Lycopeen voor de bloedvaten

Uit enkele recente onderzoeken blijkt weer dat extra lycopeen uit tomaten een gunstige werking heeft op de bloedvaten.
Koreaanse onderzoekers recruteerden 126 mannen die in drie groepen werden verdeeld. Twee groepen kregen elke dag een lycopeencapsule (tomatenextract Lycomato, ) van 6 mg of van 15 mg en de derde groep kreeg placebos. Na acht weken bleek dat in de groepen die de lycopeencapsules hadden gekregen er allerlei verbeteringen in de toestand van de bloedvaten en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten waren opgetreden. De antioxidantenstatus was verbeterd zoals bleek uit een toename van de activiteit van het enzyme SOD en, met name in de hooggedoseerde groep, was er een afname van DNA schade. Belangrijk was vooral dat men een sterke verbetering vaststelde in de werking van de bloedvaten wat betreft vermindering van endotheeldysfunctie, vooral bij degenen bij wie dit het meest nodig was. Verder daalde het hs-CRP gehalte in de groep die 15 mg lycopeen per dag had gekregen met 54% en daalde, zoals in eerder onderzoek, de systolische bloeddruk. De onderzoekers denken dat ook andere ingrediënten in het tomatenextract, zoals een kleine hoeveelheid caroteen, bijgedragen hebben aan deze positieve resultaten.

Een belangrijke vroege indicator van atherosclerose is een toename van de stijfheid van de bloedvaten. Dit wordt o.a. gemeten door de “brachial-ankle pulse wave velocity (baPWV)”, een ultrasone techniek die de drukgolfsnelheid in de bloedvaten meet. In een ander onderzoek waar 264 vrouwen aan meededen mat men deze indicator van de toestand van de bloedvaten en relateerde deze aan het lycopeengehalte in het bloed. Er bleek een duidelijk verband te zijn tussen een hoog lycopeengehalte en een betere uitslag op deze test. Ook bleek bij een hoger lycopeengehalte er minder geoxideerd ldl-cholesterol te zijn en een lager CRP gehalte.
Atherosclerosis. 2010 Dec 9. [Epub ahead of print]
Atherosclerosis. 2010 Feb;208(2):581-6. Epub 2009 Aug 13.

Delen.

4 gedachten aan “Lycopeen voor de bloedvaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.