Speciale curcumin verlicht artrose, uveïtis en verlaagt CRP, drastisch

Curcumine, het extract van de geelwortel (koenjit) met vele geneeskrachtige eigenschappen, heeft een slechte biologische beschikbaarheid. Zowel de opname vanuit de darm is slecht omdat het zowel in water als olie niet goed oplost of emulgeert en het beetje dat in het bloed komt wordt ook weer snel uitgescheiden. Bij de bereiding van Indische gerechten met kerrie ontstaan verbindingen die vermoedelijk beter opneembaar zijn. Het Italiaanse bedrijf Indena zegt het probleem van de biologische beschikbaarheid van curcuminsupplementen op te hebben opgelost door een verbinding te maken van curcumin met fosfatidylcholine uit soja. Fosfatidylcholine is een essentieel bestanddeel van lichaamscellen en komt in de voeding o.a. voor in eierdooier en lecithine. Verbindingen met deze stof worden phytosomes genoemd en Indena heeft aan de verbinding met curcumine de merknaam Meriva gegeven. Geclaimed wordt een meer dan 20-voudige biologische beschikbaarheid t.o.v. pure curcumin. Uit de resultaten van dierproeven die we gezien hebben maken we op dat het gehalte van de verschillende stoffen in de diverse weefsels zo’n 5 tot 20 keer sterker stijgt door deze Meriva en langer op een hoger niveau blijft.

Artrose
Diverse humane studies zijn uitgevoerd met deze fosfatidylcholine-curcuminverbinding Meriva. Het opzienbarendste onderzoek betreft een studie onder 50 artrosepatiënten. Zij kregen, naast de gebruikelijke behandeling, twee maal daags een Meriva capsule van 500 mg (circa 100 mg curcumin) of placebo’s. Voor en na de drie maanden durende studie ondergingen de proefpersonen diverse onderzoeken zoals de Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) vagenlijst om de ernst van de klachten te bepalen. Men onderging een looptest en het gehalte van de ontstekingsstof CRP (C-reactieve proteïne) werd gemeten. Na drie maanden bleken de klachten aanmerkelijk te zijn verminderd. De Womac score verbeterde van 83 naar 34 in de Merivagroep en slechts van 80 naar 78 in de placebogroep. De loopafstand verviervoudigde in de groep die het supplement gekregen had t.o.v. van een kleine verbetering van 30% in de controlegroep. Bij degenen die bij aanvang een hoog CRP gehalte hadden werd dit verlaagd van gemiddeld 168 mg/L naar 11 mg/L (controlegroep van 175 mg/L naar 112 mg/L) hetgeen nagenoeg een normalisering inhoudt. Een verhoogd CRP gehalte geeft de mate van ontsteking aan en een chronisch verhoogd gehalte is een belangrijke risicofactor voor atherosclerose. Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen zoals diclofenac en ibuprofen daalde met 63% en hierdoor verminderden ook de maag en darmklachten met 36%.
De resultaten van dit onderzoek werden bevestigd in een tweede, langduriger en meer onafhankelijk onderzoek onder 100 artrosepatiënten. De WOMAC score verbeterde van 80 naar 33 in de Merivagroep en van 78 naar 69 in de placebogroep door vermindering van pijn en stijfheid en verbetering van het lichamelijk functioneren en het welbevinden. Dit keer mat men niet het CRP gehalte maar andere ontstekingsfactoren (interleukine [IL]-1beta, IL-6, soluble CD40 ligand [sCD40L], soluble vascular cell adhesion molecule (sVCAM)-1, en erythrocyte sedimentation rate [ESR]). Deze verbeterden ook in de groep die het supplement gekregen had.
Meriva lijkt dus een krachtige ontstekingsremmende werking te hebben.

Uveïtis
Dit bleek ook uit een ander onderzoek dat met het supplement Meriva werd uitgevoerd onder uveïtispatiënten. Uveïtis is een inwendige oogontsteking die vooral voorkomt onder mensen met andere chronische ontstekingsziektes. In dit onderzoek onder 106 uveïtispatiënten bleek dat 2 maal daags 500 mg van het fosfatidylcholine-curcumin complex Meriva de symptomen binnen enkele weken kan verminderen. Het aantal terugvalepisodes verminderde met maar liefst 80% tijdens het 12 maanden durende onderzoek. De onderzoekers verwachten ook gunstige resultaten bij andere degeneratieve oogaandoeningen die met ontstekingen gepaard gaan.

Meriva is niet het enige curcuminextract waarvan de producent beweert dat het goed wordt opgenomen maar tot dusver wel het enige waarmee positieve onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd met relatief lage doses (afgezien van een positief effect op darmaandoeningen waarvoor het niet noodzakelijk is dat curcumin in het bloed wordt opgenomen). Binnenkort verschijnen overigens een behoorlijk aantal studies met diverse curcuminextracten waarvan we de resultaten hier zullen melden. Vooralsnog lijkt het verstandig om andere extracten van de geelwortel als kerrie in de keuken te gebruiken waardoor er goed opneembare verbindingen kunnen ontstaan.
American Botanical Counsel
Cancer, chemotherapy an pharmacology, Volume 60, Number 2, 171-177,
Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up
Alt Med Rev, Volume 15, Number 4, P. 337-344

Delen.

9 gedachten aan “Speciale curcumin verlicht artrose, uveïtis en verlaagt CRP, drastisch”

 1. Volgens een nieuw onderzoek, gesponsord door de Italiaanse producent en uitgevoerd door de Universiteit van Piemont, is de opname van de curcuminoïdes uit Meriva 29 voudig in vergelijking met gewone curcumin. Het gehalte in het bloed van de proefpersonen van de meest actieve ontstekingsremmende metabolieten was zelfs maximaal 60 keer hoger. Dit zou de grotere klinische werkzaamheid van Meriva verklaren

  J. Nat. Prod., Article ASAP
  DOI: 10.1021/np1007262

  Zie ook Nutraingredients

 2. Blij met dit soort nieuws. Maar wat blijft er over van het zwarte peper verhaal m.b.t. de verbeterde opname van curcumine

 3. Het is , meen ik, wel aangetoond dat piperine uit peper de opname van diverse voedingsstoffen verbetert, waaronder curcumine. Klinische studies met mensen met bepaalde aandoeningen zijn mij echter niet bekend met de combinatie curcumin-piperine. Althans, ze zijn nog niet gepubliceerd maar mogelijk wel gaande. Allerlei dierproeven zijn er al wel mee uitgevoerd

 4. Van peperine is echter bij dieren wel aangetoond dat deze stof weer schadelijke gevolgen kan hebben. Curcumine samen met visolie schijnt weer wel een heel gelukkige combo te zijn tegen “cognitieve tekortkomingen”. Geen idee wat we ons daarbij voor moeten stellen. Curcumine is in ieder geval een natuurlijke stof die de zenuwen en daarmee vooral de hersenen beschermt tegen beschadiging door toxische stoffen zoals mononatriumglutaminaat (E621 en E62x).

 5. Joris, dat klopt. Er zijn verschillende bronnen die aangeven dat piperine [in zwarte peper] de biologische beschikbaarheid sterk vergroten. Maar het z.g. Meriva-proces overtreft dit nog eens vele malen. Adriaan heeft daar verschillende artikelen over geschreven – typ curcuma in de zoekruimte- en mijn meest recente opmerkingen daarover vind je in het blog “Is sporten ongezond ?”
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.