Tofu mogelijk slecht voor het denkvermogen van ouderen

Britse en Indonesische onderzoekers trachtten te achterhalen of er een verband bestaat tussen het eten van sojaproducten  door ouderen en de kwaliteit van hun geheugen en andere cognitieve vaardigheden. Het is namelijk zo dat volgens bepaalde theoriën en laboratoriumonderzoeken te verwachten is dat een dieet rijk aan fyto-oestrogenenen zoals aanwezig in tofu bescherming zou moeten bieden tegen dementie. Echter, een eerder Amerikaans onderzoek liet een duidelijk verband zien tussen een hoge tofuconsumptie op middelbare leeftijd en verminderd denkvermogen op latere leeftijd. Bovendien mat men na overlijden een geringer hersenvolume bij de mensen die veel tofu hadden gegeten wat op hersenatrophie kan wijzen.
In dit nieuwe onderzoek onder Javanen bleek min of meer hetzelfde: ouderen die veel tofu eten hebben een slechter geheugen (circa -18%). Het gekke is dat een andere sojaproduct, tempé, juist goed lijkt te zijn voor het geheugen (+12%). Onderzoekster professor Hogervorst meent dat dit te danken is aan het hoge foliumzuurgehalte van tempé:

Het kan zijn dat de interactie tussen hoge gehaltes van zowel foliumzuur als fyto-oestrogenen beschermen tegen cognitieve achteruitgang.

Of dit het doorslaggevende verschil is – de twee sojaproducten verschillen nogal wat betreft structuur en productiewijze – is niet zeker maar goed mogelijk. Het belang van foliumzuur voor het behoud van het denkvermogen is al vaak aangetoond. Zie B-vitamine en achteruitgang denkvermogen
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18583909
BBC Health

Delen.

Eén gedachte over “Tofu mogelijk slecht voor het denkvermogen van ouderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.