Visolie en de bloedvaten

Men bestudeerde het gezamelijke en afzonderlijke effect van lichaamsbeweging en visoliecapsules op het gewicht en op meetbare risicofactoren van hart- en vaatziektes van 80 proefpersonen. Deze mensen hadden last van overgewicht en van één of meer van het volgende: hoge bloeddruk, verhoogd plasma triacylglycerol en verhoogd cholesterol (>5,5). De proefpersonen werden in vier groepen verdeeld . Groep één kreeg visoliecapsules met 1900mg EPA+DHA per dag, groep twee kreeg alleen zonnebloemoliecapsules (de placebogroep), Groep drie kreeg de visolie met de opdracht 3 x per week 3 kwartier te wandelen en de laatste groep kreeg de placebo-zonnebloemoliecapsules + deze lichaamsbeweging. Bij het begin van het onderzoek en na 6 en 12 weken werden o.a. de genoemde vetzuren gemeten alsmede de bloeddruk, het vetgehalte en de werking van de bloedvaten.
Het bleek dat de visolie een gunstige invloed had op het triacylglycerol (-14% t.o.v. +5% placebo), het hdh-cholesterol (+10% t.o.v +3% placebo). De lichaamsbeweging had hierop geen invloed. Er werd geen effect gemeten op de bloeddruk, wel was er een duidelijke verbetering door de visolie van de werking van de bloedvaten (verminderde endotheeldysfunctie) en zowel de visolie als de lichaamsbeweging had een daling van het percentage lichaamsvet tot gevolg.( Am J Clinical Nutrition, 2007)

Ook in een ander onderzoek mat men een gunstig effect van het visvetzuur EPA op de bloedvaten. De proefpersonen kregen twee maal een maaltijd met veel vet. Bij de helft was 5 gram van de zonnebloemolie vervangen door EPA. Na drie uur en na zes uur werd oa. de elasticiteit van de bloedvaten gemeten. Bij de tweede meting was deze beter in de groep die de EPA had gekregen dan in de controlegroep. Ook hier mat men geen verschil in de bloeddruk.( The Journal of Nutrition)

Andere voedingsstoffen – met de maaltijd ingenomen – die gunstig zijn voor de bloedvaten zijn alfa-liponzuur, vitamine C en E, polyfenolen en magnesium. Ook heeft lichaamsbeweging drie uur na de maaltijd een gunstig effect.

Delen.

2 gedachten aan “Visolie en de bloedvaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.