Zeebanket


“Dat hemel en aarde God loven. De zeeën en al wat zich daarin beweegt. Daarin is dat wat zich roert zonder tal, levende schepselen zowel klein als groot. Gij hebt ze allen in wijsheid gemaakt !” [Psalm 69:34;104:24 NW] Dat componeerde Koning David van het oude Israel zo’n 2500 jaar geleden, en ik stem van harte in met de woorden van deze bevlogen psalmist.  Ook omdat ik geweldig onder de indruk ben van de zee als maritiem apotheek. Niet alleen is het zeewater rijk aan mineralen die onontbeerlijk zijn voor de instandhouding van onze gezondheid, maar ook haar bewoners zijn ware geneesmiddelenleveranciers. Denk maar aan de omega-3-vetzuren in vis – goed voor hart en bloedvaten en zoveel meer- , of mosselen, kreeft en garnalen: rijke bronnen van het mineraal selenium, belangrijk in de strijd tegen kanker.  En zeewier: het bevat jodium, onmisbaar voor een goede schildklierfunctie. En ga zo maar door, je zou er een boek mee kunnen vullen.

Bloedregenalg

In de natuur komen meer dan 600 verschillende rode en gele kleurstoffen voor, de zogenaamde carotenoïden. Die vervullen een aantal uiterst belangrijke biologische functies in ons lichaam . Een van die kleurstoffen is Astaxanthine een stofje dat tot nu toe onderbelicht is gebleven. Het wordt gemaakt  door plankton, algen, sommige planten,schimmels en bacteriën. Die doen dat om zich te wapenen en beschermen tegen een overdaad aan zonlicht en zuurstof. De Haematococcus pluvialis of bloedregenalg produceert de meeste astaxanthine, die vervolgens in de voedselketen terechtkomt. De kreeft, krab, garnaal, zalm en sommige vogels zoals de flamingo  danken hun mooie roze kleur dan ook aan astaxanthine. Zij hebben deze belangrijke kleurstof nodig voor hun overleving en het beschermt hen tegen overmatige UV-straling. Tevens voorkomt het dat onverzadigde vetzuren gaan oxideren, het reguleert het immuunsysteem en is van belang voor de voortplanting en vruchtbaarheid. In vitro en in vivostudies hebben aangetoond dat astaxanthine vele malen effectiever is dan vitamine E en betacaroteen in het wegvangen van vrije radicalen en het voorkomen van lipidenperoxidatie.

Unieke eigenschappen

Hoewel sommige carotenoïden zoals lycopeen [rode kleurstof in tomaten] uiterst belangrijke substanties zijn ter bestrijding van kwaadaardige celvorming [prostaatkanker] zijn ze niet allemaal in staat de z.g. bloed-hersenbarriere en bloed-netvliesbarriere te passeren, en dat heeft belangrijke implicaties voor de gezondheid van uw brein en ogen. Aangezien celmembranen voor een deel uit vet bestaan , is het interessant dat astaxanthine een vetoplosbare stof is die die fysiologische barrières moeiteloos passeert en de cel beschermt tegen veroudering. En zoals eerder opgemerkt houdt het een overdaad aan zonnestraling tegen, waardoor schade aan het DNA zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bovendien is het een krachtige ontstekingsremmer, van grote betekenis voor pezen, spieren en gewrichten. Om echter voldoende van dit belangrijke anti-oxidatieve pigment binnen te krijgen zou je dagelijks abnormale hoeveelheden zalm, garnalen en kreeft of krab moeten eten; ondoenlijk en ongezond.

Sommige carotenoïden fungeren niet alleen als anti-oxidant, maar ook als pro-oxidant wanneer zij in voldoende mate in ons lichaam aanwezig zijn, en dat is niet altijd een goede zaak.
De onmogelijkheid om als pro-oxidant op te treden maakt astaxanthine dan ook uniek.

Werkingsgebied

Het werkterrein van astaxanthine is veelomvattend Het kan een positieve werking hebben bij:

 1. een lage weerstand door een verzwakt immuunsysteem.
 2. hart en vaatproblemen doordat het CRP en triglyceriden verlaagt, maar het HDL-cholesterol verhoogt
 3. dementie en Alzheimer
 4. ruggemergproblemen en andere beschadigingen van het centraal zenuwstelsel
 5. ontstekingen van verschillende aard, zoals artritis en astma.
 6. verhoogd bloedsuikergehalte waarbij extra bescherming wordt geboden aan de nieren.
 7. onvruchtbaarheid, waarbij kwaliteit en kwantiteit van zaadcellen wordt bevorderd.
 8. alvleesklierontsteking, multiple sclerose, karpaaltunnelsyndroom, Parkinson en andere neurodegeneratieve ziekten.

For your eyes only

Wellicht heeft u als kind wel eens de opmerking gehoord: eet maar veel worteltjes, dat is goed voor je ogen !  Niet zo gek als u bedenkt dat worteltjes een rijke bron zijn van carotenoïden, zoals betacaroteen, een voorloper van vitamine A. Zonder deze stof zou u eenvoudig blind worden, want het oognetvlies [retina] kan niet zonder vitamine A [retinol] . Blindheid is wereldwijd een groeiend probleem, zoals uit de volgende gegevens blijkt:

 1. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie [LMD] is de hoofdoorzaak van blindheid bij personen boven de 50 jaar. 60 miljoen mensen over de hele wereld lijden aan LMD en 10 miljoen zijn blind  [zie ook “Het oog wil ook wat”]
 2. Staar is een andere oorzaak van blindheid, waar alleen al in de V.S. 20 miljoen personen mee te maken hebben. Staar wordt o.a. veroorzaakt door lipideperoxidatie van de epitheellaag van het netvlies. Dit probleem neemt veelal toe met het stijgen der jaren.

Vitamine C is in staat het netvlies tegen diverse beschadigingen te beschermen, en hoewel er hoge concentraties van deze vitamine in het netvliesweefsel voorkomen kan vitamine C het werk niet alleen aan. Epidemiologische studies tonen aan dat voeding rijk aan carotenoïden in verband worden gebracht met een verminderd risico op staar en LMD. Wetenschappers hebben de beschermende effecten van luteïne, zeaxanthine, canthaxanthine en astaxanthine op het netvlies bestudeerd, maar volgens Dr. Mark Tso van het Wilmer Ooginstituut van de John Hopkinsuniversiteit spant astaxanthine de kroon vanwege de doorlaatbaarheid van de bloed-hersen-netvliesbarriere. Dr. Tso past astaxanthine dan ook toe bij de behandeling en preventie van:

 1. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie [LMD]
 2. Diabethische retinopathie
 3. Glaucoma
 4. Verschillende ontstekingsziekten van het oog, zoals retinitis,iritis,keratitis, scleritis enz.

Kankerpreventie

Naast de ontdekking dat voor astaxanthine bij preventie en behandeling van oogziekten een interessante rol is weggelegd, is er ook in het kader van kankerpreventie het een en ander te zeggen als resultaat van dierstudies bij ratten en muizen. In 2002 vond prof. Kurihara e.a. tumorremmende effecten bij muizen met kanker, en prof. Tanaka e.a. onderzocht met succes de werking van astaxanthine bij muizen die blaaskanker hadden. Bij een tweede onderzoek bleek astaxanthine zelfs beter te werken dan betacaroteen.
Een derde studie liet bij dezelfde groep dieren een duidelijk afname zien van darmkanker.

Opmerkelijk is dat de Eskimo’s van Noord-Amerika  een opvallend laag kankercijfer hebben door hun overvloedige consumptie van zalm. Vermoedelijke reden: een dieet hoog aan omega-3-vetzuurgehalte  gecombineerd met astaxanthine.

Antistraling

Het vermogen van de Haematococcus pluvialis om zich d.m.v. astaxanthine te beschermen tegen de effecten van overmatige UVstraling door de zon kan ook door mensen worden aangewend als natuurlijke antizonnebrand.

Een recent onderzoek liet zien dat bij personen die een maand lang dagelijks 2 mg astaxanthine innamen vrijwel geen zonnebrand optrad. U moet er dan wel rekening mee houden dat er plusminus twee weken voor nodig zijn voordat voldoende astaxanthine in de huidweefsels aanwezig is. Het is dus niet een kwestie van een paar capsules slikken, in de zon gaan liggen en vervolgens wachten tot het wonder zich voltrekt ! Een ander interessant gegeven is dat astaxanthine ook zijn werk lijkt te doen als antistralingsparasol bij röntgenfotografie of een CTscan. Hoewel de ontdekking van Wilhelm Röntgen van grote betekenis is voor de medische diagnostiek,heeft het [veelvuldige] gebruik van röntgenstralen ook een schaduwzijde, namelijk een overproductie van vrije radicalen. Zou u een paar weken voor het onderzoek dagelijks 2-4 mg astaxanthine nemen kunt u de kans op nadelige effecten kleiner maken. Bent u handelsreiziger en brengt u een groot deel van uw leven door in vliegtuigen dan wordt u blootgesteld aan ioniserende straling, vooral als u overdag vliegt. Ook dan kan astaxanthine een rol spelen.

Verder onderzoek noodzakelijk

Astaxanthine is dus een veelbelovende carotenoïde met een breed werkingsgebied. Echter, zoals ik eerder memoreerde zijn veel studies over de therapeutische mogelijkheden tot nu toe gebaseerd op dieronderzoek. Maar dieren hebben nu eenmaal een andere fysiologie en reageren niet altijd op dezelfde wijze als mensen doen.  Daar komt nog bij dat astaxanthine een natuurlijke niet-patenteerbare stof is en er weinig winst te behalen valt bij verhandeling. Geldschieters voor groot schalige klinische research staan dus niet in de rij ! Maar voor de verdere geloofwaardigheid van astaxanthine zijn die onderzoeken bij mensen wel nodig. Daarmee kan een stevige wetenschappelijk verantwoorde onderbouwing gegeven worden voor uitbreiding van therapeutische mogelijkheden. En ja…soms vallen de resultaten van die humane studies ook wel eens tegen.

Een helder overzicht van wat tot nu toe is onderzocht kunt u vinden in het nieuwste boek van orthomoleculair apotheker Dr. Gert Schuitemaker getiteld “Astaxanthine, de algen antioxidant” [uitgave 2010 Ortho-Gendringen]. Achter in het boek vindt u een uitgebreide literatuurverwijzing.

Wie zich verdiept in de ontelbare substanties die zich in de apotheek der natuur bevinden, ieder met zijn eigen bijzondere medicinale werking, kan niet anders dan onder de indruk raken van de wijsheid die zowel boven als onder het wateroppervlak in het geschapene aanwezig is.

Ik sluit mij daarom graag aan bij koning David door mijn Schepper vanavond voor al dat goeds eens extra te bedanken…

Gerelateerd: Astaxanthine vermindert oxidatieve stress bij overgewicht
Astaxanthine voor de hersenen

Delen.

9 gedachten aan “Zeebanket”

 1. Interessant artikel. Nog enkele tips waarin dit stof in terug te vinden is, voedingssupplementen en specifieke toepassingen?
  Dank hoe je je Schepper eert.

 2. Delano, volgens Gert Schuitemaker is de hoeveelheid astaxanthine in een capsule van 4 mg gelijk aan 100 gram Sockeye zalm. Dit is de zalm die verreweg het meeste van deze carotenoide bevat. De astaxanthineconcentratie van verschillende soorten zalm verschillen enorm. De gekweekte zalm, die nu voornamelijk gegeten wordt, bevat de synthetische vorm die onwerkzaam is als antioxidant en ontstekingsregulator. Blijft dus eigenlijk over: een voedingssupplement met natuurlijke astaxanthine.
  gr. Anthon

 3. L.s.
  Het zal allemaal wel maarrrr

  In vis enz. Zitten ook veel PCB s. En die zijn niet gezond voor een mens.

 4. Jan, toch is het zo dat de nadelen NIET opwegen tegen de voordelen. Duurzaam gevangen vis of visproducten van biologische kweek zijn zeker de moeite van het consumeren waard.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.