Rode bietensap-nitraat-nitriet en vitamine C

De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het drinken van rodebietensap opmerkelijke gunstige effecten teweegbrengt. Rode bietensap verbetert het uithoudingsvermogen, verlaagt hoge bloeddruk en vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Nu is ook vast komen staan dat het hoge nitraatgehalte van bietensap hiervoor verantwoordelijk is.

Het eerste experiment werd uitgevoerd onder 14 gezonde volwassenen. Zij moesten een halve liter biologische rode bietensap of water drinken. Hierna werd o.a. de bloeddruk op diverse tijdstippen gemeten. Het bleek dat na het drinken van de bietensap de systolische (boven) bloeddruk circa 10 mm lager was.
De onderzoekers meenden dat het nitraat in de rode bietensap in het lichaam omgezet wordt in nitriet dat weer het gehalte van stikstofmonoxide (NO) verhoogt. Deze belangrijke signaalstof zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.
[ad#ad-2]
Bij een tweede onderzoek aan een andere Engelse universiteit moesten mannen na het drinken van een halve liter rodebietensap per dag, gedurende zes dagen, of eenzelfde hoeveelheid rode bessensap fietsen op een hometrainer totdat ze uitgeput waren. Men kon na het drinken van de bietensap gemiddeld 11minuten en 25 seconden fietsen. Dit was 1 minuut en 32 seconden langer dan na het drinken van de bessensap. Ook in dit onderzoek bleek de rode bietensap een gunstig effect te hebben op de bloeddruk.

Onlangs voerden Amerikaanse wetenschappers een experiment uit met mensen van boven de 70. De proefpersonen moesten afwisselend gedurende twee dagen een ontbijt nuttigen met een laag nitraatgehalte en een ontbijt met een hoog nitraatgehalte ( in de vorm van een glas rodebietensap). Hierna werden MRI scans gemaakt om de doorbloeding van de hersenen te meten. Het bleek dat na het ontbijt met het bietensap de doorbloeding van de hersenen – met name van de frontaalkwabben – beter was met waarschijnlijk een positief effect op het geheugen en andere aspecten van het denkvermogen.

Bij al deze experimenten ging men ervan uit dat het nitraat in de bietensap de gunstige effecten bewerkstelligt. Deze conclusie blijkt juist te zijn. Er werd onlangs geëxperimenteerd met twee soorten bietensap. Bij één van de twee had men het nitraat eruit gefilterd. Het bleek dat de zuurstofbehoefte van de proefpersonen zo’n 15% lager was na het drinken van het ongefilterde rode bietensap.

Nitraat en nitriet zijn niet in alle omstandigheden gunstige voedingsstoffen Ze worden ook vaak aan voedingsmiddelen zoals vleeswaren toegevoegd als conserveringsmiddel. In de maag kunnen nitrieten door een chemische reactie omgezet worden in de kankerverwekkende nitrosamines. Bekend is dat vitamine C dit verhindert en de nitrieten omzet in onschadelijke verbindingen. Het maagslijmvlies scheidt hiervoor ook vitamine C af. Dit wordt gedeeltelijk bevestigd door laboratoriumonderzoek. De vorming van drie kankerverwekkende nitrosamines werd grotendeels of helemaal verhinderd door toegevoegde vitamine C. Echter als het maagsap voor 10% bestond uit vetzuren bleek toegevoegde vitamine C de vorming van nitrosamines juist te verveelvoudigen. Vitamine C stimuleert de omzetting van nitriet in NO (de stof die zo goed is voor de bloedvaten). Maar een hoge concentratie NO kan nadelige reacties met vetten teweegbrengen. Volgens de onderzoekers verklaart dit mogelijk het in de praktijk tegenvallende kankerremmende effect van vitamine C. Vet blijft relatief lang in de maag. Extra vitamine C veel korter. De combinatie nitraatrijk voedsel + vitamine C is goed maar nitraatrijk voedsel + veel vet +veel vitamine C niet.

Afgezien van rode bieten bevatten o.a. ook spinazie, andijvie en sla aanzienlijke hoeveelheden nitraat.

Update 7 juli 2011

Nu, tijdens de Tour de France, is er een nieuw onderzoek over een test met wielrenners verschenen. De renners moesten 2 x een tijdrit van 4km en van 16 km rijden. 2 1/2 uur voor de ritten dronk men een halve liter rode bietensap die de ene keer wel en de andere keer geen nitraat bevatte. De prestatie na het drinken van het gewone, nitraatrijke, rode bietensap waren beter dan na de sap waar het nitraat uit was gehaald. Gemiddeld was het verschil 11 seconden op de 4km tijdrit en 45 seconden op de 16 km tijdrit. Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

Update 10 augustus 2012

Recentelijk is een nieuwe studie verschenen waarbij het effect van rode bieten op sporters werd uitgetest. In dit onderzoek werden gebakken rode bieten gebruikt in plaats van het sap. Als placebo werd een enigermate vergelijkbaar smakend brouwsel van veenbessen gebruikt. De test betrof een 5 km loop op de loopband nadat men 75 minuten tevoren 200 gram rode bieten of de veenbessen gegeten had. In het eerste geval legde men de afstand gemiddeld 41 seconden sneller af. Dit kwam omdat men de laatste twee kilometer op een hogere snelheid had gelopen. In deze test mat men ook de hartslag. Deze was niet anders door de rode bieten.

Hypertension. 2008;51:784.
Journal of Applied Physiology October 2009 vol. 107 no. 4 1144-1155
Nitric Oxide. 2010 Oct 15.
Journal of Applied Physiology November 2010
Scand J Gastroenterol. 2002 Mar;37(3):253-61
Gut. 2007 December; 56(12): 1678–1684.
Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):1125-31.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics; Volume 112, Issue 4 , Pages 548-552, April 2012

Gerelateerd: Carnitine met koolhydraten voor sport

Visolie verlaagt hartslag en zuurstofbehoefte tijdens inspanning

 

211 reacties “Rode bietensap-nitraat-nitriet en vitamine C

 1. Beste Anton, ik heb het gehele topic met interesse doorgelezen, zo ook je adviezen. Zelf drink ik dagelijks minimaal 1 (longdrink)glas bietensap van Zonnatura. Ik ben daarmee begonnen vanwege de vele goede berichten die ik erover las. Ik bemerk een positief resultaat m.b.t. mijn klachten maar wil nog niet op de zaken vooruit lopen. Ik combineer het drinken van bietensap in combinatie met 2 x daags clacium-magnesium suplement (tablet).
  De bietensap drink ik ‘s ochtends in combinatie met vitamine C. Wanneer ik sport eet ik naast fruit ook brood en brood zonder boter vind ik niet erg lekker…. Nu vraag ik mij af of de combinatie boter (vet) met bietensap kwaad kan aangezien ik vaker las dat je beter vet EN bietensap tegelijkertijd kunt vermijden. Of is dat te verwaarlozen?
  Mvrgr, Pat

 2. Pat, het is in de voedingswetenschap moeilijk om stellige beweringen te doen, omdat op dat gebied voortdurend inzichten moeten worden bijgesteld. En dat is maar goed ook. Jouw vraag is om die reden niet zonder meer met een JA of NEE te beantwoorden. Ik raad je in elk geval aan om de informatie over vet-NO [ de stikstofverbinding waaraan bietensap o.a. zijn werkzame effecten ontleent] geschreven door Adriaan in het hoofdartikel nog eens door te lezen. Ook zijn commentaren op een vraag van Kim Dickhout op 12 april van het vorige jaar zijn interessant.
  gr. Anthon

 3. Anthon, bedankt voor je reactie. Heb jij enig idee hoe lang vet eten (of resten daarvan?) in de maag aanwezig blijven? Stel je hebt de avond daarvoor vrij vet gegeten? (Pizza of frietjes ……. hmmmmmm) 🙂
  Gr. Pat

 4. Pat, de metabolisering [vertering van voedsel] is een individueel bepaalde zaak, die bij de één trager/sneller verloopt dan bij de ander, maar in het algemeen kun je er vanuit gaan, dat het meeste vet bij het ochtendgloren de maag wel gepasseerd heeft.
  gr. Anthon

 5. Ik sport veel, 4 a 5 keer per week hardlopen. Ben nu in training voor een marathon in April. Daarnaast in maart twee keer een halve marathon.

  Moet ik dan nu dagelijks 1 glas bietensap drinken? Of is 6 dagen voor de wedstrijd iedere dag 500 ml bietensap ook voldoende?

  Als het antwoord iedere dag een glas, wat is dan het beste tijdstip? ‘s morgens bij het ontbijt of 1 a 2 uur voor de training?

 6. Jakob, loop voor het antwoord op je vragen even door de commentaren die Adriaan en ik aan de diverse vragenstellers hebben gegeven. [naar boven scrollen]Daar kom je ongetwijfeld bruikbare suggesties tegen.
  gr. Anthon

 7. Ik heb een fles bietensap gekoch van het merk Eden. Op het etiket staat: sterk gereduceerd nitraat gehalte.
  Is dit dan wel geschikt?

 8. Nee, je kunt beter de bietensap van een ander merk kiezen, Zonnatura of Demeter bijvoorbeeld. De bietensap blijft overigens wel gezond. Goed dat je het zegt. De afbeelding in het artikel kan ik dan ook beter vervangen

 9. Hallo, wat een interessante vragen en antwoorden! Zelden gedacht dat ik zo nauwkeurige antwoorden zou vinden op de vragen waar ik mee zat. Ik ben ook in voorbereiding op een marathon in april, en ga dus vrolijk verder met het drinken van mijn bietensap volgens het schema hierboven vermeld.

  Ik heb nog een aantal bijkomende vragen:
  1. Ik heb ergens gelezen dat het walsen van het rode bietensap in de mond, goed zou zijn om de nitraatwerking te verhogen. Klopt dit?
  2. Bestaan er nog zo wondermiddeltjes in het gezonde fruit -en groentengamma (als we dan toch aan het persen zijn …)?
  3. Indien je verse bieten perst, gaan er van de positief werkende stoffen verloren door het invriezen – en later terug ontdooien – van dat sap. Ik doe dit om niet elke dag opnieuw te moeten persen. Ik begrijp dat er producten in de handel zijn, maar zo combineer ik de smaken die ik zelf wil hebben.
  4. Ik ben een zware koffiedrinker (tot 10-15 espressos per dag): ik doe dit ook (on)bewust om betere sportprestaties te kunnen leveren. Moet ik ergens rekening mee houden in combinatie met het rode bietensap?

 10. David, ik ga het rijtje van je vragen af:
  1. wie het weet mag het zeggen; ik ben alleen bekend met het walsen van wijn.
  2. wondermiddelen bestaan niet; ik weet ook niet wat je daar van verwacht.
  3. invriezen is een van de beste manieren om ingrediënten te behouden, zo ook met bietensap. Je kunt je een heleboel werk besparen door te kiezen voor Demeter biologisch bietensap; voortreffelijk van smaak !
  4. daar zou ik als ik jou was ogenblikkelijk mee stoppen ! koffie put je lichaamsgehaltes aan mineralen uit zoals magnesium, calcium,zink, fosfor en ijzer. Bovendien gaan zulke hoeveelheden koffie ook ten koste van de voor sportprestaties zo noodzakelijke vitamines B. MATIG met cafeinehoudende dranken dus !
  gr. Anthon

 11. Koffie kan inderdaad de prestaties van duursporters verbeteren. Of 10-15 kopjes per dag te veel is? Waarschijnlijk meer dan de ideale doses maar per saldo is koffie een erg gezonde drank. Geen calorieën en rijk aan antioxidanten. Wat van groter belang is wat dit betreft is dat echte espresso bepaalde ongezonde stoffen bevat die gefilterde en oploskoffie niet meer bevatten.

  Anthon’s artikel over koffie van enkele jaren terug
  http://vita-info.nl/2008/11/koffie-gezondheid/
  Sindsdien zijn er nog diverse studies over de gunstige gezondheidseffecten van koffie verschenen

 12. Met dank voor jullie reacties.

  Met wondermiddel bedoelde ik: gezien mijn sportambities (marathon onder 3u) ben ik op zoek om op natuurlijke manier mijn uithouding te vergroten, mijn prestaties te verbeteren, naast gerichte training natuurlijk (rode biet lijkt 1 manier, koffie een andere: ik vroeg me gewoon af of er zo nog natuurlijke producten waren).

 13. David, het is nogal moeilijk om in dit geval een individueel advies af te geven, omdat behoeftes, wijze van sportbeoefening, persoonlijke conditie, het eventueel gebruik van medicijnen, leeftijd allemaal een rol mee [kunnen] spelen. De supplementen bij sport zijn dan ook vele, zoals een multi, coenzym Q10, vitamine C, vitamine E,magnesium, een mineralencomplex, vitamines uit de B-groep en diverse essentiële en niet-essentiële amino-zuren enz.,enz. Je zou eens kunnen googlen naar “orthomoleculair sportadviseur” en een afspraak kunnen maken, of een digitaal advies inwinnen. Verder zijn er op dat gebied [zeer] lezenswaardige boeken in de handel in de rubriek “Sport en Voeding” Die kun je ook op google vinden. Want je zult begrijpen dat je er niet komt met alleen voedingssupplementen slikken. Goede sportprestaties zijn grotendeels het gevolg van een aangepaste basisvoeding, en niet alleen van pillen en drankjes. Veel succes en rustig aan met de koffie !
  gr. Anthon

 14. Ik ben zelf sinds een aantal maanden 10 km loper en eet ‘s-morgens voor een duurlooptraining niet. Diverse ervaren lopers die ik ken beweren dan een hongerklap te krijgen. Niet iedereen is hetzelfde. Bovendien is dit voor trainingen langer dan een uur wellicht voor niemand aan te raden. Het is overigens erg belangrijk altijd goed gehydrateerd te zijn dwz veel water en thee drinken.
  Voor een intervaltraining en voor wedstrijden drink ik rode bietensap met een schep melkwei. Ook eet ik enkele uren voor een wedstrijd wel maar geen zoetigheid en niet te veel.
  Verder eet ik voor betere prestaties en het tegengaan van spier- en gewrichtspijn veel gember en veel vis en slik o.a. magnesium, carnitine en rhodiola. Met carnitine zijn diverse onderzoeken uitgevoerd . In dit verband is een interessante die waarbij met de combinatie carnitine-caffeïne het duurvermogen van sporters aanzienlijk werd verbeterd. Beiden, en vooral de combinatie zorgen ervoor dat vetzuren makkelijker als energie worden verbruikt.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11922111

 15. Ik drink elke morgen de helft van een 750ml fles bio rode bietensap van de Delhaize op een nuchtere maag, en heb nu minder last van problemen met de prostaat zoals ‘s nachts vaak naar het toilet te moeten.

 16. Ik heb een beetje dubbel gevoel met bietensap. Aan de ene kant goed voor je lever en gal maar als het NO verhoogd dan ongunstig voor mensen met migraine, ontstekingen, chronisch vermoeiheidsyndroom die te hoge NO waardes hebben en daarvoor B12 nemen.

 17. Ron, je hebt daar ongetwijfeld een punt. Wat dit betreft is het altijd moeilijk te bepalen wanneer en onder welke omstandigheden een verhoogd nitraatgehalte echt een probleem wordt. Elk mens is uniek zo ook de biochemische individualiteit eveneens. In het kort komt het hier op neer: de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. De antioxidanten uit rode biet, vooral de rode kleurstoffen beschermen tegen hart en vaatziekten en remmen het ontstaan van bepaalde kankers af, in de eerste plaats leukemie, maar ook darmkanker. Rode biet is rijk aan vitamines, vooral foliumzuur. Mangaan is ook rijkelijk aanwezig, naast kalium en goed opneembaar ijzer. Door de hoge concentratie aan goed verteerbare complexe koolhydraten is rode biet goed tegen darmverstopping, en door de aanwezigheid van rutine, een weldaad voor de flexibiliteit van de bloedvaten.
  Verder zal een ieder die aan de door jou genoemde kwalen lijdt met de nodige voorzichtigheid met dit bijzondere groentesapje moeten omspringen.
  gr. Anthon

 18. Wat betreft migraine is het lang niet zeker dat alle vormen van nitraat en nitriet bij sommige mensen migraines veroorzaken. Doorgaans worden de toegevoegde natriumnitriet in vleeswaren, worsten e.d. als mogelijke boosdoeners gezien. Rode bietensap heeft vanwege de verhoging van NO een bloedvatverwijdende werking en zou migraines kunnen veroorzaken. Daar ben je snel genoeg achter.
  Ik zie echter geen reden om bij ontstekingen of chronisch vermoeidheidsyndroom nitraatrijk voedsel zoals rode bieten, spinazie en andijvie te vermijden.

 19. Ik drink sinds drie dagen een glaasje rode bietensap op een nuchtere maag. 10 minuutjes daarna neem ik mijn gewoon ontbijt : 2 bruine boterhammen met kaas en confituur en een kop koffie. Is dat eigenlijke uit den boze vanwege die vet-nitraat verhouding? Hoelang zou ik moeten wachten om het ontbijt te nemen? Als ik mij zorgen moet maken dat de combinatie met mijn ontbijt kankerverwekkend zou kunnen zijn, is het minder leuk. Ik heb er verder totaal geen last van. Ook geen rode urine voorlopig. het is bio van bij Delhaize. Hoe kan ik weten of het goede is?

 20. Tien minuten na het drinken van bietensap op nuchtere maag is waarschijnlijk voldoende tussentijd waardoor het vet van de kaas niet reageert met het nitriet maar mocht het meer dan een glaasje zijn – bijvoorbeeld een kwart liter – dan zou ik wat langer wachten

 21. Ik drink sinds twee weken bietensap en voel me een stuk beter. Zodoende ben ik gaan zoeken naar informatie over bietensap omdat dat één van de dingen is die ik veranderd heb. Ik kan mijn bril weer wat langer op (voorheen onmiddellijk oogpijn) en ik fiets weer op een normaal tempo.
  Zo kwam ik dus op deze site en las ik over de combinatie met vet. Maar wat ik mij nu afvraag is waarom krootjes (rode bieten dus) bijna altijd gegeten worden in combinatie met rauwe ui en….. speklapjes!
  Ik denk dat de mensen vroeger heel goed wisten wat ze moesten combineren zoals rode kool met zeven ingrediënten enzo, had vast een goede reden maar hoe zit dat dan met die nietjes en vette lappen?

 22. Joke, dat kwam omdat veel mensen dat zo lekker vonden. En omdat speklapjes zo goedkoop waren. Bovendien bevatten uien zeer waardevolle voedingsstoffen zoals quercetine, dat gunstig werkt op het bloed en de bloedvaten. Mooie combinatie dus met bietjes. Die speklapjes waren voor de smaak en de combinatie daarvan met bietjes kwam zeker niet voort uit de wetenschappelijke inzichten van je [over]grootouders ! In die tijd sloeg men op dat gebied soms flink de plank mis, met uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.- zie mijn artikel op deze site “Bitter in de mond”….Aangezien ik geen vlees eet , kan ik je de combinatie bietjes, uien en zalmsnippers beslist van harte aanbevelen !
  gr. Anthon

 23. Hallo, heb zonet mijn eerste glaasje op en ben benieuwd naar het resultaat. Ik ben een fanatieke loopster en zou graag mijn prestaties verbeteren. Ik heb geen natuurwinkel in de buurt, maar heb wel het sap gevonden in de Colruyt. Het merk is quinto en bevat volgende waarden : per 100 ml ‘
  44kcal
  Eiwitten 1 g
  Koolhydraten 9,7g waarvan 2g suiker
  Vetten 0,1g waarvan verzadigd 0,01g
  Voedingsvezels 0,2g
  Natrium 0,03g

  Voor mij is dit allemaal Chinees, maar kunt u mij zeggen of die ook goed is ? Alvast vriendelijk bedankt
  Mvg jenny

 24. Jenny, het merk Quinto is mij onbekend, maar gezien de inhoud zeker “een goede start”. Zoals je uit onze blogs kunt opmaken geven Adriaan en ik de voorkeur aan biologisch vervaardigde sappen. Mocht je in de buurt van een Albert Heynwinkel wonen, loop dan eens binnen en zoek de natuurvoedingsafdeling. Daar vind je het merk Zonnatura. Een fles bietensap van dat merk is een absolute “A.H. belevenis”!
  gr. Anthon

 25. ik gebruik medicijnen voor hoge bloedruk. Dit zijn calcium antagonisten. is het dan verstandig om ook bietensap te gaan gebruiken

 26. Nicole, daar zie ik geen bezwaar in. Als je mijn artikel “Ali Baba en de 40 rovers” leest, dan zie je dat bloeddrukverlagende middelen, zoals calciumantagonisten geduchte rovers zijn van o.a.kalium. Dit mineraal komt in rijke hoeveelheden in groentesappen, zoals bietensap voor. Een mooie gelegenheid dus om de lichaamsvoorraad van dit belangrijke mineraal aan te vullen.
  gr. Anthon

 27. Anthon,

  Dank voor alle reacties op deze pagina. Ik kon echter nog niet vinden hoeveel nitraat er nu zit in een fles Demeter. Heb er net eentje gekocht bij EKO-plaza en daar wisten ze het ook niet te vertellen.

  Gisteren bij de marathon van Rotterdam bleek het ook veel gedronken te worden. Heb je enig idee hoeveel en hoe vaak marathonlopers bietensap drinken tijdens en naast hun inspanningen?

  Dank alvast!

 28. Sander, helaas kunnen fabrikanten en verkopers ook niet precies zeggen hoeveel nitraten er nu eigenlijk in een fles bietensap schuilgaan. Een en ander hangt sterk af van de wijze van verbouwing, bemesting en bodemgesteldheid. Nu is mijn zeer gewaardeerde collega Adriaan veel beter thuis in de bietenwetenschap dan ik [ hij doet ook aan marathons], dus ik raad je aan een beetje naar boven te scrollen en zijn commentaren te bestuderen die in de loop van de tijd aan onze lezers zijn gegeven.
  All the best !
  Anthon

 29. Beste Adriaan,

  Ook wij zijn erg benieuwd naar de hoeveelheid nitraat in bietensap van het merk Demeter en hopen dat jij, als kenner, ons het antwoord daarop kunt geven.

  Groet, Ivo en Sandra

 30. Ben gefascineerd door de mythe die er rond rode bieten lijkt te bestaan. Loop komende zondag mijn vierde marathon en wil het goedje gaan inzetten om mijn prestaties hopelijk te verbeteren. Wanneer kan ik het beste starten met drinken van het sap en welke hoeveelheden zijn dan het best? Heb inmiddels twee flessen van zonnatura in huis gehaald, maar kan zoals zovelen niet afleiden uit de etiketinformatie of hier de juiste (hoge) nitraatwaarden in zitten? Wie weet het wel en heeft antwoord op mijn vragen?

 31. Grazie, als je alle commentaren die Adriaan en ik de afgelopen tijd gegeven hebben optelt, heb je alle antwoorden op je vragen. Daarvoor hoef je slechts naar boven te scrollen. Veel succes !
  Anthon

 32. Ik kan er alleen nog aan toevoegen dat ik en mijn zus goede ervaringen hebben met Zonnatura rodebietensap. (een half glas voor een flinke training en een halve liter ongeveer een uur voor de wedstrijd van 10 of 15 km). De tijden zijn beter dan van de afgelopen 10 jaar. We nemen echter ook andere supplementen . Voor een marathon is het wellicht verstandig, vanwege de duur, om de bietensap korter voor de wedstrijd te drinken.
  Ik zal de producenten benaderen om te vragen of men het nitraatgehalte weet maar ik vermoed dat dit niet wordt bepaald en bovendien varieert zoals dat van groente bekend is.

 33. Adriaan, het zou fijn zijn als we het nitraatgehalte te weten kunnen komen van de diverse sappen. Ik vraag me trouwens wel af of het goed is om vlak voor een wedstrijd (en zeker een marathon) nog aan het bietensap te gaan, ivm maag- en evt. misselijkheidsklachten. Het lijkt me namelijk een risico dat het slecht valt. Het effect zou toch ook moeten optreden als je de dagen vooraf al aan het sap bent geweest? Ik heb Miranda Boonstra ook niet horen zeggen dat ze voor de start nog bietensap uit haar bidon heeft gedronken. Maar wie zal het zeggen?

 34. Je moet het van tevoren wel een keer uitproberen natuurlijk maar gefermenteerde bietensap ligt niet zwaar op de maag. Ik wil er alleen op wijzen dat trainingen niet onder de ideale omstandigheden dienen plaats te vinden. Prof atleten gaan op hoogte trainen, dwz onder slechte omstandigheden, zodat ze in Rotterdam of Londen makkelijker kunnen lopen.

 35. Had vandaag een uitgebreid interview met een sportdietiste. Ze was positief over bietensap en dronk het zelf ook. Recent had ze ook een lezing gehad over de werking van bietensap. Loop zondag marathon Antwerpen en heb flesje Zonnatura gehaald. Paar slokjes genomen, vind het zeker niet vies. Ga deze week niet veel drinken, pas na marathon beetje opvoeren ivm risico darmklachten.

 36. Ha Fred, zelf loop ik zondag ook de marathon van Antwerpen. Ben gisteren begonnen met het Zonnatura bietensap. Twee glazen per dag. Niet echt smerig, maar om te zeggen dat het lekker is, nee. Ik ga er in ieder geval mee door tot zaterdagavond. Eens kijken of het werkt en of er iets van het PR af kan.

 37. Gebruik na burn out inositol en nog halfje dormonoct, nu huiduitslag v inositol, dus bietensap aldus osteopaat, nog andere tips?

 38. Elke, in het gegeven dat inositol huiduitslag zou veroorzaken kan ik mij in het geheel niet vinden. Wel zijn huiduitslag en jeuk een bekend bijverschijnsel van dormonoct [=loprazolam]. Dat op de bestrijding van deze problemen automatisch bietensap zou moeten volgen, ontgaat mij ook. Hoewel bietensap uitermate gezond is en zeker niet af te raden, denk ik bij de behandeling van een burn-out eerder aan een goede multivitamine, vitamine C, 5-HTP, Gingko Biloba, Panax Ginseng en L-Theanine. Niet allemaal tegelijk gebruiken, maar met gezond verstand en eventueel in overleg met een orthomoleculair therapeut of arts.
  gr. Anthon

 39. Wat betreft het nitraatgehalte en de correspondentie die ik er over voerde. Zonnatura gaf als antwoord het niet te weten en van biologische groothandel de Nieuwe Band. Leverancier van deze bietensap

  Kreeg ik het antwoord;

  Beste Adriaan,

  Bedankt voor je vraag.

  Volgens onze leverancier is er ongeveer 600-1200 mg nitraat per liter rode bietensap aanwezig. De grote variatie is te wijten aan de natuurlijke variatie in de hoeveelheid nitraat in de rode bieten. Dit wordt onder andere veroorzaakt door klimaat tijdens de groei en de bodemvariatie. Over het nitrietgehalte kunnen wij helaas geen uitspraak doen.
  Ons sap wordt niet bewerkt met als doel om nitraten eruit te halen, dus er zal het nitraat/nitriet gehalte in zitten dat vanaf het land aanwezig is in de bieten.

  We hopen je iets verder geholpen te hebben met dit antwoord en wensen je veel succes met je site.

  Met vriendelijke groet/Kind regards,

  Margreet van der Veen
  Kwaliteit/Quality

 40. Beste,

  Ik loop achter 2weken de maasmarathon. Voor het eerst ben ik nu bezig met iedere dag een glas rode bietensap te drinken. Ik heb hier echter nog geen verbetering van het uithoudingsvermogen gemerkt. Is een glas (200ml) dan niet genoeg? Hoeveel zou ik best per dag moeten drinken de week voor de marathon?

  En op de dag van de marathon zelf, ik begin om 9uur , hoeveel tijd op voorhand zou ik dan het bietensap best drinken?

  Daarbij vroeg ik me af als me dit niet parte kan spelen tijdens het lopen, dat het bijvoorbeeld op mijn maag gaat liggen?

  Alvast heel erg bedankt want mijn onzekerheid over het gebruik hiervan is groot omdat ik het nu pas voor de eerste keer doe.

  Met vriendelijke groetjes

  Bert

 41. Zoals hiervoor al vermeld staat houdt het zuurstofsparend effect ongeveer 3 uur aan en wordt een dosering van een halve liter voor een wedstrijd geadviseerd en een geringere hoeveelheid voor een training.
  Je hoeft deze halve liter uiteraard niet in een teug op te drinken zodat het niet zwaar op de maag hoeft te liggen als de wedstrijd begint. Het levert meteen een flinke hoeveelheid vocht dat ook erg van belang is voor een marathon
  Succes!

 42. Ok heel erg bedankt voor deze info.
  En als ik het niet wil riskeren om voor de marathon het bietensap te drinken, maar de avond ervoor een halve liter drink?
  Heeft dit dan nog effect op het uithoudingsvermogen of heeft het enkel effect als ik het voor de wedstrijd drink?

  Met vriendelijke groetjes

  Bert

 43. Hallo allemaal!
  Erg interessant hoor deze discussie, wat mij helaas wel opvalt is dat er geen terugkoppeling is van mensen die het bietensap werkelijk hebben uitgeprobeerd in een wedstrijd. Er wordt wel vermeldt dat mensen ermee bezig zijn, maar na de wedstrijd hoor je niks meer en dat is jammer. Uiteraard zijn er voldoende aanwijzingen(onderzoeken en uiteraard Maas van Beek) alleen zie ik nog te weinig resultaten van mensen zoals jij en ik die het hebben getest. Ik ga morgen in ieder geval een wedstrijd lopen en ik zal daar zeker een terugkoppeling van geven! Afgelopen dagen heb ik al een fles Zonnatura bietensap naar binnen gewerkt en morgenochtend ga ik nog een halve liter drinken 3 a 4 uur voor de 15 km wedstrijd. Ben benieuwd;-)

 44. Ok vandaag dus de 15 km gelopen. Resultaat was goed, onder het uur en anderhalve minuut van mijn pr. Moeilijk te zeggen of het bietensap hierbij heeft geholpen, omdat ik al een pr verwachtte, maar toch kan het in ieder geval geen kwaad bij de voorbereiding.
  Wordt vervolgd;-)

 45. Geachte,
  Heb met veel belangstelling naar info gekeken. Ben ook gestart met gebruik van rode bietensap elke morgen een glas op nuchtere maag. (eigen kweek – geen toevoegingen) Ben 60 jaar oud en vele klachten zoals -ledig hoofd- kort ademig- waren na enkele dagen veel beter. Terzelvertijd heb ik echter buikloop gekregen. De dikke darm deed pijn en waarschijnlijk heeft dit aanleiding gegeven tot plasproblemen (prostaat verdikt).
  Is er iets dat ik kan nemen om de buikloop te stoppen zodat ik terug met rode bietensap kan beginnen? Ik voelde mij daar echt goed bij. Als ik iets aan mijn voeding verander heb ik altijd wel last van buikloop.
  Dank voor help

 46. Johan, ikveronderstel dat de bietensap op de nuchtere maag bij jou toch niet zo’n goed idee is. Wellicht is het beter om de inname te verplaatsen NA een maaltijd. Een verband tussen een pijnlijke dikke darm en plasproblemen liggen mijnsziens niet voor de hand omdat er anatomisch gesproken geen verbinding tussen de prostaat en de dikke darm bestaat. Als je er zeker van bent dat de prostaat vergroot is dan moet daar altijd door een arts naar gekeken worden. Doorlopen geeft op langere termijn problemen. Overigens is dr. Jan Kirch van het Medisch Centrum de Baronie in Breda een topspecialist voor de behandeling van een dergelijke probleem. Zie http://www.mcdebaronie.nl
  gr. Anthon

 47. Ook kan het een groot verschil geven als je de gefermenteerde bietensap uit een fles gaat gebruiken. Fermentatie is een vorm van ‘vertering’ die niet voor niets wordt toegepast. De meeste bietensap in een fles is gefermenteerd. Die keer dat ik ongefermenteerde dronk heb ik maar één slokje genomen…

 48. Anthon & Adriaan dank voor antwoord. Heb vroeger al gefermenteerde bietensap genomen maar ik herinner mij geen possitieve invloed meer zoals nu bij mijn eigen preparatie. Ik loop maandag naar de winkel om het opnieuw uit te proberen.
  De aangehaalde nadelen zijn bijna weg.

 49. Anton en Adriaan ik ben verkocht aan bietensap van het merk zonnatura heb namelijk veel last van spataderen en een slechte spijsvertering het werkt super maar nou is mijn vraag hoe lang kan ik achter elkaar bietensap drinken zonder dat de werking minder word of dat er bijwerkingen op treden

  met vriendelijke groet Frans

 50. Frans, het antwoord op je vraag kan zowel kort als duidelijk zijn. Wil je de voordelen van bietensap blijven ervaren, dan is een dagelijkse inname noodzakelijk. Zoals je uit de bovenstaande commentaren van Adriaan en mij kunt lezen zijn die voordelen velen. Voor de verbetering van spataderen denk ik echter meer aan paardekastanje-extract [Aesculus Hippocastanum- 2 x daags 250 mg], Druivenpittenextract [Proanthocyanidinen – 3 x daags 100 mg] en Rutine [2-3 x daags 500 mg]. Dit zijn middelen die in staat zijn de vaatwanddegeneratie geheel of gedeeltelijk tegen te gaan.
  gr. Anthon

 51. die middelen tegen spataderen zijn me bekend maar ik heb eens gelezen\gehoord dat te lange tijd achterelkaar het drinken van bietensap schadelijk kan zijn voor je nieren

  met vriendelijke groet Frans

 52. Bietensap is normaliter goed voor de nieren. Zo is er recent nog onderzoek gedaan naar het effect van nitraat op de nieren. Gesuggereerd wordt dat het een bijzonder positief effect heeft
  http://cardiovascres.oxfordjournals.org/content/89/3/574.full.pdf

  Echter, bietensap is rijk aan oxolaat (oxaalzuur). Mensen die last hebben van nierstenen kunnen beter aan doen niet te veel voedingsmiddelen met veel oxolaat te eten zoals ook chocolade, spinazie en koffie. De meeste – zo’n 80% – van de nierstenen bestaan uit calciumoxolaat. Andere maatregelen ter preventie van het opnieuw krijgen van nierstenen zijn overigens belangrijker zoals veel water drinken en citraat- en magnesiumrijke voeding.
  Mensen die nooit last hebben gehad van nierstenen hoeven geen rekening te houden met het oxolaatgehalte van voedingsmiddelen.

 53. Dag Anthon,

  Ik drink elek dag vers gesperste cirusvruchten (longdrink glas) en voeh hier een afgestreken theelepel VIT C poeder toe. (voor afbraak nitraat)

  Ik drink nu ook elke dag eenglas (longdrink glas) bietensap van Demeter. Is het noodzakelijk om de dosis VIT C poeder te verhogen? maw moet ik bij het drinken van Bietensap elke dag VIT C poeder innemen? en hoeveel?

  Met vriendelijke groeten
  Jet

 54. Aanvullend:

  is het niet belangrijk dat nitraat/nitriet wordt afgebroken in je lichaam door VIT C poeder? Want kankercellen groeien bij aanwezigheid van nitraat/nitriet?

  Ik heb deze informatie uit:
  Houtsmullers dieet bij Kanker.

  groet Jet

 55. Jet, volgens dr. Houtsmuller kunnen nitrosaminen [stikstof-bevattende eiwitbestanddelen] in voedsel kankerverwekkend zijn. Deze ontstaan door omzetting van nitraat in nitriet, gevolgd door koppeling aan eiwitbestanddelen. Door gebruik van vitamine C kan dit worden tegengegaan. Overigens zijn er ook voedingswetenschappers die menen dat het met dat kankerwekkende aspect van nitriet wel meevalt. Hoe het ook zij, gebruik in bietensap een theelepeltje vitamine C-poeder en als dit op maagbezwaren stuit, kies dan voor de ontzuurde vitamine C[ calciumascorbaat]. Overigens zie ik geen reden om vitamine C toe te voegen aan sap van citrusvruchten. Die is van nature nitraatarm; bietensap is een ander verhaal.
  gr. Anthon

 56. Begin januari werd bij mij bij toeval borstkanker vastgesteld.
  Na de operatie heb ik een bestralingskuur doorgemaakt en was chemo gelukkig niet nodig.
  Al van bij het begin van de vaststelling ben ik, op aanraden van iemand, gestart met het drinken van rode bietensap. Ik weet niet of het hierdoor komt, maar ik heb mij geen 5 min. ziek gevoeld. Na drie maand ben ik terug fulltime beginnen werken (horeca)
  dus behoorlijk veel uren en veel stress. Ik voel mij beter dan ooit, ook wat uithouding en vermoeidheid betreft. Ik wijt het aan het gebruik van het rode bietensap.

 57. Myriam, prettig te horen dat bietensap je goed doet. Het is inderdaad een onderdeel van het kankerwerend dieet bij een zogeheten niet-toxische-tumortherapie [Moerman-Houtsmuller] Als je verder iets wilt doen om de kans te verkleinen dat de borstkanker terugkeert, raad ik je zeker aan om een arts voor nutritionele oncologie te raadplegen. Hoe meer ijzers je wat dit betreft in het vuur legt, hoe kleiner de kans op een herhaling. Zoiets voor 100 % uitsluiten kan natuurlijk geen enkele medicus. Maar er is bij kanker veel meer te doen dan alleen “straal en staal”. Kijk eens op de site van de Maatschappij ter Bevordering der Orthomoleculaire Geneeskunde- http://www.mbog.nl
  All the best !
  gr. Anthon

 58. Kan iemand mij vertellen of het verstandig is om bij een chemokuur met toevoeging van Avastin, bietensap te gebruiken.

  Gr. Hanneke

 59. Hanneke, dat kan maar ik ben die persoon niet. Je kunt die vraag het beste stellen aan één van de leden van het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie.
  Dit is een stichting waarbij artsen, biochemici en apothekers zijn aangesloten die voorstander zijn van de zogeheten Niet-Toxische-Tumortherapie [Moerman-Houtsmuller] en alles weten over [on]verenigbaarheid van reguliere kanker behandeling en ondersteunde voedingstherapie. Je kunt ook even mailen met de secretaris, dr. Engelbert Valstar in Den Haag, die gespecialiseerd is in deze materie. Zijn emailadres is: e.valstar@planet.nl
  All the best !
  Anthon

 60. Ten eerste vind ik dit een zeer interessante discussie, ik loop zelf ook veel en doe aan spinning en ga deze week ook direct een fles bietensap kopen. Maar ik heb nog wel een vraag waar ik eigenlijk niets over lees. 2 jaar geleden is bij mij een verminderde longcapaciteit van 12% geconstateerd en kreeg een pufje voor 4x per dag. Toen ben ik dus veel gaan sporten en het pufje heb ik niet meer nodig, alleen tijdens een verkoudheid. Alleen is mijn uithoudingsvermogen soms erg slecht, soms kan ik 5 km lopen zonder problemen en soms hou ik nog geen 2 km vol. Kan het bietensap mij daar in ondersteunen? Ik lees wel dat de bloedvaten wijder worden.

  Gr. Yvonne

 61. Het kan geen kwaad om het rodebietensap te proberen. Waarschijnlijk heeft het bij jouw ook een positief effect op het uithoudingsvermogen. Het is me niet helemaal duidelijk wat de reden is van de verminderde longcapaciteit. Als allergie, zoals hooikoorts, hier een rol bij speelt is het niet verwonderlijk dat je uithoudingsvermogen sterkere wisselingen vertoont dan bij anderen. Iedereen heeft natuurlijk goede en minder goede dagen.
  Kijk even naar dit artikel van Anthon (en probeer vitamine C)
  http://vita-info.nl/2012/06/hooikoorts/

 62. Dank je voor je reaktie, de verminderde longcapaciteit komt van het roken, waar ik inmiddels wel 4 jaar mee ben gestopt en het ook nooit weer ga doen, maar goed wel te laat. Ik ga zeker de bietensap proberen en ook de viamine C. Dank je wel.

 63. Of vitamine C helpt bij longemfyseem (COPD) is onzeker. Er is eigenlijk te weinig onderzoek over natuurlijke behandelingen bij deze aandoening. Waarschijnlijk is een koolhydraatarm dieet verstandig bij emfyseem (wel voldoende fruit en kruiden vanwege de antioxidanten) en helpen carnitine, visolie, n acetyl cysteïne (wordt o.a. als middel tegen hoesten o.a. van het merk Fluimicil verkocht) en co q 10 een beetje. In de winter is voldoende vitamine D extra belangrijk. Rodebietensap lijkt me zeker het proberen waard bij emfyseem.
  Als emfyseem niet verergert is het al veel waard

 64. Al 25 jr. geleden ‘n ‘privé-studie gemaakt over bietensap vanwege de huidkanker van mijn moeder. Zij had een plek ter grootte van 1 rijksdaalder op haar rug en het ziekenhuis wilde dit toen wegsnijden. Ben dagelijks zelf bieten en wortelsap voor haar gaan maken in de sapcentrifuge ( beide 1 glas p/dag) en na 1 maand was de plek al geslonken. Na 3 maanden was de gehele huidkankerplek verdwenen! De huisarts vond
  het een raadsel en begreep niet hoe dit kon! Grt. Anton

 65. Beste,

  heeft rode bietensap een heilzame werking of eerder een negatieve invloed op de behandeling van Candida?

 66. Specifiek onderzoek is hier niet over bekend maar het nitraat in bietensap zou in beginsel heilzaam moeten zijn bij bacterie en schimmelinfecties. Medicatie tegen candida bevat ook nitraat (micozanolnitraat)

 67. Beste,

  Een vraag, mijn moeder heeft longemfyseem. Nu lees ik hier dat bietensap de zuurstof opname in cellen verbeterd en vaatverwijdend werkt. Dit zou voor een persoon met longemfyseem dus gunstig kunnen zijn. Begrijp ik dat goed zo?

 68. Beste,

  Bij mijn moeder zijn kankercellen ontdekt en ze gaan over 1,5 starten met de behandeling. Ik denk dat het goed is mijn moeder voor deze behandeling bietensap gaat drinken. In de mail wisseling lees is dat dagelijks een half glas kan. Hoelang kan dit achter elkaar, of moet je een pauze inlassen?

  Alvast bedankt.

 69. Er is te weinig bekend over een eventuele interactie tussen rode bietensap en de medicatie en andere behandelingen bij kanker. De rode kleurstoffen zoals betacyanine zijn sterke antioxidanten en hebben tumorremmende eigenschappen maar kunnen theoretisch ook de werking van medicatie en bestraling tegengaan. Wij zijn daarom huiverig om het aan te bevelen.

Geen reacties meer mogelijk