Vitamine D beschermt tegen griep en astma-aanvallen

Vorig jaar maakten we al melding van een epidemiologisch onderzoek waaruit bleek dat een vitamine D tekort bevattelijker maakt voor virusziektes zoals griep en verkoudheid. Nu is door dubbelblind onderzoek vastgesteld dat kinderen die extra vitamine D krijgen hierdoor minder risico lopen op griep. Ook bleek dat kinderen met astma hier veel minder last van hadden met extra vitamine D.
334 schoolkinderen werden in twee groepen verdeeld. De ene helft kreeg van december tot maart 1200ie vitamine D3 per dag. De andere helft kreeg placebocapsules. De diagnose griep werd in deze periode bij 11% van de kinderen in de vitamine D groep gesteld en bij 19% van de kinderen in de placebogroep. Circa 40% minder dus. Bij kinderen die bij aanvang de laagste vitamine D gehaltes hadden was de afname nog sterker (-74%).
Ook keek men naar het aantal aanvallen van astma onder kinderen die eerder al als astmatisch waren bestempeld. In de vitamine D groep werden slechts twee aanvallen van astma geconstateerd t.o.v. twaalf in de placebogroep.
Am J Clin Nutr (March 10, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.29094

Delen.

2 gedachten aan “Vitamine D beschermt tegen griep en astma-aanvallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.