MEDICUS CURAT, NATURA SANAT !

curcumaProf. Dr. David Servan-Schreiber, moest even slikken. Hij bevond zich in Dharamsala, het Indiase ballingsoord van de Dalai Lama. Opgeleid als arts-psychiater, gepokt en gemazeld in de Westerse medische wetenschap, werd hij daar geconfronteerd met een visie op de geneeskunde die hem vreemd was. De kruidengeneeskunde. Als hoogleraar Klinische Psychiatrie aan de Universiteit van Pittsburgh [U.S.A.] had hij er wel van gehoord maar er nooit veel aandacht aan geschonken. Het was voor hem niet relevant. Kruiden gebruiken in de strijd tegen ziekte ? Ach kom nou!

Geelwortel

In Azië bestaan twee soorten universitair geschoolde dokters. De ene categorie werkt met het scalpel, medische apparatuur en de bekende farmaceutisch vervaardigde medicijnen, de andere houdt zich voornamelijk bezig met de toegepaste kennis der natuur, zoals herbologie [kruidenkunde] en de voedingsleer.

Prof. Schreiber vroeg zich af: is dat kruidengedoe wel ‘evidence based medicine’? Hoort dit niet thuis in de hoek van kwakzalvers en kruidenvrouwtjes? Komt een dergelijke benadering niet neer op verspilling van tijd, geld en moeite voor arts en patiënt? Tijdens zijn wandelingen door Dharamsala vroeg hij voorbijgangers dan ook wat zij zouden doen als er een acuut gezondheidsprobleem rees. Enigszins verbaasd over die vraag reageerden de meesten met: dat is nogal duidelijk. Voor een acute ontsteking, zoals een blindedarm of longontsteking, gaan we direct naar de dokter die de ‘noodgeneeskunde’ praktiseert. Dan worden we geopereerd of krijgen antibiotica. Maar voor chronische ontstekingen, zoals reumatoide artritis, darmontstekingen etc. bezoeken wij de arts die naar voedings en leefgewoonten vraagt en met natuurlijke ontstekingsremmers werkt zoals geelwortel. Geelwortel, wat is dat ? vroeg Schreiber later aan de stafleden van de medische faculteit van Dharamsala. Ze antwoordden dat het een okerkleurig poeder is dat gemaakt wordt door de gedroogde wortelstok van Curcuma Longa (Engels: ’turmeric’) fijn te malen. Deze tropische plant komt vooral in India en Indonesië voor, waar hij al eeuwenlang een zeer belangrijk onderdeel is van de culinaire en medische geschiedenis. Wij gebruiken er in onze gerechten dagelijks 1,5 tot 2 gram van, zeiden ze. Het belangrijkste onderdeel van kurkuma is curcumine dat farmacologisch op diverse manieren actief is: het is een sterke antioxidant, gaat trombose tegen en heeft ook kankerremmende eigenschappen.
De nieuwsgierigheid van prof. Schreiber was nu voldoende gewekt. Nederig, maar met een kritische instelling begon hij aan zijn speurtocht naar de geneeskrachtige eigenschappen van geelwortel. Reist u mee?

Gewrichtsreuma

Suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten bleek ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten af te remmen. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma, die overeenkwamen met de qua samenstelling overeenkomende commercieel verkrijgbare kurkuma.
Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Nu is een rat geen mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma.
Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig.
[Arthritis Rheum 2006;54:3452-64]

Leukemie

Op het Congres van Kinderen met Leukemie dat in september 2004 in Londen werd gehouden maakte Dr. Moolky Nagabhusan van de Loyola Universiteit in Chicago aannemelijk dat curcumine beschermt tegen leukemie. Omdat curcumine in de vorm van geelwortel en kerrie in Azië veel gegeten wordt, vermoedt Nagabhusan dat dit de reden is waarom die vorm van bloedkanker in dat werelddeel veel minder voorkomt. In de Westerse wereld is het aantal kinderen met leukemie de tweede helft van de vorige eeuw sterk gestegen. Risicofactoren van leukemie zijn o.a. de lifestyle en milieufactoren.
Van curcumine is bekend dat het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo blijkt uit studie dat het bijvoorbeeld het genbeschadigend vermogen van sigarettenrook kan tegen gaan alsook de chromosoombeschadiging t.g.v. straling. Dr. Nagabhusan nam waar dat curcumine de vermenigvuldiging van leukemiecellen onomkeerbaar remt, zowel in celculturen als in cellen bij de mens.

Hersenschade

Nog een interessant onderzoek toonde aan dat kurkuma bescherming kan bieden bij hersenschade die ontstaat na een beroerte.
Onderzoekers van de Universiteit van Nanjing in China trachtten meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van curcumine. Een groep ratten kreeg 1 of 2 mg per kg curcumine per infuus toegediend, 30 minuten na een beroerte. De met curcumine behandelde ratten bleken, afhankelijk van de dosis, beduidend minder verlies van neurologisch functioneren, een lagere sterfte, en minder waterophoping in de hersenen te hebben dan de curcuminevrije dieren. Alle bevindingen wijzen op beschermende effecten van curcumine
[European Journal of Pharmacology 2007;561(1-3):54-62]

Alzheimer

Tijdens het 34e Jaarcongres van de American Aging Association merkte één van de sprekers,dr. Greg Cole op dat de combinatie curcumine en DHA uit omega 3-vetzuren effectief werkten tegen ontstekingsverschijnselen bij Alzheimer. Bij muizen, die zo genetisch gemanipuleerd waren, dat zij Alzheimerachtige afwijkingen kregen, bleek dat deze 43% minder amyloïde plaques vormden bij het geven van curcumine in een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de hoeveelheid die men in India eet.

Amyloïde plaques zijn afzettingen in de hersenen die medeverantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Vooral de combinatie DHA en curcumine bleek farmacologisch zeer werkzaam te zijn.

Candidiasis

Bij Candidiasis ook wel candida-syndroom genoemd is er sprake van uitzaaiing van de candida-albicansschimmel in het weefsel. Deze ziekteverwekkende schimmelvorm van de gistcel Candida Albicans heeft zich in eerste instantie veelal vanuit de darm, via de bloedbaan in het lichaam verspreid en zich vervolgens gekoloniseerd in de organen, bindweefsel e.d. Deze situatie blijkt bij zeer veel mensen voor te komen. De symptomen van het candida-syndroom zijn zeer talrijk en omvatten o.a. spijsverteringsklachten, hormonale klachten, klachten als gevolg van een overreactief afweersysteem of een verzwakt afweersysteem, en vooral vermoeidheidsklachten.

Braziliaanse wetenschappers onderzochten curcumine op schimmelwerende effecten. Celkweken met 23 verschillende schimmels dienden als onderzoeksmodel. Daarnaast werden de effecten van curcumine op de aankleving van de candidasoorten op menselijke cellen van het mondslijmvlies gevolgd. Uit de testseries bleek dat curcumine in veel gevallen effectiever was dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel fluconazol. Opmerkelijk was de remmende werking van curcumine op candidasoorten die geisoleerd waren van AIDSpatiënten. Bij hen bleek kurkuma de aankleving aan het mondslijmvlies het sterkst te verminderen.
De auteurs zijn van mening dat vervolgonderzoek naar de therapeutische werking van curcumine bij patiënten met immunologische aandoeningen zeker gewenst is.

Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2009;63(2):337-9]

Bestseller

servanboek
Dr. Servan-Schreiber signeert het boek

Prof. Schreiber stond verbaasd. Waarom kende hij deze feiten niet? Waarom had geen enkele hoogleraar tijdens zijn medische opleiding ooit over deze dingen gesproken? Immers, de grote medische tradities maken al duizenden jaren gebruik van voeding om het verloop van ziekteprocessen te beënvloeden. Heeft de grondlegger van de moderne geneeskunde Hippocrates in de 4de eeuw voor Chr. niet gezegd:

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’? Westers opgeleide artsen leggen bij het behalen van hun artsendiploma n.b. de Eed van Hippocrates af! Maar toch, ook al blijft voeding een steunpilaar van de Indische, Chinese en Noord-Afrikaanse geneeskunde, welke dokter in Europa verwijst ernaar in zijn praktijk?

Omdat Prof. Servan-Schreiber niet alleen arts is, maar ook kankerpatiënt is geweest, was hij zeer geïnteresseerd in de tumorremmende eigenschappen van kurkuma. Hij sprak daarover met zijn vriend en collega prof.dr. Richard Beliveau, oncoloog-onderzoeker aan de Universiteit van Quebec in Montreal. Het was hem al eerder opgevallen dat Indische mensen statistisch gezien veel minder aan diverse vormen van kanker lijden dan bijv. Noord-Amerikanen. Net als dr. Nagabhusan ging Beliveau van de veronderstelling uit dat dit te maken heeft met het gegeven dat kurkuma voornamelijk in India wordt genuttigd, en dan ook nog in grote hoeveelheden.

Prof. Schreiber’s visie op kanker en de behandeling daarvan zijn nu, na zijn speurtocht, grondig bijgesteld.
Natuurlijk is hij als arts voorstander van een reguliere behandeling, zoals bestraling, operatie en indien nodig chemotherapie. Maar als wetenschapper en patiënt heeft hij ook de waarde leren kennen van alle verborgen helende krachten die in de planten en kruidenwereld schuilgaan. Niet alleen is hij enthousiast geraakt over kurkuma, maar ook over de ontdekking van de vele andere tumorremmende voedingsstoffen in de natuur de z.g. ‘nutricijnen’ [een combinatie van ‘medicijnen’en ‘nutriënten’] . Ze blijken een machtig wapen te zijn in het voorkomen van kanker, maar kunnen ook therapeutisch met succes worden ingezet als aanvulling op de reguliere kankerbehandeling. Hij schreef er een prachtig boek over: Antikanker, een nieuwe levensstijl [uitgegeven bij Kosmos]* Ik kan het iedereen aanbevelen die zijn/haar gezondheid serieus wil nemen.
Schreiber is nu al weer jaren kankervrij en gezond. Hij eet en leeft volgens zijn gevonden principes.
Hij raad ons niet alleen aan op tijd naar de dokter te gaan, maar ook elke dag net als de Aziaat een flinke theelepel kurkuma [van biologische landbouw !] aan het dagelijks voedsel toe te voegen, [vermengd met een snuifje zwarte peper dat de opname van kurkuma  versterkt !]
Want zijn stelling is nu: medicus curat, natura sanat! dat wil zeggen: de dokter behandelt, maar de natuur geneest !

*In zijn boek behandelt Dr. Servan-Schreiber diverse andere aspecten van de voeding en andere levensstijlfactoren die bij de behandeling en preventie van kanker van belang zijn. Over veel van de voedingsaspecten staan al artikelen op deze site zoals biologische voeding, knoflook, groene thee, broccoli en andere groentes etc.

Naschrift: In 2010 werd bij David Servan-Schreiber opnieuw een agressieve hersentumor geconstateerd. Deze keer heeft hij het niet gered en overleed op 24 juli 2011. In de laatste maanden van zijn leven schreef hij nog een boek “Je kunt verschillende keren afscheid nemen

Gerelateerd:
Curcumin bij darmaandoeningen
Speciale curcumin verlicht artrose, uveïtis en verlaagt CRP, drastisch

Delen.

19 gedachten aan “MEDICUS CURAT, NATURA SANAT !”

 1. Ik hb fibromyalgie en neem curcuma in de hoop geneest infecties+

 2. Bernadette, dat is zeker een goede [begin]maatregel, maar wil fybromyalgie ECHT bestreden worden, dan dient er:
  1. een duidelijke diagnose gesteld te worden [veel spier en gewrichtsklachten zijn helemaal GEEN fybromyalgie, maar de gevolgen van medicijngebruik of vitaminentekorten – die moeten eerst opgespoord en verholpen worden] en
  2. als er werkelijk sprake is van fybromyalgie kan curcuma alleen het werk niet aan en moeten meerdere middelen worden aangewend om een bevredigend resultaat te krijgen en
  3. daarvoor is professionele behandeling nodig door een orthomoleculair arts of therapeut. [zie http://www.soe.nl of http://www.mbog.nl]
  All the best !
  Anthon

 3. A Belgian writer I know wrote a tea book, in her book she referred min. 10 – 15-20 minutes infusion time for green tea, and she’s referring to the writing by Dr. Servan-Schreiber and Dr. Beliveau.

  Indeed there are many scentific researches in the world to confirm the prevention benefits of anti-oxidants from green tea; but I have serious worry about having tea infused more than 10-15 even 20 minutes as means for ’treatment’.

  The taste of long infused tea is very bitter, some are even aggressive to the stomach, which I wonderful how many cancer patients have strong stomach to take it during the chemo treatment period?

  One thing I notice from my late Father who was a cancer patient, when he went through the chemotherapy, basically the process caused a lot of problem for his body, for example he couldn’t eat but could only drink rice water or soup; he was very weak. I am sured the modern cancer treatment technologies have improved a lot that can ease those painful reactions from cancer patients a lot, but still how to help them to improve the absorbtion of nuitions during and after the treatments should be divided a little bit but not putting them in one basket.

  Because I did not read the original research report from Dr. Servan-Schreiber and Dr. Beliveau, so I can not make any judgement. I do, however, have great deal of concern how that writer referred to Dr. Servan-Schreiber and Dr. Beliveau’s writing and suggested the long infusion time for tea, because it would cause further problem particularily for those who are taking the chemo treatment. May be in the later healing and strengthening phases but again it is subject to the health condition of patient to patient. Even that I think cancer patients should learn listening to their body and treat their body, starting from stomach and intestion, with care.

  Chinese drink tea to serve the prevention purpose for more than 4000 years. Even people who have good stomach and normal condition should avoid drinking very strong and bitter tea. I think this is important. Appreciate your comments to my Today’s blog “Why controlling the infusion time is important” (http://www.tea-antwerp.be/blog)

 4. Mei Lan, as an orthomolecular nutritionist AND cancerpatient I can assure you that I have no problems by drinking green tea after a 20 minutes infusion. Dr. Servan-Schreiber and his friend Dr. Beliveau are right by their suggestion. This infusiontime is necessary to extract the active parts of the tea in particular the epigallocatechinegallate. But of course much depends on the status in which a cancerpatient is. After chemotherapy it is not easy to eat and drink, and sometimes even impossible to do so. In that situation the patient has to make the best of it and use food and drinks that are endurable for him. After radiationtherapy I started to drink the biological green tea from “Piramide” [3-4 cups a day]which is available with natural ginger and lemonflavour and taste very well !
  Besides drinking green tea, for a cancerpatient is the use of high-concentrated green tea capsules highly recommendable. Also for sensitive stomachs !
  But as you will understand the use of green tea alone is not enough in the war against cancer. Therefore I recommend people to visit the site of my good friend Engelbert Valstar, M.D. and president of the Dutch Society of Orthomolecular Oncology [ http://www.ngoo.nl ] for a wide spectrum of nutritional advices in case of cancer. It is written in Dutch as well as English.
  Nice regards:
  Anthon

 5. Mogelijk van interesse dat in sommige experimenten met groene thee de niet dure “Temple of Heaven, Special Gunpowder” wordt gebruikt. Zo ook in het artikel dat ik onlangs las en waar men de thee 45 minuten liet trekken. Men vond sterke anti-kanker en anti-amyloid-beta (Alzheimer) effecten.

  It might interest you that in some studies the relatively cheap “Temple of Heaven, Special Gunpowder” is used. In a recent study they used an infusion time of 45 minutes .

  “What was really exciting about this study was that we found when green tea is digested by enzymes in the gut, the resulting chemicals are actually more effective against key triggers of Alzheimer’s development than the undigested form of the tea,” explained Okello

  “In addition to this, we also found the digested compounds had anti-cancer properties, significantly slowing down the growth of the tumour cells which we were using in our experiments,”

  doi:10.1016/j.phymed.2010.11.004

 6. Ik heb een vraag over kurkuma, ik gebruik het regelmatig maar merk dat mijn bloeddruk de laatste tijd enorm verhoogd is, nu heb ik er al aanleg voor want het zit in de familie maar kan het met de Kurkuma te maken hebben dat hij ineens zo veel te hoog is? 160/108 ?

 7. Marjan, dat kan ik mij eerlijk gezegd moeilijk voorstellen, want zowel de fytotherapie als de ayurvedische geneeskunde schrijven aan curcuma JUIST een bloeddrukverlagende werking toe. [zie bijv. The Journal of Clinical Investigation-maart 2008] Wellicht zijn er andere oorzaken van je verhoogde bloeddruk ? Voor een checklist kun je even mijn artikel op deze site raadplegen getiteld “Hoge Bloeddruk”
  gr. Anthon

 8. Is kurkema extract beter dan gewoon verse? Ik maak smooties met een heel geelworteltje van ongeveer drie centimeter

  Of kan ik beter extract nemen? En zo ja hoeveel?

  Ik doe het voor de zekerheid, omdat longkanker veel voorkomt in onze familie.

  Ook maak ik zelf melkkefir en daarmee heb ik mijn darmen eindelijk normaal gekregen. Ook had ik geregeld ontstekingen in mn gezicht, maar dat is door de melkkefir ook weg en blijft ook weg.

 9. Donneke, curcuma is een prachtige product maar het vervelende is gewoon dat het in zijn enkelvoudige vorm slecht in het lichaam wordt opgenomen en ook weer veel te snel wordt uitgescheiden. Voedingswetenschappers hebben wel ontdekt dat de opname en absorptie een stuk beter verloopt als er een snuifje zwarte peper aan toegevoegd wordt [piperine], maar de opname is MAXIMAAL als curcuma gecombineerd wordt ingenomen met fosfatidylcholine -volgens het z.g. Meriva procede. Om de kans op [long]kanker te verkleinen is het goed om naast curcuma ook voedsel te gebruiken volgens de richtlijnen van de nutritionele oncologie. Op deze site kun je “Kanker” in de zoekruimte intypen, waardoor je een breed overzicht krijgt van de mogelijkheden. Het boek “Eten tegen kanker- de rol van voeding bij het ontstaan van kanker” -door dr. Richard Beliveau & dr. Denis Gingras; uitgegeven door Kosmos geeft eveneens een mooi overzicht. Prettig te horen dat je darmen erop vooruit zijn gegaan !
  gr. Anthon

 10. @Marjan Kok

  Ik heb hetzelfde euvel.
  Sinds ik geelwortel gebruik is mijn bloeddruk een stuk hoger!?
  Omdat ik regelmatig meet, weet ik dat het met de geelwortel te maken heeft.
  Het werkt toch ook op de aderen? Vernauwend???

  Gr. Dagaz

 11. Ik heb het gevonden!
  Lees hieronder:

  Het is vaatvernauwend en daardoor kan de bloeddruk op lopen.

  Daarbij kan je interactie’s krijgen met bepaalde bloeddrukverlagers
  die ik idd slik.

  Gr. Dagaz

 12. Geelwortel heeft een vaatverwijdende werking. Zie o.a. http://vita-info.nl/2013/06/geelwortel-extract-bloedvaten/
  Mocht er in zeldzame gevallen een bloeddrukverhogende werking zijn in combinatie met medicatie dan zou dit via een stimulerende werking op de lever zijn die er mogelijk voor zorgt dat de medicijnen sneller uit het bloed doen verwijderen. Ik heb deze wisselwerking echter niet in de literatuur kunnen vinden. Als u de naam van de specifieke medicatie meldt dan kan ik dat nog even nakijken

 13. Ik heb een vraag over Curcuma longa&zwarte peper . Kan ik dit bij hoge bloeddruk gebruiken ? Er wordt zo wisselend over gedacht

 14. Nelly, het antwoord vind je wellicht in het commentaar – hierboven – van collega Adriaan dat hij gaf op 4-7-2013 aan Dagaz. Voorzichtigheid is dus geboden !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.