Voeding en Gezondheid

About good and bad guys

Al tientallen jaren zijn dokters van mening dat cholesterol en triglyceriden [bloedvetten] de grote boosdoeners zijn, als het gaat om de echte oorzaken van hart en vaatziekten. Hun theorie is dat mensen die er jarenlang een slecht, d.w.z. vetrijk dieet op na houden feitelijk met mes en vork hun eigen graf graven. Wie zo eet zorgt voor dichtgeslibte aderen, hoge bloeddruk en een hartaanval, tenminste, als er niet snel medicatie volgt met statines [cholesterolverlagende medicijnen].

Onderzoeken die een verband lijken te bevestigen tussen hoog cholesterol en hartproblemen wakkeren de paniek nog verder aan.

LDL, HDL, weet ik het nog wel ?

Toen de bezorgdheid nog verder toenam begonnen de H.H. medici met een bijna religieus fanatisme  te verkondigen dat een totaalcholesterol in het bloed nimmer boven de 5 mmol/L uit mocht stijgen [nu streeft men naar nog lagere waarden]. Campagnes werden opgezet om het publiek bewust te maken van de verschillen tussen z.g. LDL [slecht !] en HDL-cholesterol [goed !] De schrik sloeg ons om het hart toen ons duidelijk werd gemaakt dat een hoog LDL-cholesterol  en een laag HDL-cholesterol weinig goeds voor de toekomst voorspelde. We liepen de deuren van apotheken plat om ons te verzekeren van die levensreddende cholesterolverlagende statines.

Maar iets in dit verhaal klopte niet. De helft van alle hartaanvallen kwam voor bij mensen met normale cholesterolwaarden ! Om nog duidelijker te zijn: bij de helft van de mensen met coronaire vaatproblemen gaat het helemaal niet om de traditioneel geachte risicofactoren.

Om achter de werkelijke oorzaak van hart en vaatproblemen te komen volgde daarom een hele serie onderzoeken. Er verschenen indrukwekkende wetenschappelijke rapporten over zaken als totaal-cholesterol, verhoogd LDL-cholesterol, laag HDL-cholesterol, homocysteïne. fibrinogeen, oxidatieve stress, verhoogde CRP waarden, ontsteking, weinig lichaamsbeweging, diabetes, vetzucht, infecties, stress, etc. En wat bleek ? Cholesterol is een onontbeerlijke factor als het gaat om reparatie aan beschadigde vaatwanden. Om zo te zeggen: een good guy,want u kunt niet zonder.

Cholesterol, oorzaak of gevolg ?

Het endotheel- dat is de binnenbekleding van de vaatwand- kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Als reactie op die verwonding vormen witte bloedcellen [monocytes] en bloedplaatjes plus een heel klein beetje cholesterol op de aangedane vaatwand een “korstje” om “het gat” af te dichten. Denkt u maar aan een beschadigde wand in uw mooie woonkamer. Om zo’n muur weer gaaf te krijgen, gebruikt u gips of alabastine.

Dat “korstje” kan na verloop van tijd echter door verdere aanslibbing van vetdeeltjes etc. zodanig gaan groeien dat het bloedvat vernauwt raakt en het bloed er steeds moeilijker door heen kan. Gaat dit proces vele jaren door dan kan de vaatwand verharden.We spreken dan van atherosclerose [aderverkalking] en dat kan leiden tot trombose, waarbij de patiënt, als het om de kransslagaders gaat, last krijgt van een drukkend gevoel op de borst of erger :een hartinfarct. Raken de slagaders in de hersenen verhard dan kunnen ze verstoppen met het risico op een beroerte.

Cholesterol is dus niet de oorzaak van atherosclerose. Samen met de witte bloedcellen maakt het juist deel uit van een noodzakelijk reparatieproces.

De echte oorzaak zijn de gevolgen van een verkeerde leef en eetstijl, waarbij een tekort ontstaat aan uiterst belangrijke nutriënten, zoals vitamine D, E, C , K2, B-complex, selenium en magnesium, waardoor de binnenwanden van de aderen chronisch ontstoken en beschadigd raken en er cholesterol geproduceerd wordt.
Daardoor ontstaan aan de binnenwand van de vaten cellulaire woekeringen in combinatie met bindweefselverdikkingen. Volgens prof. dr. M. Kaltenbach, cardioloog in Frankfurt [Duitsland] beloopt het vetbestanddeel van deze veranderingen maximaal 5% en dat van cholesterol minder dan 1 %, een verwaarloosbaar percentage ! Wie daarom met alle geweld van zijn cholesterol af wil, kan ook net zo goed zijn witte bloedcellen om zeep helpen ! Onzinnig, want we weten dat we zonder witte bloedcellen niet kunnen [over]leven ! Maar zonder cholesterol kunnen we ook niet. Deze wasachtige substantie bevindt zich niet alleen in ons bloed, maar maakt deel uit van elke cel in ons lichaam, waar het de uiterst belangrijke membramen ondersteunt en noodzakelijk is voor de vorming van hormonen, galzuren en vitamine D. Cholesterol speelt ook een belangrijke rol bij het behoud van het geheugen en is van vitaal belang voor de instandhouding van het neurologisch systeem.

Dr. Ron Rosedale, specialist voor stofwisselingsziektes en diabetes zegt het zo:” Zonder cholesterol is leven onmogelijk. Dat geeft aan dat cholesterol van zichzelf nooit slecht kan zijn. Feitelijk is cholesterol een van onze beste vrienden. We zouden niet kunnen leven zonder cholesterol. Het is dan ook geen wonder dat een te drastische cholesterolverlaging gezondheidsrisico’s meebrengt. Het is tenslotte de voorloper van steroïde hormonen. Ons lichaam kan geen oestrogeen, testosteron, cortisol en al die andere hormonen maken zonder cholesterol. Het zou daarom veel slimmer zijn om de werkelijke oorzaak van hart en vaatziekten op te sporen – de reden waarom de bloedvaten ernstig beschadigd raken en daardoor chronisch gaan ontsteken.”

Ontsteking

Wat zijn enkele oorzaken die kunnen leiden tot ontstekingen met celbeschadiging ?

Bepaalde vetten uit onze voeding, zoals teveel omega  6- vetzuren, veroorzaken ontstekingen. Weefselbeschadigingen, infectie, vaatvernauwing, giftige substanties en de tand des tijds die onophoudelijk aan ons lichaam knaagt leiden tot ontstekingsreacties. De schade die daaruit voorvloeit leidt in de regel tot vaatvernauwing. Het gebied waar de ontsteking zich bevindt wordt dan warm, rood en zwelt op. De ontstekingsbevorderende hormonen de prostaglandinen – aangeduid met PG-2- geven een seintje aan de witte bloedcellen om de afvalresten van de celbeschadigingen op te ruimen. Nadat ze hun werk gedaan hebben komt het gezonde weefsel dat zich rond de beschadiging bevindt in actie door anti –ontstekingsprostaglandinen –de PG-1 en PG-3 genaamd- te produceren om  PG-2 te bestrijden. Is de strijd gewonnen dan geven de witte bloedcellen het signaal aan de eiwitsplitsende enzymen: de kust is veilig ! Is alle ontstekingsafval uit het lichaam verdwenen dan kan het lichaam beginnen zichzelf te repareren zoals hierboven uiteengezet.

Het evenwicht tussen ontsteking, afbraak en reparatie is een constant mechanisme dat voortdurend wordt bewaakt. Maar zodra dit proces uit balans raakt ontstaat er een situatie waarbij het lichaam in een chronische staat van ontsteking raakt.

Ontsteking als afweerreactie wordt grotendeels gereguleerd door de prostaglandinen. Als we deze uiterst belangrijke hormonen in hun functie kunnen ondersteunen door te voorkomen dat ze overwerkt raken, dan kan ons lichaam gezond oud worden, en worden de PG’s alleen aangesproken als ze nodig zijn voor het herstellen van weefselschade. Dat kunnen we o.a. doen door voor de juiste vetten in ons dieet te kiezen en de minder goede te vermijden. Daarom even iets over lipiden.

Lipiden

Lipiden zijn substanties, die niet in water oplosbaar zijn. Daarbij zijn inbegrepen: vetten, oliën en z.g. fosfolipiden, zoals lecithine. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren. De voornaamste typen vetzuren zijn:

a.Verzadigde vetzuren. Ze worden gevonden in boter, kokosolie, eieren, vlees en kaas. Verzadigd vet bestaat uit lange ketens van moleculen die dicht op elkaar gepakt zitten. Bij kamertemperatuur zijn ze vast van structuur.

b. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren . Amandelen zijn er rijk aan, maar ook avocado’s, canola-olie, haver, pindaolie en olijfolie. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn doorgaans vloeibaar bij kamertemperatuur, maar worden stijver van structuur en troebel als ze in de koelkast worden bewaard. Hun moleculaire keten vertoont één kromming, en dat maakt ze daardoor vloeibaarder dan de verzadigde vetzuren.

c. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen o.a. voor in vis, haver, maïs, lijnzaad, borageolie, sesam, zonnebloem, saffloer en tarwekiemen. Deze vetzuren hebben meerdere krommingen in hun moleculaire keten, waardoor oliën met een hoog gehalte aan dit vetzuur ook zacht en vloeibaar zijn. Via deze producten krijgen we de z.g. essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 binnen. De reden dat ze essentieel worden genoemd heeft te maken met het feit dat ons lichaam ze niet zelf kan maken; we moeten ze binnen krijgen via onze voeding. Omega-6 is een bestanddeel van zuivere plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, saffloerolie en maisolie en omega-3 wordt niet alleen gevonden in lijnzaadolie, sojabonen en walnoten, maar ook in sommige donkergroen gekleurde groenten. Voeding met omega-3-vetzuren zoals vette vis, is ook rijk aan eicosapentaeenzuur [EPA] en docosahexaeenzuur [DHA]. Vooral EPA speelt een belangrijke rol bij het verminderen van ontstekingen. Deze essentiële vetzuren vormen de bouwstenen voor de prostaglandinen.

Prostaglandinen en ontsteking

Er bestaan zo’n 30 verschillende soorten prostaglandinen. Deze hormonen zijn dus verantwoordelijk voor de regulering van het ontstekingsproces. De PG-2’s veroorzaken ontsteking; PG-1 en PG-3 verminderen ontsteking. Het ontstekingsbevorderende hormoon PG-2 wordt gemaakt -door omega-6- uit een substantie die arachidonzuur wordt genoemd. Dit zuur maakt de bloedplaatjes plakkeriger waardoor bloedstolsels kunnen ontstaan. Tevens versterkt het de zoutopname in de nieren, wat hoge bloeddruk tot gevolg kan hebben. Verder stimuleert het de productie van ontstekingsbevorderende stoffen, zoals de leukotriënen [o.a. verantwoordelijk voor allergische reacties], thromboxanen en prostacyclinen.

Arachidonzuur zit in maïs en saffloer en andere plantaardige oliën. Ook wordt een deel van de linolzuur – een ander omega-6 vetzuur – in het lichaam omgezet in arachidonzuur. Hoewel arachidonzuur van nature niet in hoge concentraties in vlees voorkomt, wordt mais wel gebruikt als veevoeder. Daardoor bevat ons vlees en onze zuivelproducten een flinke hoeveelheid arachidonzuur. Verschillende onderzoeken tonen daarom aan dat hoe meer dierlijke vetten een mens eet, des te meer van het  arachidonzuur zich in het bloed en de celmembranen bevindt. Een chronische toestand van laaggradige ontsteking is dan het gevolg. Dat is ook het geval wanneer iemand veel kant en klaar geraffineerd voedsel eet dat bereid is met vetten uit de PG-2 groep.

Visolie en PG-3

Een dieet met veel visolie daarentegen vermindert sterk de ontsteking en ontstekingsbevorderende stoffen. Dat komt omdat omega-3 niet alleen anti-ontstekings PG-3 produceert, maar ook voorkomt dat omega-6 wordt omgezet in arachidonzuur. Het is interessant dat bevolkingsgroepen die van de jacht leven een consumptieverhouding omega-6/omega-3 hebben van 1:1 tot 1:5. De stadsmens heeft dit verandert in een verhouding van 12:1. We krijgen dus te veel omega-6 met ons voedsel binnen, waardoor een ernstig lichaamstekort aan omega-3 ontstaat. Japanners doen het wat dit betreft veel beter.[zie over ideale verhouding vetzuren ook] Zij hanteren een verhouding omega-6/omega-3 van 1,5:1. Ze leven dan ook gemiddeld veel langer dan wij en hebben het laagste percentage aan cardiovasculaire problemen. Het moge duidelijk zijn dat de manier waarop wij eten van grote invloed is op de ontstekingsreacties van ons lichaam ! Steeds meer mensen zijn [veel] te dik en dragen te veel vet – dat merendeels uit arachidonzuur bestaat- met zich mee. Geen wonder dat atherosclerose, artritis en andere ontstekingsziekten hand over hand toenemen.

Voorkomen altijd beter dan genezen.

Als het gaat om het voorkomen van hart en vaatproblemen, dan is het duidelijk dat de juiste voedsekeuze van cruciaal belang is, ja het kan letterlijk levensreddend zijn. Daarom zijn de volgende maatregelen een serieuze overweging waard:

  1. Eet minder vlees, zuivel en met plantaardige olie bereide producten. Ons vee wordt voornamelijk gevoed met graanproducten die teveel omega-6 vetzuren bevatten. Als u toch wat vlees en melk wilt gebruiken, kies dan voor biologisch. Ze zijn afkomstig van vee dat vrij in de natuur leeft en zich voornamelijk voedt door gras te eten. Bereid uw voedsel met olijfolie extra vergine, niet met zonnebloemolie etc.
  2. Gebruik meer omega-3 vetzuren. Ze helpen tegen een verhoogde bloeddruk, verminderen de plakkerigheid van bloedplaatjes waardoor minder snel stolsels ontstaan, gaan hartaritmieën  tegen en verlagen zodoende het risico op een beroerte of hartaanval.
    Drie keer in de week vette vis op het menu [zalm, tonijn, paling, makreel, haring, sardines] of het gebruik van kwalitatief goede visoliecapsules is een absolute aanrader.
  3. Vermijd transvetten. Dat kan een uitdaging zijn, want veel voorbewerkt voedsel [frites, koekjes, gebak, chips, etc.] bevat deze uiterst ongezonde vetten. Als u reeds hartproblemen heeft, of last van hoge bloeddruk of ontstekings- gerelateerde ziekten als artritis, colitis ,allergieën enz., zorg er dan voor dat u transvetten mijdt als de pest !
  4. Let op uw gewicht. Ontstekingsbevorderende PG-2 wordt opgeslagen in lichaamsvet. Als u te zwaar bent, is dat een extra reden om van die extra pondjes af te komen. U bent wat u eet. Dat verneemt u ongetwijfeld niet voor de eerste keer, maar hebt u vermoedelijk nooit stil gestaan bij de werkelijke oorzaak van hart en vaatproblemen. Dat is dus NIET uw cholesterol ! Het is wat u middels uw voedsel zelf in uw aderen stopt.
  5. Zorg er daarom voor dat uw hoofdmaaltijd voor 1/3 bestaat uit rauwkost, en doe u tegoed aan veel gekleurde groenten en fruit, maar ook noten zoals amandelen, walnoten etc.. Eet Mediterraan-plus zegt dr. Gert Schuitemaker en gebruik daarom naast goede voeding dagelijks een orthomoleculaire multi die belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Zo voorkomt u dat er tekorten ontstaan en behoud u gezonde vaatwanden. Daar hoort een vitamine C tablet bij- 2 tot 3 x daags 1000mg [niet time-released]. Van vitamine D3 en vitamine E kunt u daarnaast gerust iets extra’s gebruiken.

Als u deze adviezen opvolgt, dan bent u een heel eind op weg om een duidelijk onderscheid te maken tussen de nutritionele good en de bad guys !

Referentie’s:
Heartdisease, what your doctor won’t tell you – Dr.Rodger H. Murphee, 2008, Indianapolis, U.S.A
De Cholesterolleugen- prof. dr. Walter Hartenbach-Ankh Hermes-2005
The Cholesterolmyths – dr. Uffe Ravnskov-New Trends Publishing-2003
De Cholesterolhype – dr. Malcolm Kendrick-Veen Magazines 2008
Feiten met Vetten – dr. Mary Enig-Publishing the Good-2003

Vitamin D deficiency and the risk of cardiovascular disease – dr. T.J. Wang et al, Circulation 2008;117(4):503-11
Het Gouden Boekje voor het Hart, Dr. Gert  Schuitemaker, 2010, Gendringen – www.ortho.nl
www.thincs.org
The Great Cholesterol Myth“- Dr. Jonny Bowden and Dr. Stephen Sinatra, 2012 Fair Wings Press, U.S.A

Delen.

Vorige

Carnitine bij zwangerschapsdiabetes

Volgende

Alternatieve behandelingen sparen niet alleen levens maar ook geld

21 reacties

  1. Marilyn Stenhuys

    Fantastisch deze informatie. Het schept meer duidelijkheid en hiermee kunnen veel misverstanden de wereld wordenuitgeholpen.
    Bedankt.

  2. Marilyn, zie voor meer informatie over de cholesterolkwestie de door mij aan Laurette opgegeven literatuur in het commentaar van 20-02-2010 op het artikel van Adriaan, getiteld “”Co-enzym Q10 en statines” .Mocht je voornaam staan voor iemand die het Engels goed machtig is dan is de site van The International Society of Cholesterolskeptics, waar ruim 85 wetenschappers en artsen bij aangsloten zijn ook een aanrader. [http://www.thincs.org]
    Op je gezondeheid !
    gr. Anthon

  3. Eveline

    hartelijk dank voor de heldere uiteenzetting!
    Ik heb sinds 2003 een stent in mijn buikslagader en moest van de vaatchirurg aan de Lipitor. Na overheveling naar de internist i.v.m. hogebloeddruk en overgewicht kreeg ik alle mogelijke soorten cholesterolverlagers om uit te proberen om de bijwerkingen te minimaliseren. Het laatste wat ik “mocht” proberen was Omacor, maar omdat de cholesterolwaarden niet omlaag gingen, moest ik maar stoppen. Ik gebruik sinds 4 jaar geen cholesterolverlagers meer, maar elke keer word ik er op gewezen dat, gezien mijn situatie, het verstandiger is om het wel te doen. Ik weiger 🙂
    Nu zit ik nog wel met een onduidelijkheid. Ik gebruik, omdat ik geen vette vis lust, producten van Lucovitaal met Omega 3 en 6 en EPA/DHA/GLA of 3,6,9 extra forte. Uit het verhaal hierboven begrijp ik dat ik geen omega 6 moet gebruiken, dus is het dan verstandiger om ook deze capsules te laten staan?

    Met vriendelijke groeten,
    Eveline

  4. Eveline, het is natuurlijk altijd verstandig wijzigingen in medicijngebruik met de behandelend arts te overleggen. Ik neem aan dat je dit ook hebt gedaan. Het op eigen initiatief stoppen met statines is altijd af te raden. In het boek van orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker [“Het Gouden Boekje voor het Hart”-www.ortho.nl] wordt een stappenplan beschreven om op verstandige wijze met vasculaire problemen om te gaan. Wat jouw vraag betreft: inderdaad zou ik alleen visoliecapsules met omega-3-vetzuren gebruiken. Via de voeding krijgen we in het algemeen voldoende omega-6 binnen. Gert Schuitemaker geeft in zijn boek aan welke dosering dan het beste is. Blijf ook zoveel mogelijk aan het mediterrane voedsel !
    gr. Anthon

  5. Adriaan

    Zoals in dit artikel en ook in “Optimale hoeveelheid omega-3 vetzuren” staat vermeld gaat het oa om de verhouding tussen de verschillen meervoudig onverzadigde vetzuren. Hoe meer omega-6 je binnenkrijgt des te meer omega-3 is er nodig voor een juiste balans. Verder wil ik Eveline ook even wijzen op Knoflook.

  6. Eveline

    Anton en Adriaan heel hartelijk dank voor de antwoorden.
    Ik ga zeker verder lezen.
    Voor de duidelijkheid: ik heb het uitproberen van de cholesterolverlagers onder leiding van de internist gedaan, en het verder weigeren van deze medicijnen wordt gerespecteerd zowel door de internist als de huisarts.

    Bedankt!!

  7. Adriaan

    Omacor zijn overigens sterke visoliecapsules. Knoflook kan een sterker effect hebben op de cholesterolwaardes en kan, evenals visolie, atherosclerose tegengaan. Ik ben het met Anthon eens dat je je niet op verlaging van het cholesterol dient te fixeren en dat drastische cholesterolverlaging gezondheidsrisicos met zich meebrengt.
    Sommige mensen hebben een deels erfelijk bepaalde verhoging van het cholesterol dat gepaard gaat met aderverkalking die niet voldoende reageert op dieetmaatregelen. Als statines niet goed verdragen worden is er ook nog vitamine B3 in de nicotinezuurvorm in hoge dosering. Deze vorm van deze vitamine kent overigens in de hoge dosering die nodig is bijwerkingen. Daarom op doktersrecept met periodieke controle van de leverfuncties. Zie o.a.

  8. Eveline

    Bedankt voor je antwoord.
    Ik wilde alleen maar aangeven dat ik het op zich van de internist opmerkelijk vond dat hij Omacor wilde voorschrijven, terwijl hij er niet echt in ‘geloofde’. (Al moet je het wel zelf betalen en is het erg prijzig!) Maar het is zo jammer dat er alleen gekeken werd naar de cholesterolwaarden en niet wat het verdere effect was. De artsen zijn gefixeerd op de cholesterolwaarden en de bloeddruk in verband met mijn achtergrond.
    Ik heb jarenlang Japanse knoflook met lecithine van Kyolic geslikt, maar ben daar een ca. een jaar geleden mee gestopt omdat ik erg veel last van opboeren/oprispingen had. Ik probeer knoflook in verschillende vormen (vriesdroog, diepvries of rauw) in mijn voeding in te passen, maar mijn maag laat maar een kleine hoeveelheid toe. We blijven gewoon uitproberen.

  9. Rob

    Beste Anthon,

    In het artikel komt het volgende aan de orde:
    “Drie keer in de week vette vis op het menu [zalm, tonijn, paling, makreel, haring, sardines] of het gebruik van kwalitatief goede visoliecapsules is een absolute aanrader.”

    PALING? De Tros-uitzending van jl. 3 november had het over de dioxines in paling.
    Mocht de door de Tros geboden informatie correct zijn, dan is aan het eten van paling een groot gezondheidsrisico verbonden. Zie ook: http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/nieuws/dioxine-in-paling.aspx?highlight=paling

    Helaas kun je aan paling niet zien waar die gevangen is. Of wel? In iedergeval een product met mogelijke risico’s. Dit en omdat er goede alternatieven zijn lijkt mij het beter de paling uit het lijstje te verwijderen.

    Met vriendelijke groet, Rob.

  10. Rob, je hebt volkomen gelijk. Samen met mijn vrouw heb ik wat dit palingverhaal betreft ook nog naar een uitzending van Zembla gekeken, waarbij onze monden van verbazing wijd open vielen. Denk je in Harderwijk IJsselmeerpaling te eten krijg je een met dioxine zwaar vergiftigde aal uit de Biesbosch op je bord.
    Onbegrijpelijk vooral als je bedenkt dat Nederland de naam heeft een natie te zijn van control-freaks. Demissionair minister Gerda Verburg heeft voor het gemak kennelijk de andere kant uitgekeken….Liever geen paling dus, tenzij je precies weet waar het product vandaan komt. Zelf eet ik het zelden [smaakt overigens uitstekend !] en als ik het al doe, dan meestal uit de natuurwinkel waar biologisch gekweekte paling in diepvries wordt aangeboden.
    Met vriendelijke groet:
    Anthon

  11. Fijn, nu eens zo’n duidelijk verhaal te lezen over cholesterol. Ook het boek “Gezond en Vitaal oud worden” van dr. Henk de Valk onderschrijft bovenstaande. Verder wil ik er nog op wijzen dat vegetariërs of mensen die om andere redenen geen vis kunnen/willen eten (allergie, contaminaties in vette vis (zie o.a. boek “wat is er mis met vis en visolie” van Dos Winkel), maritieme ecologie, vissenleed) tegenwoordig ook goede alternatieven hebben in de vorm van algenoliecapsules met EPA en DHA.

    Hartelijke groeten, Hanneke de Caluwé

  12. Hanneke, je commentaar getuigt van veel kennis en inzicht ! Ik zou willen dat meer Nederlanders hun eet en leefstijl serieuzer namen…[zucht]. Als je je verder in de kwestie wil verdiepen, kijk dan nog eens naar het commentaar hierboven dat ik op 15 september aan Marilyn schreef.
    vr. gr. Anthon

  13. peter hofman

    Beste Anton, Hierbij een reactie. Volgens mijn huisarts kan ik mijn te hoge cholesterol niet met gezond voedsel beinvloeden. Het zou maar met 10 procent naar beneden gaan, de rest is genetisch bepaald. Dus helaas!

    groeten Peter Hofman

    Ps. over die paling :men weet al vele jaren dat de hollandse paling vol zit met vergif. die op zee gevangen wordt dan.

  14. Peter, hoe weet de huisarts dat zo ZEKER ? En als de huisarts dat zo zeker weet, waarom adviseert hij dan niet gebruik te maken van een statine in combinatie met 2 x daags 100 mgr. coenzym Q10 ? En verder: heb je al niacine [B3] geprobeerd of rodegistrijstcapsules [die wel minder bijwerkingen hebben dan een gewone statine, maar toch met Q10 moet worden gebruikt] Verder blijven de bovengenoemde voedingsadviezen zeker actueel, en het gebruik van knoflook, vitamine C, D3,E en hooggedoseerde visoliecapsules eveneens. Op grond van de meest recente onderzoeken over cholesterol blijf ik van mening dat deze lichaamseigen substantie teveel gedemoniseerd wordt. Cholesterol wordt pas riskant als het oxideert [oxycholesterol]. Door bovengenoemde maatregelen wordt dit zoveel mogelijk voorkomen.
    gr. Anthon

  15. peter hofman

    Beste Anton, bedankt voor je antwoord. Ik was ook niet tevreden met de conclusie van de huisarts . Daarom en ook voor andere redenen ben ik van huisarts veranderd. Die zit meer op Ortho toer. Ik slik sinds kort B3 en Q 10 maar die rodegistrijstcapsules kan ik maar niet te pakken krijgen. de groeten, peter.

  16. is iemand vertrouwt met rijstolie?
    met dank voor uw reactie.
    a.bultinck

  17. Antoine, rijstolie als zodanig ken ik niet, maar ik heb er even het naslagwerk van Dr. Mary Enig op nageslagen getiteld “Feiten over Vetten, het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol”. Daarin staat het volgende [pag.137]: Rijstzemelenolie komt van het belangrijkste graangewas van Azië, maar is nooit een olie van enige betekenis voor de handel geweest. De technische en logistieke problemen bij de winning zijn hiervan de oorzaak. Wanneer de olie dadelijk na de verwerking van de rijst wordt geëxtraheerd, is de kwaliteit goed en is er sprake van een goede oxidatiestabiliteit dankzij natuurlijke antioxidanten. De olie heeft gelijke hoeveelheden enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat de antioxidanten gamma-oryzol en cycloartenol, alsmede tocoferolen, die voor een goede oxidatiestabiliteit zorgen. De vetzuursamenstelling van de olie is: 16% palmitinezuur, 2% stearinezuur, 42% oliezuur, 37% linolzuur en 1 % alfalinoleenzuur.De olie is lichtgeel van kleur en heeft geen specifieke geur”
    Kun je hier iets mee ?
    gr. Anthon

  18. Els

    Ik heb ook lang getwijfeld aan het slikken van cholesterol verlagers, maar nu blijkt dat statines de CRP waarde verlagen en juist deze eiwitten blijken naast een hoog cholesterol meer schadelijk te zijn voor hart en vaten. Mensen met een laag cholesterol maar hoog CRP bleken vaker vaatontstekingen en hartinfarcten te hebben. Daarnaast bleken de statine gebruikers minder vaak trombose te krijgen wat nog verder onderzocht wordt maar ik heb ergens gelezen dat de statines ook de verkleving van de bloedplaatjes verminderd.
    Ik heb door verschillende berichten op internet in 2009 ook besloten te stoppen met cholesterol verlagers vanwege de bijwerkingen. Mijn cholesterol vloog omhoog en ik ben zeker niet te dik. Vervolgens ben ik toch weer begonnen met een andere cholesterol verlager en ik ga er vanuit dat zolang niemand exact weet wat het best is voor mensen met een doorgemaakt hartinfarct dat de cardioloog toch de beste raadgever moet zijn. Een discussie daarover met je cardioloog kan zeker geen kwaad. Dat daarbij een gezonde eetstijl zeer belangrijk is zal niemand tegenspreken. Ik ben nog nergens een wetenschappelijk artikel tegengekomen dat een laag cholesterol slecht is voor de mens.

  19. Els, het is met cholesterolverlagende medicijnen precies als met elk ander geneesmiddel: een kosten-baten analyse waarbij de voordelen tegen de nadelen moeten worden afgewogen. Statines- als ze al gebruikt moeten worden, want daar zijn de meningen in het land der cardiologen over verdeeld-hebben inderdaad een ontstekingsremmende werking. En dat zou een reden voor cardiologen kunnen zijn om ze voor te schrijven. De andere kant van de zaak is dat vaatontstekingen ook op andere manieren kunnen worden bestreden, bijvoorbeeld door natuurlijke ontstekingsremmers zoals vitamine C en vitamine D3. Alleen cholesterol verlagen heeft weinig zin en volgens betrouwbare statistieken voegt dit ook nauwelijks gezonde levenstijd toe aan patienten met een doorgemaakt hartinfarct. Edoch, kiezen voor een statine blijft een persoonlijke keuze, waarbij degene die ze gebruikt er verstandig aan doet dit te combineren met 2 x daags 100 mg Q10. Statines zijn namelijk beruchte rovers van deze lichaamseigen substantie, met alle nare gevolgen van dien- zie ook mijn artikel “Ali Baba en de Veertig Rovers“. Mocht je je verder in de materie willen verdiepen dan biedt de literatuuropgave zoals hierboven vermeld voldoende materiaal ter overdenking.
    gr. Anthon

  20. Robert Dinnewet

    Ontdek vandaag Vita-info. Heb prostaatkanker. uw website is voor mij een revelatie.

  21. Beste Robert, eventueel kun je in de zoekruimte “prostaatkanker” intypen. Daar vind je een (niet compleet, maar toch uitgebreid )overzicht van nutritionele middelen die dikwijls naast een reguliere behandeling kunnen worden ingezet. Prostaatkanker is overigens niet geschikt voor zelfmedicatie, maar dient altijd door een uro/oncoloog te worden bekeken/behandeld. All the best !
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright Adriaan Pruyssers