Extra antioxidanten bij chemotherapie

  Het is de vraag of extra antioxidanten  – zoals vitamines C en E – gerust in hoge doseringen genomen kunnen worden  tijdens een chemokuur. Enkele maanden geleden kwamen oncologen in het nieuws (zie Nova)* die beweerden dat dergelijke aanvullende therapieën nadelig kunnen uitpakken. In wetenschappelijke kringen is hier debat over. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen die juist een onderdeel zijn van het werkzame aspect van menige chemotherapie en kunnen aldus contraproductief werken, zo luidt een opinie. De voorstanders menen juist dat de antioxidanten de nadelige toxische effecten verminderen waardoor  minder vaak de kuur onderbroken hoeft te worden of de doses medicijnen verlaagd vanwege te sterke giftigheid.  

Om te trachten wat meer helderheid in deze kwestie te krijgen zetten een groep wetenschappers 19 eerdere onderzoeken op een rijtje. In deze, vaak kleinschalige, studies werden de volgende antioxidanten getest in combinatie met cytostatica: vitamine A (2), vitamine C (1), intraveneus glutathion (7), antioxidantencomplex zoals vitamines C +E + selenium (2), melatonine (4), vitamine E (1), n-acetylcysteine (1) en ellaginezuur uit frambozen(1). Geen enkele van deze onderzoeken liet een nadelige effect zien op de effectiviteit van de cytostatica dwz op de overlevingsduur of de tumorrespons. Veel studies rapporteerden juist positieve effecten op deze twee criteria. Ook zag men in de meeste onderzoeken minder nadelige bijwerkingen bij degenen die de antioxidant hadden gekregen dan bij de degenen uit de controlegroep. Slechts in één onderzoek met 50000 ie vitamine A per dag waren de giftige bijwerkingen in de vitamine A groep groter. In dit onderzoek met leukemiepatiënten was de respons echter wel beter in de vitamine A groep, zij het niet statistisch significant. 

Positieve resultaten dus met extra antioxidanten al moet benadrukt worden dat deze 19 onderzoeken tamelijk klein van opzet waren en de problematiek complex is> meer onderzoek graag.

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17367938

http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?id=76048-antioxidants-chemotherapy-interactions

Ortho, 2 2008)

*In deze aflevering van Nova komt ook de therapie van dr. Gorter en zijn Keulse kliniek ter sprake. Hier een filmpje over de ex-wielrenner Teun van Vliet en zijn recente behandeling in die kliniek. ( Evt. links onder algemeen klikken)

Delen.

Eén gedachte over “Extra antioxidanten bij chemotherapie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.