Optimale hoeveelheid selenium

Uit twee eerdere door ons gepubliceerde artikelen over selenium – Beschermt selenium tegen kanker? en Selenium en de bloedvaten kunnen we opmaken dat de optimale seleniumgehaltes in het bloedplasma rond de 150 ng/ml zou moeten liggen. Aanmerkelijk lagere gehaltes verhogen het risico op kanker en cardiovasculaire aandoeningen terwijl veel hogere gehaltes geen extra bescherming bieden en mogelijk de kans op diabetes enigermate verhogen (te lage seleniumgehaltes verhogen het diabetesrisico iig). Ook bleek uit het artikel over selenium en kanker dat er bewijzen bestaan dat de voeding in Nederland te weinig van het mineraal bevat om dergelijke gehaltes te bewerkstelligen. Hoeveel selenium er precies nodig is bleef echter onduidelijk. Hier is nu meer over te zeggen aan de hand van een Engels onderzoek.
Uit de bekende gegevens, zoals in “Beschermt selenium tegen kanker? ” valt op te maken dat de seleniuminname in Engeland vergelijkbaar is met die in ons land. In Engeland deed men een vergelijkend onderzoek naar het effect van diverse doses extra selenium op de bloedplasmagehaltes. 119 proefpersonen werden in diverse groepen verdeeld. Men kreeg, gedurende twaalf weken, 50 mcg (microgram), 100 mcg of 200 mcg selenium per dag extra. Bij aanvang was het gemiddelde seleniumgehalte 95 ng/ml. Dit steeg na twaalf weken in de drie groepen naar respectievelijk 118ng/ml, 152 ng/ml en 172 ng/ml. Volgens deze gegevens is dus 100 ?g selenium extra bovenop de 55 mcg, die volgens de onderzoekers in de gemiddelde Engelse voeding aanwezig is, ideaal. Ook volgens een andere indicator van optimale seleniuminname bleek 100 mcg extra selenium het beste te zijn. Uit eerder onderzoek bleek dat als er seleniumgebrek is extra selenium het gehalte van een belangrijke seleniumbevattende proteine – selenoprotein P – doet stijgen tot een bepaald maximum. Hogere doses selenium laten dit gehalte dan niet verder stijgen. Het seleniumprotein P gehalte was in dit onderzoek bij aanvang 4,99 en dit steeg in de groepen die 50, 100 of 200 mcg selenium kregen naar respectievelijk 6,17, 6,73 en 6,59 ?g/ml. 100 mcg selenium extra per dag lijkt dus ideaal te zijn. Overigens is deze conclusie niet dezelfde als van de onderzoekers. Zij achten extra selenium wel gewenst maar vinden een supplement met 50 mcg selenium wel voldoende. Dat lijkt ons dus te weinig.

Am J Clin Nutr 91: 923-931, 2010
Eur J Clin Nutr. 1998 May;52(5):363-7

Gerelateerd: Beschermt selenium tegen kanker? en Selenium en de bloedvaten

Delen.

2 gedachten aan “Optimale hoeveelheid selenium”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.