Visolie samen met chemotherapie bij kanker

Volgens recent onderzoek kunnen hoge doses visolie de levensverwachting van longkankerpatiënten verbeteren en spierverlies tegen gaan.

Een groep mensen met niet-kleincellige longkanker deden mee aan het onderzoek. Een deel van hen kreeg naast de standaardbehandeling (de cytostatica carboplatin met vinorelbine of gemcitabine) 2,5 gram EPA+DHA per dag tijdens de kuur die ongeveer 10 weken duurde. Het bleek dat de respons aanmerkelijk beter was in de groep die ook de visolie gekregen had. Dit percentage was 60% in de visoliegroep t.o.v. 25% in de controlegroep die alleen de medicijnen gekregen had. De toxiciteit (giftigheid) van de chemo was hetzelfde in de twee groepen. De éénjaarsoverleving was 60% in de visoliegroep en 38% in de andere groep.
Ook bleek dat er een groot verschil was in het gewichtsverlies tussen de twee groepen. In een afzonderlijk artikel doen de onderzoekers verslag van het effect van visolie op de lichaamssamenstelling bij gedeeltelijk dezelfde patiënten. Het bleek dat extra visolie spierverlies door de kanker en de chemotherapie verhindert. In de controlegroep verloor men gemiddeld 2,3 kg waarvan 1kg spierweefsel

Cancer. 2011 Feb 15. doi: 10.1002/cncr.25933. [Epub ahead of print]
Cancer. 2011 Feb 28. doi: 10.1002/cncr.25709. [Epub ahead of print]

Delen.

3 gedachten aan “Visolie samen met chemotherapie bij kanker”

  1. Ik heb macula droge en net vlies loslaten droge macula
    Als ik dit lees weet ik niet meer wat ik moet nemen
    Voor suplementen
    Gebruik nu macula view amega3 vit c, A-Z
    Chorella,
    Toch wil het niet stoppen ben 83jaar
    Eet redelijk gezond
    Maar niet de hoeveelheid
    Wat kan ik nog nemen
    Groetjes

  2. Mijnheer / mevrouw Hendriks, zoals u wellicht weet is LMD -leeftijdsgebonden maculadegeneratie- voor een aantal mensen van uw leeftijd een probleem. Mijn schoonmoeder die 86 jaar is zit daar ook mee. Ik heb haar situatie beschreven in mijn artikel op deze site, getiteld ”Het oog wil ook wat”. Dat u antioxidanten slikt is prima. Wellicht dat u met uw oogarts kunt bespreken om die aan te vullen met luteine, zeaxanthine, zink en coenzym Q10 die het beste gecombineerd gebruikt kunnen worden. Daarmee verdwijnt het probleem niet, maar kan het degeneratieproces wellicht enigermate vertraagd worden. Met vriendelijke groet:
    Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.