harden. Ben bij de reumataloog geweest en dat is het niet. De artsen willen echted niks weten over het gebruik en gevolg van omeprazol.

  31. Anthon

    R.K. in het artikel “Eerst het zuur en dan het zoet”(op deze site- titel linksboven in het loupje intypen) zijn enkele voedingsmaatregelen beschreven die mogelijk de klachten enigermate kunnen verlichten. Verder is het gebruik van een goed magnesiumpreparaat (bijv. magnesiumcitraat) en vitamine B12 zeker aanbevolen. Ook het dagelijks innemen van een orthomoleculaire multivitamine is belangrijk om eventuele tekorten te compenseren. De door u vermelde klachten van spierpijn en vermoeidheid treden bij heel wat gebruikers van maagzuurremmers op. Verstandig is om een consult aan te vragen bij een orthomoleculair arts bij u in de buurt. Op Google kunt u de site vinden van medici en therapeuten die aangesloten zijn bij de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). All the best !
    gr. Anthon

  32. Maikel

    Ik gebruik sinds een aantal weken Omecat. Volgens de Apotheek hetzelfde als Omeprazol. Heb hier tussendoor een weekje geen Omecat ingenomen. Nu de laatste 4 dagen wel weer. Heb last van duizeligheid en mijn bloeddruk ( bovendruk) was ineens 175 bij 93. Voelde of ik wegviel en de controle zou verliezen, ook net of mijn hart ritme niet goed is. Zou dit te maken hebben met de Omecat?

  33. Anthon

    Maikel, Omecat is de/een merknaam van omeprazol. De meest voorkomende bijwerkingen van de z.g. protonpompremmers (zoals omeprazol) zijn misselijkheid, braken, diarree, darmverstopping, buikpijn, hoofdpijn en winderigheid. Bij langdurig gebruik komen daar o.a. een tekort aan magnesium en vitamine B12 bij. Duizeligheid en een verhoogde bloeddruk komen minder vaak voor, maar worden door gebruikers van dit medicijn soms ook gemeld. Reden dus om eens met je arts te gaan praten over alternatieve behandelmogelijkheden.
    gr. Anthon

  34. rossario

    Ons kindje krijgt al sinds ze 2 weken is nexium. 1 xakje per dag verdeeld over avond en ochtend. Zij heeft verborgen reflux. Ik hoor haar dan ook voortdurend voeding terug slikken. Echter is zij nu 6 maanden en 8kg en lijkt de nexium niet afdoende. Huilt veel in bedje en slaapt door opkomende (zure) voeding zeer slecht. Hoe groot is de kans oo tekorten? ik smeer 2x per dag magnesiumolie onder haar voetjes en ze krijgt een ectra voedingssuplement die geschikt is voor babytjes.

  35. Anthon

    Rosario, de maatregelen die je hebt genomen zijn in elk geval verstandig. Vaak helpt ook Johannesbroodpitmeel om reflux bij kinderen te bestrijden. Een en ander uiteraard in samenspraak met de (kinder)arts. Zie overigens nog even mijn artikel (op deze site) getiteld “ Onverteerbaar”. Blijven de klachten niettemin bestaan dan is het wijs om een grondiger medisch onderzoek door een terzake kundig arts te laten verrichten.
    Gr. Anthon

  36. Rossario

    Hoi Anthon,
    We hebben een slikfoto laten maken maar daaruit werd niet duidelijk dat er voor de rest iets ‘mis’ zou zijn. Jbpm hebben we geprobeerd maar veroorzaakt erge obstipatie. Volgende maand hebben we weer een afspraak bij de kinderarts. Wat voor medisch onderzoek zou u aanraden? Ik dacht zelf aan bloedprikken op evt ijzer tekorten. Deze geef ik dan wel weer extra icm vitamine c om de opname te vergroten. Ik zou echt niet weten welke behandeling we nog toe kunnen passen waarbij de nexium niet noodzakelijk zou zijn… En we willen er zo ontzettend graag vanaf

  37. Anthon

    Hallo Rosario, je zult begrijpen dat ik als voedingskundige geen medische adviezen kan geven omdat die buiten mijn werkgebied vallen. Als er bij je kindje op geen enkele wijze een medische oorzaak van het probleem valt aan te wijzen – maar dit dien je natuurlijk wel grondig na te gaan, wellicht door een second opinieonderzoek -dan is het enige dat ik je kan aanraden contact op te nemen met een orthomoleculair werkend (kinder)arts.
    Je kunt even kijken op http://www.mbog.nl voor verdere informatie. All the best met je kleintje !
    Gr. Anthon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright Adriaan Pruyssers