Resveratrol ontstekingsremmend bij mensen

Resveratrol, een populair plantenextract waarvan bij kleine proefdieren een groot aantal gunstige effecten zijn aangetoond blijkt bij mensen ontstekingsprocessen die een rol spelen bij diverse aandoeningen af te remmen.
Volgens de resultaten van één van de eerste dubbelblind onderzoeken met resveratrol bij mensen verlaagt resveratrol in een bescheiden dosis van 40 mg per dag de oxidatieve- en ontstekingsstress.
Men deed specifiek onderzoek naar factoren die een rol spelen bij diabetes. Uit proeven met muizen was eerder gebleken dat resveratrol de nadelen van een calorie- en vetrijk dieet grotendeels kan tegengaan. Bij deze dierproeven werden zeer hoge doseringen gebruikt die vooralsnog voor mensen als onverantwoord moeten worden beschouwd. Omdat resveratrol zelf maar kort in het lichaam aanwezig blijft (metabolieten van resveratrol blijven langer actief) is onduidelijk wat van ‘gewone’ doses resveratrol te verwachten valt. Nu blijkt dus dat 40mg per dag een meetbaar gunstig effect heeft op oxidatieve stress en ontstekingsfactoren, zoals TNF-alfa, die een rol spelen bij diabetes, atherosclerose en vele andere aandoeningen.

University at Buffalo (2010, July 29). Plant compound resveratrol shown to suppresses inflammation, free radicals in humans.

Gerelateerd: In Vino Veritas!

Delen.

3 gedachten aan “Resveratrol ontstekingsremmend bij mensen”

  1. Vraag: Is de werkzaamheid als onstekingsremmend bij mensen ook aangetoond bij chronische arthrose?

  2. Nee, er zijn geen gegevens bekend over eventuele werkzaamheid van resveratrol bij artrose

  3. Informatie over natuurlijke onstekingsremmers bij artrose is te vinden als u op “gewrichtsklachten” klikt [in de kolom “trefwoorden” ] Daarbij is ook interessant wat er in dit verband over curcumine bekend is -zie “Medicus curat, natura sanat” op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.