Omega-3 vetzuren en Alzheimer

Diverse onderzoeken hebben duidelijke verbanden gevonden tussen een hoge visconsumptie, rijk aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA en een kleinere kans op dementie, met name de ziekte van Alzheimer: Het Rotterdamse ERGO-onderzoek bestudeerde de lichamelijke en geestelijke gezondheid en de vet- en visinname van 7176 55-plussers in 1990 en nog eens in 1993-1994. Hieruit bleek dat een hoge consumptie van -met name verzadigd- vet leidde tot een grotere kans op dementie in het algemeen en vasculaire dementie in het bijzonder. (Dementie is hier onderverdeeld in vasculaire oftewel aderverkalking en de ziekte van Alzheimer.) Het eten van vis verlaagde, volgens de onderzoekers, de kans op dementie met 60% en op de ziekte van Alzheimer met 70%.. (Voeding, 1998) Tot soortgelijke conclusies voor wat betreft de vetzuren uit vis kwamen ook Franse onderzoekers die de eetgewoonten van 1674 68-plussers uit Zuid-Frankrijk hadden bestudeerd. Na zeven jaar bleek dat de mensen die minstens 1 maal per week vis aten 34% minder risico hadden gelopen dement te worden dan zij die slechts af en toe vis aten. De omega-3 vetzuren die overvloedig in vis voorkomen worden hiervoor verantwoordelijk geacht. Men onderzocht ook een mogelijk verband tussen het eten van vlees en dementie. Men kon hier echter geen duidelijke lijn in ontdekken. De opvallendste bevinding was dat van degenen die nooit vlees aten binnen zeven jaar de helft dement was geworden. De groep was echter te klein om er conclusies aan te verbinden. (British Medical Journal, 2002)

Een derde soortgelijk onderzoek kwam tot vergelijkbare conclusies: 60% minder kans op Alzheimer door regelmatige vis te eten. Het vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) biedt, volgens dit onderzoek, meer bescherming dan eicosapentaeenzuur (EPA). (Archives of Neurology, 2003)

Bij proefdieren waarbij door toediening van amyloid b Alzheimerverschijnselen waren opgewekt konden deze verschijnselen aanzienlijk worden teruggedrongen door extra DHA in de voeding te geven. (J of Nutrition, 2005)

Het laatste nieuws betreft onderzoek naar hoe het vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) bescherming biedt tegen Alzheimer. DHA vermindert, althans in de reageerbuis, de aanmaak van amyloid-beta. Een tweede mechanisme is dat in de hersenen en de ogen van DHA een stof wordt gemaakt die men neuroprotectin D1 heeft genoemd. Deze bouwstof voor de hersenen zorgt ervoor dat neuronen (hersencellen) in leven blijven en niet aangetast worden door schadelijke stoffen als amyloid-beta. Dit blijkt o.a. uit onderzoek van hersenweefsel van overleden Alzheimerpatiënten. “Experts bevelen 200mg-300mg DHA per dag aan – een veel grotere hoeveelheid dan de 60mg-80mg per dag die Amerikanen karakteristiek in hun dieet hebben” (The New York Times News Service, 2005)

Delen.

3 gedachten aan “Omega-3 vetzuren en Alzheimer”

  1. kan ik omega 3 vetzuren ook in pilvorm kopen en gebruiken. wij eten nl wel 1 a 2 keer per week witvis en garnalen en daar zitten misschien minder verzuren in.
    bvd Els Floor

  2. Els dat kan. Er zijn verschillende goede preparaten in de handel die Omega-3-vetzuren bevatten. Verder is het 2-3 x per week vette vis [makreel, haring, tonijn, sardines en zalm] eten zeker aan te bevelen.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.