Visolie en vegetarisch dieet bij reumatische artritis

Reumapati├źnten vinden baat bij een dieet zonder vlees en suppletie met extra visolie. Volgens sommige onderzoekers hebben mensen met reuma baat bij een vegetarisch dieet omdat het minder arachidonzuur bevat. Dit omega-6 vetzuur, dat het lichaam grotendeels zelf maakt van linolzuur, wordt geacht ontstekingen te verergeren terwijl de omega-3 vetzuren uit vis, EPA en DHA, ontstekingsreacties verminderen. In dit onderzoek volgden 30 van de 60 proefpersonen die leden aan reumatische artritis gedurende 8 maanden een vegetarisch dieet en de andere 30 een typisch westers dieet. Tevens kreeg, gedurende de eerste 3 maanden, de helft van iedere groep visoliecapsules te slikken (30mg EPA en DHA per kg gewicht d.w.z. 6 van onze capsules voor iemand van 70kg) en de andere helft een placebo. De laatste 3 maanden van het onderzoek kregen degenen die eerst de visolie hadden gekregen de placebocapsules en andersom. Tijdens het placebogebruik bleken de mensen die het vegetarisch dieet hadden gevolgd 14% minder last te hebben van gevoelige en gezwollen gewrichten. Bij het westers dieet was er geen verbetering tijdens het gebruik van de placebo. De inname van visoliecapsules leidde in de vegetarische dieetgroep tot een afname van 28% van gevoelige en van 34% van gezwollen gewrichten. In de westerse dieetgroep waren deze percentages respectievelijk 11% en 22%. Dit beeld werd bevestigd door veranderingen van de concentraties ontstekingsbevorderende stoffen in het bloed (leukotriene, thromboxane, prostaglandine). (Rheumatology, 2003)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *