Co-enzym Q10 en statines

Statines – cholesterolverlagende medicijnen zoals atorvastatine (Lipitor), simvastatine (Zocor) en rosuvastatine (Crestor) – verlagen het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen bij een grote groep mensen. Met name bij mannen van middelbare leeftijd met diverse risicoverhogende factoren. Het is onduidelijk of het positieve effect van statines op de bloedvaten moet worden toegeschreven aan de cholesterolverlagende werking of op de vermindering van ontstekingsfactoren. Waarschijnlijk heeft een verhoogd c-reactief proteïne (CRP) gehalte, als indicator van chronische lichte aderontsteking, een sterkere voorspellende waarde dan cholesterolgehaltes voor zowel toekomstige hart-en vaatproblemen als het mogelijke nut van statines. Statines zijn niet zonder bijwerkingen. Vermoeidheid, spierklachten en spierafbraak zijn de best gedocumenteerde klachten. Ook een verhoogd diabetesrisico bij gebruik van statines – vooral Crestor – is bekend.

De best bewezen statine, Lipitor oftewel atorvastatine. Het verlaagt het risico op een hartaanval bij veel mensen. De producent is wel veroordeeld voor het verzwijgen van nadelige bijwerkingen.
De best bewezen statine, Lipitor oftwel atorvastatine. Het verlaagt het risico op een hartaanval bij veel mensen. De producent is wel veroordeeld voor het verzwijgen van nadelige bijwerkingen.

Deze nadelige bijwerkingen worden in verband gebracht met de remming door statines van de lichaamseigen aanmaak van co-enzym Q10, een belangrijke stof die betrokken is bij de energieproductie in de cellen. In een dubbelblind onderzoek met mensen die statines gebruikten en last hadden van spierklachten kreeg de ene groep 100 mg co-enzym Q10 per dag en de andere groep 400 IE vitamine E. In de co-enzym Q10 groep was de spierpijn in 40% van de gevallen na een maand verminderd. Ernstige pijn die zodanig was dat ze de dagelijkse bezigheden belemmerde verminderde in 38% van de gevallen. In de vitamine E groep was er geen noemenswaardige verandering opgetreden. ( Am J Cardiol. 2007 May 15;99(10):1409-12.)
Niet alle dergelijke kortdurende onderzoeken met coQ10 laten dezelfde gunstige resultaten zien. Aangezien het nadelige effect van de coQ10 verlaging door statines vaak pas na lange tijd door spierafbraak tot uiting komt is het waarschijnlijk dat de spieropbouw (of verminderde spierafbraak) door extra coQ10 ook pas na enige tijd merkbaar wordt. Andere, nog onbekende, factoren kunnen bovendien ook van invloed zijn.

In een andere studie werd onderzocht of extra co-enzym Q10 een gunstig effect heeft op de werking van de bloedvaten bij diabetes met endotheeldysfunctie (verminderde vaatcelafhankelijke vaatverwijding) die statines gebruikten. De proefpersonen kregen 200 mg co-enzym Q10 per dag of een placebo, gedurende 12 weken. Het gehalte in het bloed van deze voedingsstof steeg door de suppletie met de factor 2,7. Het bleek dat de vaatverwijding (FMD), met als gevolg een betere doorbloeding, verbeterde door de coQ10.

De gemeten verbetering vertaalt zich in een 10%-25% lager cardiovasculair risico in deze patiënten.

Diabetes Care, 2009. “Coenzyme Q10 improves endothelial dysfunction in statin-treated type-2 diabetic patients”
S.J. Hamilton, G.T. Chew, G.F. Watts

gerelateerd Vitamine D tegen spierzwakte door statines

Co-enzym Q10 en statines 2

Vitamine D en statines

Delen.

68 gedachten aan “Co-enzym Q10 en statines”

  1. De fabrikant/importeur heeft bij het middel Selektine in 2006 de bijsluiter aangepast. Daar wordt nu ook kaalheid (alopecia) bij vermeld. Voorheen dacht men, aangezien het voor oudere mensen werd voorgeschreven, dat de kaalheid bij de leeftijd hoorde. Naderhand, toen men het preventief ging voorschrijven aan veertigers en vijftigers, bleken deze ook kaal te worden, aldus de fabrikant/importeur.
    Een goed alternatief voor de statines is Policosterol, een natuurlijk preparaat. Helaas heeft de overheid besloten dat hier niets van vergoed mag worden. Het kost ca 20 euro per maand.

  2. Ankie,
    Haarverlies wordt vaker gemeld, ook bij andere statines. Hier is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar vermoedelijk heeft het te maken met het feit dat cholesterol een “grondstof” is voor veel geslachtshormonen en dat door drastische cholesterolverlaging een verstoring kan op treden in de verhouding tussen de verschillende hormonen hetgeen zich zou kunnen uiten in o.a. haarverlies.
    Voor uitgebreide informatie over de zin en onzin van cholesterolverlaging d.m.v. statines kun je overigens terecht op de webiste van The International Network of Cholesterol Skeptics [ http://www.thincs.org] waarbij zo’n 80 wetenschappers, artsen en medisch specialisten zijn aangesloten. Voor een opgave van Nederlandstalige studies kun je mijn commentaar raadplegen op het artikel ” U bent toch zeker niet besuikerd ?”
    Anthon

  3. Nadat ik vorig jaar gestopt ben met innemen van Pravastine vanwege diverse bijwerkingen is mij totale cholestorol 5.5, mij arts vind dat ik er goed aan doe om weer een statine te nemen.
    Mijn vraag is nu ik gelezen heb dat Policosterol zonder bijwerkingen is het zinvol is om dit te gaan proberen. Ik ben ook diabetes. Graag een antwoord

  4. Gerard,
    Het gebruik van een statine is natuurlijk een persoonlijke zaak. Ik neem aan dat je mijn bovenvermelde verwijzingen en commentaren nauwkeurig hebt gelezen, zodat je zelf een goed oordeel kunt vormen over de eventuele noodzaak.
    Wie besluit om statines te gebruiken doet er in elk geval goed aan dit altijd te combineren met de inname van 2 x daags 100 mg Q10, waardoor dikwijls veel bijwerkingen van statines verminderen. [zie artikel boven door drs. Ad Pruyssers]
    Of het in jouw geval mogelijk is de statines geheel en al te laten staan, zou je het beste kunnen bespreken met een orthomoleculair arts.
    Je kunt eens kijken op de site van drs. Lydia Boeken in Abcoude , http://www.amsterdamkliniek.nl . Zij is o.a. gespecialiseerd in orthomoleculaire cardiologie, en goed op de hoogte van de alternatieven voor statines,zoals naast dietaire maatregelen het gebruik van o.a. niacine [vitamine B3] en hoge doses vitamine C.
    Anthon

  5. Policosanol (octacosanol) uit rietsuiker kan volgens Cubaanse studies cholesterolgehaltes e.d. verlagen. In Cuba wordt policosanol i.p.v. statines vaak gebruikt bij hartpatiënten. De afgelopen jaren zijn er echter Amerikaanse en Canadese studies verschenen die niet een dergelijk effect lieten zien waardoor er grote twijfel bestaat of policosanol inderdaad een gunstig effect heeft.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19337769
    http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=18447941

  6. Het is allemaal leuk om alternatieven aan te praten i.p.v. statines, maar ik weet uit eigen ervaring dat dat allemaal NIET helpt. Het enige wat helpt is : afvallen en een zeer streng dieet, dan kun je je statines misschien halveren.

  7. Bij familiaire hypercholesterolemie zijn er minder tegenstanders van statines. Dit komt echter maar bij maximaal 1 op de 400 mensen voor en vormt maar een kleine minderheid van degenen die statines krijgt voorgeschreven. Je zou het met knoflook kunnen proberen als je echt niet tegen statines kunt of, op doktersvoorschrift, nicotinezuur, een B3-vitamine.

    Omdat dit artikel over coënzyme Q10 gaat citeer ik hier uit een andere publicatie van me

    Coënzyme Q10 bij hartfalen: Een metanalyse, waarbij  de resultaten van10 onderzoeken met coQ10 bij mensen met hartfalen  werden gecombineerd., concludeerde dat extra coënzyme q10 (60mg-200mg per dag) de werking van de linkerhartkamer met 3,7% verbetert. Als alleen gekeken werd naar patiënten die geen ACE remmers gebruikten was dit percentage 6,7%. (J Card Fail 2006)
    Q10 na een hartinfarct: In een dubbelblind onderzoek, met 144 mensen die recent een hartinfarct hadden gehad kreeg de Q10 groep 120mg per dag. De controlegroep kreeg een vitamine B-complex tablet. Na één jaar bleek dat het aantal mensen in de Coënzyme q10 groep dat weer een infarct had gekregen aanzienlijk lager was: 24,6% t.o.v. 45%. Ook de sterfte was aanzienlijk lager. Interessant is verder dat het vitamine E gehalte ongeveer 50% hoger was in de Q10 groep en het hdl- cholesterol ongeveer 10% hoger to.v. de controlegroep. Vermoeidheid werd gemeld bij 6,8% in de q10 groep en 40,8% in de andere groep. Overigens gebruikten ongeveer de helft van de patiënten in beide groepen cholesterolverlagende medicijnen. (Mol Cell Biochem, 2003)

  8. Ongetwijfeld vanwege commerciele belangen blijft binnen de kringen der reguliere behandelaars de rol van vitamine B3 [Niacine] als cholesterolverlager sterk onderbelicht. Dat is betreurenswaardig, want een juiste en adequaat toegepaste dosering van B3 doet qua werkzaamheid t.o.v. statines nauwelijks onder.
    Als enige bijwerking zijn de flushes [“opvliegers”] gemeld, die bij langer gebruik ook weer verminderen.
    Verdere informatie hierover is te vinden op de voortreffelijke Engelse site van The International Society of Orthomolecular Medicine: http://www.orthomolecular.org
    [klik op “news”en scroll naar :vol. 1 nr. 10 sept 30, 2005 met de titel “Vitamins [B3] lowers high cholesterol safely”]

  9. ik ben zeer spotief en gezond en omdat men slechte cholestrol te hoog was zogezegd moest ik lipitor nemen !!ben nog nooit zo fel achteruitgegaan dan toen men spieren wilden niet meer mee en ben overgeshakeld op policosterol door op internet te zoeken , voel me beter men spieren zijn weer in form en heb weer zin om door te gaan ze zouden beter eens meer naar de kruiden medicijnen kijken en die voorschrijven aan de mensen maar nee dat is niet machtig genoeg voor de geldbeugel van de grote mannen de geldverdieners !!bedankt

  10. Laurette, mocht je van lezen houden en je verder in de cholesterolkwestie willen verdiepen, dan zijn de volgende boeken beslist een aanrader:
    1. De Cholesterolhype door Dr. Malcolm Kendrick [uitgave Veen Magazines,2008]
    2. De Cholesterolleugen door Prof.Dr. Walter Hartenbach [uitgave Ankh Hermes 2005.]
    3. The Cholesterol Myths door Dr. Uffe Ravnskov [uitgave New Trends Publishing,2003]
    4. Feiten over vetten door Dr. Mary Enig [uitgave Publish the Good, 2003]
    Die boeken vermelden o.a. de volgende wetenschappelijke feiten:
    a. Cholesterol is van essentieel belang voor de instandhouding van de gezondheid
    b. Er bestaat geen slecht cholesterol [prof.Hartenbach]
    c. De verlaging van cholesterol is vaak onnodig en schadelijk [prof. Hartenbach]
    d. Verhoogd cholesterol verhoogt het risico op hart en vaatziekten niet [dr.Kendrick
    c. Verzadigde vetten verhogen het cholesterol niet [dr. Enig]
    e. Statines [cholesterolverlagende medicijnen werken NIET bij vrouwen en ouderen[ dr.Kendrick]
    f. Statines hebben VEEL MEER vervelende [en soms gevaarlijke]bijwerkingen dan de meeste artsen denken [dr. Kendrick]
    Op je gezondheid !
    Anthon

  11. Heeft er iemand ervaring met Q-10 en het gebruik van paroxitine.
    Mijn huisarts vindt de combinatie niet geschikt.
    Alvast dank voor je reactie.
    Gerlie

  12. Gerlie, ik verbaas mij telkens weer over het gebrek aan kennis bij [huis]artsen over eventuele interacties bij voedingssupplementen en reguliere medicijnen.
    Ook in deze situatie vraag ik mij opnieuw af op welke onderzoeken dit soort conclusies is gebaseerd. Paroxetine heeft namelijk alleen wisselwerkingen met andere z.g. MAO-remmers. Ook het gelijktijdig gebruik van moclobemide en selegiline,nefazodon en tramadol moet ontraden worden. Een combinatie van dextromorfen en triptanen is ook niet aan te raden. Sommige anticonceptiemiddelen, diazepam, carbamezepine en barbituraten kunnen in werken op de werkzaamheid van paroxetine. Voorzichtigheid is tevens geboden bij middelen die invloed hebben op de bloedplaatjes, zoals NSAID’s. Maar Q10 ?
    Mij NIETS van bekend !
    gr. Anthon

  13. Anthon, je hebt mij met een heleboel informatie geholpen, ben 10 kg afgevallen en let erg op wat ik eet en drink, maar helaas is mijn cholesterol nog dubieus en raadt de dokter mij ten zeerste aan om weer statines te gaan slikken, ik heb een half jaar lang GEEN statines geslikt maar Vinitrox OPC. Vol verwachting ging ik bloed laten prikken ( Had ook last van diabetes – 2 ), nee dat zou nu allemaal wel over zijn, maar ja ik heb familiaire hoge cholesterol, helaas en weer waren mijn waardes dubieus, zei de dokter. Totaal 7.2 en LDL 4.2 en suiker 6.5. ( Nuchter ). Dus nu maar weer aan de Pravastatine 20 mg. Tot nu toe gaat het nog goed met de spierpijn, met aanvulling van 100 mg co-enzijm Q-10 en Vit -E. Moet ik nu nog meer Q-10 slikken, dus 200 mg per dag? Als ik weer last krijg ga ik Policosterol bestellen, maar ik moet er wel bij vermelden dat ik Policosanol ook al heb geprobeerd via dietiste, en ook Vit – B, maar dat hielp allemaal niet.

  14. Mariette, in zijn algemeenheid toch een positief beeld. Als je het financieel kunt opbrengen is het verhogen van de Q10 dosis naar 200 mg een aanrader. Overigens is Q10 in de vorm van ubiquinol nog beter opneembaar dan de gewone vorm [ubiquinon- het scheelt maar een lettertje], maar wel duurder.
    Van een totaal cholesterol van 7.2 en een LDL van 4.2 ben ik niet erg onder de indruk. Naar mijn stellige overtuiging [en ik deel die met dr. Gert Schuitemaker, gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op cardio-vasculaire problematiek en orthomoleculair apotheker hier te lande maar ook andere internationaal bekend staande cardiologen- zie mijn commentaar op 20 februari j.l. aan Laurette hierboven] hechten huisartsen en hartspecialisten veel te veel waarde aan cholesterol en het verlagen daarvan. [Lees ook mijn artikel “About good and bad guys” op deze site.] Maar ik begrijp je bezorgdheid. Zeer goede resultaten zijn overigens ook bereikt met het slikken van niacine [vitamine B 3]. Zie mijn commentaar op 23 oktober 2009 ook hierboven. De enige bijwerking daarvan zijn opvliegers, die in het algemeen minder voorkomen bij een volle maag maar bij langer gebruik verminderen. Bij gebruik van statines ter bestrijding van spierklachten- zie het artikel van Adriaan over “Vitamine D en statines”, is het ook belangrijk vitamine D3 te gebruiken in een dosering van minimaal 2000 i.e. per dag.
    Helemaal goed zou het zijn om eens langs te gaan bij dr. Lydia Boeken in Abcoude [ http://www.amsterdamkliniek.nl ] voor een algehele check-up. Zij is o.a. gespecialiseerd in orthomoleculaire cardiologie en geeft wijze en vakkundige raad. Woon je in het zuiden des lands dan is een afspraak met dr. van der Schaar in Leemde [NBr.] ook een optie. Hij was de leermeester van Lydia Boeken en hartchirurg en doet nu ook ortho-cardiologie.
    All the best !
    Anthon

  15. Helaas Anthon, als je familiaire hoge cholesterol hebt helpt ook vitamine B3 helaas NIET, ook dit is bij mij uitermate uitgeprobeerd door de dietiste, net als Policosanol.
    Ik had trouwens de no-flush B3 uitvoering, ja ik blijf het triest vin den, maar ik had nog een vraagje, heb jij weleens gehoord van de capsule ” Knoflook + red east?
    Schijnt een natuurlijke statine te zijn zonder vervelende bijwerkingen, alleen wordt er bij langdurig gebruik wel Q-10 aanbevolen.
    Bevat per capsule: 250 mg gefermenteerde knoflook
    Red east Rice 1,5% monascus Purpureus 250Mcc 35 mg
    plant. Magnesium stearaat 10 mg
    capsulewand: hpmc ( vegetarisch )

    Ben benieuwd, gr Mariette

  16. Vind jij , dat ik met 7,2 totaal chol. en LDL 4,2, en suiker (nuchter ) 6,5, toch Pravastatine moet gebruiken of zeg je :” Ga met die Red East ™ aan de gang?????

  17. Mariette, rode gistrijst wordt al eeuwenlang toegepast in de TCG [Traditionele Chinese Geneeskunde]. Het product bevat de statine monacoline K.Daarnaast bevat rode gistrijst onder andere fytosterolen, isoflavonen en mineralen. De componenten in gefermenteerde rode gistrijst zijn stoffen met bewezen effectiviteit als het gaat om de behandeling van een te hoog bloedvetgehalte [hyperlipidemie]. Patienten die ernstige bijwerkingen ondervinden van de statines kunnen inderdaad baat hebben bij gebruik van rode gistrijst. Tegelijkertijd waarschuwen enkele onderzoekers dat waakzaamheid geboden is omdat de veiligheid nog onvoldoende is onderzocht. De reden voor die voorzichtigheid is dat rode gistrijst weliswaar een natuurlijk product is met een lange geschiedenis, maar farmacologisch gezien toch een statine blijft. Monacoline K wordt n.l. ook in gesynthetiseerde vorm op de markt gebracht als lovastatine. Ik raad je aan om toch eens met dr.Lydia Boeken van de Amsterdamkliniek over je situatie te praten. [Je kunt haar ook telefonisch of digitaal benaderen] Zij is in staat om als orthomoleculair arts toch verder te kijken dan ik dat als orthomoleculair voedingskundige kan. Zelf experimenteren raad ik bij familiaire hypercholesterolemie in elk geval niet aan, zeker als ook de toepassing van B3 zonder resultaat is gebleven.
    gr. Anthon

  18. Geachte Vita-info,Eigelijk zie ik door de bomen het bos niet meer.9 jaar geleden een hartinfarct gehad.De nodige medicijnen gehad.Metoprolol,Aqupril Acetylzuur,Foruso-
    mide,Simvastatine,Ezetrol.Ben nu 73 jaar.Gevolg medicijn gebruik,mijn gewicht van 80 kg naar 115 kg.mijn vermoeden is vocht ophoping.Soms opgezwolle voeten en pijn in de benen bij lopen.Dikke buik.Cardioloog zei,minder eten en meer bewegen.
    Alles wat vet kan zijn verminderd en aangepast,Alleen in hongerstaking gaan heb ik nog niet geprobeerd.Ben gestopt met metoprolol,forusomide en Aqupril. Ik ging slecht en wazig zien met droge en geiriteerde ogen en (gebruikte Celluvisc),daar voor in de plaats gekregen Diovan 80mg. Simvastatine 20mg en Ezetrol 10mg heb ik gehalveerd.Laatste chlorestorol was 5.3.Nu is mijn grootste wens afvallen,vocht kwijtraken.Geiriteerde ogen heb ik niet meer,gestopt met celluvisc mede ook misschien door het gebruik van vitamine A en Vision guard plus van Solgar welke het gezichsvermogen ondersteund.Ook het gezichtsvermogen is gelukkig verbeterd. Forusomide had niet het effect als plasmiddel.Voor mijn infarct zonder medicijnen voelde ik mij heel vitaal en gezond en had nooit klachten.Voor mijn infarct gestopt met roken.In dank voor uw info.Met vr gr.GCM

  19. Mijnheer/mevrouw Meijer, u zult begrijpen dat het voor ons onmogelijk is om op afstand te bepalen wat de oorzaak van uw problemen zijn. Daar komt nog bij dat wij geen artsen zijn, en dat maakt het nog moeilijker. Inderdaad kan overgewicht het gevolg zijn van de medicijnen die u [hebt] gebruikt. Het advies van uw cardioloog om minder te eten en meer te bewegen lijkt mij daarom nogal kort door de bocht. Overgewicht is niet ALTIJD een kwestie van “elk pondje gaat door het mondje”, en zo’n opdracht mist sowieso al elke grond als dat overgewicht een bijwerking is van bepaalde geneesmiddelen. Ik ben in ieder geval blij dat het wat beter met u gaat. Past u er wel mee op niet op eigen initiatief te stoppen met medicijngebruik, maar dit altijd te doen in overleg met uw voorschrijver.
    Daarnaast zou u twee dingen kunnen doen:
    1. Een orthomoleculair arts raadplegen die ruime ervaring heeft in cardiologische zaken [mocht u dat willen dan kan ik u een adres geven van iemand bij u in de buurt; laat u dan wel even weten in welke plaats u woont]
    2. Even kijken op de website van Cora de Fluiter [http://www.coradefluiter.nl ]. Zij is orthomoleculair gewichtsconsulent, en volgens mijn informatie een van de weinige voedingskundigen in Nederland die de WERKELIJKE oorzaak van overgewicht weet te diagnosticeren en behandelen .
    Mochten er nog vragen blijven, neemt u dan gerust contact met ons op !
    All the best !
    Anthon

  20. De aanbevelingen van Anthon onderschrijf ik volledig. Het boek van Cora de Fluiter is een aanrader voor mensen met gewichtsproblemen. Ze gaat ook een cursus orthomoleculaire gewichtsconsulent geven via Ortho Linea.
    Een deel van uw klachten zullen waarschijnlijk het gevolg zijn van schade aan het hart tgv het hartinfarct. Een orthomoleculaire arts zal diverse supplementen voorschrijven. In uw geval denk ikzelf – ik ben geen arts – in eerste instantie, naast Coënzyme Q10, aan l-carnitine. Dit kan zowel gunstig zijn voor de werking van het hart als voor de suikerstofwisseling.

  21. als je Q10 gaat gebruiken adviseer ik je dan de q10 in de Ubiqunol variand te kopen.
    Deze variand is de lichaamseigenstof en hoef niet worden omgezet in het lichaam.
    Tegen de spierklachten kan je de magnesium gebruiken maar dan wel minimaal 400mg.

    Teven zou ik ook adviseren om visolie en een b complex in te nemen. Dit om demensie tegen te gaan. Je hebt namelijk 60% meer kans op demensi als je statines gebruikt.

  22. vraag: ik gebruik enegy(sterke statine) en acetisal 80 cardio,
    wil nu voor de bloeddruk q 10 gaan gebruiken, kan dit kwaad?
    dank voor antwoord.
    groet, marieke

  23. Marieke, de cholesterolverlager Inegy bestaat uit ezetimibe en simvastatine. Dat is op zich al een uitstekende reden om Q10 te gebruiken. Simvastatine blokkeert namelijk ook de lichaamseigen stof Q10 die met andere substanties een belangrijke brandstof voor de[hart]cellen vormt. Gedeeltelijk kan Q10 eventuele bijwerkingen van Inegy bestrijden. Acetisal 80 Cardio, ofwel acetylsalicylzuur [aspirine] vermindert de kleverigheid van de bloedplaatjes en kan ook zonder bezwaar met Q10 gecombineerd worden. Orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker beveel bij gebruik van statines 2 x daags 100 mg Q10 aan.
    gr. Anthon

  24. Mijn man en ikzelf gebruiken statines en willen daarnaast Q10 gaan gebruiken. Mijn eerste vraag is, kan dat samen met bloeddrukverlagers worden gebruikt en de tweede vraag is, waar koop ik betrouwbare Q10. Zie veel reclame op internet hierover maar weet niet welke goed zijn.
    vr.dank voor Uw reactie.

  25. Anthon, ik ben niet bepaald merk minded, maar heb bemerkt dat Solgar CQ-10 beter door mijn lichaam wordt opgenomen dan elk ander merk
    wat ik heb geprobeerd. Wat is jouw ervaring.

  26. Hallo, sinds vorig jaar gebruik ik (vrouw 52 jaar) de volgende medicatie; ascal, plavix (nog 4 jaar), metoprolol, enalapril, lipitor, amlodipine, hydrochloorthiazide en pantoprazol na problemen met de kransvaten (drietakslijden). En heb me sindsdien nog niet weer goed gevoeld!! (depressief, watten in het hoofd, wazig zien, zeer slechte adem, spierpijn, slecht slapen, moe etc.) I.o.m. de huisarts een maand gestopt met lipitor, dat ging een stuk beter. Op eigen initiatief gestopt met hydrochloorthiazide (bloeddruk lag onder de 90/60) en bloeddruk bleef weken goed maar schoot na stoppen met amlodipine toch weer omhoog, maar ik voelde me een heel stuk beter!! Weer gestart met amlodipine en bloeddruk is weer goed maar voel me weer beroerd. Gebruik op eigen initiatief 100 mg ubiquinol, 400 mg magnesium, 1000 mg omega-3 en sinds een week chroom en carnitine erbij voor de energie. Daarbij speelt het probleem overgang natuurlijk ook. Zat zelf te denken aan de hier steeds genoemde L. Boeken of is er ook dichter bij mij in de buurt (groningen) iemand met dezelfde kwalificaties??? Groeten Hettie

  27. Hettie, je keuze van voedingssupplementen is in elk geval prijzenswaardig, en zeker waardevol in jouw situatie. Toen ik je uiteenzetting las dacht ik inderdaad aan Lydia Boeken, maar je kunt natuurlijk ook even kijken op de site van de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde [ www. mbog.nl ]. Klik op “arts/therapeut”, en je zult daar praktizijns vinden in de provincie Groningen. Daar ik, als het om orthomoleculaire cardiologie gaat, alleen ervaringen heb met Lydia Boeken in Abcoude, kan ik helaas niet beoordelen wie in jouw provincie op dat gebied de beste is. Je zult je daar zelf een oordeel over moeten vormen, door er wellicht enkelen te bellen en je situatie te bespreken.
    Veel succes en beterschap gewenst !
    Anthon

  28. Ik ben 70 jaar, altijd heel sportief geleefd, maar toch gedotterd, toen ik 46 was en twee keer een hartoperatie gehad. ( eerste keer was ik 52jr. en tweede keer 65)
    Inmidels ook een pacemaker en op 1 nov. 2009 kreeg ik een herseninfarct. medicijnen: Acenocoumarol 2×1 mg, Atenolol 2x 50 mg, Baclofen 2x 10 mg, Lanoxin 1x 0.25 mg, Lisinopril 1x 5 mg. Sinds het herseninfarct altijd gruwelijk moe, kan de hele dag wel slapen, geen energie. Een jaar of twee geleden Q10 gebruikt, heeft niets geholpen. Op de site van de leverancier kan ik ( nu nog steeds niet) zien om welke Q10 het gaat( Ubiquinon of noL) Zou het voor mij zinvol zijn om nog eens Q10 te gaan gebruiken en welke en waar kun je de goede kopen? Heeft ook iemand ervaring met bovenstaande medicijnen en daar ook een zelfde soort klachten van?

  29. Hans, ik begrijp je probleem, maar in jouw geval zou ik toch niet zelf gaan dokteren. Je doet er verstandig aan eens met dr. Lydia Boeken te praten van de Amsterdamkliniek in Abcoude [www.amsterdamkliniek.nl] Zij is gespecialiseerd in orthomoleculaire cardiologie, en in staat de juiste afweging te maken tussen reguliere medicijnen en de door jou gebruikte supplementen. Zelf experimenteren lijkt mij onverstandig. All the best !
    Anthon

  30. Ben 62 en ik neem na plaatsen van een stent in een bijna volledig afgesloten kransslagader enkele weken simavastatin 20mg.
    Ik heb kennelijk minder zin in sex.Heeft iemand een dergelijk effect van statines vastgesteld?

  31. Jean, in het algemeen zijn farmaceuten terughoudend in het vermelden van dit soort bijwerkingen van statines, maar bij sommige gebruikers kan de lust tot sex inderdaad afnemen. Prof. Ivan Wolffers vermeldt in zijn opus magnum “Medicijnen” dat er zelfs berichten zijn dat sommige gebruikers van simvastatine impotent werden. Zijn verwijsbron is het toonaangevende medische tijdschrift The British Medical Journal 1997;315:31. Ik zou je hetzelfde willen adviseren als Hans [zie boven] en je aanraden een orthomoleculair arts te consulteren, die je kan adviseren over alternatieven voor cholesterolverlagers. Wat dit laatste aangaat kun je ook nog waardevolle informatie vinden in mijn artikel op deze site, getiteld “About Good and Bad Guys”
    gr. Anthon

  32. Dank Anthon voor uw prompte reactie.
    Het probleem is dat ik een diffuse coronaire atheromathose heb met nog een vijftal meer uitgesproken vernauwingen tussen de 30 en 50%. verspreid over alle arteriën.

    Ik zou absoluut beneden de 80mg LDL per dl moeten raken, gezien bij voortschrijdende atheromathose op termijn het plaatsen van zeg maar minstens 5 stents ten allen prijze moet vermeden worden.

    Ik volg nu een quasi totaal (verzadigd)vetvrij dieet en viel op 2 weken 3kg af en voel me eigenlijk erg goed, behoudens het geciteerde sexuele aspect.
    Ik ondervroeg reeds meerdere statinegebruikers hierover en hoorde weinig klachten, behoudens zij die diabeet zijn.

    Ik neem naast een totaal supplement van vitaminen, mineralen sporenelementen extra 2x 100mg Q10 en 3×1 g Omacor, een omega-3 supplement, geregistreerd als geneesmiddel.

    Ik wacht met grote benieuwdheid mijn LDLwaarde af bij de volgende controle, maar de meeste lotgenoten vertellen me dat het strengste dieet nooit zal volstaan en dat het zonder de statines (ad vitam) bijzonder moeilijk zal lukken.
    Ik zal zeker uw referenties doornemen, nogmaals dank.
    MVG.
    Jean.

  33. Jean, je uiteenzetting versterkt mijn eerder gegeven advies om zeker langs te gaan bij een orthomoleculair arts. In jouw situatie is het goed om eens te denken aan chelatietherapie, waarbij niet alleen een algehele “ontkalking” van het aderstelsel plaatsvindt, maar ook individuele cellen van hun aangekoekte calciumlast worden bevrijd. Heb ik het goed dat je in België woont ? Je zou dan eens contact kunnen opnemen met Walter Fache, orthomoleculair biochemicus.
    Hij zal je zeker verder kunnen helpen aan het adres van een ter zake kundige ortho-medicus.
    All the best !
    Anthon

  34. Dag Anton,
    ik nam contact met Fache en wacht op zijn reactie.

    Ik vond inmiddels nog een naar mijn mening interessant artikel van Caldwell B Esselstyn:
    link:
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:K89In9jP2xAJ:www.heartattackproof.com/resolving_cade.htm+reducing+coronary+stenosis&cd=4&hl=nl&ct=clnk&gl=be

    Als ik de auteur volg in zijn streefwaarden d.m.v. een plantaardig dieet van, zeg maar in mg per dl,
    40LDL en 90 totaal cholesterol is er een probabiliteit die nog toeneemt in combinatie met statines dat er een stenoseregressie optreedt over een periode van 5 jaar.
    Ik wil die waarden nastreven.
    Mijn voedingsassortiment bestaat dus momenteel nog enkel uit productbereidingen met een waarde aan verzadigd vet van 0 tot 1%.
    Veel fruit, groenten en granen.
    Verder in beperkte mate vis en zeer beperkte mate gevolgelte.
    MVG.
    Jean

  35. Jean, goed dat je contact hebt opgenomen met Walter. Het lijkt mij overigens niet verstandig zelf te experimenteren met dietaire maatregelen te meer daar atherosclerose [atheromatose] weinig of niets te maken heeft met de inname van verzadigd vet, – Dr. Malcolm Kendrick, The Great Cholesterol Con” en Dr. Uffe Ravnskov, “The Great Cholesterol Myths, exposing the fallacy that saturated fat and cholesterol cause heart disease”-maar met laaggradige ontstekingen van de vaatwanden. [zie nog eens mijn artikel “About good and bad guys”].In afwachting van een reactie van Fache, zou je de adviezen die ik daar geef kunnen opvolgen, en vervolgens de rest door een orthomoleculair arts laten bepalen. Dan vaar je op “safe”. Juist het gebruik van 3 x per week vette vis [omega -3-vetzuren] werkt ontstekingsverlagend !
    All the best !
    Anthon

  36. Dag Anthon,
    Walter gaat het niet doen.
    Hij wil zich nog enkel op zijn cursussen toeleggen.
    Ik las je tekst.
    Hij getuigt van inzicht en redelijkheid.
    Een fundamenteel probleem in het debat zijn de bronnen.
    Het is vaak niet duidelijk of het om officieel fundamenteel onderzoek gaat, dan wel moeilijk verifieerbare of helemaal niet bewezen beweringen.
    Waarschijnlijk schuilt in elk extreem voedingspatroon een gevaar.
    Orthomoleculair radicalisme opzichtens één aandoening, kan op een ander domein onverwacht groter onheil uitlokken.
    Risicospreiding lijkt me aangewezen.(een beetje lijk in een aandelenportefeille).
    Mijn cardioloog die de wereld afreist naar congressen,seminaries en conventies heeft naar eigen zeggen vb. nog in geen enkele wetenschappelijke studie een relevant effect van Omacor of homogen kunnen vaststellen.
    Alleszins is de enorme multidimensionele complexiteit van onze biochemie, zeker wat de emzymes aangaat, die bijna allen functioneren in een meervoudige feedbackomgeving een enorme kluwen, waarvan de ontwarring nog maar net begonnen is…
    Met dank aan de orthomoleculaire pioniers…
    vg.
    Jean

  37. Jean, Walter is orthomoleculair biochemicus en geen medicus practicus. Hij hoeft derhalve niets te doen als het om een eventuele behandeling gaat. Het enige dat hij voor je zou moeten doen is een naam of adres verschaffen van een orthomoleculair arts. Dat zou toch niet zo moeilijk hoeven zijn ? Tenslotte is hij directeur van het Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen [VIOW]. Je kunt ook zelf een poging doen door op Google te zoeken. Kom je er niet uit, dan raad ik je zeker aan de trein naar Nederland te nemen en eens langs te gaan bij Dr. Lydia Boeken in Abcoude of Dr. P van der Schaar in Leemde [Noord-Brabant], dus dichterbij.
    Voor de wetenschappelijke onderbouw van de orthomoleculaire cardiologie verwijs ik je naar de site PubMed, waar alle artsen en onderzoekers terecht kunnen voor informatie.
    Met vriendelijke groet:
    Anthon

  38. Hallo Anthon en Adriaan, Dr. Werner Faché is orthomoleculair arts te Gent en is de zoon van Walter Faché die oa het orthomoleculaire tijdschrift “Orthofyto uitbrengt.
    Dan nog iets over gegiste rode rijst (RYR). In deze tekst wordt gezegd dat dit een gesynthetiseerde vorm van lovastatine is, een statine. Welnu als statines goed werken bij mannen van middelbare leeftijd met diverse risicoverhogende factoren en NIET bij vrouwen en ouderen, kan je dan zomaar grofweg stellen dat RYR dan ook niet werkt bij die laatstgenoemde groep mensen !?
    gr. Marc

  39. In mijn vorig bericht zat een foutje, ik bedoelde dat gegiste rode rijst een natuurlijke vorm ipv gesynthetiseerde vorm is van lovastatine
    Gr. Marc

  40. Marc, de vraag is en blijft of cholesterolverlaging wel zo’n stevige wetenschappelijk basis heeft als het gaat om risicovermindering van cardiovasculaire problemen.
    Walter Fache heeft daarover in zijn boek “De revolutionaire aanpak van onze gezondheid” een paar behartenswaardige pagina’s aan gewijd, met als kop “De misleidende cholesterolhypothese” [pag.256-279]. Ook prof.dr. Uffe Ravnskov toont in zijn nieuwste boek “The Cholesterol Myth, a thriller about the biggest scientific and commercial deception of all time”aan [Ned.vert. “Feiten en Fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen” uitgave http://www.succesboeken.nl] dat cholesterolverlaging statistisch gezien nauwelijks tot gevolg heeft dat men ook maar één dag langer leeft. De vraag is dus of er überhaupt aan cholesterolverlaging moet worden gedaan. Een groeiend aantal wetenschappers, artsen , cardiologen en voedingskundigen vindt van niet [www.thincs.org]. Of Rode Gist Rijst werkt bij de door jou genoemde categorie zal uit de ervaring moeten blijken. Of deze groep mensen zijn of haar cholestol perse MOET verlagen is een tweede vraag.
    De boodschap blijft volgens Walter Fache: cholesterol kan ALLEEN problemen opleveren als het oxideert. Om dat te voorkomen is het goed om zijn boek te lezen of de door mij beschreven maatregelen te volgen die je kunt vinden in mijn artikel [op deze site ] “About Good and Bad Guys”.
    Met vriendelijke groet:
    Anthon

  41. Anthon, misschien wordt inderdaad teveel gefocust op de verlaging van “de cholesterol-cijfertjes” en is de positieve werking van statines op het endotheel belangrijker.
    Met vriendelijke groet,
    marc

  42. Marc, statines hebben alleen door hun ontstekingwerende werking een positieve uitwerking op het endotheel, maar je kunt je op goede gronden afvragen: tegen welke prijs ? Als het gaat om de instandhouding van een gezonde endotheellaag zijn er zoveel prachtige middelen in de orthomoleculaire hoek denkbaar zonder de nare en soms riskante bijwerkingen die statines nu eenmaal hebben. Maar ieder moet hierin natuurlijk zijn eigen keuzes maken…..
    gr. Anthon

  43. Het voordeel van statines is dat er zulke grote en langdurige onderzoeken mee zijn uitgevoerd, gebied de eerlijkheid te zeggen. Van atorvastatine en simvastatine is wel vast komen te staan dat bij mannen met verschillende risicofactoren en een groot risico op een hartaanval , deze medicatie het risico op een hartaanval en de sterfte vermindert. Deze week verscheen een publicatie hierover mbt simvastatine (40mg per dag gedurende 5 jaar). Van belang is waarschijnlijk ook dat er geen te hoge doses genomen worden en er geen nadelige bijwerkingen optreden
    Zie o.a.
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61125-2/fulltext
    http://www.ntvg.nl/publicatie/Spierschade-door-hoge-dosis-simvastatine/volledig

  44. De moeilijkheid voor de consument/patiënt is en blijft altijd dat er even zovele onderzoeken zijn die de werkzaamheid van statines tegenspreken, als het gaat om levensvelenging bij cardiovasculaire problemen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de “voordeel-publikaties” over deze medicijnen dikwijls de farmaceutische industrie als ruggesteun hebben en daardoor niet altijd objectief zijn. [Zie o.a. het boek “Slikken, hoe ziek is de farmaceutische industrie”door wetenschapsjournalist Joop Bouma]
    De voordelen zullen dus altijd tegen de nadelen moeten worden afgewogen. En de wetenschappelijke publikaties over de risico’s van het gebruik van statines neemt meer en meer toe. Voor de kritische gebruiker blijft dus waakzaamheid geboden….

  45. Er is o.a. discussie over de vraag of statines het kankerrisico verhogen dan wel verkleinen. Een afdoende antwoord hierop is nog niet te geven maar onlangs zijn hier wat meer gegevens over bekend geworden. Volgens meta-analyses van diverse onderzoeken is er geen verschil in kankerrisico als er gecorrigeerd is voor een laag ldl-cholesterolgehalte (er is een verband tussen een te laag ldl-gehalte en een groter risico op kanker).
    Taiwaneese wetenschappers publiceerden diverse studies over specifieke kankersoorten en statinegebruik. Statines lijken het risico op prostaatkanker te vergroten terwijl maagkanker juist minder voorkomt bij gebruik van statines. Bij alvleesklierkanker en longkanker bij vrouwen vond men geen verschil

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480313
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21844922

    Het is echter vaak uitkijken met dit soort onderzoeken. Mensen gebruiken bijvoorbeeld vaak meerdere medicijnen die juist verantwoordelijk kunnen zijn voor de invloed op het kankerrisico. Ook vallen de meeste mensen die nadelige bijwerkingen ondervinden af. Ze stoppen het gebruik. Dit kan van grote invloed zijn op het werkelijke gemiddelde risico.

  46. beste Anthon ben een vrouw van 37 ,door controle onderzoek kwam ik er achter dat me cholesterol veel te hoog was 10.3 . ldl 7.8 dieetiste kan niks aan me eetpatroon veranderen.wat moet ik doen ? de internist schreef me simvastatine 40 mg voor .verschrikkelijk in een woord zoveel bijwerkingen gehad .moeten stnoppen .nu crestor 5mg hetzelfde resultaat mijn internist veegt alles van tafel en zeg moet er maar mee leren leven want je heb ze echt nodig .is er voor mijn een natuurlijke alternatief?. want dit is geen leven…

  47. Mevouw Rossen, er zijn naast voldoende beweging, het gebruik van een mediterraan dieet [zie mijn artikelen op deze site, o.a. “Komt een man bij de dokter” ] en een vezelrijke voeding een aantal mogelijkheden om te proberen:
    3 x daags 500 mg Vitamine B3 [flush free nicotinezuur ook inositol hexanicotinate genoemd] of
    3 x daags 500 mg Rode gist rijstextract. Dit preparaat kan het beste gebruikt worden in combinatie met 2 x daags 100 mg Q10.
    Mocht u voor wat betreft de vitamine B3 geen flush free nicotinezuur kunnen vinden, dan kunt u ook de gewone B3 (nicotinezuur oftewel niacine maar niet niacinamide oftewel nicotinamide) gebruiken. Deze geeft echter als bijwerking hot flushes [opvliegers] die bij langduriger gebruik ook weer verminderen en op den duur verdwijnen.
    Beide producten verlagen in elk geval het LDL, de lipoproteine [a] en verhogen de HDL.
    In mijn verhaal [op deze site] getiteld “About Good and Bad Guys” kunt u lezen hoe ik over cholesterol als cardiovasculair risico denk. Het is wellicht wel verstandig ook eens langs te gaan bij een orthomoleculair arts of therapeut voor een algehele checkup. U kunt er een vinden op http://www.mbog.nl of http://www.soe.nl
    gr. Anthon

  48. Dank voor deze site. Goed dat u er in de inleiding op wijst, dat niet alles door elkaar kan worden gebruikt. Momenteel woon ik nogal geïsoleerd in het Frankrijk, maar zal zeker in Aug. een natuurkundige arts gaan consulteren. Door klachten ben ik zelf gaan experimenteren: vrouw, 59, beginnende polyneuropathie rechter voet. Prédiabetis denk ik, glycemie 1,13 g/l en hemoglobine glyquee alc. 6,4 %, ( ik moet nog naar ha om uitslagen te bespreken). Bizar zijn de cholesterolwaarden: cholesterol.
    totaal 3,2, trichlicerides 5,28, HDL 0,51 g/l en LDL 2,22 g/l. De verhouding is dus helamaal niet goed, maar komt denk ik omdat ik alleen roomboter verdraag. 3 jaar geleden lagen de LDL en HDL veel hoger en is er familiaire cholesterolverhoging vastgesteld. 3 jaar crestor gebruikt, in maart getopt. Overige klachten: rokersbenen.

    Vanwege voedselallergie ben ik heel raar gaan eten. Dit voorjaar bleek ik opeens niets meer te verdragen wat histamine bevat en lactose. Dan wordt het zeer karig wat je nog wel kunt eten. Gebruik supplementen. Waterkefir die ik zelf maak helpt darmen enorm. 600 mg calcium geeft te hoge calciumwaarden in het bloed zag ik, zal dus halveren. 30 mg vit. D, aspirine 100 mg., 2 x davitamon totaal (66% ADH), lecithinekorrels grote eetlepel, voor de maaltijd 2 theelepels appelazijn, Menaq7 120 mc, tarwekiemolie 2 theelepels. Eergister begonnen met duivenpitextract, kon al een 2 x hogere berg beklimmen, hielp al na een dag. Wilde vit C nog extra innemen, maar las opeens op deze site, dat je niet vit. E en C door elkaar moest gebruiken. Ben me suf aan het zoeken naar iets tegen polyneurapathie, maar er lijkt niets te zijn. Zou u me Q10 aanraden?

  49. Q10 kan zeker voor u van nut zijn. Vooral omdat dit het risico op een hartaanval verlaagt maar voor de neuropathische klachten zou ik in eerste instantie alfa-liponzuur en l-carnitine willen aanbevelen. De carnitine zal ook het verhoogde triglyceridegehalte verlagen en mogelijk het hdl-cholesterol verhogen. Deze stoffen zijn ook goed voor de bloedvaten en te combineren met druivenpitextract dat vermoedelijk inderdaad het effectiefste supplement bij rokersbenen is. Zie
    http://vita-info.nl/2012/03/alfa-liponzuur-bij-diabetische-neuropathie/

  50. Hallo,

    Ik slik sinds een week nu simvastatine 40 Mg. Kan je daar ook hartkloppingen van krijgen?

  51. Olga, hoewel het Farmacotherapeutisch Kompas ed. 2014 ( handboek voor arts & apotheker) hartkloppingen als mogelijke bijwerking van simvastatine onvermeld laat, blijken een aantal mensen toch last van dit probleem te hebben.
    Het lijkt mij dan ook verstandig e.e.a. met je arts of medisch specialist te bespreken.
    gr. Anthon

  52. LS,
    Dit alles helemaal gelezen en uiteindelijk geinterpreteerd.

    Zelf een stent (8 jaar terug) na veel klachten bij gebruik van lipitor en nog veeel meer bij het generieke produkt , ook door pfiser vermarkt! helemaal (abouwend) gestopt met statines.
    Overgegaan op Q10, prima gevoel.

    Vraagje: heb wel de indruk dat er verschil in werking? was tussen de duurdere producten van Solgar en de pillen door Kruitvat verdeeld.
    Vergis ik me?

    Leuk verhaal hieromtrent, omtrent het gebruik van de statines, bouwde ik af over een paar jaar , na de heeeeeeeeeeel vervelende bijwerking van het enerieke Lipitor.
    Mijn cardioloog iedere 6 maanden, na de laboratorium controle,mij maande door te gaan met het gebruik van deze statines;!
    Zelf tot ik deze helemaal niet meer gebruikte!!
    Wat moet ik hiermee?

    Probeer te leven met vreugde en dankbaarheid voor het leven en misschien met Q10
    Liefs Fablio

  53. Fablio, natuurlijk bestaan er tussen de verschillende voedingssupplementen duidelijk kwaliteitsverschillen. En aan orthomoleculair vervaardigde producten hangt in het algemeen een zwaarder prijskaartje. Soms is het ook een kwestie van uitproberen. Of je wel of geen statines dient te gebruiken is een strikt persoonlijke zaak. Misschien is mijn artikel ”About Good and Bad Guys” – op deze site – een hulp om tot een evenwichtige overweging te komen. Statines worden niet alleen voorgeschreven om het cholesterolgehalte te verlagen, – een groeiend aantal wetenschappers ziet cholesterol niet als DE boosdoener (www.thincs.org) maar ook om de ontsteking in het endotheelweefsel (binnenbekleding van de bloedvaten) te verminderen. Die laatst genoemde werking van statines heeft bij atherosclerose wel nut , maar kan volgens de inzichten van de orthomoleculaire cardiologie ook met andere middelen worden bereikt. Enfin, bij deze de uitnodiging om eens op onze site het woordje ”cholesterol” of ”statines” in de ziekruimte te typen. Je krijgt dan een overzicht van onze bevindingen.
    All the best !
    Anthon

  54. Mijn naam is Rich Hams uit Dubai. Ik ben 59 jaar. Ik was ziek van diabetes meer dan 15 jaar. De artsen vertelden me dat ik nooit zal maken. Ik dacht dat mijn hele dagen in het leven zal op mysterieuze wijze worden beëindigd. Ik begon na te denken over mijn leven en lopen als een dode man, totdat ik in contact met deze kruiden arts die kruiden wortel en kruiden voorbereid voor mij kwam. Ik dacht dat het een grap was, totdat ik ging voor controle 10 dagen later en vond dat mijn diabetes is verdwenen. Zijn kruiden behandelingen zijn zo natuurlijk en geen bijwerkingen hebben. contact met hem vandaag als u deze hulp bij nodig

  55. Hallo Anthon,
    Ik ben Peter en en 47 jaar oud.
    Veel gelezen op je website.
    Ik heb een erfelijk te hoog cholestorol. Vastgesteld door het STOEh. Mijn broer heeft het ook.

    Heb ook lang getwijfeld aan statines. Echter, met dieet, en supplementen krijg ik mijn LDL niet lager. Verder heb ik onlangs een CT scan gehad. Geen waarneembare vernauwing. Wel een redelijke hoe Agatston score van 155.

    Ik slik nu dagelijks 20 mg Crestor. Voorgeschreven door specialist Vasculair geneeskunde.

    In overleg met Praktijk Flow in Lelystad slik ik nu ook:
    – 2x daags CoEnzm Q10 v
    – 2x daags Omega-3 van
    – vitamine e
    – Elke dag eetlepel Tarwekiemolie
    – om de dag Vitamine K2 (MK-7 . 90 mcg)

    Mijn specialist vasculair geneeskunde adviseert deze, bovenstaande supplementen niet te slikken wat mij erg verbaast.

    Verder eet ik naar mijn idee genoeg groente en fruit, beweeg ik matig tot intensief elke dag 30 minuten / 10.000 stappen.

    Jij nog suggesties?

  56. Peter, ik vind dat je het uitstekend doet. Wellicht kun je in overleg met de mensen van Praktijk Flow een extra suppletie overwegen met 2 x daags 1000 i.e. vitamine D3. Collega Adriaan heeft op deze site een interessant artikel over het gecombineerde gebruik van statines en D3 geschreven. En hoewel cholesterol de afgelopen decennia ten onrechte is gedemoniseerd en beschuldigd van alle vaatlijden – zie mijn artikel “About Good and Bad Guys”, is familiaire hypercholesterolemie een kwestie die met diëtaire maatregelen alleen helaas niet op te lossen is. Het gebruik van een statine kan dan geindiceerd zijn, waarbij de vervelende (en soms ernstige) bijwerkingen gedeeltelijk kunnen worden bestreden met 2- 3 daags 100 mg Q10. En dat je arts het gebruik van supplementen afraadt kan hem niet geheel kwalijk worden genomen – hij heeft er in zijn opleiding namelijk nooit iets over gehoord…….All the best !
    gr. Anthon

  57. hallo Anthon

    hoe denk je over het langdurig gebruik van maagzuurremmers, Pantoprazol 40mg. Deze gebruik ik, omdat ik na een hartinfarct, acetylsaliczuur 80mg, simvastitine 20mg, perindopril 2 mg en bisoprolol 1,25 mg gebruik. Ik heb geen maag problemen en ben 55 jaar.

  58. Roelof, kijk voor meer informatie even naar het artikel van collega Adriaan, getiteld “Magnesiumtekort door maagzuurremmers” en mijn verhaal “Eerst het zuur en dan het zoet”, beide (uiteraard) op deze site te vinden.
    gr. Anthon

  59. Mijne heren,

    Eerst maar even een medische achtergrond schetsen. Op dit moment ben ik 63 jaar, zo’n 7 jaar geleden heb ik een hartinfarct gehad en 2 jaar geleden is diabetes 2 geconstateerd. Mijn vader is overleden op 48 jarige leeftijd aan hartfalen en mijn jongere broer heeft vorig jaar een viervoudige bypass operatie ondergaan. Dus naar alle waarschijnlijkheid zijn er erfelijke factoren in het spel. Zelf ben ik 2 keer gedotterd en er zijn 2 stents geplaatst. Sinds die tijd slik ik medicijnen zowel voor mijn hart als voor diabetes en wel de volgende :

    Acetylalicylzuur 80 mg – Glicazide 30 mg – Metformine 850 mg (2x per dag 1 tablet) – Rabeprazol 10mg – Perindopril 2 mg – Metpprolol 100 mg – en Pravastatine 40 mg

    Helaas hebben medicijnen meestal ook bijverschijnselen en daar heb ik ook last van zoals vermoeidheid, lusteloosheid, maagproblemen. Tijdens mijn bezoeken aan mijn huisarts is er nooit gesproken over supplementen dus heb ik zelf maar het initiatief genomen en mijn licht opgestoken op het Internet. Sinds enige tijd gebruik ik Q10 en Omega 3 in de vorm van Krillolie capsules. Nu vraag ik mij af of dit de juiste supplementen zijn in mijn situatie of dat er andere nog effectievere te vinden zijn of wellicht aanvullende supplementen bovenop de 2 reeds genoemde.
    Zelf probeer ik ook gezonder te eten zonder een specifiek dieet te volgen en blijf ik in beweging door elke dag te wandelen en 2x in de week een bezoekje aan de sportschool.

    Met vriendelijke groet

  60. Beste Ben, een goed begin is het halve werk. Omega-3 vetzuren en Q10 zijn zeker gunstig voor het cardiovasculaire circuit. Als je -boven in de onderwerpsbalk- “atherosclerose” en “hartfalen” intikt dan kun je daar o.a. lezen dat magnesium en l-carnitine ook interessante bijdragen kunnen leveren aan een betere hartfunctie. Verder zijn mijn artikelen – op deze site/ intypen op titel rechtsboven in zoekruimte- “Wien Neerlandsch bloed”( de rol van vitamine C), “Holistische Hartdokter”(waaronder mijn eigen ervaring met de cardiologie) en “Ali Baba en de 40 Rovers”(over bijwerkingen van medicijnen) nuttig om je verder te oriënteren.
    Maar….het ALLERBESTE advies dat ik je kan geven is contact op te nemen met Dr. Cristina Tomescu. Zij is orthomoleculair cardiologe en combineert de verworvenheden uit de reguliere cardiologie met de orthomoleculaire geneeskunde, waardoor voor de (hart)patiënt de meest optimale aanpak wordt verkregen. Je kunt haar bereiken via: cristinatomescu.praktijk@gmail.com.
    All the best en vriendelijke groet:
    Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.