Vitamine C intraveneus bij kanker

In de jaren 70 en 80 was er een felle discussie in de medische wetenschap of hoge doses vitamine C een goede therapie was bij kanker. De best uitgevoerde onderzoeken onder terminale kankerpatiënten toonden weinig of geen effect en de therapie was daarmee afgedaan. Na onlangs onderzoek in opdracht van de Amerikaanse overheid te hebben uitgevoerd naar vitamine C bekeek een team gerespecteerde wetenschappers deze kwestie opnieuw. Het was hen opgevallen dat de onderzoeken met positieve resultaten (die van Linus Pauling en Cameron) destijds zowel orale als intraveneuze toediening van vitamine C gebruikten terwijl in de onderzoeken die geen verbeteringen te zien gaven de patiënten alleen oraal (door de mond) hoge doses vitamine C gekregen hadden. De onlangs uitgevoerde experimenten toonden aan dat bij 10 gram vitamine C intraveneus het gehalte in het bloed tijdelijk meer dan 25 keer hoger is dan na orale inname van 10 gram vitamine C. Hierna voerde men laboratoriumtests uit op kankercellijnen en op gezonde cellen. Het bleek dat bij concentraties die in het lichaam alleen te bereiken zijn d.m.v. intraveneuze toediening vitamine C kankercellen doodt in vijf van de negen kankercellijnen (d.m.v. de aanmaak van waterstofperoxide) terwijl bij geen enkele concentratie gezonde cellen werden aangetast. (PNAS, 2005; Medline Plus, 2005) Dergelijk laboratoriumonderzoek wil nog lang niet zeggen dat i.v. vitamine C bij kanker helpt. Echter, verschillende artsen hebben kankerpatiënten de afgelopen 20 jaar behandeld met deze therapie. Zie o.a.http://www.doctoryourself.com/riordan1.html. Hopelijk zal de gevestigde wetenschap de geclaimde gunstige resultaten kunnen bevestigen.

Update 31-10-2008: Proeven met muizen lieten recentelijk een sterke tumorreducerend effect zien door i.v. vitamine C. In de studie, gepubliceerd in het gerenommeerde PNAS toonde men aan dat door zeer hoge concentraties vitamine C er waterstofperoxide ontstond in het extracellulaire vloeistof maar niet het bloed. Deze H2O2 (waterstofperoxide) doodt kankercellen.
Echter, een fase 1 onderzoek bij mensen met terminale kanker kwam met tegenvallende resultaten: geen genezing of gedeeltelijke remissie door i.v. vitamine C. De onderzoekers achten intraveneuze vitamine C mogelijk wel bruikbaar als onderdeel van een combinatietherapie maar niet als stand-alone therapie bij soortgelijke kankerpatiënten. De veiligheid van de therapie kon wel worden vastgesteld. (Annals of Oncology, 2008).

Update 4-1-2013: In Duitsland gaf men 53 vrouwen met borstkanker, die hiervoor kort tevoren waren geopereerd, intraveneuze vitamine C (7,5 gram per keer gedurende vier weken) om te kijken of dit de ernst van de bijwerkingen kon verminderen. Men werd namelijk ook behandeld met chemotherapie en bestralingen. Vergeleken met circa 80 vergelijkbare vrouwen die alleen de standaardbehandelingen kregen was dit het geval. De ernst van de bijwerkingen zoals misselijkheid, verlies van eetlust, vermoeidheid, depressiviteit, slaapstoornissen, duizeligheid en bloedingen was twee keer groter in de controlegroep dan in de groep die de IV vitamine C had gekregen.
In Vivo December 2011 vol. 25 no. 6 983-990

Delen.

17 gedachten aan “Vitamine C intraveneus bij kanker”

 1. Mijnheer/mevrouw Kamp,
  Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is geen gemakkelijk te bestrijden kwaal, maar dat weet u wellicht zelf ook.
  Voor uw vraag of intraveneus toegediende vitamine C in zo’n situatie soelaas biedt, raad ik u aan contact op te nemen met dr. Lydia Boeken van de Amsterdamkliniek in Abcoude. [ http://www.amsterdamkliniek.nl ]
  Zij maakt veelvuldig gebruik van natriumascorbaatinfusen bij de behandeling van diverse soorten kanker.
  Over de dikwijls succesvolle uitwerking van een dergelijke vitamine C therapie kunt u voor verdere informatie terecht op de site van The International Society of Orthomolecular Medicine – http://www.orthomolecular.org.
  Klikt u dan op “news” en vervolgens op de newsrelease van 31 oktober 2008 [vol.4,no19] met de titel “Vitamin C slows cancer down”.
  Ook al overleven kankerpatiënten niet altijd, toch is vitamine C in staat het leven soms met respectabele hoeveelheden tijd te verlengen en de levenskwaliteit enigszins te waarborgen.
  m.v.g. Anthon

 2. In het boekje the cancer breakthrough van Steve Hickey en Hilary Roberts wordt sodium ascorbate als intraveneuze vitamine C aanbevolen.

  tot nu toe heb ik geen kliniek gevonden die hier mee werkt.

  Gaarne uw reactie

  Vriendelijke groet,

  Rinus Goeman

 3. Rinus, kijk even naar het commentaar [scrol naar boven] dat ik op 12 februari 2010 aan mevrouw/meneer Kamp schreef.
  gr. Anthon

 4. Ben nog even in mijn informatiebronnen gedoken en heb hier nog twee contactadressen :
  1. Orthokliniek t’Gooi in Hilversum [tel.035-6239362]
  2. Preventief Medisch Centrum in Rotterdam [tel.010-4147633]
  Afhankelijk waar je in Nederland woont kun je wellicht een geografisch gesproken gunstig liggend behandelcentrum bezoeken.
  All the best !
  Anthon

 5. Zou het in duitsland betaalbaar zijn? Hier kost 1 behandeling minstens 100 euro en je hebt er misschien 100 nodig, hollandsche prijzen weer voor een goedje dat geen drol kost (simpele ascorbinezuur)

 6. Alan, zoals je zult begrijpen beschikken wij niet over inzage van consultkosten in Duitsland. Op http://www.arzt-auskunft.de , een site van de Verein Orthomolekular Medizin waarbij orthomoleculair werkende medici zijn aangesloten, kun je nazien wie dergelijke behandelingen met vitamine C in de antikankertherapie toepast. Je kunt dan tevens vragen naar de kosten. Overigens wordt in infusen nooit ascorbinezuur gebruikt – is bijzonder riskant ! – maar natriumascorbaat. De vervaardiging van deze natriumzoute verbinding van vitamine C zal ongetwijfeld meer kosten dan het chemisch gesproken eenvoudige ascorbinezuur.
  Succes !
  gr. Anthon

 7. De behandeling zelf kost natuurlijk geld, het arbeidsloon dus. Als men er baat bij heeft kan het wellicht zo geregeld worden dat het door de wijkverpleegster thuis wordt toegediend. De huisarts of ander behandelend arts zal hier wel zijn goedkeuring aan dienen te geven. Ik vrees dat het veel duurder wordt, inclusief reiskosten, in Duitsland

 8. Ok, vriendelijk bedankt, ik zal even kijken.
  Ik dacht dat er maar 1 vitamine c is en dat is ascorbinezuur.

  100 euro is ook duur, maar ik weet niet hoe lang een behandeling duurt, een intakegesprek kost ook 165 euro :/ geld gaat nu eenmaal bij velen voor.

  maar goed, gezondheid is wel degelijk te koop, en nog duur ook, helemaal ter preventie 🙂

  [edit] Downloadlink naar boek van Steve Hickey en Hillary Roberts vanwege vermoedelijke schending auteursrecht verwijderd. [edit]

 9. Alan, dank je wel ! Het boek van prof. Hickey en zijn co-auteur dr. Hillary Roberts kan als standaardwerk worden beschouwd als het gaat om de chemotherapeutische werking van vitamine C. Belangrijk is ook zijn werk “Cancer, Nutrition and Survival” en het boek van prof. Linus Pauling “Cancer and Vitamin C. De informatie uit deze boeken is gedeeltelijk verwerkt in mijn artikelen over kanker [op deze site] Zie dus aldaar. Je kunt voor de kosten van ascorbaat-infusen even bellen of mailen met dr. Lydia Boeken van de Amsterdam-Kliniek in Abcoude [www.amsterdamkliniek.nl]. Dan weet je meteen waar je aan toe bent en verneem je ook hoe dikwijls dergelijke behandelingen moeten worden gegeven.
  All the best !
  Anthon

 10. Alan, neem even contact op met mijn goede vriend dr. Engelbert Valstar, NTTT-arts [=Niet Toxische Tumortherapie] in Den Haag. [ e.valstar@planet.nl] Hij is tevens secretaris van het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie. [ http://www.ngoo.nl] en letterlijk van elke natuurlijke en reguliere kankerbehandeling op de hoogte. Hij kan je ongetwijfeld verder van dienst zijn en kaf van koren scheiden zodat je je niet in allerlei financiële-medische avonturen stort.
  Houdt de moed erin !
  groet: A & A [Anthon & Adriaan]

 11. Te gek! Nog niet van gehoord, orthomoleculaire oncologie, hartstikke bedankt! ook bedankt voor z’n mail adres, ik ga hem zo mailen.

  Vriendelijke groet,
  Alan

 12. Where in Amsterdam to find intravenous Vit C..
  Lydia B. no longer has the machine

  Can someone help me to find it?
  Thank you
  Jenn

 13. Hello Jenn, try to make contact with one of the members of the Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie ( Dutch Society for Orthomolecular Oncology) http://www.ngoo.nl They can help you. All the best !
  Anthon

 14. Anton? ik heb een zwager waarbij prostaat en blaas zijn weggenomen, nu gaat de Psa lichtjes stijgen en mijn vraag aan je is, zou deze man bij intraveneuze vitamine c behandeling ook baat hebben? mvg rien

 15. Rien, of vitamine C per infuus altijd en bij iedereen helpt is van tevoren moeilijk te zeggen. Er zijn nog al wat factoren die bij de behandeling van kanker meespelen. In elk geval zou je zwager zijn licht eens kunnen opsteken bij de Orthokliniek in Bussum (035-6239362) of de kliniek Revitalis in Waalre (040-7113026) waar men van deze behandeling gebruik maakt. Niet geschoten is in elk geval mis, zullen we maar zeggen. All the best met je zwager !
  gr. Anthon

 16. Vitamine C infuus ook bij het Centrum Hyperthermie te krijgen in hoge dosering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.