Rode bietensap-nitraat-nitriet en vitamine C

De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het drinken van rodebietensap opmerkelijke gunstige effecten teweegbrengt. Rode bietensap verbetert het uithoudingsvermogen, verlaagt hoge bloeddruk en vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Nu is ook vast komen staan dat het hoge nitraatgehalte van bietensap hiervoor verantwoordelijk is.

Het eerste experiment werd uitgevoerd onder 14 gezonde volwassenen. Zij moesten een halve liter biologische rode bietensap of water drinken. Hierna werd o.a. de bloeddruk op diverse tijdstippen gemeten. Het bleek dat na het drinken van de bietensap de systolische (boven) bloeddruk circa 10 mm lager was.
De onderzoekers meenden dat het nitraat in de rode bietensap in het lichaam omgezet wordt in nitriet dat weer het gehalte van stikstofmonoxide (NO) verhoogt. Deze belangrijke signaalstof zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.
[ad#ad-2]
Bij een tweede onderzoek aan een andere Engelse universiteit moesten mannen na het drinken van een halve liter rodebietensap per dag, gedurende zes dagen, of eenzelfde hoeveelheid rode bessensap fietsen op een hometrainer totdat ze uitgeput waren. Men kon na het drinken van de bietensap gemiddeld 11minuten en 25 seconden fietsen. Dit was 1 minuut en 32 seconden langer dan na het drinken van de bessensap. Ook in dit onderzoek bleek de rode bietensap een gunstig effect te hebben op de bloeddruk.

Onlangs voerden Amerikaanse wetenschappers een experiment uit met mensen van boven de 70. De proefpersonen moesten afwisselend gedurende twee dagen een ontbijt nuttigen met een laag nitraatgehalte en een ontbijt met een hoog nitraatgehalte ( in de vorm van een glas rodebietensap). Hierna werden MRI scans gemaakt om de doorbloeding van de hersenen te meten. Het bleek dat na het ontbijt met het bietensap de doorbloeding van de hersenen – met name van de frontaalkwabben – beter was met waarschijnlijk een positief effect op het geheugen en andere aspecten van het denkvermogen.

Bij al deze experimenten ging men ervan uit dat het nitraat in de bietensap de gunstige effecten bewerkstelligt. Deze conclusie blijkt juist te zijn. Er werd onlangs geëxperimenteerd met twee soorten bietensap. Bij één van de twee had men het nitraat eruit gefilterd. Het bleek dat de zuurstofbehoefte van de proefpersonen zo’n 15% lager was na het drinken van het ongefilterde rode bietensap.

Nitraat en nitriet zijn niet in alle omstandigheden gunstige voedingsstoffen Ze worden ook vaak aan voedingsmiddelen zoals vleeswaren toegevoegd als conserveringsmiddel. In de maag kunnen nitrieten door een chemische reactie omgezet worden in de kankerverwekkende nitrosamines. Bekend is dat vitamine C dit verhindert en de nitrieten omzet in onschadelijke verbindingen. Het maagslijmvlies scheidt hiervoor ook vitamine C af. Dit wordt gedeeltelijk bevestigd door laboratoriumonderzoek. De vorming van drie kankerverwekkende nitrosamines werd grotendeels of helemaal verhinderd door toegevoegde vitamine C. Echter als het maagsap voor 10% bestond uit vetzuren bleek toegevoegde vitamine C de vorming van nitrosamines juist te verveelvoudigen. Vitamine C stimuleert de omzetting van nitriet in NO (de stof die zo goed is voor de bloedvaten). Maar een hoge concentratie NO kan nadelige reacties met vetten teweegbrengen. Volgens de onderzoekers verklaart dit mogelijk het in de praktijk tegenvallende kankerremmende effect van vitamine C. Vet blijft relatief lang in de maag. Extra vitamine C veel korter. De combinatie nitraatrijk voedsel + vitamine C is goed maar nitraatrijk voedsel + veel vet +veel vitamine C niet.

Afgezien van rode bieten bevatten o.a. ook spinazie, andijvie en sla aanzienlijke hoeveelheden nitraat.

Update 7 juli 2011

Nu, tijdens de Tour de France, is er een nieuw onderzoek over een test met wielrenners verschenen. De renners moesten 2 x een tijdrit van 4km en van 16 km rijden. 2 1/2 uur voor de ritten dronk men een halve liter rode bietensap die de ene keer wel en de andere keer geen nitraat bevatte. De prestatie na het drinken van het gewone, nitraatrijke, rode bietensap waren beter dan na de sap waar het nitraat uit was gehaald. Gemiddeld was het verschil 11 seconden op de 4km tijdrit en 45 seconden op de 16 km tijdrit. Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

Update 10 augustus 2012

Recentelijk is een nieuwe studie verschenen waarbij het effect van rode bieten op sporters werd uitgetest. In dit onderzoek werden gebakken rode bieten gebruikt in plaats van het sap. Als placebo werd een enigermate vergelijkbaar smakend brouwsel van veenbessen gebruikt. De test betrof een 5 km loop op de loopband nadat men 75 minuten tevoren 200 gram rode bieten of de veenbessen gegeten had. In het eerste geval legde men de afstand gemiddeld 41 seconden sneller af. Dit kwam omdat men de laatste twee kilometer op een hogere snelheid had gelopen. In deze test mat men ook de hartslag. Deze was niet anders door de rode bieten.

Hypertension. 2008;51:784.
Journal of Applied Physiology October 2009 vol. 107 no. 4 1144-1155
Nitric Oxide. 2010 Oct 15.
Journal of Applied Physiology November 2010
Scand J Gastroenterol. 2002 Mar;37(3):253-61
Gut. 2007 December; 56(12): 1678–1684.
Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):1125-31.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics; Volume 112, Issue 4 , Pages 548-552, April 2012

Gerelateerd: Carnitine met koolhydraten voor sport

Visolie verlaagt hartslag en zuurstofbehoefte tijdens inspanning

 

Delen.

212 gedachten aan “Rode bietensap-nitraat-nitriet en vitamine C”

  1. hoelang,en hoe dikwijls moet men bietensap gebruiken om een goed resultaat te hebben?

  2. Alfons, dat hangt natuurlijk af waarvoor je het wilt gebruiken. Ter compensatie van een te laag hemoglobinegehalte voor een operatie, raad ik aan om een week of 6 voor de ingreep dagelijks een longdrinkglas biologische bietensap te drinken [met toegevoegde vitamine C !] Gaat het om een algehele conditieverbetering bij bijv. sportbeoefening, dan dient het zo lang je die sport [intensief] beoefent gedronken te worden. Vanwege de niet altijd prettige smaak [sommige mensen vinden dat die veel weg heeft van een aardappel die net uit de grond is opgeraapt…]is afwisseling met andere groentesappen zeker aan te bevelen. Overigens zijn de sappen van het merk Demeter [verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels] prettiger te verteren wegens het fermentatieproces dat bij de fabricage wordt gebruikt. Je kunt bietensap ook op smaak brengen door citroen toe te voegen.
    gr. Anthon

  3. Ja, het effect van een glas bietensap op lege maag begint circa een half uur na inname en is 4 uur later nog meetbaar, zo blijkt oa. uit de grafiek.
    Inderdaad is gefermenteerde bietensap beter drinkbaar dan ongefermenteerde. Vermoedelijk is deze ook gezonder omdat het beter is voor de darmen. Of er verschil is in het nitraat-nitrietgehalte heb ik niet kunnen achterhalen. Voor zover ik weet niet dus.

  4. Jeannine, vrijwel elke natuurvoedingswinkel verkoopt het merk (… we hebben besloten uit juridische overwegingen geen merken meer te noemen). In Nederland bestaat bijvoorbeeld de biologische voedingsketen ” EKO-PLAZA”.
    Mocht je in Belgie woonachtig zijn, dan kun je ofwel het telefoonboek raadplegen en als die geen uitkomst geeft, dan het Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen in Laarne even vragen. Telefoon: (0)9 3690642, of een mail sturen: walter.fache@viow.be
    gr. Anthon

  5. LS
    Geache heer/mevrouw
    Ik heb flinke vermoeidheidsklachten en kan maar niet, tijdens sporten, aan voldoende zuurstof komen wat kan ik hier het beste voor gebruiken.
    de huisarts denkt aan ijzer te kort
    Ik hoor graag van u

  6. Beste meneer van Eijck, het is voor mij bijzonder onmogelijk om op afstand te bepalen waar uw vermoeidheid vandaan komt. Daarvoor is grondig medisch onderzoek nodig.Vermoeidheidsklachten kunnen namelijk zeer verschillende oorzaken hebben, zoals een bacteriele of virale infectie, ijzer[zuurstof]tekort,medicijngebruik enz.,enz. Ik raad u daarom aan om eens bij een orthomoleculair arts langs te gaan die door middel van een z.g. levendbloedanalyse de juiste oorzaak kan achterhalen en u gerichte voedingsadviezen kan geven. U kunt even kijken op de site http://www.soe.nl waar u dan per provincie een arts of therapeut kunt vinden.
    Ik wens u daarbij veel succes.
    gr. Anthon

  7. Goedendag,

    Ik ben zeer benieuwd of de chemische omzetting tot kankerverwekkende nitrosamines alleen op gaat bij het veelvuldig eten van verzadigd vet of evengoed ook geldt voor onverzadigs vet???

    Op sportgebied voor meerdere factoren interessant om te proberen, maar als nuttiger van een half brood pindakaas per dag en veelvuldig drinker van volle melk misschien weer niet aan te raden. (Pinda’s onverzadigd, melk verzadigd)

    Hartelijke Groet,

    Kim

  8. Ja, vermoedelijk geldt dit zelfs in sterkere mate voor onverzadigd vet. Melk bevat overigens een te gering percentage vet om hierop van invloed te zijn. Rode bietensap kun je kort voor het sporten innemen. De boterhammen met pindakaas eet je waarschijnlijk een paar uur ervoor of na het sporten.
    Zelf doe ik een schepje melkweiproteïne door de bietensap die ik een half uur voor de training opdrink

  9. Ahaaaa, dus er is helemaal geen noodzaak het voedingspatroon aan te passen of veranderen, het is dus alleen maar belangrijk om te zorgen dat vetten en bietensap niet tegelijk in de maag aanwezig zijn om de de vorming van de schadelijke nutrosamines te voorkomen, omdat het proces zich alleen in de maag zelf afspeelt?!

    Ik neem juist altijd een proteine shake binnen 20 min na het trainen of wedstrijd voor beter herstel.

  10. Ja, voor zover nu bekend is dit het geval.
    Wat betreft de proteïneshakes. Bij snel verteerbare eiwitten zoals uit melkwei zijn die zowel vlak voor als na de training effectief om de spierschade te beperken en sneller te laten herstellen. Bij ‘langzame’ eiwitten zoals uit kaas of vlees moet je ze eerder op de dag nuttigen.

  11. Graag zou ik vernemen waarom men aanraadt op rode bietensap samen met andere groentensappen te gebruiken.
    Is dit alleen omwille van de minder aangename smaak?

  12. Liliane, daar kan ik kort over zijn: ja. Niet iedereen kan de smaak van bietensap waarderen[smaakt afhankelijk van het merk een beetje gronderig] Je kunt dat camoufleren door het te vermengen met sappen die een wat hoger suikergehalte hebben, zoals wortelsap of met wat biologisch vruchtensap aanlengen.
    gr. Anthon

  13. Geachte,

    ik doe aan competitie wielrennen, hoelang, hoeveel mag ik de rode bietensap drinken?

    grtjes ilse

  14. Een halve liter is de hoeveelheid per keer die doorgaans gebruikt wordt. Bij wielrennen kan een deel hiervan ook in de bidon gedaan worden natuurlijk. Zoals wellicht bekend kun je van veel rode bieten een rode stoelgang of rode urine krijgen. Dit is een onschadelijke bijwerking. Bietensap bevat ook oxylaat hetgeen theoretisch nierstenen in de hand zou kunnen werken. Als je eerder nierstenen hebt gehad kun je het eventueel verhoogde risico van oxylaatrijke voeding (Ook bijv. thee, spinazie, kola, chocolade en tomaten) neutraliseren door calcium en magnesium te nemen of calcium en magnesiumrijke voeding. De oxylaat wordt dan niet opgenomen maar gaat in de darmen een verbinding aan met deze mineralen.

  15. In het onlangs verschenen boek “Over zinnen-prikkelende oesters en verslavende chocolade” [2010, uitgave Reality-Bites] van de Vlaamse voedingskundige Dr.Ir. Eric de Marteleire, staat over bietensap de volgende interessante opmerking:
    “Het rode pigment betacyanine [in bietensap] kan, wanneer opgenomen in de bloedbaan, het zuurstofdragend vermogen met 400% verhogen. Dit is geweldig interessant voor sportlui en voor mensen die zware arbeid moeten verrichten. Een onderzoek uit Groot Brittannië toonde aan dat gezonde mannen [tussen 19 en 38 jaar], die gedurende 6 opeenvolgende dagen 500 ml bietensap dronken, hun uithoudingsvermogen met 16% verhoogden. Dit is een resultaat dat op geen enkele andere manier, ook niet via trainen, kan worden bereikt”
    Mij lijkt het gebruik van bietensap in een periode voorafgaande aan een operatieve ingreep waarbij mogelijk sprake is van bloedverlies een goede voorbereiding.

  16. Hallo,
    ik heb mijn 5e middelbaar afgerond en ga nu naar het 6e jaar waar ik een eindwerk moet maken
    We hebben een paar onderwerpen voor ons eindwerk gekregen en het onderwerp ‘Nitraat-gehalte in bladgroenten en rode bieten’ vindt ik zeer interessant.
    Waar kan ik terecht voor info? Hoe kan ik testjes doen?

    groetjes en alvast bedankt
    Brent

  17. In dit artikel staat e.e.a. O.a. welke groentes “very high” gehalte nitraat bevatten
    http://www.ambientemola.it/html/wp-content/doc/nitrate_review.pdf
    sla, radijs, rode bieten, snijbiet, selderij, kervel, spinazie.
    De voordelen van nitraat werden destijds, althans door de schrijvers van dat wetenschappelijke artikel, nog niet onderkend. Let op dat de combinatie van vet-nitraat nog altijd potentieel schadelijk is.

    Van water kan men meen ik het nitraatgehalte relatief eenvoudig bij benadering vaststellen door een lakmoesproef.

    Succes met je eindwerk

  18. beste

    is het aan te raden om bieten van eigen kweek in de sapcentrifuge te stoppen en eigen bietensap te maken/drinken? Of zijn er voor-/nadelen om het in de winkel te kopen…
    En indien eigen sap beter is, hoe bewaar je dat het best?

    mvg
    Christof

  19. Christof, dat zou kunnen, maar de biologische bietensap van bijvoorbeeld het merk … we hebben besloten uit juridische overwegingen geen merken meer te noemen) zijn van voortreffelijke kwaliteit [verkrijgbaar in vrijwel elke natuurvoedingswinkel] en spaart je een hoop werk en rommel in de keuken. Wil je echter toch zelf sap maken, dan kun je die bewaren door er een flinke schep vitamine C poeder aan toe te voegen en in de koelkast te zetten. Zelf maken is natuurlijk wel goedkoper.
    gr. Anthon

  20. Vertel mij wat. Ik heb in het verleden heel wat bieten van het land ingemaakt. Begin er niet aan. De keuken kan als decor dienen bij een horrorfilm. Sap van zonnatura of Demeter is veel beter

  21. Je kan er flinke migraine van krijgen, vermoedelijk door de verhoogde toevoer van bloed naar de hersenen.

  22. Ineke, die migraine ontstaat niet omdat bietensap een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen tot gevolg heeft, maar door het bloedvatverwijdend [vasodilaterend] effect van de nitraat in de bietensap. Sommige mensen kunnen daar zeer gevoelig voor zijn met een flinke hoofdpijn tot gevolg.
    gr. Anthon

  23. Mijn bloeddruk is te hoog en ik overweeg nu bietensap te gaan drinken.
    Meest voorkomend merk wat ik tegenkom is Zonnatura.
    Is dit bietensap geschikt of is daar het nitraat uitgehaald?
    Als deze bietensap goed is, hoeveel zou ik best kunnen drinken per dag?

  24. Arno, er zijn een aantal merken die aanbevelenswaardig zijn, zoals Demeter en Zonnatura. Hoeveel nitraat er in Zonnatura zit weet ik niet, maar kun je even navragen bij de fabrikant [ http://www.zonnatura.nl ] Dagelijks een half glas is een goede dosering. Je dient er wel rekening mee te houden dat bietensap ALLEEN het werk niet kan doen als het gaat om het verlagen van de bloeddruk. Afhankelijk van de oorzaak [zie mijn artikel “Hoge bloeddruk” op deze site] zijn andere maatregelen eveneens noodzakelijk. In elk geval komt het gebruik van Q10, visolie en magnesium in beeld. Ook de nodige dieetwijzigigingen zijn van cruciaal belang.
    gr. Anthon

  25. Ik heb zojuist twee bieten in de sapcentrifuge gedaan en gedronken. Ik voelde me al snel niet lekker worden en binnen een half uur heb ik moeten overgeven. Waar ligt dit aan? Ik heb de bieten niet geschilt wel de stronkjes verwijderd maar omdat het biologische bieten waren meende ik dat wassen voldoende was.

  26. Wilma, het antwoord is dat ik het niet weet. [ of Adriaan moet nog een verklaring achter de hand hebben].Mijn vraag aan jou is: moet je ALTIJD overgeven als je bieten eet of bietensap drinkt ? Sommige mensen worden misselijk van de lucht van bietensap, anderen van de soms gronderige smaak. Er is ook een categorie gebruikers die geen last heeft van ongeschilde bieten, maar wel van geschilde bieten. Ik ken ook mensen die op een of andere wijze bij het zien van een glas bietensap associatie hebben met bloed [waar ze niet tegen kunnen]. Bij de gedachte daaraan worden ze dan zo onpasselijk, dat ze moeten overgeven. Een psychologische verklaring dus. Misschien kun je in elk geval eens proberen ONGESCHILDE bieten in de sapcentrifuge te doen en zien of dit verschil uitmaakt.
    Veel succes en hartelijke groet:
    Anthon

  27. Nee, ik heb met bieten eten nooit een probleem en bietensap uit een fles ook niet.
    De bieten waren ONGESCHILD. Nu heb ik het vermoeden dat ik teveel pure sap heb gedronken waar mijn maag (nuchter) misschien niet tegen kan. Ik ga het nog eens proberen met een halve biet ipv 2 stuks en dit combineren met een halve appel. Ik laat het resultaat nog wel weten.

  28. Wilma, wellicht is het in jouw situatie verstandiger om GESCHILDE bieten te gebruiken, en zeker NIET op een lege maag. Dat verwerkt dat prachtige stofwisselingsorgaan niet ! Overigens is de bietensap van Demeter van superieure kwaliteit. Het gebruik daarvan kan je veel werk [en rommel !] besparen.
    gr. Anthon

  29. Beste Anthon, Ik neem sinds geruime tijd elke morgen een gals bietensap op mijn nuchter maag. Ik heb inmiddels gelezen dat, buiten het feit dat dit heel gezond is, ook de sportprestaties verbetert. Ik lees dit vooral dat dit bij uithoudingsporten zeer efficient werkt. Nu doe ik aan krachtsport, namelijk klimmen. Ik heb eerder het idee dat ik minder kracht heb dan voordien en zelfs minder lang kan presteren, wat ik niet goed begrijp. Ik heb al verschillende websites geconsulteerd om een antwoord te vinden, wat de invloed is van bietensap bij hoge intensieve krachtinspanningen. Maar ik vind hierop geen enkel gepast antwoord. Kan U mij hier meer over vertellen a.u.b. alvast mijn dank.

  30. Bren, dat is heel moeilijk te zeggen. In mijn commmentaar van 21 juni [naar boven scrollen] waarin ik Dr. de Maerteleire citeer, kun je lezen dat de rode kleurstof in bieten[sap] in elk geval sportprestatieverhogende kwaliteiten heeft.
    Wellicht is het een idee om eens een orthomoleculair therapeut of arts te raadplegen die door middel van een bloedanalyse na kan gaan of er nutrienten bij jou ontbreken die noodzakelijk zijn voor een gezonde sportbeoefening. [ zie http://www.mbog.nl of http://www.soe.nl ,klikken op “arts of therapeut”]Hij/zij kan dan ook zien of er een gebrek aan bepaalde aminozuren bestaat, zoals l-Arginine en L-Carnitine [zie de artikelen op deze site] die een belangrijke functie vervullen bij goed spiergebruik, en derhalve voor sporters belangrijke substanties zijn.
    gr. Anthon

  31. Bij krachtsporters is rode bietensap nog niet wetenschappelijk uitgetest. Aangezien het prestatieverhogend effect van bietensap grotendeels wordt veroorzaakt door de stikstofmonoxide (NO)verhogende werking en NO Boosters zoals arginine in bodybuilding worden gebruikt om spieren sneller te laten groeien zou je verwachten dat rode bietensap ook bij krachtsport de prestaties kunnen verbeteren. Het is immers een veel betere NO Booster dan arginine. Bij alles moet je echter altijd rekening houden met individuele verschillen

  32. Is het verstandig om met een lage bloeddruk (RR 95/55) bietensap te drinken?
    Heb overigens ook een laag HB 6,1.
    Een nog lagere bloeddruk is niet handig, maar een hogere HB wel wenselijk.
    Wil wel graag mijn uithoudingsvermogen verbeteren.

  33. Ik ben een hardloper (afstanden 3km, 5km, 10km), ik vraag mij af of de bietensap per se op een nuchtere maag moet worden ingennomen, of dat het ook een goede werking kan hebben bijvoorbeeld een uurtje voor de wedstrijd. Wat is de ideale tijd om de bietensap te drinken voor een wedstrijd? Alvast bedankt.

  34. @ Netty, vermoedelijk kan het geen kwaad om bij lage bloeddruk bietensap te drinken. Het wordt op sommige websites zelfs aanbevolen maar deze sites lijken niet zo betrouwbaar.
    Volgens één van de onderzoeken, waarbij 250ml werd gedronken heeft bietensap vooral bij hoge bloeddruk een verlagend effect en vooral bij mannen. Bij de vrouwen met normale bloeddruk had de bietensap helemaal geen verlaging tot gevolg. Daarom is bij vrouwen met lage bloeddruk geen verdere daling te verwachten. Grote hoeveelheden bietensap zou ik in jouw geval echter niet drinken.
    Bij lage bloeddruk met bloedarmoede is een eiwitrijk dieet met meerdere maaltijden per dag, extra B-vitamine en ijzer oa aanbevolen.
    @ Pim Bietensap hoeft niet op nuchtere maag alleen niet samen met vetrijk voedsel. Het ideale tijdstip is ongeveer 2 a 3 uur voor de wedstrijd. In de grafiek kun je zien dat het effect op de hartslag dan het sterkst is

  35. Morgen heb ik een loopcross af te leggen, wanneer en hoeveel bietensap zou ik het best drinken?
    Mvg,
    Guillaume

  36. Guillaume,voor een antwoord op je vraag kun je hierboven zien wat Adriaan aan Pim heeft geschreven.
    gr. Anthon

  37. Ik maak zelf mijn bietensap in de blender. Hoe is de verhouding in kant en klaar bietensap ongeveer met water? Puur bietensap is erg dik. Zit in een pak bietensap bv 50% water? Of meer of minder?
    En waarom gaat het overal over bietensap? Geeft het (dagelijks) eten van een rode biet eenzelfde effect?

  38. Jean, de merken Demeter en Zonnatura die ik meestal adviseer omdat ze aan hoge kwaliteitseisen voldoen zijn in het algemeen goed vloeibaar en niet dik.
    Hoe zich het water en het bietenbestanddeel per merk verhoudt zal verschillen.
    Je kunt voor het antwoord op je vraag de beide fabrikanten benaderen door naar http://www.zonnatura.nl of http://www.udea.nl te mailen. Natuurlijk kun je dagelijks een biet eten, maar door de melkzuurvergisting van de kant en klare sappen is de opname van de werkzame bestanddelen wel beter en in elk geval smakelijker.
    gr. Anthon

  39. Wat ik mij eigenlijk afvraag is of (bv rode) snijbiet (ook warmoes genoemd) dezelfde effecten heeft als rode biet. De smaak is alvast zeer gelijkend op die van rode biet en volgens mij zitten er ongeveer dezelfde bestanddelen in als in de rode biet.
    Kan iemand hier meer over vertellen?
    Alvast bedankt,
    Wouter

  40. Rode snijbiet behoort tot de groentes met een hoog gehalte nitraat. Het gehalte varieert sterk (evenals bij de andere groentes). De andere stof in bieten die waarschijnlijk erg gezond is , betacyanine (zie commentaar Anthon 21 juni), is de rode kleurstof. Hoogstwaarschijnlijk bevat rode snijbiet deze stof ook.

  41. Hi,
    een lekker recept met bieten:
    bieten
    appel
    ui
    zure haring
    beetje mayo/yoghurt als dressing
    alles klein snijden en mixen en je hebt een heerlijke salade waar je als ik het goed begrijp goed van kan presteren

  42. Ik heb nog steeds geen merk ontdekt waarbij het nitraatgehalte wordt vermeld op de flesverpakking. Overigens ook nog niet welk nitraatgehalte dan te boek gaat als hoog, of wanneer het (te) laag is. Maar ik heb ook geen idee of er tussen de bietjes zelf nog verschil zit. Voorlopig maak ik mijn bietensap maar zelf in blender. Als het fysiek niet werkt dan heb ik altijd nog het placebo effect.

  43. Jean, als je nog even scrollt naar mijn reply van 3 november, dan kun je via de daar opgegeven emailadressen de fabrikanten benaderen over het respectievelijke nitraatgehalte in de bietensap. Voor zover mij bekend is het niet gebruikelijk om nitraatgehaltes op de etiketten van biologische groentesappen te vermelden. Navraag bij de producent zal je waarschijnlijk wijzer maken.
    gr. Anthon

  44. Anthon, mogelijk kijk ik eroverheen. Maar stel dat ze me van getallen voorzien, dan heb ik nog geen idee of dat dan laag of hoog is, en hoe het zich verhoudt tot het nitraat gehalte in mijn eigen gemaakt sap/puree.

  45. Eén van de genoemde studies, die met de wielrenners, gebruikte bietensap van deze firma … we hebben besloten uit juridische overwegingen geen merken meer te noemen
    Volgens de website 10 mmol nitraat per halve liter

  46. heeft er iemand al een antwoord van zonnatura over de hoeveelheid nitraat in de bietensap? en of dat dan genoeg/veel is of weinig
    ik lees wel natriumarm maar dat is vast iets anders, ik kan ze wel mailen maar neem aan dat inmiddels iemand alwel een antwoord hierop heeft ontvangen

  47. Maarten, wellicht toch even zelf doen ? De emailadressen van de sapleveranciers inclusief die van de faculteit Voedingswetenschappen van de Universiteit Wageningen staan hierboven. Natrium en stikstof [nitraat] zijn inderdaad twee verschillende chemische grootheden.
    gr. Anthon

  48. We hebben zelf rode bieten in de tuin staan nu al uitgedaan en hebben een sapcentrifuze elke dag een glas sap is dat goed of niet

  49. rodebietsap en wortelsap zeer veel energie nu gaan we een beetje citroen of mango bijdoen voor vitamine c wat kunnen we er nog of mogen erbij doen

  50. Eric, voor je vraag ben ik even naar de koelkast gelopen en heb er een fles Demeter biologisch dynamisch groentecocktailsap uitgehaald. Op het etiket staan de volgende ingrediënten- en die samenstelling zou je misschien kunnen imiteren:
    a. tomatensap
    b. wortelsap
    c. selderijsap
    d. bietensap
    e. uiensap
    f. een beetje zeezout
    Misschien dat deze samenstelling je inspireert. In principe kunnen verschillende soorten groente en fruit worden samengebracht en zodanig op je persoonlijke smaak gebracht dat je het lekker vindt om te drinken. Succes !
    Anthon

  51. ik geef rode bietensap aan mijn duiven in het vliegseizoen
    ik meng dit met wortelensap en uiensap ik bewaar dit in tab in de vriezer maar mijn moeder vindt dit een vuile bedoening in de vriezer
    nu zou ik dit graag steriliseren in kleine flesjes hoe kan ik dit het beste doen

  52. ook is een bekend dat bij diraree bietensap een goed middel is om de darmflora te herstellen. Is daar ook een onderzoek van geweest en wat zijn de beweegredenen behalve dan proefondervindelijk om bij diaree bietensap te drinken.

  53. Geert, waarom zou je het leven moeilijker maken dan het [soms] al is ? Kies gewoon voor een fles groentesap waar alles in zit voor mens & duif.
    [zie de samenstelling in mijn commentaar aan Eric op 7 december] Die kun je gewoon in de koelkast plaatsen en aan je vogeltjes geven. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker !
    gr. Anthon

  54. Willem, het is bekend dat rode bieten rijk zijn aan z.g. tannines. Dat zijn looistoffen
    die zich in de darm binden aan de eiwitten van het slijmvlies en daar een z.g. adstringerende werking hebben. Dat doet de diarrhee stoppen. In de reguliere farmacologie wordt het toegepast in de vorm van tannalbumine [merknaam Entosorbine] Bietensap bevat zeer veel goede ingrediënten die helend werken op een beschadigde darmflora, hoewel probiotica sterker werkt. Bedenk overigens wel dat hoesten, braken, koorts en DIARRHEE manieren van het lichaam zijn om zich te ontdoen van ziekteverwekkers en ziekmakende substanties. Daarom is het niet wenselijk om DIRECT maatregelen te nemen. Als diarrhee langer dan een paar dagen duurt moet pas worden ingegrepen. Intussen moet gewaakt worden voor uitdroging door het drinken van [rijste]water met een mespuntje zeezout [geen keukenzout.
    gr. Anthon

  55. hallo iedereen
    de eerste maal dat ik bietensap dronk heb ik het gewoon uitgespuwd.
    een maand later weer eens geprobeerd en drink nu elke dag een glas.
    zondag loop ik een wedstrijd van 6 km ben benieuwd of het iets uithaalt,
    ik laat nog iets horen.

  56. Domi, het zou mij niets verbazen als je door de bietensap de wedstrijd a.s. zondag “domi”nant gaat winnen ! Als de smaak toch een probleem mocht blijven, kun je ook proberen een glas sap wat aan te lengen met wortelsap, of de kant en klare biologische bietensap uit de natuurvoedingswinkel te drinken.
    Succes en dat de beste moge winnen !
    Anthon

  57. Hallo,

    Wat ik me afvraag… Is gewoon het eten van 1 à 2 rode bieten per dag ook niet voldoende? Net zoals een appelsien eten even goed of zelfs beter is dan een glas appelsiensap drinken?

    Groeten,
    Daphne

  58. Daphne, van mij mag je. Neem dan bij voorkeur biologisch geteelde bieten uit de natuurvoedingswinkel en maak er dagelijks bij de hoofdmaaltijd een lekkere salade van met een beetje azijn en uien. Meer dan twee mag ook. Eet smakelijk !
    Anthon

  59. Bedankt voor je antwoord Anton! 🙂

    Maar weet jij waarom het drinken van sap eventueel beter zou zijn als het eten van de groente? Ik heb er een discussie over met een vriend…

    Groentjes! 🙂

    Daphne

  60. Daphne, er kunnen verschillende redenen zijn om bieten of bietensap te gebruiken, zoals verbetering van de kwaliteit van het bloed [vóór operaties bijvoorbeeld waarbij bloedverlies kan optreden] of sportbeoefening [zie alle mailtjes van vragenstellers hierboven] Wat dit laatste betreft kun je voor snelle resultaten niet verwachten dat de consumptie van een paar bietjes per dag een snelle sportprestatie mogelijk maakt. Sap wordt natuurlijk veel sneller in het bloed opgenomen dan twee bietjes. Maar wanneer je niet jogged, fitnessed of aan het gewichtheffen bent, maar gewoon een goede conditie nastreeft dan is dagelijks gebruik van een bietensalade toereikend.
    gr. Anthon

  61. Anthon,

    ik ga volgend jaar in juni met een stel collega’s per fiets een aantal ferme bergen proberen te bedwingen in Italië, o.a. de Stelvio. Daarvoor ga ik nu al regelmatig trainen, zomaar wat kilometers malen. Voorlopig is dat slechts één keer per week, als het weer dat tenminste toelaat. Naarmate onze streefdatum dichter komt, zal het aantal trainingsritten ook toenemen (hoop ik).
    Als ik al het bovenstaande lees, lijkt rodebietensap een ideaal supplement om mijn uithouding wat te vergroten. Alleen is de vraag : hoe lang op voorhand kan ik best een “kuur” aanvatten om maximaal te kunnen genieten van het effect van het bietensap ? En hoe lang houdt het effect nog aan eens gestopt met de kuur ?
    Er wordt vaak vermeld dat een halve liter per dag aangewezen is. Levert een kwart liter per dag over een langere termijn ook effect, of is het effect echt afhankelijk van de hoeveelheid sap die je per dag drinkt ?
    En bijkomend : ik ben nogal een melkdrinker. Is halfvolle melk niet te vet in combinatie met rodebietensap ?
    Alvast bedankt.
    Stany

  62. Stany, zoals Adriaan eerder opmerkte op grond van de ons ter beschikking staande gegevens kan men stellen dat in het algemeen ongeveer 30 minuten na inname bietensap zijn werkt doet. Afhankelijk van de reeds aanwezige maaginhoud zoals een vetrijke hap die de nitraatwerking van bietensap kan vertragen houdt die vaatverwijdende werking plusminus 4 uur aan. Omdat biologische bieten[sap] zeer gezond is kun je in principe nu reeds dagelijks een glas drinken. Tegen de tijd dat je aan de grote klim gaat beginnen kun je de inname vergroten van een longdrinkglas per dag naar een halve liter per dag. Een maand van te voren is wellicht een goede voorbereiding. Gezien dat 4 uur durend effect levert een kwart liter per dag over een langere termijn niet meer winst op. Het gaat echt om de hoeveelheid per dag. Overigens zou ik de halfvolle melk niet tegelijkertijd met de bietensap gebruiken, maar daar een tijdspanne van een paar uur tussen aanhouden. Dan loop je ook geen kans dat ze elkaar bijten. Kijk ook nog even naar het commentaar dat ik op 21 juni aan iemand schreef.
    Veel succes en dat de beste moge winnen !
    Anthon

  63. Ik doe half april nieuwe aanval en naast een hogedruk tent geloof ik heilig in bietensap.
    ik denk dat ik 1 van de eerste was die gebruikte want tjdens mijn kanker gebruikte ik het Moerman dieet en moest toen ook bieten/wortelsap drinken. gr Maas van Beek.

    http://www.youtube.com/watch?v=Ipta-69v7yQ

  64. Schitterend!
    Voor mij is het dilemma of het beter is voor de prestatie tijdens de wedstrijd (of tijdrit) om alleen voor de wedstrijd de bietensap te drinken of ook tijdens trainingen. Zelf had ik vorige week een voor mij belangrijke 10km loop. Tijdens trainingen de laatste weken ervoor dronk ik juist geen bietensap maar alleen voor de wedstrijd. Als ik Maas goed begrijp kun je het (zoals Anthon ook aanbeveelt) ook voor en tijdens trainingen drinken voor een goede trainingsopbouw.
    Voor de volgende wedstrijd ga ik het schema van Anthon volgen en voor trainingen een glas en voor de wedstrijd een halve liter drinken. Ik was overigens zeker niet ontevreden over mijn prestatie vorige week

  65. beste
    Hoe zit het met diabetes type 2 en bietensap ,ik drink ongeveer een halve liter per dag en krijg mijn suikerspiegel niet omlaag met insulinne,nu heeft de endricoloog gezegd dat dit zou komen door het rode bietensap want waar maakt men suiker van? van bieten,dus wat is jullie mening
    mvg

  66. Robert, daar kon de endocrinoloog wel eens gelijk in hebben. Nu zit er in rode bieten minder suiker dan in suikerbieten, maar ik zou die halve liter per dag toch afbouwen naar een half to heel glas. Dan kun je bij de volgende bloedglucosemeting even zien wat dit doet.
    gr. Anthon

  67. Wilde u vragen of het rode bietensap ook soms helpt tegen rustlozenbenen.
    Of hebt u een advies ervoor want je wordt er gek van vooral s;avonds als lekker voor
    de t.v zit.

    m.v.g

  68. Thea, als je met rustloze benen het z.g. “restless legs syndroom”bedoelt, geloof ik niet dat je met bietensap veel verder komt. De oorzaak van dit verschijnsel is niet exact bekend, maar dopamine lijkt een rol te spelen. Tijdens zwangerschap komen restless legs vaak voor. De oorzaak is in dat geval meestal een ijzer en/of foliumzuurtekort. In de orthomoleculaire geneeskunde is L-Tryptofaan het middel van eerste keuze in een dosering van 2 x daags 1200 mg. Ben je een gebruiker van medicijnen uit de MAO remmers of serotonineheropnameremmersgroep {SSRI’s} dan mag het NIET gebruikt worden. Verder zijn magnesium 2 x daags 200 mg en vitamine E-200 2 x daags 1 capsule aangewezen.
    gr. Anthon

  69. Beste Anton, ik heb het gehele topic met interesse doorgelezen, zo ook je adviezen. Zelf drink ik dagelijks minimaal 1 (longdrink)glas bietensap van Zonnatura. Ik ben daarmee begonnen vanwege de vele goede berichten die ik erover las. Ik bemerk een positief resultaat m.b.t. mijn klachten maar wil nog niet op de zaken vooruit lopen. Ik combineer het drinken van bietensap in combinatie met 2 x daags clacium-magnesium suplement (tablet).
    De bietensap drink ik ’s ochtends in combinatie met vitamine C. Wanneer ik sport eet ik naast fruit ook brood en brood zonder boter vind ik niet erg lekker…. Nu vraag ik mij af of de combinatie boter (vet) met bietensap kwaad kan aangezien ik vaker las dat je beter vet EN bietensap tegelijkertijd kunt vermijden. Of is dat te verwaarlozen?
    Mvrgr, Pat

  70. Pat, het is in de voedingswetenschap moeilijk om stellige beweringen te doen, omdat op dat gebied voortdurend inzichten moeten worden bijgesteld. En dat is maar goed ook. Jouw vraag is om die reden niet zonder meer met een JA of NEE te beantwoorden. Ik raad je in elk geval aan om de informatie over vet-NO [ de stikstofverbinding waaraan bietensap o.a. zijn werkzame effecten ontleent] geschreven door Adriaan in het hoofdartikel nog eens door te lezen. Ook zijn commentaren op een vraag van Kim Dickhout op 12 april van het vorige jaar zijn interessant.
    gr. Anthon

  71. Anthon, bedankt voor je reactie. Heb jij enig idee hoe lang vet eten (of resten daarvan?) in de maag aanwezig blijven? Stel je hebt de avond daarvoor vrij vet gegeten? (Pizza of frietjes ……. hmmmmmm) 🙂
    Gr. Pat

  72. Pat, de metabolisering [vertering van voedsel] is een individueel bepaalde zaak, die bij de één trager/sneller verloopt dan bij de ander, maar in het algemeen kun je er vanuit gaan, dat het meeste vet bij het ochtendgloren de maag wel gepasseerd heeft.
    gr. Anthon

  73. Ik sport veel, 4 a 5 keer per week hardlopen. Ben nu in training voor een marathon in April. Daarnaast in maart twee keer een halve marathon.

    Moet ik dan nu dagelijks 1 glas bietensap drinken? Of is 6 dagen voor de wedstrijd iedere dag 500 ml bietensap ook voldoende?

    Als het antwoord iedere dag een glas, wat is dan het beste tijdstip? ’s morgens bij het ontbijt of 1 a 2 uur voor de training?

  74. Jakob, loop voor het antwoord op je vragen even door de commentaren die Adriaan en ik aan de diverse vragenstellers hebben gegeven. [naar boven scrollen]Daar kom je ongetwijfeld bruikbare suggesties tegen.
    gr. Anthon

  75. Ik heb een fles bietensap gekoch van het merk Eden. Op het etiket staat: sterk gereduceerd nitraat gehalte.
    Is dit dan wel geschikt?

  76. Nee, je kunt beter de bietensap van een ander merk kiezen, Zonnatura of Demeter bijvoorbeeld. De bietensap blijft overigens wel gezond. Goed dat je het zegt. De afbeelding in het artikel kan ik dan ook beter vervangen

  77. Hallo, wat een interessante vragen en antwoorden! Zelden gedacht dat ik zo nauwkeurige antwoorden zou vinden op de vragen waar ik mee zat. Ik ben ook in voorbereiding op een marathon in april, en ga dus vrolijk verder met het drinken van mijn bietensap volgens het schema hierboven vermeld.

    Ik heb nog een aantal bijkomende vragen:
    1. Ik heb ergens gelezen dat het walsen van het rode bietensap in de mond, goed zou zijn om de nitraatwerking te verhogen. Klopt dit?
    2. Bestaan er nog zo wondermiddeltjes in het gezonde fruit -en groentengamma (als we dan toch aan het persen zijn …)?
    3. Indien je verse bieten perst, gaan er van de positief werkende stoffen verloren door het invriezen – en later terug ontdooien – van dat sap. Ik doe dit om niet elke dag opnieuw te moeten persen. Ik begrijp dat er producten in de handel zijn, maar zo combineer ik de smaken die ik zelf wil hebben.
    4. Ik ben een zware koffiedrinker (tot 10-15 espressos per dag): ik doe dit ook (on)bewust om betere sportprestaties te kunnen leveren. Moet ik ergens rekening mee houden in combinatie met het rode bietensap?

  78. David, ik ga het rijtje van je vragen af:
    1. wie het weet mag het zeggen; ik ben alleen bekend met het walsen van wijn.
    2. wondermiddelen bestaan niet; ik weet ook niet wat je daar van verwacht.
    3. invriezen is een van de beste manieren om ingrediënten te behouden, zo ook met bietensap. Je kunt je een heleboel werk besparen door te kiezen voor Demeter biologisch bietensap; voortreffelijk van smaak !
    4. daar zou ik als ik jou was ogenblikkelijk mee stoppen ! koffie put je lichaamsgehaltes aan mineralen uit zoals magnesium, calcium,zink, fosfor en ijzer. Bovendien gaan zulke hoeveelheden koffie ook ten koste van de voor sportprestaties zo noodzakelijke vitamines B. MATIG met cafeinehoudende dranken dus !
    gr. Anthon

  79. Koffie kan inderdaad de prestaties van duursporters verbeteren. Of 10-15 kopjes per dag te veel is? Waarschijnlijk meer dan de ideale doses maar per saldo is koffie een erg gezonde drank. Geen calorieën en rijk aan antioxidanten. Wat van groter belang is wat dit betreft is dat echte espresso bepaalde ongezonde stoffen bevat die gefilterde en oploskoffie niet meer bevatten.

    Anthon’s artikel over koffie van enkele jaren terug
    http://vita-info.nl/2008/11/koffie-gezondheid/
    Sindsdien zijn er nog diverse studies over de gunstige gezondheidseffecten van koffie verschenen

  80. Met dank voor jullie reacties.

    Met wondermiddel bedoelde ik: gezien mijn sportambities (marathon onder 3u) ben ik op zoek om op natuurlijke manier mijn uithouding te vergroten, mijn prestaties te verbeteren, naast gerichte training natuurlijk (rode biet lijkt 1 manier, koffie een andere: ik vroeg me gewoon af of er zo nog natuurlijke producten waren).

  81. David, het is nogal moeilijk om in dit geval een individueel advies af te geven, omdat behoeftes, wijze van sportbeoefening, persoonlijke conditie, het eventueel gebruik van medicijnen, leeftijd allemaal een rol mee [kunnen] spelen. De supplementen bij sport zijn dan ook vele, zoals een multi, coenzym Q10, vitamine C, vitamine E,magnesium, een mineralencomplex, vitamines uit de B-groep en diverse essentiële en niet-essentiële amino-zuren enz.,enz. Je zou eens kunnen googlen naar “orthomoleculair sportadviseur” en een afspraak kunnen maken, of een digitaal advies inwinnen. Verder zijn er op dat gebied [zeer] lezenswaardige boeken in de handel in de rubriek “Sport en Voeding” Die kun je ook op google vinden. Want je zult begrijpen dat je er niet komt met alleen voedingssupplementen slikken. Goede sportprestaties zijn grotendeels het gevolg van een aangepaste basisvoeding, en niet alleen van pillen en drankjes. Veel succes en rustig aan met de koffie !
    gr. Anthon

  82. Ik ben zelf sinds een aantal maanden 10 km loper en eet ‘s-morgens voor een duurlooptraining niet. Diverse ervaren lopers die ik ken beweren dan een hongerklap te krijgen. Niet iedereen is hetzelfde. Bovendien is dit voor trainingen langer dan een uur wellicht voor niemand aan te raden. Het is overigens erg belangrijk altijd goed gehydrateerd te zijn dwz veel water en thee drinken.
    Voor een intervaltraining en voor wedstrijden drink ik rode bietensap met een schep melkwei. Ook eet ik enkele uren voor een wedstrijd wel maar geen zoetigheid en niet te veel.
    Verder eet ik voor betere prestaties en het tegengaan van spier- en gewrichtspijn veel gember en veel vis en slik o.a. magnesium, carnitine en rhodiola. Met carnitine zijn diverse onderzoeken uitgevoerd . In dit verband is een interessante die waarbij met de combinatie carnitine-caffeïne het duurvermogen van sporters aanzienlijk werd verbeterd. Beiden, en vooral de combinatie zorgen ervoor dat vetzuren makkelijker als energie worden verbruikt.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11922111

  83. Ik drink elke morgen de helft van een 750ml fles bio rode bietensap van de Delhaize op een nuchtere maag, en heb nu minder last van problemen met de prostaat zoals ’s nachts vaak naar het toilet te moeten.

  84. Ik heb een beetje dubbel gevoel met bietensap. Aan de ene kant goed voor je lever en gal maar als het NO verhoogd dan ongunstig voor mensen met migraine, ontstekingen, chronisch vermoeiheidsyndroom die te hoge NO waardes hebben en daarvoor B12 nemen.

  85. Ron, je hebt daar ongetwijfeld een punt. Wat dit betreft is het altijd moeilijk te bepalen wanneer en onder welke omstandigheden een verhoogd nitraatgehalte echt een probleem wordt. Elk mens is uniek zo ook de biochemische individualiteit eveneens. In het kort komt het hier op neer: de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. De antioxidanten uit rode biet, vooral de rode kleurstoffen beschermen tegen hart en vaatziekten en remmen het ontstaan van bepaalde kankers af, in de eerste plaats leukemie, maar ook darmkanker. Rode biet is rijk aan vitamines, vooral foliumzuur. Mangaan is ook rijkelijk aanwezig, naast kalium en goed opneembaar ijzer. Door de hoge concentratie aan goed verteerbare complexe koolhydraten is rode biet goed tegen darmverstopping, en door de aanwezigheid van rutine, een weldaad voor de flexibiliteit van de bloedvaten.
    Verder zal een ieder die aan de door jou genoemde kwalen lijdt met de nodige voorzichtigheid met dit bijzondere groentesapje moeten omspringen.
    gr. Anthon

  86. Wat betreft migraine is het lang niet zeker dat alle vormen van nitraat en nitriet bij sommige mensen migraines veroorzaken. Doorgaans worden de toegevoegde natriumnitriet in vleeswaren, worsten e.d. als mogelijke boosdoeners gezien. Rode bietensap heeft vanwege de verhoging van NO een bloedvatverwijdende werking en zou migraines kunnen veroorzaken. Daar ben je snel genoeg achter.
    Ik zie echter geen reden om bij ontstekingen of chronisch vermoeidheidsyndroom nitraatrijk voedsel zoals rode bieten, spinazie en andijvie te vermijden.

  87. Ik drink sinds drie dagen een glaasje rode bietensap op een nuchtere maag. 10 minuutjes daarna neem ik mijn gewoon ontbijt : 2 bruine boterhammen met kaas en confituur en een kop koffie. Is dat eigenlijke uit den boze vanwege die vet-nitraat verhouding? Hoelang zou ik moeten wachten om het ontbijt te nemen? Als ik mij zorgen moet maken dat de combinatie met mijn ontbijt kankerverwekkend zou kunnen zijn, is het minder leuk. Ik heb er verder totaal geen last van. Ook geen rode urine voorlopig. het is bio van bij Delhaize. Hoe kan ik weten of het goede is?

  88. Tien minuten na het drinken van bietensap op nuchtere maag is waarschijnlijk voldoende tussentijd waardoor het vet van de kaas niet reageert met het nitriet maar mocht het meer dan een glaasje zijn – bijvoorbeeld een kwart liter – dan zou ik wat langer wachten

  89. Ik drink sinds twee weken bietensap en voel me een stuk beter. Zodoende ben ik gaan zoeken naar informatie over bietensap omdat dat één van de dingen is die ik veranderd heb. Ik kan mijn bril weer wat langer op (voorheen onmiddellijk oogpijn) en ik fiets weer op een normaal tempo.
    Zo kwam ik dus op deze site en las ik over de combinatie met vet. Maar wat ik mij nu afvraag is waarom krootjes (rode bieten dus) bijna altijd gegeten worden in combinatie met rauwe ui en….. speklapjes!
    Ik denk dat de mensen vroeger heel goed wisten wat ze moesten combineren zoals rode kool met zeven ingrediënten enzo, had vast een goede reden maar hoe zit dat dan met die nietjes en vette lappen?

  90. Joke, dat kwam omdat veel mensen dat zo lekker vonden. En omdat speklapjes zo goedkoop waren. Bovendien bevatten uien zeer waardevolle voedingsstoffen zoals quercetine, dat gunstig werkt op het bloed en de bloedvaten. Mooie combinatie dus met bietjes. Die speklapjes waren voor de smaak en de combinatie daarvan met bietjes kwam zeker niet voort uit de wetenschappelijke inzichten van je [over]grootouders ! In die tijd sloeg men op dat gebied soms flink de plank mis, met uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.- zie mijn artikel op deze site “Bitter in de mond”….Aangezien ik geen vlees eet , kan ik je de combinatie bietjes, uien en zalmsnippers beslist van harte aanbevelen !
    gr. Anthon

  91. Hallo, heb zonet mijn eerste glaasje op en ben benieuwd naar het resultaat. Ik ben een fanatieke loopster en zou graag mijn prestaties verbeteren. Ik heb geen natuurwinkel in de buurt, maar heb wel het sap gevonden in de Colruyt. Het merk is quinto en bevat volgende waarden : per 100 ml ‘
    44kcal
    Eiwitten 1 g
    Koolhydraten 9,7g waarvan 2g suiker
    Vetten 0,1g waarvan verzadigd 0,01g
    Voedingsvezels 0,2g
    Natrium 0,03g

    Voor mij is dit allemaal Chinees, maar kunt u mij zeggen of die ook goed is ? Alvast vriendelijk bedankt
    Mvg jenny

  92. Jenny, het merk Quinto is mij onbekend, maar gezien de inhoud zeker “een goede start”. Zoals je uit onze blogs kunt opmaken geven Adriaan en ik de voorkeur aan biologisch vervaardigde sappen. Mocht je in de buurt van een Albert Heynwinkel wonen, loop dan eens binnen en zoek de natuurvoedingsafdeling. Daar vind je het merk Zonnatura. Een fles bietensap van dat merk is een absolute “A.H. belevenis”!
    gr. Anthon

  93. ik gebruik medicijnen voor hoge bloedruk. Dit zijn calcium antagonisten. is het dan verstandig om ook bietensap te gaan gebruiken

  94. Nicole, daar zie ik geen bezwaar in. Als je mijn artikel “Ali Baba en de 40 rovers” leest, dan zie je dat bloeddrukverlagende middelen, zoals calciumantagonisten geduchte rovers zijn van o.a.kalium. Dit mineraal komt in rijke hoeveelheden in groentesappen, zoals bietensap voor. Een mooie gelegenheid dus om de lichaamsvoorraad van dit belangrijke mineraal aan te vullen.
    gr. Anthon

  95. waar kan ik meer te weten komen over ali baba, welke website? gr nicole

  96. Anthon,

    Dank voor alle reacties op deze pagina. Ik kon echter nog niet vinden hoeveel nitraat er nu zit in een fles Demeter. Heb er net eentje gekocht bij EKO-plaza en daar wisten ze het ook niet te vertellen.

    Gisteren bij de marathon van Rotterdam bleek het ook veel gedronken te worden. Heb je enig idee hoeveel en hoe vaak marathonlopers bietensap drinken tijdens en naast hun inspanningen?

    Dank alvast!

  97. Sander, helaas kunnen fabrikanten en verkopers ook niet precies zeggen hoeveel nitraten er nu eigenlijk in een fles bietensap schuilgaan. Een en ander hangt sterk af van de wijze van verbouwing, bemesting en bodemgesteldheid. Nu is mijn zeer gewaardeerde collega Adriaan veel beter thuis in de bietenwetenschap dan ik [ hij doet ook aan marathons], dus ik raad je aan een beetje naar boven te scrollen en zijn commentaren te bestuderen die in de loop van de tijd aan onze lezers zijn gegeven.
    All the best !
    Anthon

  98. Beste Adriaan,

    Ook wij zijn erg benieuwd naar de hoeveelheid nitraat in bietensap van het merk Demeter en hopen dat jij, als kenner, ons het antwoord daarop kunt geven.

    Groet, Ivo en Sandra

  99. Ben gefascineerd door de mythe die er rond rode bieten lijkt te bestaan. Loop komende zondag mijn vierde marathon en wil het goedje gaan inzetten om mijn prestaties hopelijk te verbeteren. Wanneer kan ik het beste starten met drinken van het sap en welke hoeveelheden zijn dan het best? Heb inmiddels twee flessen van zonnatura in huis gehaald, maar kan zoals zovelen niet afleiden uit de etiketinformatie of hier de juiste (hoge) nitraatwaarden in zitten? Wie weet het wel en heeft antwoord op mijn vragen?

  100. Grazie, als je alle commentaren die Adriaan en ik de afgelopen tijd gegeven hebben optelt, heb je alle antwoorden op je vragen. Daarvoor hoef je slechts naar boven te scrollen. Veel succes !
    Anthon

  101. Ik kan er alleen nog aan toevoegen dat ik en mijn zus goede ervaringen hebben met Zonnatura rodebietensap. (een half glas voor een flinke training en een halve liter ongeveer een uur voor de wedstrijd van 10 of 15 km). De tijden zijn beter dan van de afgelopen 10 jaar. We nemen echter ook andere supplementen . Voor een marathon is het wellicht verstandig, vanwege de duur, om de bietensap korter voor de wedstrijd te drinken.
    Ik zal de producenten benaderen om te vragen of men het nitraatgehalte weet maar ik vermoed dat dit niet wordt bepaald en bovendien varieert zoals dat van groente bekend is.

  102. Adriaan, het zou fijn zijn als we het nitraatgehalte te weten kunnen komen van de diverse sappen. Ik vraag me trouwens wel af of het goed is om vlak voor een wedstrijd (en zeker een marathon) nog aan het bietensap te gaan, ivm maag- en evt. misselijkheidsklachten. Het lijkt me namelijk een risico dat het slecht valt. Het effect zou toch ook moeten optreden als je de dagen vooraf al aan het sap bent geweest? Ik heb Miranda Boonstra ook niet horen zeggen dat ze voor de start nog bietensap uit haar bidon heeft gedronken. Maar wie zal het zeggen?

  103. Je moet het van tevoren wel een keer uitproberen natuurlijk maar gefermenteerde bietensap ligt niet zwaar op de maag. Ik wil er alleen op wijzen dat trainingen niet onder de ideale omstandigheden dienen plaats te vinden. Prof atleten gaan op hoogte trainen, dwz onder slechte omstandigheden, zodat ze in Rotterdam of Londen makkelijker kunnen lopen.

  104. Had vandaag een uitgebreid interview met een sportdietiste. Ze was positief over bietensap en dronk het zelf ook. Recent had ze ook een lezing gehad over de werking van bietensap. Loop zondag marathon Antwerpen en heb flesje Zonnatura gehaald. Paar slokjes genomen, vind het zeker niet vies. Ga deze week niet veel drinken, pas na marathon beetje opvoeren ivm risico darmklachten.

  105. Ha Fred, zelf loop ik zondag ook de marathon van Antwerpen. Ben gisteren begonnen met het Zonnatura bietensap. Twee glazen per dag. Niet echt smerig, maar om te zeggen dat het lekker is, nee. Ik ga er in ieder geval mee door tot zaterdagavond. Eens kijken of het werkt en of er iets van het PR af kan.

  106. Gebruik na burn out inositol en nog halfje dormonoct, nu huiduitslag v inositol, dus bietensap aldus osteopaat, nog andere tips?

  107. Elke, in het gegeven dat inositol huiduitslag zou veroorzaken kan ik mij in het geheel niet vinden. Wel zijn huiduitslag en jeuk een bekend bijverschijnsel van dormonoct [=loprazolam]. Dat op de bestrijding van deze problemen automatisch bietensap zou moeten volgen, ontgaat mij ook. Hoewel bietensap uitermate gezond is en zeker niet af te raden, denk ik bij de behandeling van een burn-out eerder aan een goede multivitamine, vitamine C, 5-HTP, Gingko Biloba, Panax Ginseng en L-Theanine. Niet allemaal tegelijk gebruiken, maar met gezond verstand en eventueel in overleg met een orthomoleculair therapeut of arts.
    gr. Anthon

  108. Wat betreft het nitraatgehalte en de correspondentie die ik er over voerde. Zonnatura gaf als antwoord het niet te weten en van biologische groothandel de Nieuwe Band. Leverancier van deze bietensap

    Kreeg ik het antwoord;

    Beste Adriaan,

    Bedankt voor je vraag.

    Volgens onze leverancier is er ongeveer 600-1200 mg nitraat per liter rode bietensap aanwezig. De grote variatie is te wijten aan de natuurlijke variatie in de hoeveelheid nitraat in de rode bieten. Dit wordt onder andere veroorzaakt door klimaat tijdens de groei en de bodemvariatie. Over het nitrietgehalte kunnen wij helaas geen uitspraak doen.
    Ons sap wordt niet bewerkt met als doel om nitraten eruit te halen, dus er zal het nitraat/nitriet gehalte in zitten dat vanaf het land aanwezig is in de bieten.

    We hopen je iets verder geholpen te hebben met dit antwoord en wensen je veel succes met je site.

    Met vriendelijke groet/Kind regards,

    Margreet van der Veen
    Kwaliteit/Quality

  109. Beste,

    Ik loop achter 2weken de maasmarathon. Voor het eerst ben ik nu bezig met iedere dag een glas rode bietensap te drinken. Ik heb hier echter nog geen verbetering van het uithoudingsvermogen gemerkt. Is een glas (200ml) dan niet genoeg? Hoeveel zou ik best per dag moeten drinken de week voor de marathon?

    En op de dag van de marathon zelf, ik begin om 9uur , hoeveel tijd op voorhand zou ik dan het bietensap best drinken?

    Daarbij vroeg ik me af als me dit niet parte kan spelen tijdens het lopen, dat het bijvoorbeeld op mijn maag gaat liggen?

    Alvast heel erg bedankt want mijn onzekerheid over het gebruik hiervan is groot omdat ik het nu pas voor de eerste keer doe.

    Met vriendelijke groetjes

    Bert

  110. Zoals hiervoor al vermeld staat houdt het zuurstofsparend effect ongeveer 3 uur aan en wordt een dosering van een halve liter voor een wedstrijd geadviseerd en een geringere hoeveelheid voor een training.
    Je hoeft deze halve liter uiteraard niet in een teug op te drinken zodat het niet zwaar op de maag hoeft te liggen als de wedstrijd begint. Het levert meteen een flinke hoeveelheid vocht dat ook erg van belang is voor een marathon
    Succes!

  111. Ok heel erg bedankt voor deze info.
    En als ik het niet wil riskeren om voor de marathon het bietensap te drinken, maar de avond ervoor een halve liter drink?
    Heeft dit dan nog effect op het uithoudingsvermogen of heeft het enkel effect als ik het voor de wedstrijd drink?

    Met vriendelijke groetjes

    Bert

  112. Hallo allemaal!
    Erg interessant hoor deze discussie, wat mij helaas wel opvalt is dat er geen terugkoppeling is van mensen die het bietensap werkelijk hebben uitgeprobeerd in een wedstrijd. Er wordt wel vermeldt dat mensen ermee bezig zijn, maar na de wedstrijd hoor je niks meer en dat is jammer. Uiteraard zijn er voldoende aanwijzingen(onderzoeken en uiteraard Maas van Beek) alleen zie ik nog te weinig resultaten van mensen zoals jij en ik die het hebben getest. Ik ga morgen in ieder geval een wedstrijd lopen en ik zal daar zeker een terugkoppeling van geven! Afgelopen dagen heb ik al een fles Zonnatura bietensap naar binnen gewerkt en morgenochtend ga ik nog een halve liter drinken 3 a 4 uur voor de 15 km wedstrijd. Ben benieuwd;-)

  113. Ok vandaag dus de 15 km gelopen. Resultaat was goed, onder het uur en anderhalve minuut van mijn pr. Moeilijk te zeggen of het bietensap hierbij heeft geholpen, omdat ik al een pr verwachtte, maar toch kan het in ieder geval geen kwaad bij de voorbereiding.
    Wordt vervolgd;-)

  114. Geachte,
    Heb met veel belangstelling naar info gekeken. Ben ook gestart met gebruik van rode bietensap elke morgen een glas op nuchtere maag. (eigen kweek – geen toevoegingen) Ben 60 jaar oud en vele klachten zoals -ledig hoofd- kort ademig- waren na enkele dagen veel beter. Terzelvertijd heb ik echter buikloop gekregen. De dikke darm deed pijn en waarschijnlijk heeft dit aanleiding gegeven tot plasproblemen (prostaat verdikt).
    Is er iets dat ik kan nemen om de buikloop te stoppen zodat ik terug met rode bietensap kan beginnen? Ik voelde mij daar echt goed bij. Als ik iets aan mijn voeding verander heb ik altijd wel last van buikloop.
    Dank voor help

  115. Johan, ikveronderstel dat de bietensap op de nuchtere maag bij jou toch niet zo’n goed idee is. Wellicht is het beter om de inname te verplaatsen NA een maaltijd. Een verband tussen een pijnlijke dikke darm en plasproblemen liggen mijnsziens niet voor de hand omdat er anatomisch gesproken geen verbinding tussen de prostaat en de dikke darm bestaat. Als je er zeker van bent dat de prostaat vergroot is dan moet daar altijd door een arts naar gekeken worden. Doorlopen geeft op langere termijn problemen. Overigens is dr. Jan Kirch van het Medisch Centrum de Baronie in Breda een topspecialist voor de behandeling van een dergelijke probleem. Zie http://www.mcdebaronie.nl
    gr. Anthon

  116. Ook kan het een groot verschil geven als je de gefermenteerde bietensap uit een fles gaat gebruiken. Fermentatie is een vorm van ‘vertering’ die niet voor niets wordt toegepast. De meeste bietensap in een fles is gefermenteerd. Die keer dat ik ongefermenteerde dronk heb ik maar één slokje genomen…

  117. Anthon & Adriaan dank voor antwoord. Heb vroeger al gefermenteerde bietensap genomen maar ik herinner mij geen possitieve invloed meer zoals nu bij mijn eigen preparatie. Ik loop maandag naar de winkel om het opnieuw uit te proberen.
    De aangehaalde nadelen zijn bijna weg.

  118. Anton en Adriaan ik ben verkocht aan bietensap van het merk zonnatura heb namelijk veel last van spataderen en een slechte spijsvertering het werkt super maar nou is mijn vraag hoe lang kan ik achter elkaar bietensap drinken zonder dat de werking minder word of dat er bijwerkingen op treden

    met vriendelijke groet Frans

  119. Frans, het antwoord op je vraag kan zowel kort als duidelijk zijn. Wil je de voordelen van bietensap blijven ervaren, dan is een dagelijkse inname noodzakelijk. Zoals je uit de bovenstaande commentaren van Adriaan en mij kunt lezen zijn die voordelen velen. Voor de verbetering van spataderen denk ik echter meer aan paardekastanje-extract [Aesculus Hippocastanum- 2 x daags 250 mg], Druivenpittenextract [Proanthocyanidinen – 3 x daags 100 mg] en Rutine [2-3 x daags 500 mg]. Dit zijn middelen die in staat zijn de vaatwanddegeneratie geheel of gedeeltelijk tegen te gaan.
    gr. Anthon

  120. die middelen tegen spataderen zijn me bekend maar ik heb eens gelezen\gehoord dat te lange tijd achterelkaar het drinken van bietensap schadelijk kan zijn voor je nieren

    met vriendelijke groet Frans

  121. Bietensap is normaliter goed voor de nieren. Zo is er recent nog onderzoek gedaan naar het effect van nitraat op de nieren. Gesuggereerd wordt dat het een bijzonder positief effect heeft
    http://cardiovascres.oxfordjournals.org/content/89/3/574.full.pdf

    Echter, bietensap is rijk aan oxolaat (oxaalzuur). Mensen die last hebben van nierstenen kunnen beter aan doen niet te veel voedingsmiddelen met veel oxolaat te eten zoals ook chocolade, spinazie en koffie. De meeste – zo’n 80% – van de nierstenen bestaan uit calciumoxolaat. Andere maatregelen ter preventie van het opnieuw krijgen van nierstenen zijn overigens belangrijker zoals veel water drinken en citraat- en magnesiumrijke voeding.
    Mensen die nooit last hebben gehad van nierstenen hoeven geen rekening te houden met het oxolaatgehalte van voedingsmiddelen.

  122. Dag Anthon,

    Ik drink elek dag vers gesperste cirusvruchten (longdrink glas) en voeh hier een afgestreken theelepel VIT C poeder toe. (voor afbraak nitraat)

    Ik drink nu ook elke dag eenglas (longdrink glas) bietensap van Demeter. Is het noodzakelijk om de dosis VIT C poeder te verhogen? maw moet ik bij het drinken van Bietensap elke dag VIT C poeder innemen? en hoeveel?

    Met vriendelijke groeten
    Jet

  123. Aanvullend:

    is het niet belangrijk dat nitraat/nitriet wordt afgebroken in je lichaam door VIT C poeder? Want kankercellen groeien bij aanwezigheid van nitraat/nitriet?

    Ik heb deze informatie uit:
    Houtsmullers dieet bij Kanker.

    groet Jet

  124. Jet, volgens dr. Houtsmuller kunnen nitrosaminen [stikstof-bevattende eiwitbestanddelen] in voedsel kankerverwekkend zijn. Deze ontstaan door omzetting van nitraat in nitriet, gevolgd door koppeling aan eiwitbestanddelen. Door gebruik van vitamine C kan dit worden tegengegaan. Overigens zijn er ook voedingswetenschappers die menen dat het met dat kankerwekkende aspect van nitriet wel meevalt. Hoe het ook zij, gebruik in bietensap een theelepeltje vitamine C-poeder en als dit op maagbezwaren stuit, kies dan voor de ontzuurde vitamine C[ calciumascorbaat]. Overigens zie ik geen reden om vitamine C toe te voegen aan sap van citrusvruchten. Die is van nature nitraatarm; bietensap is een ander verhaal.
    gr. Anthon

  125. Begin januari werd bij mij bij toeval borstkanker vastgesteld.
    Na de operatie heb ik een bestralingskuur doorgemaakt en was chemo gelukkig niet nodig.
    Al van bij het begin van de vaststelling ben ik, op aanraden van iemand, gestart met het drinken van rode bietensap. Ik weet niet of het hierdoor komt, maar ik heb mij geen 5 min. ziek gevoeld. Na drie maand ben ik terug fulltime beginnen werken (horeca)
    dus behoorlijk veel uren en veel stress. Ik voel mij beter dan ooit, ook wat uithouding en vermoeidheid betreft. Ik wijt het aan het gebruik van het rode bietensap.

  126. Myriam, prettig te horen dat bietensap je goed doet. Het is inderdaad een onderdeel van het kankerwerend dieet bij een zogeheten niet-toxische-tumortherapie [Moerman-Houtsmuller] Als je verder iets wilt doen om de kans te verkleinen dat de borstkanker terugkeert, raad ik je zeker aan om een arts voor nutritionele oncologie te raadplegen. Hoe meer ijzers je wat dit betreft in het vuur legt, hoe kleiner de kans op een herhaling. Zoiets voor 100 % uitsluiten kan natuurlijk geen enkele medicus. Maar er is bij kanker veel meer te doen dan alleen “straal en staal”. Kijk eens op de site van de Maatschappij ter Bevordering der Orthomoleculaire Geneeskunde- http://www.mbog.nl
    All the best !
    gr. Anthon

  127. Kan iemand mij vertellen of het verstandig is om bij een chemokuur met toevoeging van Avastin, bietensap te gebruiken.

    Gr. Hanneke

  128. Hanneke, dat kan maar ik ben die persoon niet. Je kunt die vraag het beste stellen aan één van de leden van het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie.
    Dit is een stichting waarbij artsen, biochemici en apothekers zijn aangesloten die voorstander zijn van de zogeheten Niet-Toxische-Tumortherapie [Moerman-Houtsmuller] en alles weten over [on]verenigbaarheid van reguliere kanker behandeling en ondersteunde voedingstherapie. Je kunt ook even mailen met de secretaris, dr. Engelbert Valstar in Den Haag, die gespecialiseerd is in deze materie. Zijn emailadres is: e.valstar@planet.nl
    All the best !
    Anthon

  129. Ten eerste vind ik dit een zeer interessante discussie, ik loop zelf ook veel en doe aan spinning en ga deze week ook direct een fles bietensap kopen. Maar ik heb nog wel een vraag waar ik eigenlijk niets over lees. 2 jaar geleden is bij mij een verminderde longcapaciteit van 12% geconstateerd en kreeg een pufje voor 4x per dag. Toen ben ik dus veel gaan sporten en het pufje heb ik niet meer nodig, alleen tijdens een verkoudheid. Alleen is mijn uithoudingsvermogen soms erg slecht, soms kan ik 5 km lopen zonder problemen en soms hou ik nog geen 2 km vol. Kan het bietensap mij daar in ondersteunen? Ik lees wel dat de bloedvaten wijder worden.

    Gr. Yvonne

  130. Het kan geen kwaad om het rodebietensap te proberen. Waarschijnlijk heeft het bij jouw ook een positief effect op het uithoudingsvermogen. Het is me niet helemaal duidelijk wat de reden is van de verminderde longcapaciteit. Als allergie, zoals hooikoorts, hier een rol bij speelt is het niet verwonderlijk dat je uithoudingsvermogen sterkere wisselingen vertoont dan bij anderen. Iedereen heeft natuurlijk goede en minder goede dagen.
    Kijk even naar dit artikel van Anthon (en probeer vitamine C)
    http://vita-info.nl/2012/06/hooikoorts/

  131. Dank je voor je reaktie, de verminderde longcapaciteit komt van het roken, waar ik inmiddels wel 4 jaar mee ben gestopt en het ook nooit weer ga doen, maar goed wel te laat. Ik ga zeker de bietensap proberen en ook de viamine C. Dank je wel.

  132. Of vitamine C helpt bij longemfyseem (COPD) is onzeker. Er is eigenlijk te weinig onderzoek over natuurlijke behandelingen bij deze aandoening. Waarschijnlijk is een koolhydraatarm dieet verstandig bij emfyseem (wel voldoende fruit en kruiden vanwege de antioxidanten) en helpen carnitine, visolie, n acetyl cysteïne (wordt o.a. als middel tegen hoesten o.a. van het merk Fluimicil verkocht) en co q 10 een beetje. In de winter is voldoende vitamine D extra belangrijk. Rodebietensap lijkt me zeker het proberen waard bij emfyseem.
    Als emfyseem niet verergert is het al veel waard

  133. Al 25 jr. geleden ’n ‘privé-studie gemaakt over bietensap vanwege de huidkanker van mijn moeder. Zij had een plek ter grootte van 1 rijksdaalder op haar rug en het ziekenhuis wilde dit toen wegsnijden. Ben dagelijks zelf bieten en wortelsap voor haar gaan maken in de sapcentrifuge ( beide 1 glas p/dag) en na 1 maand was de plek al geslonken. Na 3 maanden was de gehele huidkankerplek verdwenen! De huisarts vond
    het een raadsel en begreep niet hoe dit kon! Grt. Anton

  134. Beste,

    heeft rode bietensap een heilzame werking of eerder een negatieve invloed op de behandeling van Candida?

  135. Specifiek onderzoek is hier niet over bekend maar het nitraat in bietensap zou in beginsel heilzaam moeten zijn bij bacterie en schimmelinfecties. Medicatie tegen candida bevat ook nitraat (micozanolnitraat)

  136. Beste,

    Een vraag, mijn moeder heeft longemfyseem. Nu lees ik hier dat bietensap de zuurstof opname in cellen verbeterd en vaatverwijdend werkt. Dit zou voor een persoon met longemfyseem dus gunstig kunnen zijn. Begrijp ik dat goed zo?

  137. Beste,

    Bij mijn moeder zijn kankercellen ontdekt en ze gaan over 1,5 starten met de behandeling. Ik denk dat het goed is mijn moeder voor deze behandeling bietensap gaat drinken. In de mail wisseling lees is dat dagelijks een half glas kan. Hoelang kan dit achter elkaar, of moet je een pauze inlassen?

    Alvast bedankt.

  138. Er is te weinig bekend over een eventuele interactie tussen rode bietensap en de medicatie en andere behandelingen bij kanker. De rode kleurstoffen zoals betacyanine zijn sterke antioxidanten en hebben tumorremmende eigenschappen maar kunnen theoretisch ook de werking van medicatie en bestraling tegengaan. Wij zijn daarom huiverig om het aan te bevelen.

  139. ik heb een herseninfarct gehad waardoor de rechterkant van mijn hoofd verdoofd aanvoelt doordat de bloedtoevoer gestremd is .kan bietensap iets bijdrage aan de verbetering van de bloedtoevoer. tineke

  140. Zoals in het artikel staat vermeld is uit onderzoek gebleken dat bietensap de doorbloeding van de hersenen verbetert. Je kunt daarom gerust proberen of een glas rodebietensap per dag bij jouw verbetering geeft.

  141. Heb eigenlijk dezelfde vraag als Marijke van 9 juli. Zag geen reactie van Anton of Adriaan terug, maar ben wel nieuwsgierig naar jullie standpunt. Marijke vroeg: “Mijn moeder heeft longemfyseem. Nu lees ik hier dat bietensap de zuurstof opname in cellen verbeterd en vaatverwijdend werkt. Dit zou voor een persoon met longemfyseem dus gunstig kunnen zijn. Begrijp ik dat goed zo?”

  142. Ik kan slechts herhalen wat ik op 26 juni schreef: Rodebietensap lijkt me zeker het proberen waard. Studies over bietensap bij longemfyseem zijn echter voor zover bekend, niet uitgevoerd. Ook hebben we er geen ervaring mee

  143. Thomas, longemfyseem betekent het verlies van longblaasjes door enzymatische invloeden waardoor verminderde gaswisseling [opname van zuurstof en afvoer van kooldioxide en water] en vernauwing van de kleinere luchtwegen optreedt. De longblaasjes verliezen hun elasticiteit en nemen daardoor minder dan de normale hoeveelheid zuurstof op, waardoor kortademigheid ontstaat. Het verlies van elasticiteit wordt met name veroorzaakt door oxidatie van bepaalde enzymen. Dit proces kan worden tegengegaan door anti-oxidanten. Als orthomoleculair protocol wordt bij longemfyseem vaak genoemd:
    1. N-acetylcysteine
    2. een goed anti-oxidantencomplex
    3. Boswellia serrata – blokkeert de werking van de enzymen 5-lipoxygenase en human leukocyte elastase- die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsreactie bij longemfyseem
    4. Omega-3-vetzuren die ook ontstekingswerend werken
    5. Quercetine- vermindert de progressie van longemfyseem.
    Of bietensap hier iets aan toevoegt betwijfel ik- het is in elk geval zeer gezond.
    Overigens beschouw ik longemfyseem als iets dat niet met zelfdokteren moet worden behandeld, maar door een gekwalificeerd orthomoleculair arts moet worden bekeken die tevens in staat is een afweging te maken over het gecombineerde gebruik van reguliere medicijnen en voedingssupplementen.Zie hiervoor http://www.mbog.nl
    gr. Anthon

  144. De longblaasjes zullen door het rodebietensap mogelijk niet verbeteren bij longemfyseem en de toestand van de longen in het algemeen mogelijk ook niet maar de verbetering door het bietensap die wel waarschijnlijk is komt doordat 1) minder zuurstof nodig is voor dezelfde hoeveelheid energie. 2) de spieren om te ademhalen er sterker door kunnen worden.
    Dit laatste aspect is de verklaring voor de (beperkte) verbetering die studies laten zien door lichaamsbeweging, carnitine en vitamine D
    Ik citeer nog even de laatste zinnen uit het artikel

    Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

  145. Ja, bieten (sap) worden wel aanbevolen tijdens de zwangerschap o.a. ook vanwege het hoge antioxidantgehalte en de aanwezige kalium en ijzer. Mineralen waaraan dan een grotere behoefte bestaat. Alleen hebben sommige mensen bij bietensap last van misselijkheid of andere maag of darmbezwaren. De kans hierop is groter tijdens de zwangerschap. Eén of twee maal daags een half glas rodebietensap zal in de meeste gevallen zonder bezwaar gedronken kunnen worden.

  146. Ook de hockeydames zaten gisteren “al om half zes aan het bietensap” “dat sapje is niet lekker, zeker zo vroeg niet. Maar verder geen probleem” Lidewij Welten na de gewonnen wedstrijd tegen Japan op de olympische spelen

  147. Adriaan, ik heb vroeger mijn problemen al gemeld bij het drinken van bietensap. Er waren duidelijk positieve veranderingen voelbaar maar ik kreeg darm en prostaat problemen waardoor ik moest stoppen. Ik heb nu mij laten testen (Kinesiologie) op bietensap en inderdaad ik verdraag geen bietensap. Ik vind dit zeer spijtig gelet op de positieve effecten die er duidelijk waren. Kan jij mij suggesties doen ? Een maand na stoppen met bietensap inname zijn de problemen veel verbeterd.
    Dank Johan

  148. Als je bietensap niet goed kunt verdragen maar toch denkt baat te hebben bij de nitraat en andere ingrediënten van bietensap dan kun je het proberen met andere groente die rijk zijn aan nitraat. Spinazie is erg gezond en bevat naast nitraat de belangrijke ontstekingsremmende , antioxidanten luteïne, zeaxanthine en andere xanthines. Deze zijn o.a. van belang voor de gezondheid van de ogen en van de bloedvaten. Ook bevat spinazie veel vitamine K.

  149. Ik probeer momenteel mijn Hoge bloeddruk natuurlijk aan te pakken omdat de med vooral lastige en vermoeiende bijwerkingen gaven

    Ik neem hiervoor 2 maal daags kaneel met honing en een glas Demeter bietensap
    Die overigens echt prima te drinken is
    Nog Te kort bezig om er wat zinnigs van te zeggen of het echt werkt
    maar ik heb dus sindsdien wel last van lichte drukpijn boven en achter de oren mogelijk door de natrium is overigens nog geen echte hoofdpijn gewoon irri

    Nog suggesties om dit te elimineren zodat ik de voordelen wel kan behouden?

    Thanks Ivo

  150. Ivo, volgens het laatste onderzoek (zie artikel, update 10 augustus 2012) hadden de rode bieten geen invloed op de hartslag. Mogelijke hoofdpijn komt niet door eventueel aanwezig natrium maar er is mogelijk een relatie met migraine vanwege het bloedvatverwijdend effect. Zie eerdere reacties.

  151. Wat ik niet begrijp is,dat we altijd olie gebruiken in salades ookal zit daar nitriet in.
    Dus met andere woorden we zouden beter de olie weg moeten laten(?)Bvb dank!
    Sita

  152. Sita, olie voegt niet alleen smaak aan de salade toe, maar maakt het ook voedzamer. Tevens stelt olie de zich in de salade voorkomende vitamines en fytochemicaliën beter beschikbaar voor het lichaam. Sommige mensen-zoals mijn echtgenote- voegen daar nog een klein scheutje natuurazijn aan toe, waardoor het geheel nog smakelijker en de voedingsstoffen nog beter kunnen worden opgenomen. We hebben ook wel eens ge-experimenteerd door uitsluitend azijn ZONDER olie te gebruiken, maar dat is ons om voor de handliggende redenen niet zo goed bekomen. Mijn moeder deed naast de twee genoemde dressings ook nog een beroep op de suikerpot door er twee eetlepels suiker over heen te strooien, maar dit advies moet je ogenblikkelijk in de wind slaan…..
    gr. Anthon

  153. Ja, de hoeveelheid olie en vetten hoeft niet dermate hoog te zijn dat de genoemde nadelige reactie optreedt. Het is wel zo dat in sommige kant en klaar bakken aardappelsalade het vetgehalte erg hoog kan zijn. Als je daar dan nitraatrijke groente bij eet en er nog extra olie overgiet dan kan mogelijk het ontstaan van nitrosamines bevorderd worden

  154. Op dezelfde manier doe ik wat olie door de zelf gemaakte groente en fruit sapjes,dus wat olijf of lijnzaad olietjes en dat is dus prima begrijp ik,ook door bieten en wortelsapjes..

  155. Dank Jullie wel Anthon en Adriaan!
    Dus nog ff.., in de biet en of wortelsap evt met appel,is t geen probleem om wat ciroen en olie te doen?( ivb met nitriet)
    Sorry maar misschien heb ik iets niet goed begrepen over vet , vit C en nitriet.

  156. Inderdaad geen probleem zolang je het niet overdrijft. Het vetgehalte liefst onder de 10% van het geheel houden bij nitraatrijke voeding.

  157. Beste Adriaan,

    Hoe kan ik met rodebietensap me het best voorbereiden op een ironman Triathlon.
    Week van te voren beginnen met 250ml. De dag van de wedstrijd 500ml.
    Dan tussen door ook nog in een bidon?

  158. Sinds mijn 10de jaar heb ik epilepsie veroorzaakt door littekenweefsel in een hersenkwab, dit is gekomen door een verkeerde medicatie toen ik de ziekte van Henoch Schonlein had, hiervan ben ik geheel hersteld, ik ben nu 50. Ik lees dat door het drinken van bietensap de doorbloeding beter verloopt. Ik lees ook dat het drinken van rodebietensap de sportprestaties verhoogd ( ik ben een fanatiek hardloper). Ik ben van plan om dit uit te proberen en verwacht hiervan geen problemen…

  159. Beste Dennis,
    Tijdens een triathlon of een andere extreem lange duurwedstrijd, zoals een marathon kan het mogelijk nog extra nut hebben om de rest van de fles (250 ml) aangelengd met water of andere drank, tijdens de wedstrijd op te drinken. Probeer het altijd eerst tijdens een training. Dat geldt trouwens voor alles wat je tijdens een wedstrijd eet of drinkt.
    Zelf heb ik tot dusver nooit langer dan 10 km wedstrijden gelopen en probeer dan niet eens meer water te drinken want de kans is groot dat, als ik op m’n limiet loop, me dan verslik maar bij wedstrijden die langer dan een uur duren is het meestal nodig te drinken en (soms) te eten

    @ Bennie . Ik denk niet dat de bietensap iets doet bij epilepsie maar ik zie geen bezwaar het te proberen

  160. Bennie, en voor zover je het antwoord van Adriaan over het hoofd hebt gezien-zie de laatste regel hierboven- voorzover ik heb kunnen nagaan zijn de huidige anti-epileptica geen vijanden van nitraat. Dit even als aanvulling op Adriaan’s commentaar en voor het geval je degelijke medicijnen nog gebruikt.
    gr. Anthon

  161. Hallo,

    Ik gebruik al jaren elke ochtend een glas bietensap van DeMeter. Ik voel me er erg goed bij. Nu vraag ik mij al tijden af, staat bijv. 100 ml bietensap ook gelijk aan ongeveer 100 gram groenten? Ik eet sowieso ong. een pond groenten per dag, buiten de bietensap om, maar ik was hier wel benieuwd naar.

    Bedankt alvast!

  162. Beste W. wie een pond groente per dag eet doet goed, wie daar 100 ml bietensap aan toevoegt doet [nog] beter. Hoewel bieten door hun samenstelling specifieke eigenschappen hebben, die bij andere groentesoorten niet of minder voorkomen, is het altijd verstandig om gevarieerd te eten. Vooral gekleurde groente en groente soorten als spruitjes, broccoli en bloemkool zijn geroemd om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. Koolsoorten zijn rijk aan antioxidanten. Demeter heeft naast bietensap ook diverse andere sappen, die het voordeel hebben dat er veel gevarieerde groente per dag wordt geconsumeerd.
    Als je reeds veel groente eet is extra gebruik hiervan een mogelijkheid, maar geen noodzaak
    gr. Anthon

  163. Ik heb al een vrij goede conditie, doe veel aan wielrennen/hardlopen, eet gezond, heb een goede bloeddruk en een rustpols van tussen 40 – 50 slagen per minuut. Ik ben een tijdje bietensap gaan drinken (2 a 3 glazen per dag). Ik heb het idee dat ik er moe van word, op kantoor kost het mij moeite om me te concentreren. Kan het bloeddrukverlagende effect van het bietensap misschien de oorzaak zijn dat ik mij zo vermoeid voel?

    Gr Ard

  164. Hallo,

    Ik wil ook beginnen met rode bietensap.
    Ik doe veel aan sport en mijn bloeddruk is dikwijls aan de hoge kant, dus ik kan er alleen maar baat bij hebben.

    Ik heb hier enkele specifieke vragen over:

    1) Het makkelijkste lijkt me om een vast tijdstip te nemen waarop je het glas drinkt
    om het niet te vergeten. Dan lijkt me ’s morgens het handigste.
    ’s Morgens neem ik meestal dit ontbijt (300 ml halfvolle melk, 100 gr havermout,
    1 banaan en 40 gr whey-poeder in de blender). Hier zit ongeveer 15 gr vet in.
    Zou ik dan veel tijd tussen het glas rode bietensap en mijn ontbijt moeten laten om
    geen slechte combinatie met het vet te hebben?

    2) 2 keer per week doe ik aan krachttraining en dit duurt 1,5 à 2 uur.
    Ongeveer 2 uur voor de training eet ik een vet-arme en eiwit- en koolhydraatrijke
    maaltijd. Zou het nuttig zijn om tijdens deze maaltijd een glas rode biet te drinke?
    Of is dit beter korter tegen de training? Vlak voor de training eet of drink ik nog iets
    met snelle suikers (banaan of fruisap). Kan ik dit eventueel vervangen door of
    combineren met rode bietsap? En is een glas dan een goede hoeveelheid?

    3) 2 à 3 keer per week ga ik ’s morgens lopen. Ik drink enkel één of twee glazen
    water voor het lopen en ontbijt erna. Is het nuttig om een glas rode bietensap vlak
    voor het lopen te drinken of kan ik dit beter een half uurtje eerder doen, zodat ik
    meer van het effect kan profiteren tijdens het lopen?

    4) Ik heb begrepen dat je door het drinken van rode bietensap voor een inspanning
    minder zuurstof nodig hebt om dezelfde prestatie neer te zetten. Wil dit dan ook
    zeggen dat je minder snel (lees: tegen een hogere hartslag) in het anaërobe gaat
    zitten en dus intensiever kan fietsen/lopen zonder dat er verzuring optreedt?

    Alvast bedankt voor de antwoorden.

  165. Beste Ard, het is niet uitgesloten dat de drie glazen bietensap een te hoge doses nitraat voor je bevat. Alhoewel in de literatuur geen melding wordt gemaakt van een te lage bloeddruk door bietensap is dit niet uitgesloten. Ook kan iemand om onbekende andere reden slecht reageren op de bietensap. Ik zou het in ieder geval even bij maximaal 1 glas per dag laten.

  166. Beste Dennis
    1) Het ontbijt bevat niet te veel vet om het te kunnen combineren met de bietensap. Mocht het toch niet goed combineren dan merk je meestal snel genoeg (misselijkheid)
    2) Lijkt me uitstekend om 2 uur voor de krachttraining te drinken
    3) Het heeft allebei de voor- en nadelen. zelf loop ik afwisselend ’s morgens op bietensap (lange duurloop van 45-60 minuten) en zonder caloriën (koffie en thee) een half uur. De prestatie is beter met de bietensap maar op lege maag – wel goed drinken- sporten traint het lichaam vet te gebruiken als energiebron. Als je 45 minuten loopt gebeurt dit toch wel ook al heb je van te voren iets gegeten of gedronken zoals bietensap
    4) inderdaad. De prestatie in de laatste fase van de training of wedstrijd verbetert

  167. ik heb een lekker smoothie recept, waardoor het drinken van bietensap echt aangenaam wordt en verder ook super gezond (lijkt mij):
    ongeveer 250cl bietensap, 2 uitgeperste sinaasappels, 1 banaan, 1 eetlepel chiazaad, scheutje kavancevitam (bessen) of vergelijkbaar siroopje, evt een drupje stevia….en gaan met die banaan, wat een energie!!!

  168. Ik gebruik nu een week rode bietensap van Zonnatura en voel me echt veel fitter en heb minder last van duizeligheid, ik gebruik het dus gewoon voor de gezondheid en niet voor (zwaar) presteren.
    Mijn (simpele) vraag: hoe en wanneer kan ik het best bietensap innemen en wat is de juiste combinatie, kan ik bijvoorbeeld bietensap mengen met jus d’orange? Ik lees over het gevaar van nitraat.
    Ik vind het sap overigens gewoon lekker!

  169. Beste

    Ik ben een competitief wielrenner en ik boek mooie resultaten. Ik heb nu al veel over bietensap gehoord maar als je er zoveel mogelijk effect wilt uithalen, moet je dan gewoon 2 uur voor de wedstrijd een glaasje drinken? Dus 1 keer in de de week? Is het niet beter dat ik dan elke dag rode bietensap drink? Maar hoeveel moet dit dan zijn?
    Alvast bedankt
    Mvg
    Gilles

  170. Zoals je hierboven kunt lezen ben ik voorstander van het afwisselend met en zonder bietensap trainen. Voor een wedstrijd kun je het beste een halve liter drinken. Bij wedstrijden die uren duren zou ik de bietensap gedeeltelijk korter voor de start drinken dan 2 uur

  171. Beste, ik drink zelf regelmatig rode bietensap, en voel me er ook goed bij; ik denk ook dat mijn resultaten op de marathon er positief door zijn beinvloed. Ik ben bijna 40 jaar en verbeter nog steeds mijn marathontijden (net boven 3u). Moeilijk te zeggen of het aan rode bietensap ligt, maar ik heb de raad die ik eerder van Adriaan en Anton kreeg opgevolgd (ten laaste 30min voor training 150ml tot 250ml rode bietensap gemengd met fruitsap voor de vitamine C / voor wedstrijd 500ml).

    Nu zit ik met een nieuw dilemma: tijdens een consultatie bij een sportarts werd me het volgende gezegd: rode bietensap zou namelijk een gelijkaardige werking hebben als een hoogtestage. Je traint in zuurstofarmere “omgeving”, en hebt dan een positief (wedstrijd)effect (kort) nadat je stopt met het drinken van rode bietensap / terugkomt van een hoogtestage.

    Ik ben geen wetenschapper, maar dit leek me plausibel. Ik probeer het dan maar proefondervindelijk na te gaan: na een 3-tal weken rode bietensapkuur volgens bovenstaand schema, ben ik nu al enkele dagen gestopt met het drinken van rode bietensap, en mijn trainingstijden zijn schitterend / beter! Graag uw mening of dit toeval is of niet. Indien de parellel met hoogtstage klopt, hoeveel dagen voor een wedstrijd dan best stoppen met het drinken van rode bietensap?

  172. Fijn dat je prestaties nog verbeteren. Dat is niet uitzonderlijk op jouw leeftijd.
    Een effect zoals je stelt is imho niet mogelijk. Mogelijk heeft de sportarts het niet goed uitgelegd of hij baseert zich op ons onbekende feiten. Het is niet helemaal met zekerheid te stellen of de werkingsmechanismes die in het artikel staan vermeld juist of volledig zijn. Wel lijkt me zonneklaar dat het positieve effect van het drinken van de bietensap meteen, dwz in de uren na het drinken van de bietensap optreden.
    Ik hou juist rekening met het tegenovergestelde effect namelijk dat dit acute prestatieverbeterende effect minder sterk is als ik het bij elke training gebruik (ter vergelijking met het trainen in een zuurstofrijkere omgeving).
    Bij hoogtetraining worden meer rode bloedcellen aangemaakt waardoor er een tijdelijk voordeel mbt de zuurstofopname op zeeniveau bestaat. Bietensap maakt voor zover bekend niet meer rode bloedcellen aan. Mocht dit toch het geval zijn dan zou er nog geen tijdelijk voordeel bestaan door te stoppen met de inname.

  173. Ik heb net een kwart glas bietensap op maar daarvoor had ik wel negerzoenen gehad… Ik lees dus net dat er geen vet bij mag komen!?! Is de kans op kankerverwekkende stoffen nu heel erg groot en wat moet ik doen? Alvast bedankt voor uw antwoord…

  174. De nitrosamines die kunnen ontstaan door de combinatie vet-nitraat (bietensap) zijn niet gezond maar vormen geen acuut gevaar. Geen reden tot ongerustheid dus.

  175. Ja dat kan mits de maaltijdshake een eiwitrijke shake is, wat doorgaans het geval is. Er mag alleen niet zo veel vet in zitten. Meestal bevatten deze shakes weinig vet

  176. Hallo,

    Allereerst wil ik een compliment geven over dit forum!

    Echter heb ik een specifieke vragen over het gebruik van bietensap in combinatie met kokosolie i.v.m de vetten. Kokosolie heeft ook vele goede eigenschappen bij het opbouwen van lichamelijk prestaties. Ik zou graag beide willen gebruiken in mijn dagelijkse voedingspatroon. Kan ik deze zonder gevaar combineren?
    Is het beter om bijv. 250 ml bietensap te verdelen over de gehele dag?
    Kan je kokosolie tegelijk met bietensap + vitamine C en eiwitshakes innemen? Op deze manier zou je een goede blend van voedingsstoffen binnen krijgen om je spieren snel en optimaal te kunnen laten groeien en of herstellen.

    Mijn inname van kokosolie is ongeveer 30 ml per dag. Deze zou ik bijvoorbeeld ook op andere tijdstippen als de bietensap kunnen innemen. Echter is het ideaal om dit bij het ontwaken en voor en na de training te doen. Ook het innemen van bietensap zal in dit patroon ideaal passen.

    Gr. Robert

  177. Ik zou toch enige tijd tussen de inname van de bietensap en de kokosolie laten. Op lege maag bij het ontwaken hoeft de tijd maar kort te zijn. Het gaat erom dat er niet tegelijk veel vet en nitraat in de maag is. Vet blijft in de meeste gevallen veel langer in de maag dan groentesap. Dus eerst het sap en 15 minuten later de kokosolie. ’s Morgens sporten is erg goed maar je moet wel goed gehydrateerd zijn. Daarom heb je zeker een half uur nodig na het ontwaken alvorens je begint. Tenzij het een langdurige training betreft zou ik de eiwitshake pas na de training nemen, zeker als deze melkwei als voornaamste eiwitbron bevat. De bietensap hoef je niet na de training te nemen
    Succes!

  178. Hallo Adriaan,

    Dank je wel voor jouw snelle reactie.
    Ik train elke dag rond 1800 uur. Ik wil de bietensap verspreiden over de dag om de opname van de voedingsstoffen over alle 24 uur optimaal te houden. Na de training eet ik ook nog zeker 2 tot 3 maaltijden. Zou de bietensap dan wel een bijdrage kunnen leveren aan dit proces? Je hersteld immers voornamelijk tijdens je slaap en hierin speelt de opname van je voedingsstoffen een cruciale rol. Zou de bietensap hiervoor dan misschien wel ook na te training interessant zijn? Ik heb namelijk gelezen dat het effe van de bietensap ongeveer 6 uur aanhoudt na inname.

    Gr. Robert

  179. Theoretisch zou bietensap een dergelijk effect kunnen hebben maar of het in de praktijk zo werkt durf ik niet met zekerheid te zeggen. zelf gebruik ik alfa-liponzuur en/of kaneel om de opname in de spieren van de voedingsstoffen te optimaliseren

  180. Hallo,
    Ik heb de hele pagina gelezen.
    Er wordt veel over sporters verteld en de prestaties.
    Ik wil even melden dat ik COPD heb.
    Drink nu iedere morgen bietensap ( zelf in de blender )
    Vind het verschrikkelijk smaken.
    Maar drink het voor het doel.
    Wat ik nu op een dag gedaan krijg is ongelofelijk.
    Zelfs de trap oplopen gaat weer als vanouds.
    Al smaakte het nog 100% viezer, ik blijf het gebruiken.
    COPD patienten, probeer het, jullie zullen versteld staan.
    Dit wilde ik even melden.
    Groetjes Sylvia.

  181. Sylvia, dat verbaast ons niet- zie mijn commentaar op 21 juni 2011 . Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de kant en klare biologische bietensappen van Demeter en Zonnatura smaken alleszins goed. Iets om eens te proberen ?
    gr. Anthon

  182. Hallo Anthon,
    Bedankt voor je reactie.
    Heb toch nog even een vraag.
    Ben totaal niet medisch onderlegt, maar ik meen dat ik op jouw pagina gelezen heb, dat je het bietensap beter in combinatie met vitamine C poeder kan innemen, dit in verband met de nieren.
    Ik heb ontzettend snel nierbekkenontsteking, weet niet of bietensap hier ook kwaad bij kan.
    Raad je me vitamine C aan , en zo ja waar kan ik dat poeder krijgen.
    Ik heb zoveel baat bij dat bietensap, ik wil het niet opgeven.
    Groetjes,
    Sylvia

  183. Sylvia, een half theelepeltje vitamine C POEDER in een glas bietensap is zeker een aanrader, tenzij je reeds vitamine C tabletten gebruikt. Ook dan levert het geen probleem op, maar kan door eventuele overdosering een lichte diarree ontstaan. Dat is weer op te lossen door de dosering te verlagen…..Vitamine C is een ontstekingsremmer en werkt zeer gunstig bij COPD patiënten, omdat, zoals je vermoedelijk weet de long en luchtpijpslijmvliezen in jouw geval chronisch ontstoken zijn. Vitamine C poeder is verkrijgbaar in apotheken en vitaminespeciaalzaken. Ik raad mensen die snel blaas of nierbekkenontsteking hebben wel altijd aan zo’n 8 glazen water per dag te drinken !
    gr. Anthon

  184. Beste

    Ik drink sinds 4 weken op zondag rode bietensap. Elke keer heb ik 3 bieten (vrij groot), 4 wortelen, een stukje gember en een 5-tal peren door de sappers gedraaid (alles uit de biowinkel).
    Dit zijn een drie à viertal glazen, ik vind dit dan ook ongelooflijk lekker.
    Nu pas realiseer ik me dat ik 4 zondagen op rij de hele dag barstende hoofdpijn heb en begin ik een link te zien. Ik heb normaal gezien nooit last van hoofdpijn en vermoed dat het aan de bieten ligt.
    Kan dit en hoe komt dit?

    Alvast bedankt voor de reactie.

  185. Peter, het is goed mogelijk dat de bietensap, vanwege de vaatverwijdende werking de hoofdpijn veroorzaakt. Zoals blijkt uit eerdere reacties ben je niet de enige bij wie dit effect optreedt. Mensen die last hebben van migraine dienen hier vooral op te letten. Het is ook mogelijk dat bij anderen hoofdpijn kan optreden. Het is bijvoorbeeld ook een mogelijke bijwerking van medicijnen die een bloedvatverwijdend effect beogen. Vanuit de wetenschappelijke literatuur zijn er echter nog geen gegevens bekend van deze bijwerking van bietensap. Bij de meeste mensen treedt dit effect niet op.
    Je kunt kijken of je geen hoofdpijn krijgt als je de hoeveelheid bieten verlaagt naar 1

  186. Ik drink graag alle soorten groente en fruit sappen, zelf gemaakt in een slow juicer. Ook bietensap drink ik graag vaak gecombineerd met spinazie of komkommer, appel en sinaasappel… Onlangs begon ik chiazaad aan mijn sappen toe te voegen, behalve de laatste vanwege de combinatie met sinaasappel (vit. C)…
    Ik vroeg me af of de combinatie met bieten en spinazie wenselijk was (ik lees over nitraat/nitriet verhouding), en of ik goed doe in geen chiazaad (30% vet) erbij te doen? Ik zou namelijk dat graag willen doen…
    En is het trouwens wel ok om chiazaad te gebruiken als ik de bietensap alleen met komkommer en appel zou combineren?
    Alvast bedankt!

  187. Norin, ik zou de chia niet met bietensap combineren. Zoals je zelf al aangeeft veroorzaakt de combinatie nitraat-vet-vitamine C- waarschijnlijk vooral de omzetting tot nitrosamines. Het risico daarop is dan het grootst. In mindere mate kan dit echter ook gebeuren zonder de vitamine C. Daarom zou ik de smoothies-sappen met chia geen bietensap en niet te veel bladgroente laten bevatten. EEn sap met chia bevordert de opname van de vetoplosbare carotenoïdes die in veel groentes aanwezig zijn. Een goede combinatie daarom met tomaten en wortelen. Ook bladgroentes bevatten deze vetoplosbare carotenoïdes, naast de vetoplosbare vitamine K. Een kleine hoeveelheid hiervan toevoegen aan een smoothie met chia zal daarom per saldoe ook positief zijn. In dat geval dus geen bijzonder vitamine C rijk fruit toevoegen

  188. Interessante site: ook Mellie Uyldert prees al lang geleden rode bietensap aan ter verlaging van bloeddruk. Ik merk op dat ik na gebruik van bietensap ’s morgens hoofdpijn krijg. Heb nu dosis verlaagd naar 1 biet, samen met citroensap en appel. Toch nog lichte hoofdpijnklachten. Is dit iets wat kwaad kan of kun je ervan uitgaan dat er een bepaalde gewenning optreedt, waardoor de hoofdpijnklachten verdwijnen?

  189. Agnes, dat is een bekend verschijnsel bij nitraat-gevoelige mensen. Of dat op termijn verdwijnt is moeilijk te zeggen. Sommige mensen zeggen baat te hebben door de bietensap te combineren met een afgestreken theelepeltje vitamine C poeder. Het is te proberen, maar verwacht er geen wonderen van. Misschien is het ook een idee om een bestaand merk bietensap eens uit te proberen; bij voorkeur biologisch. Als het nitraatgehalte daaarin wat minder is zal er wellicht ook minder snel hoofdpijn optreden.
    gr. Anthon

  190. beste

    ik ben nu volop aan het trainen om eind juli de mont ventoux te beklimmen en wil dit op een stevig tempo doen. welke hoeveelheid raad je aan per dag van de bietensap? en moet ik daar nu al mee starten of doe je dit best een week ervoor om een maximum resultaat te hebben?
    mvg. Mathieu Claeys

  191. Mattieu, je kunt nu reeds met de bietensap beginnen. Momenteel adviseren we, om eventuele gewenning te voorkomen, deze niet voor elke training te gebruiken maar afwisselend wel en niet. Ook lijkt het ons verstandig voor de trainingen een glas te drinken en op de bewuste wedstrijddag een halve liter. We vermoeden dat dan het posititieve effect dan het grootst is. Succes!

  192. Beste Anthon,

    Ik gebruik bietensap voor mijn Acne. Nu heb ik dus een paar vragen. Ik heb gelezen op een site dat het ten alle tijde niet goed is om bietensap op zichzelf te drinken zonder een mix van andere sappen. Is dit zo? http://www.everynutrient.com/beet-juice-side-effects.html

    Ook zou ik wel willen weten hoeveel bietensap ik mag drinken per dag, wanneer op de dag(ochtend, avond, lege maag) en hoelang ik dit voor een bepaalde periode moet volhouden? Want er wordt gezegd dat je het elk 2 weken lang moet drinken en daarna een week moet stoppen.

    PS: Ik drink uit de flessen van zon…… mocht dit nog helpen bij je antwoorden.

    Alvast bedankt Anthon

  193. Anthon laat deze vraag even aan mij over aangezien ik meer ervaring met bietensap heb.
    Je gebruikt bietensap om acne tegen te gaan. Hoe ben je ertoe gekomen om bietensap hiervoor te gebruiken? Helpt het?

    Wat betreft het combineren met andere sappen. Dat kan goed maar is voor de meeste mensen niet noodzakelijk. Alleen als je last krijgt van de bijwerkingen – met name hoofdpijn – van het bloedvatverwijdende effect en je wilt bietensap toch gebruiken dan is de combinatie met vitamine C rijke vruchten aan te raden. Overigens vooral in dat geval niet combineren met vetrijke voeding.

    Als het verbeteren van sportieve prestaties niet de reden van gebruik is dan adviseren we 2 x daags 100ml-200ml liefst op een lege maag dus voor het eten. We zien geen reden om tijdelijk te stoppen als niet sportieve prestaties maar bijv. bloeddrukverlaging (of in jouw geval vermindering van acne) de reden van gebruik is.

Reacties zijn gesloten.