Astma en voedingsstoffen

Astma wordt gekenmerkt door reacties van de luchtwegen op allergenen en toxische stoffen in de lucht. Veel factoren zijn van invloed op deze reacties waaronder lichamelijke inspanningen, psychische stress en voedselallergiën (zoals  eieren, vis, pinda’s en de additieven sulfiet (e220-228) en tartrazine (e102)). Deze aandoening, die in toenemende mate voorkomt, is ook gerelateerd aan hooikoorts. Bij kinderen speelt het verkoudheidsvirus een rol.
Onderzoek laat een potentieel gunstig effect van extra omega-3 vetzuren zien bij astma. Ook extra vitamines en mineralen kunnen astmaklachten verminderen. In de meest recente studie kregen kinderen met astmatische klachten extra visolie (300 mg omega-3 vetzuren per dag), zink (15 mg per dag),  vitamine C (200 mg per dag), alle drie tesamen of placebo’s. Alle drie de supplementen lieten verbeteringen zien zoals vastgesteld door de “Childhood Asthma Control Test” (C-ACT) , een longfunctie test en analyses van ontstekingsfactoren in het speeksel. Ook waren de resultaten aanmerkelijk beter als alle drie de voedingsstoffen werden genomen dan na gebruik van slechts één van de supplementen.
Zowel omega-3 vetzuren als zink hebben ontstekingsremmende eigenschappen en vitamine C vermindert de oxidatieve stress en belasting door lichaamsvreemde stoffen in de longen.
Acta Paediatr 2009 Apr;98(4):737-42. Epub 2008 Jan 11

Van vitamine C is eerder aangetoond dat het inspanningsastma kan verminderen. Zo halveerde 1500 mg vitamine C per dag in deze kleinschalige studie de vernauwing van de bronchiën na inspanningsoefeningen (FEV1 d.w.z. de lucht die binnen één seconde uitgeademd werd daalde maar half zo veel in de vitamine C groep).
In een andere studie bleek dat met 1 gram vitamine C per dag de benodigde medicatie (geïnhaleerde corticosteroïden zoals beclometason) aanmerkelijk kon worden verminderd. Magnesium had in dit onderzoek geen effect.
Diverse van dergelijke onderzoeken met vitamine C zijn in de loop der jaren uitgevoerd. Toch concludeert de gezaghebbende Cochrane Review dat er onvoldoende bewijs is om vitamine C bij astma voor te schrijven. Er zouden grootschaliger, beter uitgevoerde, onderzoeken nodig zijn.

Ook van visolie is uit eerder onderzoek bekend dat het inspanningsastma aanmerkelijk kan verlichten. In een onderzoek kregen patiënten hoge doses visolie (3,2 gram EPA + 2 gram DHA per dag). Dit verminderde de klachten aanzienlijk en de patiënten hoefden minder van de ‘puffer’ gebruik te maken.
Protective effect of fish oil supplementation on exercise-induced bronchoconstriction in asthma, Mickleborough TD, c.s. Chest
Van de twee visvetzuren – EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) – is vooral EPA in staat de ontstekingsreactie bij astma te verminderen. Clin Nutr. 2009 Feb;28(1):71-7. Epub 2008 Dec 2.

Intraveneuze toediening van magnesium is een effectieve behandeling bij een ernstige acute astma-aanval. Magnesium in tabletvorm laat het lichaamsgehalte van magnesium maar langzaam stijgen. Vermoedelijk om die reden laten niet alle onderzoeken met magnesiumsuppletie duidelijke resultaten zien.  Bij het meest recente onderzoek echter wel. In een dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek kregen 37 kinderen 300mg magnesium per dag of een placebo. De magnesium verminderde de reactie op allergenen en het aantal astma-aanvallen. De longfunctietesten (FEV1 en FVC) waren in beiden groepen echter hetzelfde.
Eur J Clin Nutr. 2007 Jan;61(1):54-60. Epub 2006 Jun 21.

Edit feb. 2010. Ook een onlangs gepubliceerd onderzoek onder volwassenen met astma rapporteert aanmerkelijke verbetering door 340 mg magnesium extra per dag. De longfunctie testen verbeterden. Zo ook de kwaliteit van leven. J Asthma. 2010 Feb;47(1):83-92.
Zie ook Boswellia en Lycopeen

Delen.

2 gedachten aan “Astma en voedingsstoffen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.