Vertraagt groene thee veroudering?

De polyfenolen (catechines) uit thee behoren tot de voedingsstoffen waarvan wordt onderzocht of ze het verouderingsproces kunnen vertragen. Eerder is al aangetoond dat epigallocatechine gallate (EGCG) het anti-verouderingseiwit SIRT1 activeert. Zowel het levensverlengende effect van calorierestrictie als het mogelijke levensverlengende effect van resveratrol worden gedeeltelijk aan activatie van SIRT1 toegeschreven.
Een manier waarop de mate van veroudering mogelijk kan worden gemeten is door het meten van de lengte van de telomeren van de cellen. Van deze uiteinden van de chromosomen gaat bij elke celdeling een stukje verloren. Hoe langer de telomeren, hoe meer celdelingen er nog mogelijk zijn.
Nu is er onderzocht hoe de telomeerlengte van 2000 oudere Chinezen gerelateerd is aan de hoeveelheid Chinese thee (groene thee en oolong thee) die deze mensen gewoon waren te drinken. Na correctie voor een groot aantal levensstijlfactoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden bleek dat de cellen van de mannen die meer dan 3/4 liter thee per dag dronken vijf jaar jonger leken dan van hun mannelijke leeftijdsgenoten die minder dan één beker groene thee per dag dronken. Bij vrouwen werden geen grote verschillen gemeten.
British Journal of Nutrition, 2009
Zie ook vitamine D en veroudering

Delen.

2 gedachten aan “Vertraagt groene thee veroudering?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.