Carnitine bij diabetes

Eén van de belangrijkste supplementen bij diabetes is l-carnitine, zo blijkt opnieuw uit twee recente onderzoeken.

Het grootste onderzoek is te vergelijken met de studie die we beschreven in dit artikel. Een grote groep diabetici bij wie het bloedsuikergehalte slecht was gereguleerd volgden, gedurende een jaar, een dieet en kregen bij elke maaltijd 120mg orlistat (merknaam Xenical), een medicijn dat de opname van vet belemmert. De andere onderzoeksgroep, bestaande uit 114 personen kreeg daarnaast tevens 2 gram l-carnitine per dag. Om de drie maanden werden allerlei metingen gedaan. In beide groepen lieten de resultaten een gestage verbetering zien. In de groep die ook de carnitine gekregen had waren alle cijfers beter dan in de andere groep. Na 12 maanden was het lichaamsgewicht met gemiddeld 11,3kg afgenomen t.o.v. een afname van 9,5kg in de andere groep. Het geglyceerd hemoglobine (HbA1c) , die de ernst van de diabetes aangeeft was gedaald van 8,7% naar 6,5% in de carnitinegroep en van 8,4% naar 7% in de andere groep. HOMA-IR, die de mate van insulineresistentie aangeeft was van 8 naar 5 gedaald in de carnitinegroep en van 7,7 naar 5,6 in de andere groep. Ook de cholesterolgehaltes waren sterker verbeterd bij de mensen die de carnitine gekregen hadden en het onderliggende ontstekingsproces was sterker verminderd, zoals o.a. bleek uit de daling van het CRP gehalte van 2,7 maar 1,2.

Uit een ander kleinschaliger onderzoek blijkt dat l-carnitine reeds snel verbetering kan geven. Gedurende 10 dagen volgden mensen bij wie recent diabetes type 2 of insulineresistentie was geconstateerd een caloriebeperkt dieet. Ook kreeg men twee maal daags 2 gram l-carnitine of placebo’s. Na 10 dagen bleek uit de glucosetolerantietest dat in beiden groepen het bloedsuikergehalte was gedaald. Alleen bij de mensen die ook de carnitine gekregen hadden was de daling van het insulinegehalte en van de insulineresistentie (HOMA-IR) ‘statistisch significant‘.

Zie ook Carnitine bij zwangerschapsdiabetes en Carnitine

JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2010 May-Jun;34(3):295-9.
Fundam Clin Pharmacol. 2010 Nov 16. doi: 10.1111/j.1472-8206.2010.00888.x. [Epub ahead of print]

Endocrine Journal
Vol. 57 (2010) , No. 9 777-786

Delen.

4 gedachten aan “Carnitine bij diabetes”

  1. Yvonne dat kan, in aanmerking nemend dat je geen bloedverdunnende medicijnen van het coumarinetype gebruikt of problemen hebt met een traag werkende schildklier.
    Het is dus altijd verstandig vooraf even met je arts te overleggen.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.