Vitamine E bij leveraandoening

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) wordt gekenmerkt door lichte chronische leverontsteking samen met leververvetting. Het is een aandoening die sterk geassocieerd is met insulineresistentie en wordt ook wel de levercomponent van het metabool syndroom genoemd. Door de toenemende epidemie van obesitas is er een sterke stijging te zien. Deze aandoening wordt gezien als veroorzaker van levercirrose zonder duidelijke oorzaak. Als de diagnose wordt gesteld, hetgeen vermoedelijk veel te weinig gebeurt, luidt het advies gezonder en minder te eten en meer te bewegen.

In de VS werd een klinisch onderzoek uitgevoerd onder 247 NASH patiënten die geen diabetes hadden. Zij werden in drie groepen verdeeld. Eén groep kreeg het medicijn tegen diabetes pioglitazon waarvan aanwijzingen bestonden dat het zou kunnen helpen, de tweede groep kreeg 800IE vitamine E per dag en de derde groep een placebo. Dit alles gedurende 96 weken. Na afloop bleek o.a. uit de leverbiopsie dat in de vitamine E groep de steatohepatitis veel vaker was verbeterd (43% vitamine E, 34% pioglitazon en 19% placebo). Ook de andere leverfuncties verbeterden het sterkst in de vitamine E groep. Bovendien had vitamine E geen gewichtstoename tot gevolg, in tegenstelling tot het diabetesmedicijn.

New England Journal of Medicin, Volume 362:1675-1685, 2010

Delen.

3 gedachten aan “Vitamine E bij leveraandoening”

  1. Hallo Adriaan,
    Dit is een interessant artikel over de gunstige invloed van Vit. E bij NASH, een veel meer voorkomende aandoening dan algemeen gedacht.
    Als we deze studie nader bekijken, wordt duidelijk dat hierbij de natuurlijke vorm van Vit. E werd toegediend : RRR-alpha-toceferol, ook voorheen d-alpha-tocoferol genoemd , in tegenstelling tot de dl-alpha (deze onnatuurlijke vorm werd gebruikt in de SELECT-studie destijds, naar ik meen).
    Een suggestie : het zou interessant zijn om aan Vit. E ook eens een uitgebreider artikel te wijden, zoals met Vit. C http://vita-info.nl/2009/01/vitamine-c-verhaal/ en Vit. D http://vita-info.nl/2008/12/vitamine-d/ is gedaan, goed geschreven trouwens !
    Gamma-tocotriënol en de delta-vorm staan ook in de belangstelling bij de onderzoekers. Genoeg stof dus.
    gr. Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.