Curcumin bij darmaandoeningen

Een kleinschalig onderzoek versterkt eerdere vermoedens dat curcumin, een bestanddeel van het kruid kurkuma (koenjit, geelwortel), beschermt tegen darmkanker. Familiaire adenomateuze polyposis is een voorstadium van colorectaal carcinoom, de meest voorkomende soort darmkanker. Vijf patiënten met deze aandoening in een gevorderd stadium, die gekenmerkt wordt door meer dan 100 darmpoliepen, kregen 3 x daags 480mg curcumin en 20mg quercetine. Na zes maanden waren bij alle patiënten de hoeveelheid en de grootte van de poliepen afgenomen. Het aantal met gemiddeld 60% en de grootte van de overgebleven poliepen met gemiddeld 51%. Onderzoeker Giardiello van John Hopkins School of Medicine acht de curcumin hiervoor verantwoordelijk en niet de kleine hoeveelheid quercetine. (Clin Gastroeneterol Hepatol, 2006; Healthday.com, 2006)

Tientallen proeven met darmkankercellen en enkele dierproeven wijzen erop dat curcumin op verschillende wijze de kanker tegen zou kunnen gaan. Andere onderzoekingen met mensen zijn ons echter niet bekend. De farmaceutische industrie zoekt naar synthetische varianten van het kruidenextract want op het origineel is geen patent te verkrijgen. (o.a. Anticancer Res, 2006; Carcinogenesis, 2004; )

Ook vond onderzoek plaats met patiënten met een andere chronische darmaandoening: colitis ulcerosa. Een kleine 100 mensen in de latente fase van de ziekte werden in twee groepen verdeeld. Alle proefpersonen kregen de gebruikelijk onderhoudsmedicijnen (sulfasalazine of mesalamine) en de ene groep daarnaast 2 x daags 1 gram curcumin. De andere groep een placebo. De patiënten werden bij aanvang onderzocht, na 2 maanden en na 6 maanden – waarna de curcumin resp. de placebo werd gestopt. Bij de evaluatie na 6 maanden bleek dat bij 4,65% van de mensen uit de curcumingroep de darmontstekingen waren teruggekeerd. Dit was bij 20,51% van de mensen uit de placebogroep het geval. De onderzoekers concluderen dat curcumin een veelbelovende, veilige medicatie bij colitis ulcerosa in de remissiefase is. ( Clin Gastroenterol Hepatol, 2006) zie ook Boswellia

Edit 2019: Crohn
Geelwortelextract lijkt geen effect te hebben op de ziekte van Crohn. Dit blijkt uit een dubbelblind onderzoek onder 62 patiënten die gedurende 6 maanden 3 gram curcumin of een placebo hadden gekregen. er was geen verschil met de placebogroep.
Clin Gastroenterol Hepatol. 2019 Aug 27. pii: S1542-3565(19)30916-4. doi: 10.1016/j.cgh.2019.08.041. [Epub ahead of print]
Oral Curcumin No More Effective Than Placebo in Preventing Recurrence of Crohn’s Disease After Surgery in a Randomized Controlled Trial.
Bommelaer G 

Delen.

16 gedachten aan “Curcumin bij darmaandoeningen”

  1. Daar ben ik ook benieuwd naar. Betrouwbare wetenschappelijke informatie is hierover niet te vinden omdat er geen onderzoek naar gedaan is. Boswellia wordt vaker gebruikt bij steeds terugkerende darmontstekingen maar is alleen bij colitis en crohn onderzocht.

  2. Adriaan, Volgens conclusies met curcumine in dierproeven zou curcumine ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor langzamer bijkomen aan gewicht.
    Voor mensen met chronische darmontsteking of kanker, is op lichaamsgewicht blijven belangrijk. Men leest veel over mogelijkheden om te vermageren, maar weinig wat je moet doen om bij te komen. Zijn er supplementen (naast gezonde voeding uiteraard) die dit laatste kunnen bewerkstelligen ?
    groetjes,
    Marc

  3. Bij chronische darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en Crohn bevelen we de kruiden boswellia en curcumin aan als supplementen en- eventueel als supplement maar meestal beter in de voeding- gember, kaneel en probiotica (Yacult, actimel). Van belang is soms ook om geen hoge doses vitamine C in te nemen. Twee maal daags 250mg vitamine C is meestal geen probleem maar tabletten van 1000mg kunnen irriterend werken met verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg.

  4. Marc, als aanvulling op het advies van Adriaan kun je bij ernstige vermagering bij kankerpatiënten ook denken aan visoliesupplementen en het gebruik van lijnzaadolie. Dat laatste NIET bij prostaatkanker. Dergelijke maatregelen worden het best genomen in overleg met een arts die gespecialiseerd is in orthomoleculaire oncologie [NTTT-arts]. Zie www. soe.nl . Vitamine C kan in de zure [ascorbinevorm] soms maag en darmirritatie geven, maar ingenomen met veel water is dat te neutraliseren. Darmpatienten kunnen dan ook kiezen voor de niet-zure vorm. Bij kanker werkt de zure vorm het best, omdat kankercellen nu eenmaal niet van zuur houden. Hoge doses verdeeld over de dag ingenomen werken chemotherapeutisch, maar ook dit altijd toepassen in samenspraak met een gekwalificeerde therapeut. Lezenswaardig zijn de boeken van prof.dr. Steve Hickey, “Cancer, nutrition and survival”en “Ascorbate, the science of vitamine C”
    gr. Anthon

  5. Hallo ik kan niet naar toilet gaan voor een grote boodschap kan ik curcumin voor gebruiken . Dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.