Meer vitamine C, minder jicht

vitcHet risico op de pijnlijke gewrichtsaandoening jicht blijkt af te nemen door een hoge inname van vitamine C.  Een hoge concentratie urinezuur kan uitkristalliseren en in bepaalde gewrichten – meestal in eerste instantie de grote teen – een ontsteking veroorzaken. Ook kan uitgekristalliseerd urinezuur nierstenen veroorzaken.
Enkele jaren geleden bleek uit een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek dat 500mg vitamine C per dag extra het urinezuurgehalte verlaagt. Bij degenen die bij aanvang het hoogste urinezuurgehalte hadden werd dit door de vitamine C het meest verlaagd. Dit verkleint hoogstwaarschijnlijk de kans op jicht en kan van belang zijn voor de beheersing van jicht en andere urinezuur gerelateerde aandoeningen.
Arthritis Rheum. 2005 Jun;52(6):1843-7

Uit een grootschalig prospectief onderzoek blijkt nu dat veel vitamine C het jichtrisico inderdaad vermindert.
De studie was een onderdeel van een groot bevolkingsonderzoek onder 46994 mannen die tussen 1986 en 2006 waren gevolgd. Elke vier jaar moest men een vragenlijst invullen waardoor de vitamine C inname uit voeding en supplementen kon worden berekend.
In de periode van 20 jaar werd bij 1317 personen jicht vastgesteld. Het bleek dat bij een toename van de vitamine C inname uit de voeding en vitaminetabletten het risico verminderde. Mannen, bijvoorbeeld, die dagelijks tussen de 1000mg en 1499mg vitamine C in tabletvorm hadden geslikt hadden 34% minder risico op jicht gelopen dan degenen die geen vitamine C tabletten gebruikt hadden. Bij een dagelijkse inname van boven de 1500mg per dag was dit percentage 45%.
Hoe vitamine C het urinezuurgehalte verlaagt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verbetert vitamine C de doorbloeding van de nieren waardoor deze meer urinezuur uit het bloed kunnen filteren.
Arch Intern Med. 2009;169(5):502-507

Uit een eerdere analyse van andere gegevens van hetzelfde onderzoek bleek dat koffie ook de kans op jicht verkleint. Mensen die 4 of 5 koppen koffie per dag drinken lijken daarmee het jichtrisico met 40 % te verminderen. Alcoholische dranken daarentegen vergroten juist de kans op jicht aanzienlijk. Alleen wijn doet dit niet.
Sciencedaily over koffie en jicht
Sciencedaily over alcohol en jicht

Delen.

23 gedachten aan “Meer vitamine C, minder jicht”

 1. Nee hoor Kees, die gedachte berust op een hardnekkig en inmiddels lang achterhaald misverstand. Prof.Dr. Steve Hickey zegt bijv. in zijn boek “Ascorbate, the science of Vitamin C” [2004]:

  The idea that vitamin C causes kidneystones is an old scare story that raised its head in the medical attack on Linus Pauling. It was a reasonable hypothesis, but unexpected kidneystones are not found in people taking large amounts of vitamin C. Indeed, vitamin C has even been proposed and used as a treatment for kidneystones ”

  Anthon de Bont

 2. Vitamine C zal vermoedelijk de kans op nierstenen die (gedeeltelijk) bestaan uit urinezuur helpen voorkomen. De meeste nierstenen bestaan echter uit calciumoxolaat. Volgens diverse testen verhoogt extra vitamine C het oxolaatgehalte Deze verhoging is veel minder dan eerder gedacht omdat gebleken is dat veel oxolaat pas ontstaat in de reageerbuis en de blaas door een chemische reactie. Studies die verbanden zochten naar de vitamine C inname en het voorkomen van nierstenen hebben tegenstrijdige resultaten laten zien. Bijv.

  “Even though a certain part of oxalate in the urine derives from metabolized ascorbic acid (AA), the intake of high doses of vitamin C does not increase the risk of calcium oxalate kidney stones due to physiological regulatory factor: gastrointestinal absorption as well as renal tubular reabsorption of AA are saturable processes, and the metabolic transformation of AA to oxalate is limited as well. Older assays for urinary oxalate favored in vitro conversion of AA to oxalate during storage and processing of the samples. Recurrent stone formers and patients with renal failure who have a defect in AA or oxalate metabolism should restrict daily vitamin C intakes to approximately 100 mg. But in the large-scale Harvard Prospective Health Professional Follow-Up Study, those groups in the highest quintile of vitamin C intake (> 1,500 mg/day) had a lower risk of kidney stones than the groups in the lowest quintiles.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9429689

  Minder nierstenen bij inname boven 1500mg per dag in die studie. Mogelijk wel meer nierstenen bij mensen met een bepaald metabool defect.

  Ander onderzoek

  ” The multivariate RR for men who consumed 1000 mg or greater of vitamin C per day compared with those who consumed less than the recommended dietary allowance of 90 mg/d was 1.41″ http://jasn.asnjournals.org/cgi/content/full/15/12/3225

  Meer nierstenen bij een hoge dan een lage inname in dit onderzoek. Echter, aangezien in de tabel uit die studie die hier staat: http://jasn.asnjournals.org/cgi/content-nw/full/15/12/3225/TBL3

  blijkt dat in de groep die tussen de 90-250mg vitamine C per dag dmv de voeding innemen de mensen ook al een significante verhoging van het risico hebben t.o.v. mensen met een bijzonder lage inname (weinig groente en fruit) zal een eventuele risicoverhoging waarschijnlijk zeer gering zijn door extra vitamine C of slechts bij een gering aantal mensen optreden. Voor mensen die vaak last hebben van nierstenen zou het wellicht wenselijk zijn uit te zoeken of zij het genoemde zeldzame defect in het metabolisme bezitten maar dat is meen ik niet mogelijk. Zelfs dan is het dubieus of het verstandig is om zo weinig vitamine C (groente en fruit) te eten dat de dagelijkse inname onder de 100mg blijft. In het tweede onderzoek vond men overigens een bescherming door een hoge magnesium- en kaliuminname.

 3. Ik weet niet of ik jicht heb, want ik heb de stekende pijnen in mijn rechtervoet en kleine teen aan de zijkant. Mijn homeopaat zei zo’n half jaar geleden dat ik eens moest beginnen met 4000mg vitamine C in tabletformaat en ik moet zeggen dat de pijn voor 90% minder is geworden, dus zal het toch wel goed zijn…. De 3 kleinste teentje van mijn linkervoet voelen al lange tijd aan alsof ze er niet bij horen, pijn, kamp, niet zoals bij mijn linkervoet.
  Ik heb wel sinds zo’n half jaar pijn in mijn rechterzij en onder mijn rechterborst, het meeste als ik me inspan of te lang loop of sta dan weet ik niet waar ik het zoeken moet. Mijn rechterkant (buikgedeelte) is ook anders van vorm geworden, dikker, harder soms.
  Heb hiervoor onderzoeken gehad in het ziekenhuis waaronder een echo, maar dit wees niks uit, spierverkrampingen zei de huisarts, scheurtje in mijn middenrif van zo’n 2,5jr geleden wat steeds weer opspeelt zou ook kunnen zei hij???? Ik weet het niet. Misschien dat iemand mij meer kan vertellen wat ik zou kunnen mankeren???

 4. Jacqueline, dit lijkt mij duidelijk een zaak voor de dokter. Ik raad je dan ook aan om een orthomoleculair arts te raadplegen. Het is voor mij, noch voor Adriaan mogelijk om via dit medium inzicht te krijgen in je situatie. Wij zijn geen artsen, maar voedingskundigen. Je kunt voor een consult terecht bij een dergelijk medicus bij jou in de buurt door even te kijken op de site van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde [www.mbog.nl] of de Stichting Orthomoleculaire Educatie [www.soe.nl] Blijf in elk geval je vitamine C slikken !
  gr. Anthon

 5. Ik woon nu +/- 4,5 jaar met mijn echtgenote en dochter in Thailand.
  Sinds geruime tijd krijg ik jichtaanvallen, voorheen afwisselend in mijn beide voeten. Als ik op doktersbezoek ging gaf men mij steeds een inspuiting tegen de hevige pijn en pillen voor nadien.
  Mijn probleem is echter dat ik heel graag rood vlees + allerhande snoep eet, maar dan ook veel te weinig drink en dan nog voornamelijk cola of pepsi, NOOIT bier.
  Na een 3-tal maanden zonder jichtaanval kreeg ik nu hevige pijn in mijn linkerknie,
  met alle gevolgen vandien dat de dokter water uit mijn knie heeft getrokken om het in hun labo te laten onderzoeken. Na nazicht meerdere websites geraak ik er niet meer aan uit.
  WAT MOET EN MAG IK NIET MEER ETEN EN/OF DRINGEN ???…

 6. Willy, het is in elk geval duidelijk dat de voedingswaren die je noemt zeker niet thuis horen in het rijtje gezonde voeding ! Van jicht worden twee vormen onderscheiden: 1.primaire jicht, die berust op een aangeboren stofwisselingsziekte, hoofdzakelijk gekenmerkt door een versterkte aanmaak van purines, en 2. secundaire jicht die het gevolg is van aandoeningen met een verhoogde urinezuurproductie of een verminderde uitscheiding van urinezuur. Een individueel advies dat past bij jouw situatie kan ik niet geven, maar in het algemeen gelden voor beide vormen van jicht de volgende voedingsmaatregelen:
  1. de voeding dient een basis overschot te geven; dus zoveel mogelijk zuurvormende eetwaren vermijden en veel groente te eten of een paar longdrinkglazen biologisch groentesap per dag te drinken.
  2. matigheid met het gebruik van koffie is gebonden [zuur !]
  3. matigheid met alcoholische dranken [liever nog vermijden, ook zuur !]
  4. purinerijk voedsel, zoals vlees, zeevoedsel, bonen en vooral haring dient te worden vermeden.
  5. fructoserijk voedsel niet meer dan zo’n 20 gram per dag.
  6. voldoende water per dag drinken [1-2 liter]
  Omdat zeevoedsel moet worden vermeden raad ik wel aan kwalitatief goede visoliecapsules te gebruiken voor de noodzakelijke omega-3-vetzuren. Verder zijn goede resultaten geboekt met vitamine C – verhoogt de uitscheiding van urinezuren. Vitamine B5, noodzakelijk voor de omzetting van urinezuren in ureum en ammoniak en in het bijzonder foliumzuur die de synthese van xanthine-oxidase remt -benodigd voor omzetting van purines in urinezuur. Extra vitamine B12 kan geslikt worden om de balans met foliumzuur in stand te houden.
  gr. Anthon

 7. Heb regelmatig last van opgezette rechtervoet waarschijnlijk jicht.
  Vroeger ook gehad ..
  Hoeveeel Vitamine C tabkletten mag ik per dag innemen???

  Alvast Bedankt voor antwoord..

  Coby Jans

  beste wensen voior 2014!!

 8. Coby, het is natuurlijk altijd verstandig met een opgezette voet even langs de huisarts te gaan. Die kan vaststellen wat er precies aan de hand is. Want opgezette voeten kunnen het gevolg zijn van heel wat andere medische problemen. Het hoeft niet altijd om jicht te gaan. In het algemeen adviseer ik als onderhoudsdosering 3 x daags 1000 mg vitamine C te gebruiken.
  gr. Anthon

 9. Hartelijke bedaankt voor de reactie Anton

  De dokter is tot januari 2014 met vakantie..helaas.!!!
  Ga toch maar aan de Vit.C…baat het niet schaden zal het ook niet
  en grote teen is rood en opgezet ..had ik vorige keer ook toen was het jicht..
  M’n rode wijn 1 glas p.d. zal ik ook maar laten met Kerst een witte nemen,

  Groetjes COBY fijne dagen…

 10. Zoals ook in het artikel staat vermeld lijkt rode wijn het risico op jicht niet te vergroten. Dit blijkt uit diverse studies bij een inname van 1 of 2 glazen per dag. Andere alcoholische dranken doen dit wel.
  Misschien heeft u hierdoor iets prettiger feestdagen!

 11. Mijn vader is hartpatient en slikt een hoge dosis plastabletten, zijn urinezuur is nu verhoogd en hij had medicijnen voorgeschreven gekregen om dit te verlagen. Alleen de bijwerkingen ervan zijn voor hem niet te doen en hij is hiermee gestopt. Zou mijn vader ook baat hebben bij vitamine C en hoeveel moet hij per dag innemen.
  Zijn nierfunctie is ook verstoord en heeft hiervoor in het ziekenhuis gelegen.

  Alvast bedankt voor het lezen,
  Met vriendelijke groet,
  Diana Kunst

 12. Diana, mag ik eerst eens weten welke medicijnen je vader op DIT moment gebruikt, en wat de naam is van de plastabletten. Is je papa op eigen initiatief gestopt met de medicijnen of in overleg met de dokter ? In hoeverre is de nierfunctie verstoord en hoe luidt de diagnose ?
  gr. Anthon

 13. Hallo Anton, mijn vader slikt een waslijst aan medicijnen. Hij had van de internist allopurinol voorgeschreven gekregen en is daar met medeweten van de internist weer mee gestopt. Daar liet hij het verder bij. Zijn nierfunctie is ernstig verstoord en heeft vorig jaar in het ziekenhuis gelegen en moest toen 6 weken met een catheter. Zijn hart is op volgens hartfalen/cardioloog maar als er iets aan die gewrichtspijnen te doen is zou dit voor hem zo fijn zijn……Hij is 76 jaar oud.

  Groetjes,
  Diana

 14. Diana, gezien de gezondheidstoestand van je papa denk ik dat er meer mogelijkheden tot ”reparatie” zijn dan alleen het toedienen van vitamine C. Hoewel ik geen enkel bezwaar heb tegen een dagdosering van 1000-2000 mg. In mijn artikel ” A Star is Born” (op deze site) kun je lezen waar ik aan denk. Echter een consult bij een arts die gespecialiseerd is in orthomoleculaire cardiologie zou zeker aan te bevelen zijn.
  Neem eens contact op met drs. Lydia Boeken van de Amsterdamkliniek in Abcoude. Lydia heeft haar sporen verdient op het gebied van de behandeling van hartinsuffientie (hartfalen) en is wellicht in staat om iets voor je vader te betekenen. Je kunt haar vinden op http://www.amsterdamkliniek.nl
  All the best met papa !
  gr, Anthon

 15. Anton, in dit advies ga ik mij zeker verdiepen! Heel hartelijk bedankt hiervoor,

  groetjes,
  Diana

 16. Volgens mijn huisarts is vitamine c een fabeltje. Ook wijn mag absoluut niet door de alcohol.

  Wat is de waarheid?

 17. Patrick, de waarheid is dat je huisarts terug zal moeten naar de schoolbanken, en andere dan waarin hij tijdens zijn medische opleiding heeft gezeten. Hij zou zich ook (telefonisch of digitaal) in verbinding kunnen stellen met prof.dr. Thomas Levy of prof.dr.Steve Hickey, autoriteiten op het gebied van vitamine C- research. Dichter bij huis bevindt zich dr. Gert Schuitemaker, orthomoleculair apotheker. Die kunnen al zijn vragen- zo hij die al heeft – uiterst bevredigend beantwoorden. En als je het maximaal bij één tot drie glaasjes wijn per week houdt loopt het met je gezondheid ook niet zo`n vaart – zie daarover de artikelen op deze site.
  gr. Anthon

 18. Hi, ik ben Bryan 37 jaar en heb al te maken met jicht vanaf mijn 23ste jaar. Zo heb ik al tientallen hevige aanvallen moeten doorstaan niet wetende waar het aan lag. Ik heb vorig jaar zo’n heftige aanval gehad dat ik een topie had ontwikkeld. Hiervoor een incisie gehad en is het urinezuurkristal verwijderd.

  Mijn advies is; ” wees dit voor” want dit wil je niet meemaken. Heb een poosje aan de allopurinol gezeten en werkte bij mij prima waardoor ik zonder teveel last weer alles kon eten en drinken. Heb wel maat gehouden en mij eetpatroon aangepast.

  Door mijn aangepaste eetpatroon in overleg met reumatoloog gestopt met de medicatie.
  Ben nu ruim twee maanden verder en slik iedere dag 4500 mg vitamine C.( minstens 3000mg) en dit gaat voor alsnog goed. Wel moet ik wr bij vermelden dat ik alcohol nagenoeg laat staan met uitzondering een glaasje whisky in de twee weken. Enige vis soort die ik consumeer is zalm.
  Verder drink ik 2 a 3 bakjes koffie zonder suiker per dag en drink minstens 2 liter water.

  Hierdoor ben ik wel in staat de onderstaande vleessoorten te eten.

  biefstuk,gehakt,varkenshaas,kip,kalkoen genoeg variatie dus.
  Belangerijk is om veel groente te eten( 2a3 ons) en fruit. Vooral kersen verlagen het urinezuur drastisch.
  Je kan heel goed met jicht leven, alleen dien je voor jezwlf een weg te vinden die voor jou lichaam acceptabel is. Ieder lichaam is anders en reageert dus anders.

  In het verleden was ik ooit al begonnen met het slikken van veel viatamine C maar ben daar zonder enige reden mee gestopt maar achteraf ( na de hebige aanval) had dit toch effect. Nu al bijna 10 maanden jicht vrij,…….

  Dus mijn Advies luidt: slik vitamine C ook al zegt je huisarts dat dit geen effect zal hebben.

 19. Ik een man van 49 jaar loopt al jaren te tobben met mijn gewrichten, ik heb last van mijn schoudergewrichten en heb een naar mijn weten een jicht teen, dit allemaal is goed afgenomen door Kruidvat 1000mg slow release vitamine C
  Ik had ook een knie die vele geluidjes maakte bij handelingen die ik deed, het lijkt wel of er meer kraakbeen aangemaakt wordt. Ik heb al veel gebrobeert en zelfs glucosamine met MSM 1000 Mg van het kruidvat bood geen verlichting of in minimale mate. Ook duurdere middelen van wel 30 Euro een pot voor een maand bood geen oplossing. Ik weet niet of dit voor iedereen geldt, maar ik ben zo blij met die pijn afname dat ik het met u wilde delen. Ik voel de stramheid in mijn rug ook veel minder. Dat een eenvoudig oplossing van vitamine C in grote mate zo’n oplossing kon bieden.

 20. Bert, als je op het rubriekje “gewrichtsklachten” klikt – links boven aan de pagina- dan vind je nog veel meer nuttige tips. Ook het boek van apotheker dr. Gert Schuitemaker,getiteld “Gewrichten & Voeding” – http://www.ortho.nl – is de moeite van het aanschaffen waard !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.