Visolie samen met chemotherapie bij kanker

Date 9 March, 2011

Volgens recent onderzoek kunnen hoge doses visolie de levensverwachting van longkankerpatiënten verbeteren en spierverlies tegen gaan.

Een groep mensen met niet-kleincellige longkanker deden mee aan het onderzoek. Een deel van hen kreeg naast de standaardbehandeling (de cytostatica carboplatin met vinorelbine of gemcitabine) 2,5 gram EPA+DHA per dag tijdens de kuur die ongeveer 10 weken duurde. Het bleek dat de respons aanmerkelijk beter was in de groep die ook de visolie gekregen had. Dit percentage was 60% in de visoliegroep t.o.v. 25% in de controlegroep die alleen de medicijnen gekregen had. De toxiciteit (giftigheid) van de chemo was hetzelfde in de twee groepen. De éénjaarsoverleving was 60% in de visoliegroep en 38% in de andere groep.
Ook bleek dat er een groot verschil was in het gewichtsverlies tussen de twee groepen. In een afzonderlijk artikel doen de onderzoekers verslag van het effect van visolie op de lichaamssamenstelling bij gedeeltelijk dezelfde patiënten. Het bleek dat extra visolie spierverlies door de kanker en de chemotherapie verhindert. In de controlegroep verloor men gemiddeld 2,3 kg waarvan 1kg spierweefsel

Cancer. 2011 Feb 15. doi: 10.1002/cncr.25933. [Epub ahead of print]
Cancer. 2011 Feb 28. doi: 10.1002/cncr.25709. [Epub ahead of print]

Share

3 reacties op “Visolie samen met chemotherapie bij kanker”

 1. Geen vis(olie) bij chemo, of juist wel? | vita-info.nl zei:

  […] in de hand werkt. Maar onlangs publiceerden wij een artikel over een onderzoek waaruit bleek dat Visolie samen met chemotherapie bij kanker juist een positief effect liet zien.  We hebben daarom opgezocht wat we konden vinden over dit […]

 2. Hendriks zei:

  Ik heb macula droge en net vlies loslaten droge macula
  Als ik dit lees weet ik niet meer wat ik moet nemen
  Voor suplementen
  Gebruik nu macula view amega3 vit c, A-Z
  Chorella,
  Toch wil het niet stoppen ben 83jaar
  Eet redelijk gezond
  Maar niet de hoeveelheid
  Wat kan ik nog nemen
  Groetjes

 3. Anthon zei:

  Mijnheer / mevrouw Hendriks, zoals u wellicht weet is LMD -leeftijdsgebonden maculadegeneratie- voor een aantal mensen van uw leeftijd een probleem. Mijn schoonmoeder die 86 jaar is zit daar ook mee. Ik heb haar situatie beschreven in mijn artikel op deze site, getiteld ”Het oog wil ook wat”. Dat u antioxidanten slikt is prima. Wellicht dat u met uw oogarts kunt bespreken om die aan te vullen met luteine, zeaxanthine, zink en coenzym Q10 die het beste gecombineerd gebruikt kunnen worden. Daarmee verdwijnt het probleem niet, maar kan het degeneratieproces wellicht enigermate vertraagd worden. Met vriendelijke groet:
  Anthon

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>