Rode bietensap-nitraat-nitriet en vitamine C

De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het drinken van rodebietensap opmerkelijke gunstige effecten teweegbrengt. Rode bietensap verbetert het uithoudingsvermogen, verlaagt hoge bloeddruk en vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Nu is ook vast komen staan dat het hoge nitraatgehalte van bietensap hiervoor verantwoordelijk is.

Het eerste experiment werd uitgevoerd onder 14 gezonde volwassenen. Zij moesten een halve liter biologische rode bietensap of water drinken. Hierna werd o.a. de bloeddruk op diverse tijdstippen gemeten. Het bleek dat na het drinken van de bietensap de systolische (boven) bloeddruk circa 10 mm lager was.
De onderzoekers meenden dat het nitraat in de rode bietensap in het lichaam omgezet wordt in nitriet dat weer het gehalte van stikstofmonoxide (NO) verhoogt. Deze belangrijke signaalstof zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.
[ad#ad-2]
Bij een tweede onderzoek aan een andere Engelse universiteit moesten mannen na het drinken van een halve liter rodebietensap per dag, gedurende zes dagen, of eenzelfde hoeveelheid rode bessensap fietsen op een hometrainer totdat ze uitgeput waren. Men kon na het drinken van de bietensap gemiddeld 11minuten en 25 seconden fietsen. Dit was 1 minuut en 32 seconden langer dan na het drinken van de bessensap. Ook in dit onderzoek bleek de rode bietensap een gunstig effect te hebben op de bloeddruk.

Onlangs voerden Amerikaanse wetenschappers een experiment uit met mensen van boven de 70. De proefpersonen moesten afwisselend gedurende twee dagen een ontbijt nuttigen met een laag nitraatgehalte en een ontbijt met een hoog nitraatgehalte ( in de vorm van een glas rodebietensap). Hierna werden MRI scans gemaakt om de doorbloeding van de hersenen te meten. Het bleek dat na het ontbijt met het bietensap de doorbloeding van de hersenen – met name van de frontaalkwabben – beter was met waarschijnlijk een positief effect op het geheugen en andere aspecten van het denkvermogen.

Bij al deze experimenten ging men ervan uit dat het nitraat in de bietensap de gunstige effecten bewerkstelligt. Deze conclusie blijkt juist te zijn. Er werd onlangs geëxperimenteerd met twee soorten bietensap. Bij één van de twee had men het nitraat eruit gefilterd. Het bleek dat de zuurstofbehoefte van de proefpersonen zo’n 15% lager was na het drinken van het ongefilterde rode bietensap.

Nitraat en nitriet zijn niet in alle omstandigheden gunstige voedingsstoffen Ze worden ook vaak aan voedingsmiddelen zoals vleeswaren toegevoegd als conserveringsmiddel. In de maag kunnen nitrieten door een chemische reactie omgezet worden in de kankerverwekkende nitrosamines. Bekend is dat vitamine C dit verhindert en de nitrieten omzet in onschadelijke verbindingen. Het maagslijmvlies scheidt hiervoor ook vitamine C af. Dit wordt gedeeltelijk bevestigd door laboratoriumonderzoek. De vorming van drie kankerverwekkende nitrosamines werd grotendeels of helemaal verhinderd door toegevoegde vitamine C. Echter als het maagsap voor 10% bestond uit vetzuren bleek toegevoegde vitamine C de vorming van nitrosamines juist te verveelvoudigen. Vitamine C stimuleert de omzetting van nitriet in NO (de stof die zo goed is voor de bloedvaten). Maar een hoge concentratie NO kan nadelige reacties met vetten teweegbrengen. Volgens de onderzoekers verklaart dit mogelijk het in de praktijk tegenvallende kankerremmende effect van vitamine C. Vet blijft relatief lang in de maag. Extra vitamine C veel korter. De combinatie nitraatrijk voedsel + vitamine C is goed maar nitraatrijk voedsel + veel vet +veel vitamine C niet.

Afgezien van rode bieten bevatten o.a. ook spinazie, andijvie en sla aanzienlijke hoeveelheden nitraat.

Update 7 juli 2011

Nu, tijdens de Tour de France, is er een nieuw onderzoek over een test met wielrenners verschenen. De renners moesten 2 x een tijdrit van 4km en van 16 km rijden. 2 1/2 uur voor de ritten dronk men een halve liter rode bietensap die de ene keer wel en de andere keer geen nitraat bevatte. De prestatie na het drinken van het gewone, nitraatrijke, rode bietensap waren beter dan na de sap waar het nitraat uit was gehaald. Gemiddeld was het verschil 11 seconden op de 4km tijdrit en 45 seconden op de 16 km tijdrit. Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

Update 10 augustus 2012

Recentelijk is een nieuwe studie verschenen waarbij het effect van rode bieten op sporters werd uitgetest. In dit onderzoek werden gebakken rode bieten gebruikt in plaats van het sap. Als placebo werd een enigermate vergelijkbaar smakend brouwsel van veenbessen gebruikt. De test betrof een 5 km loop op de loopband nadat men 75 minuten tevoren 200 gram rode bieten of de veenbessen gegeten had. In het eerste geval legde men de afstand gemiddeld 41 seconden sneller af. Dit kwam omdat men de laatste twee kilometer op een hogere snelheid had gelopen. In deze test mat men ook de hartslag. Deze was niet anders door de rode bieten.

Hypertension. 2008;51:784.
Journal of Applied Physiology October 2009 vol. 107 no. 4 1144-1155
Nitric Oxide. 2010 Oct 15.
Journal of Applied Physiology November 2010
Scand J Gastroenterol. 2002 Mar;37(3):253-61
Gut. 2007 December; 56(12): 1678–1684.
Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):1125-31.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics; Volume 112, Issue 4 , Pages 548-552, April 2012

Gerelateerd: Carnitine met koolhydraten voor sport

Visolie verlaagt hartslag en zuurstofbehoefte tijdens inspanning

 

211 reacties “Rode bietensap-nitraat-nitriet en vitamine C

 1. ik heb een herseninfarct gehad waardoor de rechterkant van mijn hoofd verdoofd aanvoelt doordat de bloedtoevoer gestremd is .kan bietensap iets bijdrage aan de verbetering van de bloedtoevoer. tineke

 2. Zoals in het artikel staat vermeld is uit onderzoek gebleken dat bietensap de doorbloeding van de hersenen verbetert. Je kunt daarom gerust proberen of een glas rodebietensap per dag bij jouw verbetering geeft.

 3. Heb eigenlijk dezelfde vraag als Marijke van 9 juli. Zag geen reactie van Anton of Adriaan terug, maar ben wel nieuwsgierig naar jullie standpunt. Marijke vroeg: “Mijn moeder heeft longemfyseem. Nu lees ik hier dat bietensap de zuurstof opname in cellen verbeterd en vaatverwijdend werkt. Dit zou voor een persoon met longemfyseem dus gunstig kunnen zijn. Begrijp ik dat goed zo?”

 4. Ik kan slechts herhalen wat ik op 26 juni schreef: Rodebietensap lijkt me zeker het proberen waard. Studies over bietensap bij longemfyseem zijn echter voor zover bekend, niet uitgevoerd. Ook hebben we er geen ervaring mee

 5. Thomas, longemfyseem betekent het verlies van longblaasjes door enzymatische invloeden waardoor verminderde gaswisseling [opname van zuurstof en afvoer van kooldioxide en water] en vernauwing van de kleinere luchtwegen optreedt. De longblaasjes verliezen hun elasticiteit en nemen daardoor minder dan de normale hoeveelheid zuurstof op, waardoor kortademigheid ontstaat. Het verlies van elasticiteit wordt met name veroorzaakt door oxidatie van bepaalde enzymen. Dit proces kan worden tegengegaan door anti-oxidanten. Als orthomoleculair protocol wordt bij longemfyseem vaak genoemd:
  1. N-acetylcysteine
  2. een goed anti-oxidantencomplex
  3. Boswellia serrata – blokkeert de werking van de enzymen 5-lipoxygenase en human leukocyte elastase- die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsreactie bij longemfyseem
  4. Omega-3-vetzuren die ook ontstekingswerend werken
  5. Quercetine- vermindert de progressie van longemfyseem.
  Of bietensap hier iets aan toevoegt betwijfel ik- het is in elk geval zeer gezond.
  Overigens beschouw ik longemfyseem als iets dat niet met zelfdokteren moet worden behandeld, maar door een gekwalificeerd orthomoleculair arts moet worden bekeken die tevens in staat is een afweging te maken over het gecombineerde gebruik van reguliere medicijnen en voedingssupplementen.Zie hiervoor http://www.mbog.nl
  gr. Anthon

 6. De longblaasjes zullen door het rodebietensap mogelijk niet verbeteren bij longemfyseem en de toestand van de longen in het algemeen mogelijk ook niet maar de verbetering door het bietensap die wel waarschijnlijk is komt doordat 1) minder zuurstof nodig is voor dezelfde hoeveelheid energie. 2) de spieren om te ademhalen er sterker door kunnen worden.
  Dit laatste aspect is de verklaring voor de (beperkte) verbetering die studies laten zien door lichaamsbeweging, carnitine en vitamine D
  Ik citeer nog even de laatste zinnen uit het artikel

  Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

 7. Ja, bieten (sap) worden wel aanbevolen tijdens de zwangerschap o.a. ook vanwege het hoge antioxidantgehalte en de aanwezige kalium en ijzer. Mineralen waaraan dan een grotere behoefte bestaat. Alleen hebben sommige mensen bij bietensap last van misselijkheid of andere maag of darmbezwaren. De kans hierop is groter tijdens de zwangerschap. Eén of twee maal daags een half glas rodebietensap zal in de meeste gevallen zonder bezwaar gedronken kunnen worden.

 8. Ook de hockeydames zaten gisteren “al om half zes aan het bietensap” “dat sapje is niet lekker, zeker zo vroeg niet. Maar verder geen probleem” Lidewij Welten na de gewonnen wedstrijd tegen Japan op de olympische spelen

 9. Adriaan, ik heb vroeger mijn problemen al gemeld bij het drinken van bietensap. Er waren duidelijk positieve veranderingen voelbaar maar ik kreeg darm en prostaat problemen waardoor ik moest stoppen. Ik heb nu mij laten testen (Kinesiologie) op bietensap en inderdaad ik verdraag geen bietensap. Ik vind dit zeer spijtig gelet op de positieve effecten die er duidelijk waren. Kan jij mij suggesties doen ? Een maand na stoppen met bietensap inname zijn de problemen veel verbeterd.
  Dank Johan

 10. Als je bietensap niet goed kunt verdragen maar toch denkt baat te hebben bij de nitraat en andere ingrediënten van bietensap dan kun je het proberen met andere groente die rijk zijn aan nitraat. Spinazie is erg gezond en bevat naast nitraat de belangrijke ontstekingsremmende , antioxidanten luteïne, zeaxanthine en andere xanthines. Deze zijn o.a. van belang voor de gezondheid van de ogen en van de bloedvaten. Ook bevat spinazie veel vitamine K.

 11. Ik probeer momenteel mijn Hoge bloeddruk natuurlijk aan te pakken omdat de med vooral lastige en vermoeiende bijwerkingen gaven

  Ik neem hiervoor 2 maal daags kaneel met honing en een glas Demeter bietensap
  Die overigens echt prima te drinken is
  Nog Te kort bezig om er wat zinnigs van te zeggen of het echt werkt
  maar ik heb dus sindsdien wel last van lichte drukpijn boven en achter de oren mogelijk door de natrium is overigens nog geen echte hoofdpijn gewoon irri

  Nog suggesties om dit te elimineren zodat ik de voordelen wel kan behouden?

  Thanks Ivo

 12. Ivo, volgens het laatste onderzoek (zie artikel, update 10 augustus 2012) hadden de rode bieten geen invloed op de hartslag. Mogelijke hoofdpijn komt niet door eventueel aanwezig natrium maar er is mogelijk een relatie met migraine vanwege het bloedvatverwijdend effect. Zie eerdere reacties.

 13. Wat ik niet begrijp is,dat we altijd olie gebruiken in salades ookal zit daar nitriet in.
  Dus met andere woorden we zouden beter de olie weg moeten laten(?)Bvb dank!
  Sita

 14. Sita, olie voegt niet alleen smaak aan de salade toe, maar maakt het ook voedzamer. Tevens stelt olie de zich in de salade voorkomende vitamines en fytochemicaliën beter beschikbaar voor het lichaam. Sommige mensen-zoals mijn echtgenote- voegen daar nog een klein scheutje natuurazijn aan toe, waardoor het geheel nog smakelijker en de voedingsstoffen nog beter kunnen worden opgenomen. We hebben ook wel eens ge-experimenteerd door uitsluitend azijn ZONDER olie te gebruiken, maar dat is ons om voor de handliggende redenen niet zo goed bekomen. Mijn moeder deed naast de twee genoemde dressings ook nog een beroep op de suikerpot door er twee eetlepels suiker over heen te strooien, maar dit advies moet je ogenblikkelijk in de wind slaan…..
  gr. Anthon

 15. Ja, de hoeveelheid olie en vetten hoeft niet dermate hoog te zijn dat de genoemde nadelige reactie optreedt. Het is wel zo dat in sommige kant en klaar bakken aardappelsalade het vetgehalte erg hoog kan zijn. Als je daar dan nitraatrijke groente bij eet en er nog extra olie overgiet dan kan mogelijk het ontstaan van nitrosamines bevorderd worden

 16. Op dezelfde manier doe ik wat olie door de zelf gemaakte groente en fruit sapjes,dus wat olijf of lijnzaad olietjes en dat is dus prima begrijp ik,ook door bieten en wortelsapjes..

 17. Dank Jullie wel Anthon en Adriaan!
  Dus nog ff.., in de biet en of wortelsap evt met appel,is t geen probleem om wat ciroen en olie te doen?( ivb met nitriet)
  Sorry maar misschien heb ik iets niet goed begrepen over vet , vit C en nitriet.

 18. Inderdaad geen probleem zolang je het niet overdrijft. Het vetgehalte liefst onder de 10% van het geheel houden bij nitraatrijke voeding.

 19. Beste Adriaan,

  Hoe kan ik met rodebietensap me het best voorbereiden op een ironman Triathlon.
  Week van te voren beginnen met 250ml. De dag van de wedstrijd 500ml.
  Dan tussen door ook nog in een bidon?

 20. Sinds mijn 10de jaar heb ik epilepsie veroorzaakt door littekenweefsel in een hersenkwab, dit is gekomen door een verkeerde medicatie toen ik de ziekte van Henoch Schonlein had, hiervan ben ik geheel hersteld, ik ben nu 50. Ik lees dat door het drinken van bietensap de doorbloeding beter verloopt. Ik lees ook dat het drinken van rodebietensap de sportprestaties verhoogd ( ik ben een fanatiek hardloper). Ik ben van plan om dit uit te proberen en verwacht hiervan geen problemen…

 21. Beste Dennis,
  Tijdens een triathlon of een andere extreem lange duurwedstrijd, zoals een marathon kan het mogelijk nog extra nut hebben om de rest van de fles (250 ml) aangelengd met water of andere drank, tijdens de wedstrijd op te drinken. Probeer het altijd eerst tijdens een training. Dat geldt trouwens voor alles wat je tijdens een wedstrijd eet of drinkt.
  Zelf heb ik tot dusver nooit langer dan 10 km wedstrijden gelopen en probeer dan niet eens meer water te drinken want de kans is groot dat, als ik op m’n limiet loop, me dan verslik maar bij wedstrijden die langer dan een uur duren is het meestal nodig te drinken en (soms) te eten

  @ Bennie . Ik denk niet dat de bietensap iets doet bij epilepsie maar ik zie geen bezwaar het te proberen

 22. Bennie, en voor zover je het antwoord van Adriaan over het hoofd hebt gezien-zie de laatste regel hierboven- voorzover ik heb kunnen nagaan zijn de huidige anti-epileptica geen vijanden van nitraat. Dit even als aanvulling op Adriaan’s commentaar en voor het geval je degelijke medicijnen nog gebruikt.
  gr. Anthon

 23. Hallo,

  Ik gebruik al jaren elke ochtend een glas bietensap van DeMeter. Ik voel me er erg goed bij. Nu vraag ik mij al tijden af, staat bijv. 100 ml bietensap ook gelijk aan ongeveer 100 gram groenten? Ik eet sowieso ong. een pond groenten per dag, buiten de bietensap om, maar ik was hier wel benieuwd naar.

  Bedankt alvast!

 24. Beste W. wie een pond groente per dag eet doet goed, wie daar 100 ml bietensap aan toevoegt doet [nog] beter. Hoewel bieten door hun samenstelling specifieke eigenschappen hebben, die bij andere groentesoorten niet of minder voorkomen, is het altijd verstandig om gevarieerd te eten. Vooral gekleurde groente en groente soorten als spruitjes, broccoli en bloemkool zijn geroemd om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. Koolsoorten zijn rijk aan antioxidanten. Demeter heeft naast bietensap ook diverse andere sappen, die het voordeel hebben dat er veel gevarieerde groente per dag wordt geconsumeerd.
  Als je reeds veel groente eet is extra gebruik hiervan een mogelijkheid, maar geen noodzaak
  gr. Anthon

 25. Ik heb al een vrij goede conditie, doe veel aan wielrennen/hardlopen, eet gezond, heb een goede bloeddruk en een rustpols van tussen 40 – 50 slagen per minuut. Ik ben een tijdje bietensap gaan drinken (2 a 3 glazen per dag). Ik heb het idee dat ik er moe van word, op kantoor kost het mij moeite om me te concentreren. Kan het bloeddrukverlagende effect van het bietensap misschien de oorzaak zijn dat ik mij zo vermoeid voel?

  Gr Ard

 26. Hallo,

  Ik wil ook beginnen met rode bietensap.
  Ik doe veel aan sport en mijn bloeddruk is dikwijls aan de hoge kant, dus ik kan er alleen maar baat bij hebben.

  Ik heb hier enkele specifieke vragen over:

  1) Het makkelijkste lijkt me om een vast tijdstip te nemen waarop je het glas drinkt
  om het niet te vergeten. Dan lijkt me ‘s morgens het handigste.
  ‘s Morgens neem ik meestal dit ontbijt (300 ml halfvolle melk, 100 gr havermout,
  1 banaan en 40 gr whey-poeder in de blender). Hier zit ongeveer 15 gr vet in.
  Zou ik dan veel tijd tussen het glas rode bietensap en mijn ontbijt moeten laten om
  geen slechte combinatie met het vet te hebben?

  2) 2 keer per week doe ik aan krachttraining en dit duurt 1,5 à 2 uur.
  Ongeveer 2 uur voor de training eet ik een vet-arme en eiwit- en koolhydraatrijke
  maaltijd. Zou het nuttig zijn om tijdens deze maaltijd een glas rode biet te drinke?
  Of is dit beter korter tegen de training? Vlak voor de training eet of drink ik nog iets
  met snelle suikers (banaan of fruisap). Kan ik dit eventueel vervangen door of
  combineren met rode bietsap? En is een glas dan een goede hoeveelheid?

  3) 2 à 3 keer per week ga ik ‘s morgens lopen. Ik drink enkel één of twee glazen
  water voor het lopen en ontbijt erna. Is het nuttig om een glas rode bietensap vlak
  voor het lopen te drinken of kan ik dit beter een half uurtje eerder doen, zodat ik
  meer van het effect kan profiteren tijdens het lopen?

  4) Ik heb begrepen dat je door het drinken van rode bietensap voor een inspanning
  minder zuurstof nodig hebt om dezelfde prestatie neer te zetten. Wil dit dan ook
  zeggen dat je minder snel (lees: tegen een hogere hartslag) in het anaërobe gaat
  zitten en dus intensiever kan fietsen/lopen zonder dat er verzuring optreedt?

  Alvast bedankt voor de antwoorden.

 27. Beste Ard, het is niet uitgesloten dat de drie glazen bietensap een te hoge doses nitraat voor je bevat. Alhoewel in de literatuur geen melding wordt gemaakt van een te lage bloeddruk door bietensap is dit niet uitgesloten. Ook kan iemand om onbekende andere reden slecht reageren op de bietensap. Ik zou het in ieder geval even bij maximaal 1 glas per dag laten.

 28. Beste Dennis
  1) Het ontbijt bevat niet te veel vet om het te kunnen combineren met de bietensap. Mocht het toch niet goed combineren dan merk je meestal snel genoeg (misselijkheid)
  2) Lijkt me uitstekend om 2 uur voor de krachttraining te drinken
  3) Het heeft allebei de voor- en nadelen. zelf loop ik afwisselend ‘s morgens op bietensap (lange duurloop van 45-60 minuten) en zonder caloriën (koffie en thee) een half uur. De prestatie is beter met de bietensap maar op lege maag – wel goed drinken- sporten traint het lichaam vet te gebruiken als energiebron. Als je 45 minuten loopt gebeurt dit toch wel ook al heb je van te voren iets gegeten of gedronken zoals bietensap
  4) inderdaad. De prestatie in de laatste fase van de training of wedstrijd verbetert

 29. ik heb een lekker smoothie recept, waardoor het drinken van bietensap echt aangenaam wordt en verder ook super gezond (lijkt mij):
  ongeveer 250cl bietensap, 2 uitgeperste sinaasappels, 1 banaan, 1 eetlepel chiazaad, scheutje kavancevitam (bessen) of vergelijkbaar siroopje, evt een drupje stevia….en gaan met die banaan, wat een energie!!!

 30. Ik gebruik nu een week rode bietensap van Zonnatura en voel me echt veel fitter en heb minder last van duizeligheid, ik gebruik het dus gewoon voor de gezondheid en niet voor (zwaar) presteren.
  Mijn (simpele) vraag: hoe en wanneer kan ik het best bietensap innemen en wat is de juiste combinatie, kan ik bijvoorbeeld bietensap mengen met jus d’orange? Ik lees over het gevaar van nitraat.
  Ik vind het sap overigens gewoon lekker!

 31. Beste

  Ik ben een competitief wielrenner en ik boek mooie resultaten. Ik heb nu al veel over bietensap gehoord maar als je er zoveel mogelijk effect wilt uithalen, moet je dan gewoon 2 uur voor de wedstrijd een glaasje drinken? Dus 1 keer in de de week? Is het niet beter dat ik dan elke dag rode bietensap drink? Maar hoeveel moet dit dan zijn?
  Alvast bedankt
  Mvg
  Gilles

 32. Zoals je hierboven kunt lezen ben ik voorstander van het afwisselend met en zonder bietensap trainen. Voor een wedstrijd kun je het beste een halve liter drinken. Bij wedstrijden die uren duren zou ik de bietensap gedeeltelijk korter voor de start drinken dan 2 uur

 33. Beste, ik drink zelf regelmatig rode bietensap, en voel me er ook goed bij; ik denk ook dat mijn resultaten op de marathon er positief door zijn beinvloed. Ik ben bijna 40 jaar en verbeter nog steeds mijn marathontijden (net boven 3u). Moeilijk te zeggen of het aan rode bietensap ligt, maar ik heb de raad die ik eerder van Adriaan en Anton kreeg opgevolgd (ten laaste 30min voor training 150ml tot 250ml rode bietensap gemengd met fruitsap voor de vitamine C / voor wedstrijd 500ml).

  Nu zit ik met een nieuw dilemma: tijdens een consultatie bij een sportarts werd me het volgende gezegd: rode bietensap zou namelijk een gelijkaardige werking hebben als een hoogtestage. Je traint in zuurstofarmere “omgeving”, en hebt dan een positief (wedstrijd)effect (kort) nadat je stopt met het drinken van rode bietensap / terugkomt van een hoogtestage.

  Ik ben geen wetenschapper, maar dit leek me plausibel. Ik probeer het dan maar proefondervindelijk na te gaan: na een 3-tal weken rode bietensapkuur volgens bovenstaand schema, ben ik nu al enkele dagen gestopt met het drinken van rode bietensap, en mijn trainingstijden zijn schitterend / beter! Graag uw mening of dit toeval is of niet. Indien de parellel met hoogtstage klopt, hoeveel dagen voor een wedstrijd dan best stoppen met het drinken van rode bietensap?

 34. Fijn dat je prestaties nog verbeteren. Dat is niet uitzonderlijk op jouw leeftijd.
  Een effect zoals je stelt is imho niet mogelijk. Mogelijk heeft de sportarts het niet goed uitgelegd of hij baseert zich op ons onbekende feiten. Het is niet helemaal met zekerheid te stellen of de werkingsmechanismes die in het artikel staan vermeld juist of volledig zijn. Wel lijkt me zonneklaar dat het positieve effect van het drinken van de bietensap meteen, dwz in de uren na het drinken van de bietensap optreden.
  Ik hou juist rekening met het tegenovergestelde effect namelijk dat dit acute prestatieverbeterende effect minder sterk is als ik het bij elke training gebruik (ter vergelijking met het trainen in een zuurstofrijkere omgeving).
  Bij hoogtetraining worden meer rode bloedcellen aangemaakt waardoor er een tijdelijk voordeel mbt de zuurstofopname op zeeniveau bestaat. Bietensap maakt voor zover bekend niet meer rode bloedcellen aan. Mocht dit toch het geval zijn dan zou er nog geen tijdelijk voordeel bestaan door te stoppen met de inname.

 35. Ik heb net een kwart glas bietensap op maar daarvoor had ik wel negerzoenen gehad… Ik lees dus net dat er geen vet bij mag komen!?! Is de kans op kankerverwekkende stoffen nu heel erg groot en wat moet ik doen? Alvast bedankt voor uw antwoord…

 36. De nitrosamines die kunnen ontstaan door de combinatie vet-nitraat (bietensap) zijn niet gezond maar vormen geen acuut gevaar. Geen reden tot ongerustheid dus.

 37. Ja dat kan mits de maaltijdshake een eiwitrijke shake is, wat doorgaans het geval is. Er mag alleen niet zo veel vet in zitten. Meestal bevatten deze shakes weinig vet

 38. Hallo,

  Allereerst wil ik een compliment geven over dit forum!

  Echter heb ik een specifieke vragen over het gebruik van bietensap in combinatie met kokosolie i.v.m de vetten. Kokosolie heeft ook vele goede eigenschappen bij het opbouwen van lichamelijk prestaties. Ik zou graag beide willen gebruiken in mijn dagelijkse voedingspatroon. Kan ik deze zonder gevaar combineren?
  Is het beter om bijv. 250 ml bietensap te verdelen over de gehele dag?
  Kan je kokosolie tegelijk met bietensap + vitamine C en eiwitshakes innemen? Op deze manier zou je een goede blend van voedingsstoffen binnen krijgen om je spieren snel en optimaal te kunnen laten groeien en of herstellen.

  Mijn inname van kokosolie is ongeveer 30 ml per dag. Deze zou ik bijvoorbeeld ook op andere tijdstippen als de bietensap kunnen innemen. Echter is het ideaal om dit bij het ontwaken en voor en na de training te doen. Ook het innemen van bietensap zal in dit patroon ideaal passen.

  Gr. Robert

 39. Ik zou toch enige tijd tussen de inname van de bietensap en de kokosolie laten. Op lege maag bij het ontwaken hoeft de tijd maar kort te zijn. Het gaat erom dat er niet tegelijk veel vet en nitraat in de maag is. Vet blijft in de meeste gevallen veel langer in de maag dan groentesap. Dus eerst het sap en 15 minuten later de kokosolie. ‘s Morgens sporten is erg goed maar je moet wel goed gehydrateerd zijn. Daarom heb je zeker een half uur nodig na het ontwaken alvorens je begint. Tenzij het een langdurige training betreft zou ik de eiwitshake pas na de training nemen, zeker als deze melkwei als voornaamste eiwitbron bevat. De bietensap hoef je niet na de training te nemen
  Succes!

 40. Hallo Adriaan,

  Dank je wel voor jouw snelle reactie.
  Ik train elke dag rond 1800 uur. Ik wil de bietensap verspreiden over de dag om de opname van de voedingsstoffen over alle 24 uur optimaal te houden. Na de training eet ik ook nog zeker 2 tot 3 maaltijden. Zou de bietensap dan wel een bijdrage kunnen leveren aan dit proces? Je hersteld immers voornamelijk tijdens je slaap en hierin speelt de opname van je voedingsstoffen een cruciale rol. Zou de bietensap hiervoor dan misschien wel ook na te training interessant zijn? Ik heb namelijk gelezen dat het effe van de bietensap ongeveer 6 uur aanhoudt na inname.

  Gr. Robert

 41. Theoretisch zou bietensap een dergelijk effect kunnen hebben maar of het in de praktijk zo werkt durf ik niet met zekerheid te zeggen. zelf gebruik ik alfa-liponzuur en/of kaneel om de opname in de spieren van de voedingsstoffen te optimaliseren

 42. Hallo,
  Ik heb de hele pagina gelezen.
  Er wordt veel over sporters verteld en de prestaties.
  Ik wil even melden dat ik COPD heb.
  Drink nu iedere morgen bietensap ( zelf in de blender )
  Vind het verschrikkelijk smaken.
  Maar drink het voor het doel.
  Wat ik nu op een dag gedaan krijg is ongelofelijk.
  Zelfs de trap oplopen gaat weer als vanouds.
  Al smaakte het nog 100% viezer, ik blijf het gebruiken.
  COPD patienten, probeer het, jullie zullen versteld staan.
  Dit wilde ik even melden.
  Groetjes Sylvia.

 43. Sylvia, dat verbaast ons niet- zie mijn commentaar op 21 juni 2011 . Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de kant en klare biologische bietensappen van Demeter en Zonnatura smaken alleszins goed. Iets om eens te proberen ?
  gr. Anthon

 44. Hallo Anthon,
  Bedankt voor je reactie.
  Heb toch nog even een vraag.
  Ben totaal niet medisch onderlegt, maar ik meen dat ik op jouw pagina gelezen heb, dat je het bietensap beter in combinatie met vitamine C poeder kan innemen, dit in verband met de nieren.
  Ik heb ontzettend snel nierbekkenontsteking, weet niet of bietensap hier ook kwaad bij kan.
  Raad je me vitamine C aan , en zo ja waar kan ik dat poeder krijgen.
  Ik heb zoveel baat bij dat bietensap, ik wil het niet opgeven.
  Groetjes,
  Sylvia

 45. Sylvia, een half theelepeltje vitamine C POEDER in een glas bietensap is zeker een aanrader, tenzij je reeds vitamine C tabletten gebruikt. Ook dan levert het geen probleem op, maar kan door eventuele overdosering een lichte diarree ontstaan. Dat is weer op te lossen door de dosering te verlagen…..Vitamine C is een ontstekingsremmer en werkt zeer gunstig bij COPD patiënten, omdat, zoals je vermoedelijk weet de long en luchtpijpslijmvliezen in jouw geval chronisch ontstoken zijn. Vitamine C poeder is verkrijgbaar in apotheken en vitaminespeciaalzaken. Ik raad mensen die snel blaas of nierbekkenontsteking hebben wel altijd aan zo’n 8 glazen water per dag te drinken !
  gr. Anthon

 46. Beste

  Ik drink sinds 4 weken op zondag rode bietensap. Elke keer heb ik 3 bieten (vrij groot), 4 wortelen, een stukje gember en een 5-tal peren door de sappers gedraaid (alles uit de biowinkel).
  Dit zijn een drie à viertal glazen, ik vind dit dan ook ongelooflijk lekker.
  Nu pas realiseer ik me dat ik 4 zondagen op rij de hele dag barstende hoofdpijn heb en begin ik een link te zien. Ik heb normaal gezien nooit last van hoofdpijn en vermoed dat het aan de bieten ligt.
  Kan dit en hoe komt dit?

  Alvast bedankt voor de reactie.

 47. Peter, het is goed mogelijk dat de bietensap, vanwege de vaatverwijdende werking de hoofdpijn veroorzaakt. Zoals blijkt uit eerdere reacties ben je niet de enige bij wie dit effect optreedt. Mensen die last hebben van migraine dienen hier vooral op te letten. Het is ook mogelijk dat bij anderen hoofdpijn kan optreden. Het is bijvoorbeeld ook een mogelijke bijwerking van medicijnen die een bloedvatverwijdend effect beogen. Vanuit de wetenschappelijke literatuur zijn er echter nog geen gegevens bekend van deze bijwerking van bietensap. Bij de meeste mensen treedt dit effect niet op.
  Je kunt kijken of je geen hoofdpijn krijgt als je de hoeveelheid bieten verlaagt naar 1

 48. Ik drink graag alle soorten groente en fruit sappen, zelf gemaakt in een slow juicer. Ook bietensap drink ik graag vaak gecombineerd met spinazie of komkommer, appel en sinaasappel… Onlangs begon ik chiazaad aan mijn sappen toe te voegen, behalve de laatste vanwege de combinatie met sinaasappel (vit. C)…
  Ik vroeg me af of de combinatie met bieten en spinazie wenselijk was (ik lees over nitraat/nitriet verhouding), en of ik goed doe in geen chiazaad (30% vet) erbij te doen? Ik zou namelijk dat graag willen doen…
  En is het trouwens wel ok om chiazaad te gebruiken als ik de bietensap alleen met komkommer en appel zou combineren?
  Alvast bedankt!

 49. Norin, ik zou de chia niet met bietensap combineren. Zoals je zelf al aangeeft veroorzaakt de combinatie nitraat-vet-vitamine C- waarschijnlijk vooral de omzetting tot nitrosamines. Het risico daarop is dan het grootst. In mindere mate kan dit echter ook gebeuren zonder de vitamine C. Daarom zou ik de smoothies-sappen met chia geen bietensap en niet te veel bladgroente laten bevatten. EEn sap met chia bevordert de opname van de vetoplosbare carotenoïdes die in veel groentes aanwezig zijn. Een goede combinatie daarom met tomaten en wortelen. Ook bladgroentes bevatten deze vetoplosbare carotenoïdes, naast de vetoplosbare vitamine K. Een kleine hoeveelheid hiervan toevoegen aan een smoothie met chia zal daarom per saldoe ook positief zijn. In dat geval dus geen bijzonder vitamine C rijk fruit toevoegen

 50. Interessante site: ook Mellie Uyldert prees al lang geleden rode bietensap aan ter verlaging van bloeddruk. Ik merk op dat ik na gebruik van bietensap ‘s morgens hoofdpijn krijg. Heb nu dosis verlaagd naar 1 biet, samen met citroensap en appel. Toch nog lichte hoofdpijnklachten. Is dit iets wat kwaad kan of kun je ervan uitgaan dat er een bepaalde gewenning optreedt, waardoor de hoofdpijnklachten verdwijnen?

 51. Agnes, dat is een bekend verschijnsel bij nitraat-gevoelige mensen. Of dat op termijn verdwijnt is moeilijk te zeggen. Sommige mensen zeggen baat te hebben door de bietensap te combineren met een afgestreken theelepeltje vitamine C poeder. Het is te proberen, maar verwacht er geen wonderen van. Misschien is het ook een idee om een bestaand merk bietensap eens uit te proberen; bij voorkeur biologisch. Als het nitraatgehalte daaarin wat minder is zal er wellicht ook minder snel hoofdpijn optreden.
  gr. Anthon

 52. beste

  ik ben nu volop aan het trainen om eind juli de mont ventoux te beklimmen en wil dit op een stevig tempo doen. welke hoeveelheid raad je aan per dag van de bietensap? en moet ik daar nu al mee starten of doe je dit best een week ervoor om een maximum resultaat te hebben?
  mvg. Mathieu Claeys

 53. Mattieu, je kunt nu reeds met de bietensap beginnen. Momenteel adviseren we, om eventuele gewenning te voorkomen, deze niet voor elke training te gebruiken maar afwisselend wel en niet. Ook lijkt het ons verstandig voor de trainingen een glas te drinken en op de bewuste wedstrijddag een halve liter. We vermoeden dat dan het posititieve effect dan het grootst is. Succes!

 54. Beste Anthon,

  Ik gebruik bietensap voor mijn Acne. Nu heb ik dus een paar vragen. Ik heb gelezen op een site dat het ten alle tijde niet goed is om bietensap op zichzelf te drinken zonder een mix van andere sappen. Is dit zo? http://www.everynutrient.com/beet-juice-side-effects.html

  Ook zou ik wel willen weten hoeveel bietensap ik mag drinken per dag, wanneer op de dag(ochtend, avond, lege maag) en hoelang ik dit voor een bepaalde periode moet volhouden? Want er wordt gezegd dat je het elk 2 weken lang moet drinken en daarna een week moet stoppen.

  PS: Ik drink uit de flessen van zon…… mocht dit nog helpen bij je antwoorden.

  Alvast bedankt Anthon

 55. Anthon laat deze vraag even aan mij over aangezien ik meer ervaring met bietensap heb.
  Je gebruikt bietensap om acne tegen te gaan. Hoe ben je ertoe gekomen om bietensap hiervoor te gebruiken? Helpt het?

  Wat betreft het combineren met andere sappen. Dat kan goed maar is voor de meeste mensen niet noodzakelijk. Alleen als je last krijgt van de bijwerkingen – met name hoofdpijn – van het bloedvatverwijdende effect en je wilt bietensap toch gebruiken dan is de combinatie met vitamine C rijke vruchten aan te raden. Overigens vooral in dat geval niet combineren met vetrijke voeding.

  Als het verbeteren van sportieve prestaties niet de reden van gebruik is dan adviseren we 2 x daags 100ml-200ml liefst op een lege maag dus voor het eten. We zien geen reden om tijdelijk te stoppen als niet sportieve prestaties maar bijv. bloeddrukverlaging (of in jouw geval vermindering van acne) de reden van gebruik is.

Geen reacties meer mogelijk