DHA omega 3 vetzuur en het denkvermogen – recente studies

Om het effect van hoge doses van het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) op het denkvermogen van ouderen te beoordelen  zijn onlangs twee  onderzoeken uitgevoerd. In het eerste onderzoek kregen 485 gezonde mensen van rond de 70 jaar 900 mg DHA dagelijks of placebos gedurende een half jaar. Voor en na deze periode ondergingen ze een test om hun mentale vaardigheden te beoordelen. De verbetering bij de tweede test was twee keer zo groot in de DHA groep als in de placebogroep. Het betrof dit soort tests waarvan de resultaten in de DHA- groep

“ruwweg vergelijkbaar zijn met de leer- en geheugenvaardigheden van mensen die drie jaar jonger zijn.”

aldus onderzoeksleider Yurko-Mauro. In dit onderzoek werd ook de hartslag gemeten. Deze verbeterde ook in de DHA groep, zoals we al eerder zagen in ander onderzoek.

In het tweede onderzoek kregen Alzheimerpatiënten 2 gram DHA per dag gedurende twee jaar. Nu traden geen duidelijke verschillen op tussen de DHA- en placebogroep. Alleen de personen die geen dragers waren van het “Alzheimergen” ApoE-e4 (dragers van dit gen hebben een twee tot drievoudig Alzheimer risico) vertoonden een geringere achteruitgang van het denkvermogen en functioneren door de DHA.

1.Quinn et al. A clinical trial of docosahexanoic acid (DHA) for the treatment of Alzheimer’s disease. Alzheimers and Dementia, 2009; 5 (4): P84 DOI: 10.1016/j.jalz.2009.05.215
2.Yurko-Mauro et al. Results of the MIDAS trial: Effects of docosahexaenoic acid on physiological and safety parameters in age-related cognitive decline. Alzheimers and Dementia, 2009; 5 (4): P84 DOI: 10.1016/j.jalz.2009.05.214

Zie ook Omega-3 vetzuren en Alzheimer

Delen.

3 gedachten aan “DHA omega 3 vetzuur en het denkvermogen – recente studies”

  1. Voor de meeste mensen zal gelden dat DHA alleen in een vroeg stadium van cognitieve achteruitgang er meetbaar resultaat te behalen is. Bij Alzheimer, zoals blijkt uit bovenstaande, heeft visolie op zichzelf geen zin meer voor wat betreft de geheugenklachten etc. Alleen bij degenen met Alzheimer maar zonder het “Alzheimergen” was de achteruitgang geringer. De meeste mensen met Alzheimer onder de 80 zijn echter drager van dat gen (voor zover bekend). We bevelen het overigens doorgaans wel aan (afhankelijk ook van het dieet) in combinatie met andere voedingsstoffen. Visolie is natuurlijk ook voor andere lichaamsfuncties van belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.