Magnesium vermindert insulineresistentie

Date 14 January, 2011

Als de lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline waardoor glucose onvoldoende kan worden omgezet in energie noemt men dit insulineresistentie. De alvleesklier reageert hierop door nog meer insuline te produceren, aangeduid met hyperinsulinemie. Dit werkt overgewicht in de hand en is ook in andere opzichten ongezond. Insulineresistentie kan leiden tot diabetes type 2. De belangrijkste oorzaak is te veel eten, vooral van toegevoegde suikers en andere koolhydraten. Uit enkele onderzoeken blijkt dat extra magnesium insulineresistentie kan verminderen.

In het eerste onderzoek onder mensen met insulineresistentie bij wie een magnesiumtekort was vastgesteld kregen de proefpersonen extra magnesium (2,5 gram magnesiumchloride per dag; dit bevat circa 300 mg magnesium) of placebotabletten, gedurende drie maanden. In de magnesiumgroep verminderde de insulineresistentie sterk. De HOMA-Ir index, die de mate van insulineresistentie aanduidt daalde van gemiddeld 4,6 naar gemiddeld 2,6 terwijl deze in de placebogroep ongewijzigd bleef.

Een tweede onderzoek, dit keer onder mensen met insulineresistentie met normale magnesiumgehaltes, liet extra magnesium ook een verbetering zien in de gevoeligheid voor insuline, zij het wat minder duidelijk als in het andere onderzoek. In de magnesiumgroep (325 mg magnesium als magnesiumaspartaat per dag) daalde het nuchtere bloedsuikergehalte met gemiddeld 7%.

Ook epidemiologisch onderzoek laat een verband zien tussen de magnesiuminname en de kans op diabetes. De conclusie van een meta-analyse over dit onderwerp luidt dat voor elke 100 mg magnesium per dag extra het risico op diabetes type 2 met 15% daalt.
Diabetes Metab. 2004 Jun;30(3):253-8.
Diabetes Obes Metab. 2010 Nov 1
Journal of Internal Medicine (doi: 10.1111/j.1365-2796.2007.01840.x

Share

1 reactie op “Magnesium vermindert insulineresistentie”

  1. Magnesium vermindert sterfte | vita-info.nl zei:

    […] Magnesium en diabetes Een Japans onderzoek naar diabetes onder 2000 mensen van middelbare leeftijd en ouder die bij aanvang geen diabetes hadden. De mensen werden ongeveer 18 jaar gevolgd. Er bleek een beschermend effect  van magnesium op het ontstaan van suikerziekte. Zij die meer dan 196 mg magnesium per dag door de voeding binnen kregen – slechts een kwart van de onderzoeksgroep –  had 37% minder risico op diabetes type 2 gelopen dan degenen die minder dan 150 mg magnesium per dag binnen kregen. ( Zie ook Magnesium vermindert insulineresistentie.). […]

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>