Visolie tegen schade door luchtverontreiniging

Het is bekend dat fijnstof bijdraagt aan het onstaan van cardiovasculaire- en luchtwegaandoeningen en de symptomen ervan verergeren. De levensverwachting van mensen die wonen of werken in gebieden met hoge concentraties fijnstof in de lucht is daardoor lager. Verondersteld wordt dat het schadelijke effect van fijnstof verband houdt met ontstekingsprocessen en met een vermindering van de hoeveelheid antioxidantenzymen in het lichaam. Een onderzoek, uitgevoerd in Mexico, mat het effect van visoliecapsules op meetfactoren die de mate van oxidatieve stress en het gehalte antioxidantenzyme (SOD, glutathione) bepalen. De proefpersonen waren mensen die woonden in een verzorgingstehuis in een gebied met veel smog. Men kreeg afwisselend gedurende enkele maanden geen capsules, visoliecapsules met circa 1500mg omega-3 vetzuren per dag of sojaolie (combinatie van omega-3-6-9). Het bleek dat na 3 maanden gebruik de mensen die de visolie gekregen hadden aanzienlijk betere meetresultaten lieten zien. Zo waren de gehaltes van de koper/zink SOD (superoxide dismultase) enzymen met 49% gestegen in de visoliegroep en het gehalte lipoperoxidestoffen – een meetfactor voor oxidatieve stress – met 72% gedaald. De cijfers bij gebruik van de sojaolie waren iets beter dan als er geen supplementen werden gebruikt maar een stuk minder dan in de visoliegroep.
(Environmental Health Perspectives, 2008)

Aangetoond is dat klachten t.g.v. COPD (chronisch obstructieve longziekte dwz chronische bronchitis en longemfyseem) verergeren bij een hoge concentratie fijnstof in de lucht. Je mag daarom vermoeden dat een hogere consumptie van omega-3 vetzuren uit vis de klachten zouden kunnen verminderen. Hier zijn ook al bewijzen voor. Diverse epidemiologische onderzoeken laten een verband zien tussen een hoge visconsumptie en een kleinere kans op COPD. In een Nederlands onderzoek, bijvoorbeeld, werd aan de hand van een voedselfrequentie vragenlijst van 8960 rokers en ex-rokers geschat wat de inname van de omega-3 vetzuren was. Bij degenen bij wie dit het hoogst was (gemiddeld 4 keer per week vis ) kwam 66% minder emfyseem en 41% minder chronische bronchitis voor dan bij degenen die slechts 1 keer in de 2 weken vis aten. (Ned.Tijds. Diëtisten, 1995)
Ook werd een gunstig effect aangetoond in een interventiestudie met COPD patiënten. Men diende elke dag een met omega-3 of omega-6 (linolzuur) vetzuren verrijkt drankje te nuttigen. Na twee jaar bleek dat degenen die de omega-3 vetzuren gekregen hadden er op vooruit gegaan waren. De ademhaling tijdens inspanning was verbeterd en het gehalte ontstekingsstoffen, zoals leukotrienes en interleukine-8 in het bloed en het speeksel waren afgenomen. (Chest, 2005)

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.