Cola Light verhoogt kans op hartaanval en beroerte

Nu de Europese voedselveilgheidsorganisatie EFSA zich opnieuw gaat buigen over de veiligheid van de kunstmatige zoetstof aspartaam omdat uit dierproeven zou blijken dat zelfs gematigd gebruik de kans op kanker zou vergroten verschijnt een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat mensen die light frisdranken nuttigen een groter risico lopen op een hartaanval of beroerte.

In dit Amerikaanse onderzoek onder 2500 mensen bleek dat mensen die light frisdranken nuttigen 61% vaker een hartaanval of beroerte krijgen dan mensen die geen suiker of zoetstof bevattende frisdranken drinken. Dit cijfer was gecorrigeerd voor ethniciteit, leeftijd, roken, lichaamsbeweging, alcoholgebruik en calorieinname. Als de cijfers ook gecorrigeerd werden voor het metabool syndroom en reeds aanwezige hart- en vaatziektes bleef een 48% hoger risico over.

American Heart Association (2011, February 9). Diet soda may raise odds of vascular events;

Delen.

Eén gedachte over “Cola Light verhoogt kans op hartaanval en beroerte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.