Mexicaanse griep, groot gevaar of overdreven angstzaaierij?

mexicaanse-griepMensen kopen op grote schaal mondkapjes,  de WHO heeft alarmfase 5 ingesteld, vliegtuigen vertrekken niet meer naar Mexico, wereldwijd vinden vergaderingen plaats en worden maatregelen voorbereid en getroffen, op de radio wordt gesproken over een nieuwe fase in de economische crisis:  na de productiefactor kapitaal wordt nu de productiefactor arbeid uitgeschakeld. Kortom, men lijkt te vrezen dat een deel van de wereldbevolking zal worden  uitgeroeid door een nieuw dodelijk virus. Is deze angst wel terecht?

Enkele feiten

Tot dusver worden in Mexico 160 mogelijke sterfgevallen toegeschreven aan het nieuwe virus op duizenden besmettingen . Van deze 160 zijn er in Mexico pas 7 bevestigd als zekere slachtoffers van de nieuwe varkensgriep. Vermoed wordt  dat het virus  is ontstaan in varkensstallen van de bioindustrie in de plaats La Gloria. Geen van de vele mensen in die stad die in maart ziek werden is overigens gestorven.  In de VS is één sterfgeval op circa 100 bevestigde besmettingen geconstateerd.

Mogelijk is deze griep iets gevaarlijker dan de gemiddelde griep maar toch niet bijzonder veel. Ook kan het percentage ziektegevallen na besmetting hoger liggen dan gebruikelijk.  De vrees dat mensen geen natuurlijke afweer zouden hebben tegen het nieuwe virus is echter ongegrond. Ook is het virus niet zo nieuw als sommigen suggereren. Het bevat veel elementen van oude varkensgriepvirussen. Een mogelijk toekomstig vogelgriepvirus wordt veel gevaarlijker geacht.

De griep is geen ongevaarlijke ziekte. Jaarlijks sterven 250000-500000 mensen wereldwijd aan deze ziekte.
De volgende maatregelen nemen ik en mijn familieleden bij de eerste symptomen van een griep of verkoudheid

 • Dieet met weinig suiker en vet.
 • Voldoende nachtrust
 • Drinken van veel groene thee en rooibosthee
 • Extra vitamine C (3 x 1 gram per dag) *
 • Echinacea (2 x daags 500mg).
 • Knoflookcapsules ( 2 x 500mg)
 • Kabeljauwleveroliecapsules (vitamines A & D & omega-3 vetzuren); 4 capsules per dag gedurende 4 dagen.
 • Zink (30mg gedurende enkele dagen)

Op korte termijn verlaagt vooral het eten van suiker, en meer in het algemeen, een dieet dat een hoog insuline of bloedsuikergehalte veroorzaakt (hoge glycemische index) de natuurlijke afweer. Een deel van de verklaring bestaat uit het gegeven dat glucose de opname in de cellen van vitamine C belemmert.
Van de supplementen acht ik vitamine C en echinacea, waarvan aangetoond is dat het diverse aspecten van het immuunsysteem stimuleert en de kans op griep vermindert, de belangrijkste.

Viroloog Ab Osterhaus, die nu dagelijks in de media te horen is, trekt geregeld vergelijkingen met de Spaanse griep die in 1918 50 miljoen mensen heeft doen overlijden. Hij dient toch te weten dat een dergelijk scenario nu onwaarschijnlijk is aangezien bekend is dat veel – vermoedelijk de meeste – sterfgevallen destijds veroorzaakt werden door een bijkomende streptococcus (pneumokokken) infectie die longontsteking veroorzaakt. Ook nu komen longontstekingen door deze bacterieën vaak voor als complicatie bij griep. Het immuunsysteem is dan minder in staat de bacterie te bestrijden. Dergelijke longontstekingen zijn echter goed te behandelen met antibiotica. Een ontdekking uit 1928.

* Zelf gebruik ik deze methode niet maar in dit artikel van Anthon de Bont staat de methode beschreven van Dr. Cathcart hoe met vitamine C een griepinfectie te bestrijden.

http://www.ebmonline.org/cgi/content/full/232/7/847
http://www.preventpneumo.org/news/news_from_the_field/klugmaninterview.cfm
http://blogs.reuters.com/great-debate/2009/04/28/a-vaccine-needed-for-bad-statistics/

Update 18 juni: Volgens de WHO zijn er tot vorige week 30000 bevestigde Mexicaanse griepgevallen vastgesteld waarvan 145 patiënten zijn overleden. In de meeste gevallen betreft het een milde vorm van griep. Omdat de meeste mensen met dergelijke lichte griepverschijnselen doorgaans niet naar de dokter gaan zullen veel meer mensen geïnfecteerd zijn. Mensen van middelbare leeftijd en ouder lijken een natuurlijke bescherming te hebben tegen dit griepvirus door eerdere blootstelling aan een soortgelijk griepvirus. Nederlandse viroloog Coutinho noemt hierbij de leeftijd van 57 jaar. In meer dan 70% van de gevallen waarbij ziekenhuisopname nodig was hadden de patiënten een onderliggende aandoening zoals een hart of een longaandoening.
Een nadeel momenteel is dat mensen met een dergelijke ziekte op dit moment niet beschermd zijn door een vaccin. Een voordeel is dat het antivirale middel Tamiflu vaak  effectief is om de klachten te verminderen. Influenzavirussen kunnen echter resistent worden tegen dit middel. Zo was één van de twee griepvirussen van het afgelopen jaar resistent tegen Tamiflu. Het op grote schaal voorschrijven van Tamiflu zal deze resistentie bevorderen. Daarom is het wellicht verstandig om alleen aan de ernstig zieke patiënten en patiënten met een riskante onderliggende aandoening dit middel te geven en niet aan alle patiënten, laat staan aan mensen die alleen nog maar in contact gekomen zijn met het griepvirus, zoals nu gebeurt. Dit is ook de mening van Harvard wetenschappers. ( http://www.usatoday.com/news/health/2009-05-05-tamiflu-swine-resistance_N.htm)

Delen.

6 gedachten aan “Mexicaanse griep, groot gevaar of overdreven angstzaaierij?”

 1. Waar het vooral om gaat is gezien de verhouding besmetting/ overlijden, dat niet de vraag speelt: krijg ik hét of krijg ik het niet, maar of de basisweerstaand groot genoeg is. Indien die groot is door goede voeding en supplementen hoeft men geen angst te hebben. Neem bijvoorbeeld toen met de vogelgriep; velen die besmet waren maar met genoeg weerstand hadden geen probleem; degenen die (gedwongen of door naieve paniek) hun eigen weerstand aantastten door ruimschootse antibiotica hadden pech. En met name de koortsverlagers waren boosdoeners; virussen hebben het moeilijk bij hoge lichaamstemperatuur en dát werd nu tegengewerkt door de koortsverlagers.
  Men speelt in op de angsten dat ouderen minder weerstand hebben door de sterftecijfers ivm griep. Helaas is dit een cirkelredenatie. De lage weerstand van ouderen is te verwachten als ze tien jaar voor hun doelijke griep bij elk ontstekinkje en verkoudheidje een antibioticum kregen. Daarbij nog het doorgekookte voedsel (met te weinig vitaminen) en de hoge temperaturen in de bejaardenhuizen en je hebt systematisch alle afweerkrachten tegen een onschuldig griepje om zeep geholpen.
  Maar goed; de commercie bepaalt tegenwoordig de wetenschappelijke visies op wat nodig is en wat niet en helaas ontbreekt de echte wetenschappelijk objectiviteit. In een onderzoek in Belgie werd vastgesteld dat nadat ziekenhuizen een jaar lang structureel 10 % minder antibiotica hadden toegediend de globale weerstand van alle patienten toe nam! De bacterie van Balkenende is ook het levend bewijs: een politicus op die positie meent elke werkonderbreking te moeten voorkomen met kuurtjes en antibiotica; gevolg: een simpele bacterie wil maar niet dood; een Amazonegebied-bewoner die een vleeswond oploopt en met vuil water wast merkt er weinig van (tenzij de westerse beschaving zijn natuurlijke habitat heeft verstoord en hem dwingt supermarktfood te eten).

  Om zijn weerstand op te peppen kan men van vele kruiden gebruikmaken; heel sterk is Cat’s Claw (uit Z. Amerika) maar ook het sap van de Noni. Deze twee staan bekend om de antiparasitaire werking en een snelle verhoging van de lichaamseigen weerstand.

 2. Persoonlijk had ik het idee dat deze ophef voornamelijk bedoelt was om tamiflu op de kaart te zetten (had ik er maar aandelen in) en om de jaarlijkse griepprikken te rechtvaardigen. De complicaties van beiden zijn ernstig onderbelicht!

 3. Rob,
  Voor nog meer informatie over de Mexicaanse griep en vooral de reden waarom de leden van de reguliere geneeskunde de orthomoleculaire aanpak afwijzen/ontkennen/ontwijken vind je op de site http://www.ortho.nl [klik “Mexicaanse griep” aan]. Deze voortreffelijke en zeer actuele site is onderdeel van het Ortho Institute, en wordt regelmatig “gevoed” door Gert Schuitemaker en zijn medewerkers, die de voedingswetenschappelijke ontwikkelingen in binnen en buitenland met een kritisch oog volgen.
  Ik raad je aan om ook daar regelmatig te neuzen.
  gr. Anthon

 4. Ik wil even zeggen dat je het in april en juni behoorlijk goed gezien had Adriaan. Het valt allemaal reuze mee en het gebruik van Tamiflu is nu zoals je voorstelde. Belangrijker voor mij is dat van de deskundigen in de media ik in de toekomst eerder naar Coutinho dan naar Osterhaus luister.

  Hoe staan jullie eigenlijk tegenover de griepvaccins?

 5. Aan de wetenschappelijke expertise van viroloog Dr. Osterhaus op het gebied van het ontdekken van virussen en het produceren van vaccins hoeft niet getwijfeld te worden. Maar enthousiasme “voor het vak” houdt ook een potentieel voor overdrijving in, zoals het risico om het gevaar van virussen te overschatten.
  Over de risico’s voor bijwerkingen van vaccins lopen de meningen uiteen. Ik heb de indruk dat voor mensen die duidelijk tot de risicogroepen behoren (astma en COPD, diabetes, cardiovasculaire problemen etc., bij wie de symptomen van een griep in combinatie met de al aanwezige gezondheidsproblemen extra veel lijden veroorzaken of voor wie een eventuele longontsteking als complicatie erg gevaarlijk is) de voordelen van vaccinatie veel groter zijn dan het risico op eventuele nadelige effecten. De categoriën die zijn ingesteld om te bepalen of iemand tot een risicogroep behoort zijn natuurlijk tamelijk arbitrair. Dat kan ook niet anders. De ene persoon met diabetes is de andere niet bijvoorbeeld. Volgens een artikel in de Washington Post zouden mensen met obesitas overigens ook als risicogroep voor de Mexicaanse griep dienen te worden aangemerkt omdat bij hen soms gevaarlijke complicaties zouden kunnen optreden.

  Er bestaan grotere twijfels over het nut van Tamiflu, zeker als niet heel direct met het middel wordt gestart.
  http://www.nu.nl/algemeen/2064832/geen-bewijs-voor-werking-tamiflu.html
  Ook over de veiligheid van het middel, met name bij jongeren, bestaan vraagtekens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.